Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

Sprzedane 2 krowy HO 621 i 637 kg po 7,5 i 7,8 brutto @pafnucy co sadzisz o cenie?

Wydaje się przyzwoita

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

te dziwne zakupy są w większości sektorów. rok temu wszystkiego było za dużo i nikt nic nie chciał. dziś wszystkiego brakuje i na wszystko gdzieś jest magiczny klijent. 🤔

Dokładnie. Wszystkie słabe ceny w skupie czegokolwiek tłumaczyli zawalonymi magazynami, brakiem zbytu... gastronomia stoi, brak imprez itd. Teraz raptem magazyny puste... 😉 spekulacje rządzą rynkiem, nie towar.

• Like 1
Opublikowano

Kupował ktoś z was cielaki z firmy ak-rol? Prowadzą handel simow z Austrii i wczoraj po rozmowie telefonicznej krzyknął 2k netto za byczki średnio 115-120 kg, jak dla mnie trochę drogo ale może warto w coś konkretnego zainwestować.

Opublikowano
19 minut temu, pawel111000 napisał:

Czy rolnik na krus może usługowo wozić bydło ?

jak masz wystarczająco duży staż na krusie to możesz. idziesz, rejestracja działalności i z biednego rolnika stajesz się handlarzem krwiopijca i wyzyskiwaczem który tylko na rolniczej krzywdzie żeruje 😂

Opublikowano
1 minutę temu, pawel111000 napisał:

Czyli można na podwójnym kursie? W szczuczynie chyba swój będą mieć,  kierowcy z mlekpolu uciekają 

Jak to uciekają? Tak im tam źle? Jeszcze do niedawna każdy chciał tam pracować a teraz 🤮??? To chcesz dla Tykocin wozić? Chyba w Tykocinie właśnie doszło kierowców, bo ostatnio to co raz nowe twarze, wcześniej odbierał jeden i ten sam 

Opublikowano
36 minut temu, radekz200 napisał:

Ważone na wadze na bazie, myśle ze dobrze wazy bo i handlarze na niej waza 

I każdy na tej samej wadze może ważyć jak to się mówi " po swojemu" 😋 Radek ile jeszcze wody w Wiśle upłynie żebyś zaczął sprawdzać... Cena ładna, a waga 🤷 jechać na ogólną i wszystko jasne. A tym bardziej beef m... Toż on u nas przez wioskę boi się przemknąć przejazdem. Nie mówiąc żeby do kogo zajechał 😉

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, EmilPlayP napisał:

Kupował ktoś z was cielaki z firmy ak-rol? Prowadzą handel simow z Austrii i wczoraj po rozmowie telefonicznej krzyknął 2k netto za byczki średnio 115-120 kg, jak dla mnie trochę drogo ale może warto w coś konkretnego zainwestować.

Stały dostawca, tylko tej wagi nie bierz na poważnie 

Zobacz u mnie w galerii, mam sporo fotek tych byczków 

Opublikowano
49 minut temu, radekz200 napisał:

Ważone na wadze na bazie, myśle ze dobrze wazy bo i handlarze na niej waza 

Oglądając twoja galerie to masz ładne sztuki i nie powiedziałbym żeby któraś ważyła mniej jak 700. Ostatnio konkretną habete sprzedawałem i miała 560 kg . 

50 minut temu, pawel111000 napisał:

Czyli można na podwójnym kursie? W szczuczynie chyba swój będą mieć,  kierowcy z mlekpolu uciekają 

Rozwin coś więcej o tych kierowcach. Uciekają bo dokręcają im śrubę jeśli chodzi o kombinatorstwo czy o coś innego chodzi?

Opublikowano
1 godzinę temu, pawel111000 napisał:

Prawie 7 lat, handlarzem nie bardzo... jest opcja dla ubojni wozić. Gospodarz dogaduje cene na wbc a tu tylko transport 

Ciekawe kogo rolnicy będą błogosławić jak wybój hcujowy wyjdzie ;)

Czyli chcesz po prostu zostać kierowcą na własnej działalności ?

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Franek__Dolas napisał:

Adam co to znaczy"gdybyś był rolnikiem nie pisalbys o obniżkach"? Masz wysokie zdanie o sobie. Tyle ci powiem . Handlarzem nie jestem a tym bardziej naganiaczem despota😁😁  Widzę że nowi tutaj nie mają wstępu. Pozdrawiam.

Dzisiaj dzwoniłem do handlarza(kiedyś z nim handlowałem)jak tam cena.? Mówi że na razie stoi ale moze być różnie bo teraz wysyp bydła.Sam załadowany do pełna..   

Traf chciał że jak dzwoniłem to jechałem za nim no i tak był załadowany że nawet kurtyny otwarte a tam pusto.

Tak że nie ma co we wszystko wierzyć

1 godzinę temu, pawel111000 napisał:

Prawie 7 lat, handlarzem nie bardzo... jest opcja dla ubojni wozić. Gospodarz dogaduje cene na wbc a tu tylko transport 

A jak by sztuka nogę skręciła lub padła ci w czasie podróży?

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, AdamRo napisał:

Ciekawe kogo rolnicy będą błogosławić jak wybój hcujowy wyjdzie ;)

Czyli chcesz po prostu zostać kierowcą na własnej działalności ?

bardzo proste. wozi się tylko tam gdzie nie ma wagi żywca, lub jest ciągle w naprawie. 

Opublikowano

Szczuczyn lepiej placi podbiera kierowców i pracowników z linii mleczarni a co więcej to nie wiem,  nie interesuje się tym. Jeździ znajomy i nie ma problemu z gospodarzami kierowca ceny i wyboju nie ustala . A sztukę ocenia się w gospodarswie jak coś jest nie tak to się nie bierze żeby odpowiadać za nią 

Opublikowano

I tak po wszystkich starych handlazynach przyszedł jaki pykocin to mleczarze nie wiedzieli jak się nachwalic. krowy zamiast 600 u poczciwego Piotrusia co dokladal wiecznie do interesu to po 1500 albo i dwa 😆

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v