Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pryśniete. I chyba juz koniec zabiegow do zniw. Ciekawostka: w niedziele lustrowana uprawa i czysto od grzyba. W poniedziałek ulewa, we wtorek z pakow wyszedl kwiat, dzis juz grzyb na lodygach i lisciach ( czarne plamy) placowo. 

IMG_20260603_193415.jpg

IMG_20260603_172233.jpg

Opublikowano

Agat, siany 23 marca, zaczyna kwitnąć na całego. Niestety przez sugerowanie się opinią że nie ma co przy suszy pakować kasy w łubin. Nie wykonałem zabiegu na oprzędzika i są efekty w postaci larw które wygryzają brodawki...

IMG_20260601_073646141.jpg

Opublikowano
47 minut temu, Celownik07 napisał(a):

Pryśniete. I chyba juz koniec zabiegow do zniw. Ciekawostka: w niedziele lustrowana uprawa i czysto od grzyba. W poniedziałek ulewa, we wtorek z pakow wyszedl kwiat, dzis juz grzyb na lodygach i lisciach ( czarne plamy) placowo. 

IMG_20260603_193415.jpg

IMG_20260603_172233.jpg

I dawałeś tak jak wcześniej pisałeś azoksy i teb po 125?

Opublikowano (edytowane)

Tak. W tym przypadku 500ml azoksar/makler + 250ml ambrossio ( ocet + adiuwant)

Jestem ciekaw czy przyhamuje tego grzyba co juz wyskoczyl bo nie ladnie to wyglada. Pelno czarnych kropek na lisciach lodygach i kwiatach (nizinkami)

Teraz mokro i cieplo u mnie- grzyb ma idealne warunki. W nocy dopadalo. 

IMG_20260604_094840.jpg

IMG_20260604_095200.jpg

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
10 godzin temu, Szymon94 napisał(a):

Agat, siany 23 marca, zaczyna kwitnąć na całego. Niestety przez sugerowanie się opinią że nie ma co przy suszy pakować kasy w łubin. Nie wykonałem zabiegu na oprzędzika i są efekty w postaci larw które wygryzają brodawki...

IMG_20260601_073646141.jpg

Nie ma co pakować kasy w jakieś odżywki nawozy cuda wianki, ale oprysk na robaka który kosztuje grosze to żadna oszczędność 

• Like 2
Opublikowano

Po deszczach już wiem ze dwa kawałki beda nie koszone ale zostają bo za dużo poszło na nie środków żeby teraz  kombinować.Komosa i szarłat królują nie chce dopuścić aby dojrzały i rozsiały  się.Myślę nad dawką metrybuzyny 0.5-07kg (buzzin).Przypali mocno łubin ale powinien przeżyć.Mam wątpliwości czy weźmie szarłat.Może inne propozycje?

Po siewie  oprysk stompem aqua.Mialem pryskać goltixem i legato ale z doswiadczenia z innego kawałka gdzie komosę wzielo tylko na etapie jak kiełkowała to odpuściłem ten zabieg bo jedynie łubin go odczuł.

Jeśli będę siał łubin za rok to jeśli nie wyjdzie sianie do końca marca nie będę siał wcale.Tylko kawałek z najwcześniejsze siewu  jest przyzwoity.

Opublikowano
W dniu 4.06.2026 o 09:38, Celownik07 napisał(a):

Tak. W tym przypadku 500ml azoksar/makler + 250ml ambrossio ( ocet + adiuwant)

Jestem ciekaw czy przyhamuje tego grzyba co juz wyskoczyl bo nie ladnie to wyglada. Pelno czarnych kropek na lisciach lodygach i kwiatach (nizinkami)

Teraz mokro i cieplo u mnie- grzyb ma idealne warunki. W nocy dopadalo. 

IMG_20260604_094840.jpg

IMG_20260604_095200.jpg

A powiedz mi w jakiej fazie kwitnienia był takiej jak mój ? Bo ze zdjęć wnioskuję że niższej. Też się zastanawiam czy pryskac zapobiegawczo jak na razie nic się z nim złego nie dzieje 

20260606_090932.jpg

20260606_090923.jpg

Czy już za późno 

Opublikowano
23 godziny temu, lukeX napisał(a):

Po deszczach już wiem ze dwa kawałki beda nie koszone ale zostają bo za dużo poszło na nie środków żeby teraz  kombinować.Komosa i szarłat królują nie chce dopuścić aby dojrzały i rozsiały  się.Myślę nad dawką metrybuzyny 0.5-07kg (buzzin).Przypali mocno łubin ale powinien przeżyć.Mam wątpliwości czy weźmie szarłat.Może inne propozycje?

Po siewie  oprysk stompem aqua.Mialem pryskać goltixem i legato ale z doswiadczenia z innego kawałka gdzie komosę wzielo tylko na etapie jak kiełkowała to odpuściłem ten zabieg bo jedynie łubin go odczuł.

Jeśli będę siał łubin za rok to jeśli nie wyjdzie sianie do końca marca nie będę siał wcale.Tylko kawałek z najwcześniejsze siewu  jest przyzwoity.

Po co jeszcze pchasz kase w meteybuzyne skoro i tak nie będziesz tego zbierał?

Opublikowano
W dniu 5.06.2026 o 16:11, lukeX napisał(a):

Dobrze że wyciągasz wnioski ale trochę za szybko. Co jak sąsiad posieje w połowie kwietnia, trafi w warunki? To jest uprawa dla cierpliwych, tutaj karty rozdają warunki pogodowe a nie  poprawki na chwasty, mikro czy grzybowki.

Opublikowano

Dokładnie, tu nie ma żadnej reguły. Albo rok podpasuje albo nie i tyle. I to nie dotyczy tylko łubinu. Ja zasiałem owies na początku marca i susza go wypaliła już w 50%. Kuzyn zasiał na piachu w połowie kwietnia, jak siał to była burza piaskowa na polu, potem ten owies nie chciał wychodzić ale jak przyszły opady to momentalnie zakryło na zielono pole i teraz wygląda dużo lepiej u niego niż ten ze wczesnego siewu u mnie.

Opublikowano
W dniu 6.06.2026 o 09:20, gregory81 napisał(a):

A powiedz mi w jakiej fazie kwitnienia był takiej jak mój ? Bo ze zdjęć wnioskuję że niższej. Też się zastanawiam czy pryskac zapobiegawczo jak na razie nic się z nim złego nie dzieje 

20260606_090932.jpg

20260606_090923.jpg

Czy już za późno 

pryskac zapobiegawczo

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.06.2026 o 16:11, lukeX napisał(a):

Myślę nad dawką metrybuzyny 0.5-07kg (buzzin).Przypali mocno łubin ale powinien przeżyć.

boże co za dawka. Ja doglebowo dawalem w zeszłym roku 350g i widać było po łubinie przy wschodach. W tym roku nalistnie 250g (+dff) i mocnooo odchorował.  daj info czy cos zostało z łubinu.  

Aktualny stan rzeczy . Tam gdzie mgła (nizinka)- grzyb wojuje. Ale chyba go wstrzymał oprysk. Planuje rozrobic pozostałości fungi i opryskać za 2tyg tylko te nizinki.

Ciekawostka (1 foto): po lewej stronie stanowisko po ziemniakach, po prawej monokultura, tak samo jak na kolejnym zdjęciu. 

Na jednej działce (~1ha) kompletna klapa (foto3), działka prosi o zmianowanie - pójdzie na jesieni pszenżyto. 

1780905404449.jpg

1780905361065.jpg

1780906140952.jpg

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

No niestety monokultura chyba żadnej uprawie nie służy. A U mnie też zaczyna w wchodzić trochę. Raczej idę w kierunku łubin - zbozey- łubin- zboże. Dla testu wykonałem dziś ręcznym opryskiwaczem na 2 m  kwadratowych oprysk Rimel. Zostało mi końcówka po ziemniakach tam ładnie załatwił rdest. Niby od jednoliściennych i rdestowatych środek. Zobaczymy czy łubin przeżyje. Bo akurat dosyć tanie środek około 65 zł / ha

Opublikowano

Do kiedy najpóźniej można opryskać jednoliścienne? Widać już pąki kwiatowe i na dniach może kwitnąć. 10 dni minęło od oprysku powschodowo metamitron+dff  i widać że łubinowi nie zaszkodził.

Opublikowano
3 godziny temu, gregory81 napisał(a):

Ale jak coś to podziel się wynikami swojego doświadczenia za jakiś czas. Ja jak pryskalem to lubin był już spory może faza rozwoju też ma znaczenie.

Ok. U Mnie jest niski , ponieważ część łubinu przesiewałem bo zmarzł

Opublikowano
15 godzin temu, Mr_WW napisał(a):

Do kiedy najpóźniej można opryskać jednoliścienne? Widać już pąki kwiatowe i na dniach może kwitnąć. 10 dni minęło od oprysku powschodowo metamitron+dff  i widać że łubinowi nie zaszkodził.

Kletodym np. Select super piszą że do połowy kwitnienia. Chizalofop-p np. Targa super w etykiecie jest gdy widoczne są pierwsze płatki ale paki kwiatowe są nadal zamknięte 

Opublikowano

Ostatnio pryskalem na jednoliscienne Agilem, faza jaka nie wiem ale na oko z 20 cm i jeszcze nie widać pąka ale nieźle go pokręciło, dosłownie zawinął się w dół ale już pomału odbija. Więc ja bym nie czekał z jednolisciennymi za długo.... 

Opublikowano

Agil dość mocno przychamowuje nie tylko łubin, w dawce 0,6 na nakładkach gdzie poszła też nakładka na dwuliścienne na poprzeczniakach pas z mocnym fito między 1-1,5 metra. Z nim to trzeba uważać i to mocno przy dawkach zbliżonych do 1 litra na hektar