Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, HF86 napisał:

co mieszance to nie czysta rasa. kolega inseminator od zawsze chwali mieszanki. Polska jest ewenementem w hodowli tylu stad czysto rasowych które mają tylko sens gdy sprzedajesz zwierzęta do rozrodu A nie do rzeźni. 

Mieszańce miewają lepsze przyrosty od czystorasowych ale jest jeden minus - wycielenia. Masz krowę mix cieli się ładnie nagle trafia się cielak cyborg z przerośniętym zadem i plecami Pudziana i już d*pa porwana. Nie śpisz spokojnie tylko się zastanawiasz czy znowu wycielacz będzie potrzebny. Cielaki są za***iste ale kto doceni trud hodowcy i nerwy z tym związane. Teraz mam kilka angusow to cielaczki sarenki pół godziny na nogach i już ciągną mleko. Jak miałem super cielaki po ciągnięciu doba zanim wstał na nogi i taki drętwy ze względu na swoją masę

30 minut temu, Daro20 napisał:

W sumie ta też fajna tylko mniejsza i tutaj 3 rasy SMxCHxLM

SAVE_20211120_100458.jpg

Cieliła już się? Jakimi rasami zacielasz takie mocy?

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano

wszystko jest w miarę ok puki luzem na pastwisku. problemy zazwyczaj na uwięzi i zbyt mocno tuczonych krów .

szwagier ma fajne mamki lm z angusem i lm i angus pidmont. 

Opublikowano
3 godziny temu, wojak1986 napisał:

Cieliła już się? Jakimi rasami zacielasz takie mocy?

Zaryzykowałem i białą zacieliłem CH a brązowa na steki bo idę bardziej w szarolezy. Do tej pory inseminacja, od maja wpuszczony rozpłodnik.

Podstawa to zacielanie w wieku conajmniej 24mies.

Dwa przypadki z tego roku. Krowa SM wielka około 15 lat po byku CH przy wycieleniu cielak olbrzym szedł tyłem do tego do góry nogami. Udało się ale z pomocą weterynarza. 

Jałówka wycielenie w wieku 16mies. sama bez pomocy. Do tego jadła śrutę do samego końca. Musiały ją zacielić inne byczki ze stada bo nie miałem w tamtym roku jeszcze rozpłodnika.

Opublikowano
3 godziny temu, asus921 napisał:

Zawsze można wywołać poród 1-2 tygodnie wcześniej, ale to raczej rozwiązanie na jakieś problematyczne sztuki czy np. zacielone jakaś trudna do wycielenia rasa.

Raz wywoływałem i już łożyska nie wycieliła. Takie na siłę to będą problemy, jak dobrze mięśnie miednicy się nie ustawią to później na to siłę wyciąganie

Opublikowano
7 godzin temu, Taurus83 napisał:

BYŁEM w paru krajach i mam odmienne wrażenie. UK, Czechy, Słowacja, Francja czy nawet niemcy. Jeden kolor w stadzie

UK jeden kolor w stadzie? Na wyspach słyną z wielorasowych mieszańców jak nigdzie indziej

Opublikowano
2 godziny temu, zbitom793 napisał:

UK jeden kolor w stadzie? Na wyspach słyną z wielorasowych mieszańców jak nigdzie indziej

Tak ? Jakie? W US&A, australi czy innych potentatach bydlęcych i owszem ale w UK byłem z 8 razy i większość z tego co widziałem to rasowe bydło. Chyba że chodzi o mleczne. Na nich się nie znam 

Opublikowano
5 godzin temu, Daro20 napisał:

Zaryzykowałem i białą zacieliłem CH a brązowa na steki bo idę bardziej w szarolezy. Do tej pory inseminacja, od maja wpuszczony rozpłodnik.

Podstawa to zacielanie w wieku conajmniej 24mies.

Dwa przypadki z tego roku. Krowa SM wielka około 15 lat po byku CH przy wycieleniu cielak olbrzym szedł tyłem do tego do góry nogami. Udało się ale z pomocą weterynarza. 

Jałówka wycielenie w wieku 16mies. sama bez pomocy. Do tego jadła śrutę do samego końca. Musiały ją zacielić inne byczki ze stada bo nie miałem w tamtym roku jeszcze rozpłodnika.

n o i to się chwali w szarolaki  kolega idzie

Opublikowano
52 minuty temu, malaczarna napisał:

świeżo malowane?

Raz w roku koniecznie. Jak widzę na af lub olx czarne ściany to aż nie dobrze mi się robi.

3 godziny temu, Pantera napisał:

n o i to się chwali w szarolaki  kolega idzie

Najlepsza rasa. Duży kaliber do opasania

Opublikowano
26 minut temu, soltys48 napisał:

Mała, mała, nie wyrosła zbytnio.Nadrobi wybojem kiedyś

@pafnucypińcet niema , urodzona jakoś w sierpniu 2020

Ładny towar,nie to co moja kwadratowa(tyle do przodu tyle samo do dołu)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v