Skocz do zawartości

Ceny bydła 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, HF86 napisał:

co mieszance to nie czysta rasa. kolega inseminator od zawsze chwali mieszanki. Polska jest ewenementem w hodowli tylu stad czysto rasowych które mają tylko sens gdy sprzedajesz zwierzęta do rozrodu A nie do rzeźni. 

Mieszańce miewają lepsze przyrosty od czystorasowych ale jest jeden minus - wycielenia. Masz krowę mix cieli się ładnie nagle trafia się cielak cyborg z przerośniętym zadem i plecami Pudziana i już d*pa porwana. Nie śpisz spokojnie tylko się zastanawiasz czy znowu wycielacz będzie potrzebny. Cielaki są za***iste ale kto doceni trud hodowcy i nerwy z tym związane. Teraz mam kilka angusow to cielaczki sarenki pół godziny na nogach i już ciągną mleko. Jak miałem super cielaki po ciągnięciu doba zanim wstał na nogi i taki drętwy ze względu na swoją masę

30 minut temu, Daro20 napisał:

W sumie ta też fajna tylko mniejsza i tutaj 3 rasy SMxCHxLM

SAVE_20211120_100458.jpg

Cieliła już się? Jakimi rasami zacielasz takie mocy?

Edytowane przez wojak1986
Poprawka
Opublikowano

wszystko jest w miarę ok puki luzem na pastwisku. problemy zazwyczaj na uwięzi i zbyt mocno tuczonych krów .

szwagier ma fajne mamki lm z angusem i lm i angus pidmont. 

Opublikowano
3 godziny temu, wojak1986 napisał:

Cieliła już się? Jakimi rasami zacielasz takie mocy?

Zaryzykowałem i białą zacieliłem CH a brązowa na steki bo idę bardziej w szarolezy. Do tej pory inseminacja, od maja wpuszczony rozpłodnik.

Podstawa to zacielanie w wieku conajmniej 24mies.

Dwa przypadki z tego roku. Krowa SM wielka około 15 lat po byku CH przy wycieleniu cielak olbrzym szedł tyłem do tego do góry nogami. Udało się ale z pomocą weterynarza. 

Jałówka wycielenie w wieku 16mies. sama bez pomocy. Do tego jadła śrutę do samego końca. Musiały ją zacielić inne byczki ze stada bo nie miałem w tamtym roku jeszcze rozpłodnika.

Opublikowano
3 godziny temu, asus921 napisał:

Zawsze można wywołać poród 1-2 tygodnie wcześniej, ale to raczej rozwiązanie na jakieś problematyczne sztuki czy np. zacielone jakaś trudna do wycielenia rasa.

Raz wywoływałem i już łożyska nie wycieliła. Takie na siłę to będą problemy, jak dobrze mięśnie miednicy się nie ustawią to później na to siłę wyciąganie

Opublikowano
7 godzin temu, Taurus83 napisał:

BYŁEM w paru krajach i mam odmienne wrażenie. UK, Czechy, Słowacja, Francja czy nawet niemcy. Jeden kolor w stadzie

UK jeden kolor w stadzie? Na wyspach słyną z wielorasowych mieszańców jak nigdzie indziej

Opublikowano
2 godziny temu, zbitom793 napisał:

UK jeden kolor w stadzie? Na wyspach słyną z wielorasowych mieszańców jak nigdzie indziej

Tak ? Jakie? W US&A, australi czy innych potentatach bydlęcych i owszem ale w UK byłem z 8 razy i większość z tego co widziałem to rasowe bydło. Chyba że chodzi o mleczne. Na nich się nie znam 

Opublikowano
5 godzin temu, Daro20 napisał:

Zaryzykowałem i białą zacieliłem CH a brązowa na steki bo idę bardziej w szarolezy. Do tej pory inseminacja, od maja wpuszczony rozpłodnik.

Podstawa to zacielanie w wieku conajmniej 24mies.

Dwa przypadki z tego roku. Krowa SM wielka około 15 lat po byku CH przy wycieleniu cielak olbrzym szedł tyłem do tego do góry nogami. Udało się ale z pomocą weterynarza. 

Jałówka wycielenie w wieku 16mies. sama bez pomocy. Do tego jadła śrutę do samego końca. Musiały ją zacielić inne byczki ze stada bo nie miałem w tamtym roku jeszcze rozpłodnika.

n o i to się chwali w szarolaki  kolega idzie

Opublikowano
52 minuty temu, malaczarna napisał:

świeżo malowane?

Raz w roku koniecznie. Jak widzę na af lub olx czarne ściany to aż nie dobrze mi się robi.

3 godziny temu, Pantera napisał:

n o i to się chwali w szarolaki  kolega idzie

Najlepsza rasa. Duży kaliber do opasania

Opublikowano
26 minut temu, soltys48 napisał:

Mała, mała, nie wyrosła zbytnio.Nadrobi wybojem kiedyś

@pafnucypińcet niema , urodzona jakoś w sierpniu 2020

Ładny towar,nie to co moja kwadratowa(tyle do przodu tyle samo do dołu)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v