Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 20.01.2019 o 15:35, Elektryk napisał:

Na Judupie znajdź kanał "mrAkumulator". Miłego oglądania.

No właśnie trochę oglądałem i na tej podstawie zdecydowałem się wybrać wspomnianego wcześniej Jenox Gold. Zobaczymy :)

Opublikowano

Witam, mam mały problem kupilem dzis akumulator 120ah. Napeicie mial 12,85V wiec bardzo ładne a z ciekawosci przed zamontowaniem chcialem sprawdzic gęstosc elektrolitu, ku mojemu zdziwieniu w akzdej celi było sucho, dolalem okolo litr wody destylwoanej i podłaczylem prostownik, ale gęstosc jest bardzo słaba nawet nie ma 1,20. Czyz  tego akumulatora coś bedzie czy jechac oddawac?

Opublikowano

było sucho (akumulator nie zalany elektrolitem) czy za mało elektrolitu ? 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 15.02.2019 o 19:42, mds212 napisał:

Witam, mam mały problem kupilem dzis akumulator 120ah. Napeicie mial 12,85V wiec bardzo ładne a z ciekawosci przed zamontowaniem chcialem sprawdzic gęstosc elektrolitu, ku mojemu zdziwieniu w akzdej celi było sucho, dolalem okolo litr wody destylwoanej i podłaczylem prostownik, ale gęstosc jest bardzo słaba nawet nie ma 1,20. Czyz  tego akumulatora coś bedzie czy jechac oddawac?

Ja bym nie dolewał tylko od razu do sprzedawcy na reklamację i niech daje inny i też sprawdzić poziom bo nie wiadomo co się stało. Wada fabryczna że nie został właściwie napełniony odpowiednią ilością gotowego elektrolitu lub w transporcie się wylał. Bo raczej w nowym aku woda by nie odparowała, teraz jak dolałeś wody nie wiem czy uzyskasz właściwą gęstość mimo ładowania bo jak gotowego o odpowiednim stężeniu było za mało to po dolaniu wody za bardzo się rozcieńczył. Jak nie ma wskaźnika wewnątrz cel najlepiej nalać tak aby elektrolit zakrywał płyty 10 - 15 mm

Edytowane przez Roki212
Opublikowano
4 minuty temu, mds212 napisał:

Zawiozlem do sprzedawcy, tez mowil ze trza bylo nie dolewac to by dał drugi a tak to psozedl na gwarancje i musze 2 tygodnie czekać. Oby wiosna nie przyszła xD

A z ciekawości jaki producent

Gość konteno
Opublikowano (edytowane)

jakie opinie o akumulatorach w sieci sklepów norauto brandowanych logo sieci ? kto je produkuje dla nich? ma  ktoś może u siebie ? wieczka/korki  da sie otworzyć czy sa zgrzane na stałe?

Edytowane przez konteno
Opublikowano

Panowie, wyjaśni mi ktoś jak to jest, że gdy pada akumulator i podłączam inny do niego szeregowo i nie pali a potem równolegle, czyli robię 24V to też maszyna mi nie odpala? Zawsze tak robiłem, gdy stary szwankował a wczoraj o dziwo zero reakcji... A podłączałem zawsze tak jak piszę i odpalał, czy to chodzi o Ah a właściwie ich brak? Akumulatory stare, ale chciałem, żeby jeszcze tą zimą pochodziły i prawie im się udało.  

Opublikowano
Dnia 13.03.2019 o 06:58, mlodyhef napisał:

potem równolegle, czyli robię 24V

Nie robisz. 

Jak akumulatory całkiem padnięte to i łączenie nie pomoże. A robienie tego całkiem bezmyślnie może sie źle skończyć. 

Opublikowano

Odłączyłem masę biorcy, połączyłem plus dawcy z minusem biorcy, a masę dawcy do np metalowych schodków w maszynie i w 99% maszynka mi odpalała i nie zawsze, ale jednak iskra pojawiła się na klemie ujemnej dawcy.  Sprawdziłem multimetrem i pokazał dokładnie 24,3 V.  Problem i tak jest rozwiązany bo wystarczyło parę godzin prostownik podłączyć. 

Opublikowano

Wszystko się zgadza że usyskasz 24V tylko to jest połączenie szeregowe właśnie, a nie tak jak wcześniej pisaleś że równoległe. Nie lepiej zainwestować w nowy aku niż kombinować :) i tak sam siebie nie oszukasz z tym bo zakup nowego nie ucieknie 

Opublikowano

Pomyliłem się z nazwaniem połączeń, oczywiście chodziło mi o szeregowe, to nie jest zdecydowanie moja dziedzina, ale człowiek się uczy ;) . Aku dopiero na jesień chcę kupić, bo latem przy dodatnich temperaturach ten obecny sprawuje się bez zarzutu, a już mrozów nie powinno być do następnej zimy. 

A  jak masę podłączyć tylko do rozrusznika omijając resztę instalacji? Odłączyć masę z aku maszyny i z zewnetrznego aku po prostu złapać jego obudowę, a reszte tak jak pisalem wyzej? Jeśli tak to masa i tak chyba bedzie na calym ciagniku... 

Opublikowano

Ale po kiego uja tak kombonować?

Jak akumulator słaby to się podpina drugi równolegle. Jak nie pali na 12V przy dobrych akumulatorach to się robi remont a nie podłącza 24V.

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuje akumulatorów do ciągnika. Znajomy polecił varte srebrną. Na ich stronie przez wyszukiwarke jaki aku do jakiej maszyny wyskoczyły takie modele:

https://www.varta-automotive.pl/pl-pl/battery-finder?type=conag&year=all&make=1000245&model=1000334&engine=1002770&etn=600+402+083|595+402+080|595+404+083|590+400+069|&rec_etn=&ss_etn=&literal_search={"type"%3A"Maszyna+budowlane+lub+rolnicze"%2C"year"%3A"All"%2C"make"%3A"JOHN+DEERE"%2C"model"%3A"7000-Serie"%2C"engine"%3A"7405%2C+7710%2C+7810+(0+kW+%2F+0+PS)"}

Ten srebrny po sklepach internetowych kosztuje 450-500zł, a na allegro znalazłem za 390 + 70zł przesyłka(tylko nie wiem czy dwie sztuki za tyle tez pójdą).

https://allegro.pl/oferta/akumulator-varta-silver-dynamic-100ah-830a-h3-6367103380?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_czesci_pla_czesci-samochodowe&ev_adgr=Części samochodowe&gclid=EAIaIQobChMIj67d2cen4wIVTuWaCh2UqQAZEAkYAiABEgLDCPD_BwE&utm_content=YieldKit.com+(PL)&tduid=21d28b31ee32dd6d382560b6624755e5

Co poradzicie? Dobre w ogole sa te srebrne varty? Cz może lepiej kupic taki w grene, przepłacić, ale mieć w razie co gdzie zawieźć aku?

Edytowane przez rex15