Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

simering na wałku sprzegłowym

a ciągnik umyć bez karchera ciężko będzie

kup jakiś płyn do mycia silników

i spryskaj dobrze

póżniej pędzelkiem z wodą szoruj może pójdzie

ale to najlepiej myjką ciśnieniową

Opublikowano

Raczej Ci poszedł pierścień uszczelniający (simering) na wałku który wychodzi ze skrzyni biegów (tak jest w C-330) i dlatego sprzęgło ślizga. Ale proponuje Ci rozebrać całe sprzęgło wymyć wszystko benzyną ekstrakcyjną i założyć nowe tarcze ;)

Opublikowano

Jak będziesz wymieniał symering wymień od razu wałek ,bo to od niego psuje się symering i przy tarczy będą obcinały się frezy(przeważnie wtedy gdy WOM jest najbardziej potrzebny)Wiem to z autopsji , nie żałuj kasy i wymień od razu wałek.

Opublikowano

co do mycia to mam chyba najlepszy sposob zeby wyczyscić idealnie....kupić kreta tego do rur, posmarować badz popryskac po brudzie i po chwili polać wodą

Czystość gwarantowana...hehe.....juz kilka ciagnikow tym kretem odczyscilem

Opublikowano

Po sodzie okropnie rdzewieją ,nie polecam.Kup dobrą pinę aktywną i bez rozcieńczania spryskaj wcześniej lekko zmoczony .Po 10 min można spłukać to pod ciśnieniem z kranu,(zabrudzenia i część farby)

Opublikowano
Po sodzie okropnie rdzewieją ,nie polecam.Kup dobrą pinę aktywną i bez rozcieńczania spryskaj wcześniej lekko zmoczony .Po 10 min można spłukać to pod ciśnieniem z kranu,(zabrudzenia i część farby)

Dokładnie dobrze gada ;)

Opublikowano

Aha i wybijaniem tego simeringu na wałku są też winne łożyska w skrzyni. Ja wymieniłem wszystkie łożyska w skrzyni jak robiłem remont ;) lepiej zrobić raz a dobrze bo jak wymienisz sam simering to po krótkim czasie będzie się to samo robiło :)

Opublikowano

Ale jak będziesz chciał wymienić tryba i łożyska w skrzyni to musisz ją wyjąć z ciągnika ;) Przynajmniej jak ja chciałem w C-330 wymienić parę tryb i łożysk to musiałem ją wyjąć skrzynie z ciągnika czyli rozjazd na 3 części. Zobaczysz że jak ściągniesz pokrywę skrzyni to zobaczysz uszkodzone tryba :) Przeważnie tak jest.

Opublikowano

No wiem one też po tylu latach mogą być wysłużone :) Wiem sam po sobie, w lato chciałem wymienić tylko tarcze sprzęgła i simering na wale i na wałkach sprzęgłowych i pompę hydrauliczną i po złożeniu wszystkiego i odpaleniu coś zaczęło stukać w skrzyni, okazało sie że łożyska były wybite i ta nakrętka co jest z przodu na tym wałku co są tryba się wykręciła po ponownym rozpołowieniu ciągnika i wyjęciu skrzyni okazało się że na tej nakrętce nie było gwintu i trybo piątego biegu i jeszcze tam jakieś było dość bardzo uszkodzone. Po złożeniu ciągnika i odpaleniu wszystko było w porządku ;) Takie małe sprostowanie :)

Opublikowano

co do c 330 to znam ją na pamięć chyba nie ma w niej tego co nie było już robione oś remont siln skrzyni tylni most a ta 4011 to dużo robiła bo była kupiona z pgr nic zobaczy sie jak sie ociepli to ją rozbiore

Opublikowano

podnośnik nie waży aż tyle, problemem podczas zdejmowania i składania nie jest masa, tylko "niewygoda" nie ma za bardzo za co złapać,

poza tym nie trzeba podnośnika podnosić, tylko wygodniej będzie go odchylić