Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Xion napisał:

Kupione w październiku 2024 byli luty 2025. Szafa na opryski zabiegi 3 lata wstecz atest na opryskiwacz, zdane opakowania po środkach. I podstawa aby ci nie udowodnili że otwierałeś zakupiony produkt jak masz szkolenie podstawowe na opryski to mogłeś to nabyć. Czekasz na firme fumigacyjną albo robisz szkolenie. Ja 550zeta na szkolenie wydałem ważne 5 lat. Jak Ci udowodnią stosowanie bez pozwolenia masz przeje...

moja sąsiadka zamówiła srodek z fosforkiem glinu, ponoć tabsy dobrze na krety działają. Doszli do niej najpierw miala mieć 1000 zł mandatu i środek do.utylizacji, zmniejszyli na 500 i zaproponowali firme zajmująca się fumigacja aby im to oddać jako utylizacja, tylko tamci znowu 300 chcą za odebranie tego, ale wszystko przez telefon załatwiane, żadnego sprawdzania opakowania przez piorin itd. A i ona jest zwykłą osoba fizyczna bez gospo i szkoleń

Opublikowano
20 godzin temu, bezbarwny napisał(a):

Za stosowanie środka bez rejestracji w danej uprawie, piorin nakłada mandat i sprawa się kończy, ponieważ substancja jest dopuszczona do obrotu. Jeśli ów substancja jest wycofana, to mandat, powiadomienie agencji, uprawa do utylizacji i chyba nie trzeba pisać, na czyj koszt. A i nie daj Boże, sprzedać taki towar do np portu, czy mieszalni pasz/młyna, bo to oznacza utylizację wszystkiego, z czym został ten towar wymieszany. Może i brzmi to irracjonalnie, ale takie podobno są procedury i warto, kupując choćby tę metrybuzynę na przyszłe sezony, brać te sankcje pod uwagę, bo wszystko dobrze, póki dobrze. 

I za fungicyd już wycofany co niektórzy mają spore zapasy i go stosują takie coś może spotkać?

Opublikowano

Jak udowodnić, że to moje ziarno zanieczyściło? Bo ktoś ze skupu tak twierdzi i ma próbkę? A skąd wiadomo, że to moje i nie podmienił? Pic na wodę... Chyba że zajdą do gospodarstwa i tam pobiorą próby, które to potwierdzą

Opublikowano
W dniu 28.04.2025 o 10:47, Agrest napisał(a):

Np na etykiecie agil masz info bodaj 3 dni.

Ciężko powiedzieć. W obliczu kontroli można popłynąć, a na pewno takowe zlecą po jej wycofaniu

Myślisz, że lepiej polecieć raz max dawką czy dzielić na 2 razy agil?

Opublikowano

Łubin na zwięzłej ziemii poszedł chyba za plytko i męczy go oprysk doglebowy (tak sądzę) bo dalej na piasku jest już zielony. Można go czymś realnie wspomóc, odratować? Siarczan magnezu? Czy to już bez sensu.

Na zdjęciu widać miejsce przejścia z żółtego w zielony.

Mogą to też być jakieś zaległe herbicydy dwa lata temu była tam kukurydza, ogolnie pole bardzo zaniedbane i zajeżdżone, że nie szło przeorać na jesień stąd łubin żeby trochę poprawić strukture.

20250430_183937.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, Michal014d napisał(a):

@Celownik07 cyperkilem na oprzedzika to w jakich godzinach najlepiej? Coś chyba mówiłeś że najlepiej rano? A rano to o której +- bo dla jednego 12:00 to rano a dla drugiego 4:00 :) Wodę ok 230l/ha wystarczy czy lepiej więcej?

Z mojej obserwacji największą aktywność jakby wykazywał w południe, o świcie jakby sporo siedziało w ziemi, ale może tylko tak mi się wydawało. Sam pryskałem ianazumą ok godz 16 (ale to dlatego że wcześniej nie dałem rady) i widać, że poskutkował.

Opublikowano

To samo mam spostrzezenie. Wszedzie pisza ze rano, ale specjalnie lustrowalem pole o godz 5-12-17-20 i jak dla mnie najwieksze zerowanie mial o 17 u mnie na polach w pogodne dni ( to bylo rok temu). W tym roku zrobie podobne doswiadczenie jak jeszcze podrosnie lubin. 

Ja teraz pryskalem od 18-22 bo nie mialem mozliwosci rano. 

200l wody i 50ml cyperkilla wystarczy na ha. 

Chyba faktycznie lepiej dac mospilan z adiuwantem, bo on zostanie na roslinie i czy rano czy wieczor to finalnie robaka zalatwi. 

Opublikowano

U mnie łubin tragedia słabe wschody plus brak wody i nie zaciekawie, dobrze że nie pryskalem go niczym to po żniwach talerzowka go zbierze. Gdzieś już ktoś pisał że łubin udaje się co któryś rok no i mam pierwszy gdzie się raczej nie uda no chyba że przyjdzie jakiś dobry deszcz. Dla porównania groch lepiej wschodzi w niedzielę muszę przejść się czy nie ma robaka

Opublikowano

Podpinam się pod powyższe pytanie, perzu jest mało placowo, ale jest sporo owsa. Nie szło wszystkiego odwiać. 

Na piachu niektóre rośliny jeszcze wschodzą reszta rowno ma już rozete liściową. Czekać z Labradorem czy można jechać?