Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Już to pisałem wcześniej , że będzie więcej łubinu posiane , właśnie chodzi o czysta ekonomię. Na zboczu nic nie ma zysku a może i wręcz dokładka na słabych glebach. Dlatego jeżeli ktoś nie ma hodowli zwierząt, to zasieje Lubin na "odwal" dla dopłaty i tyle. I nie jest to nic dziwnego bo jednak większość liczyć potrafi.

Opublikowano
56 minut temu, Celownik07 napisał:

Gość ostatnio na targu spuścił cenę karo z 2,5 na 2,0 wiec chyba cos jest na rzeczy.

Pisałem że ceny nie będzie bo łubinu nasiane. Na przyszły rok będzie jeszcze więcej. Sam zamierzam 35% obsiacć na zróżnicowaną bo kalkulator pokazuje że lepiej zebrać łubin z dopłatą i zrobić zróżnicowanie niż bić się o wysoki plon oziminy

Opublikowano

@AgrestA czemu az 35%, uprawa łubinu tylko dla dopłat według mnie to trochę przerost treści nad formą, zasiany łubin musi dać też jakiś sensowny plon i wtedy jest ok, u nas obecnie łubin 1,05 netto biorą kążdą ilość, wychodzi na to że to jedna z bardziej dochodowych upraw obecnie

Opublikowano

Bo 35% roślin o pozytywnym wpływie na glebę musi być, i max 65% zbóż, czy jakoś tak.

Łubinu może być mniej ale wówczas jakieś trawy  czy coś.

Ja mam tylko zboże. Gdybym nawet chciał część łubinu zastąpić np gryką to bez sensu bo chociaż dopłata z łubinu będzie

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Bo 35% roślin o pozytywnym wpływie na glebę musi być, i max 65% zbóż, czy jakoś tak.

Ja mam tylko zboże. Gdybym nawet chciał część łubinu zastąpić np gryką to bez sensu bo chociaż dopłata z łubinu będzie

30% było w tym roku i łapało sie na zróżnicowaną struktórę upraw

Opublikowano

@Agrest ewentualnie sprobować grykę w integrowanej produkcji, wówczas więcej dopłaty zostanie niż z łubinu. 

nie wiem jak u Was, u mnie od kilku lat łubiny wychodziły kiepsko, ten rok coś ok tony myślę zebrałem. Dawno już nie miałem zbioru ponad 1,5t co na początku mojej przygody z łubinem to była prawie norma. Może za czesto go sieje, nie mam pojęcia

Opublikowano
Przed chwilą, ws71 napisał:

Chyba tak, ale warunek 65% zbóż.  To tych 5% nie mam czym u siebie zrobić ewentualnie jest to nieopłacalne

Opublikowano
2 minuty temu, Matey napisał:

@Agrest ewentualnie sprobować grykę w integrowanej produkcji, wówczas więcej dopłaty zostanie niż z łubinu. 

nie wiem jak u Was, u mnie od kilku lat łubiny wychodziły kiepsko, ten rok coś ok tony myślę zebrałem. Dawno już nie miałem zbioru ponad 1,5t co na początku mojej przygody z łubinem to była prawie norma. Może za czesto go sieje, nie mam pojęcia

Na wielkość plonu  oprócz jakości materiału siewnego decydujący wpływ ma pogoda jaka wypada w maju zimno i sucho[plon 1,5-2t]ciepło i mokro i pow 3 idzie wyciągnąc [odmiany waskolistne]

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

10 minut temu, ws71 napisał:

A o czym Wy z tymi 30, 35%?

mnie się o uszy obiło, że 20, po tyle miałem w trzech gospodarstwach i wszystkie do zróżnicowanej się łapały. Chyba że to jeszcze jakie inne ekoschematy? 

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

Bo miałeś pewno trawy, lucerny...

No nie. Kukurydzę i pszenicę. 

sorki za cytowanie, jakiś mi się

kliknęło 

Edytowane przez bezbarwny
Opublikowano

z łubinem to będzie porażka dopiero na wiosnę, na dopłaty każdy wybierze groch który już teraz można kupić po 1,50 a przy większej ilości i taniej pewnie chyba ,że łubin zrówna się cenowo z grochem. Łubinu jest dużo i każdy będzie chciał go wypchnąć więc zacznie się zjazd cenowy

Opublikowano
2 godziny temu, bezbarwny napisał:

No nie. Kukurydzę i pszenicę. 

sorki za cytowanie, jakiś mi się

kliknęło 

A kuku wliczali do zbóż czy osobna grupa?

Bo pierwszy warunek to maks 65%zbóż

Opublikowano

Dokładnie tak. Łubinu min 20 % , lub grochy lucerny itp. Ugór też się zalicza jako np ta 3 cia uprawa. Z tym , że ta 3 cia lub 3 cia łącznie z 4 tą. Muszą mieć min 10 % gruntów ornych. Mi w obecnym roku , trochę fartem udało się załapać na ten ekosvhemat. Na następny rok już wszystko zaplanowane , policzone , podzielone aby też w to wejść. 

Opublikowano

Sam jestem bardzo ciekawy jak wylicza te pk na zł. Gdzieś tam coś słyszałem , że ekoschematy wyszły na poziomie około 107 % . Na chłopski rozum rozumiem to , że po przeliczeniu wychodziło by ponad 90  zł za 1 ok. Z drugiej strony od doradcy dowiedziałem się , że każda praktyka no w węglowym ma swoją pulę w złotych. Więc np obornik a zróżnicowana struktura ma być liczona osobno , z innej puli. Zobaczymy jak to wyjdzie. W tym roku dosyć duża liczba rolników składających wnioski w początkowej fazie rezygnowała z tych ekoschematow , bo np nie stykało im ok itp. Myślę , że w następnym roku już ludzie będą bardziej kombinować z wszystkim