Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Łubin wąskolistny gorzki wczoraj skoszony. Jako pierwsza uprawa zszedł w tym roku. Podsumowując: Stanowisko po pszenicy ozimej, słoma zebrana. Przedsiewnie pole zasilone Polifoską 5 w ilości 150kg/ha. Siany w 3. dekadzie Marca. Przedwschodowo pryskany Stomp + Boxer po 2L/ha. Zabieg grzybowy wykonany w fazie kilku pięter prochloraz 240g/ha + difenokonazol 120g/ha + karate 0,13 L. Zabieg na jednoliścienne Jenot 0,6L/ha. Oprysk dolistny przed kwitnieniem Siarczan magnezu + cynk + miedź (5kg-75g-75g/ha). Zasuszany tydzień temu Reglone w dawce 3L/ha.

Plon 3,5t/ha. Bardzo czysty, zero zanieczyszczeń siewem chwastów. Jedynie co to naleciało trochę rozłupanych strąków, bo spadł pasek od wialni w bizonie. Przy jęczmieniu jarym sypiącym 3 tony, to bez porównania w ogóle. Liczę sprzedać po 2,5zł/kg w nadziei na kupców chcących siać poplony.

Opublikowano

Nie licz. 200kg to 500zł ha.

200kg grochu kupi za 300 lada chwila. Wybór jest prosty.

A plon super.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Korbol napisał:

Liczę sprzedać po 2,5zł/kg w nadziei na kupców chcących siać poplony.

zrob tak jak ja planuje.. 3zl/kg oferta do konca pazdziernika (dla poplonowców) a pozniej schodz z ceny (na przyszloroczne zasiewy). Sprawdz sobie wczesniej portale ogloszeniowe jak u ciebie stoja oferty i ile ich jest - jak malo w okolicy +/- 50km smialo winduj cene. qwa taki stretch w zeszlym roku 160zl a w tym 280 w promce ;/ .

ja w sobote wjezdzam ze swoim oskarem . zabiegi w tym roku wyszly mi 377zl/ha (sama cena oprysków).

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano

Powiem wam z kim nie rozmawiam odnośnie eko schamtu i związanych z nim poplonem to że ludzie walą je dla szt tzn owies z żytem, jakiś rzepak itd czyli coś co ma wyjść jak najtaniej a nie koniecznie coś wniosło w glebę szczególnie przy monokulturze więc nie liczylbym na mocne stawki

Opublikowano

nikt zdrowo myślący nie zasieje łubinu na poplon z kupionych nasion, za droga impreza. co innego z własnego rozmnożenia, to chętnie 😄 parę lat temu sprzedawałem groch wiosną, wszyscy brali żeby sobie rozmnożyć na poplony

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

że ludzie walą je dla szt tzn owies z żytem, jakiś rzepak itd czyli coś co ma wyjść jak najtaniej a nie koniecznie coś wniosło w glebę szczególnie przy monokulturze więc nie liczylbym na mocne stawki

prawda. sam wale gryke i rzepak na sztuke w tym roku, ale w sumie dochodzi jeszcze ZSU i tzw. procent upraw z pozytywnym wpływem na bilans gleby. Zawsze mozna sprobowac miesiac-dwa potrzymac cene i zobaczyc odzew, ziarno sie nie zepsuje. ceny w skupach zbóż są niskie, wizja kolejnego napływu zboża od Urków, wiec mozliwe ze w przyszłym roku ludzie zaczna bardzie siać też bobowate pod dopłaty. Czas zweryfikuje czy dobrze myslę bo jest duzo przesłanek a i rynek zmienny.

Opublikowano

U Mnie w promieniu 50 km jest ponad 2 strony ogłoszeń z łubinem na olx. Ceny od 150 do 250 za wąskolistnej , przewaga 180-200 zł. Czyli tak jak w UB roku i wiosna. Generalnie mało kto sieje te łubinu i zainteresowanie słabe, chociaż kolega wyżej może mieć rację , ten rok może być inny. Dziś lub jutro kosze swój wąskolistny , ziarno twarde że zębem nie przegryzie. Może z 5 procent zielonkowatych strąków. Szału się nie spodziewam ale dla Siebie do siewu i na poplony powinno być. 

Opublikowano
5 godzin temu, Korbol napisał:

Łubin wąskolistny gorzki wczoraj skoszony. Jako pierwsza uprawa zszedł w tym roku. Podsumowując: Stanowisko po pszenicy ozimej, słoma zebrana. Przedsiewnie pole zasilone Polifoską 5 w ilości 150kg/ha. Siany w 3. dekadzie Marca. Przedwschodowo pryskany Stomp + Boxer po 2L/ha. Zabieg grzybowy wykonany w fazie kilku pięter prochloraz 240g/ha + difenokonazol 120g/ha + karate 0,13 L. Zabieg na jednoliścienne Jenot 0,6L/ha. Oprysk dolistny przed kwitnieniem Siarczan magnezu + cynk + miedź (5kg-75g-75g/ha). Zasuszany tydzień temu Reglone w dawce 3L/ha.

Plon 3,5t/ha. Bardzo czysty, zero zanieczyszczeń siewem chwastów. Jedynie co to naleciało trochę rozłupanych strąków, bo spadł pasek od wialni w bizonie. Przy jęczmieniu jarym sypiącym 3 tony, to bez porównania w ogóle. Liczę sprzedać po 2,5zł/kg w nadziei na kupców chcących siać poplony.

sita mocno otwarte miales w łubinie ? ze stolem do rzepaku cioles da rade ? bo mam podpiety łubin dobry by kosic ale rzepak nie sciety 

Opublikowano
22 minuty temu, Celownik07 napisał:

teraz spojrzalem na olx. 7ofert (+/- 50km)... 2zl, 2,2zl reszta 2,5 i jedna 2,7zl.  moge sobie pozwolic na probe.

No to u Ciebie inaczej to wygląda i na Twoim miejscu też bym cenił wysoko . Wiadomo wszystko zależy od popytu i podaży. Chyba z 2 lata wstecz jakoś nie sprzedał mi się Lubin po 2 zł. Był joz maj , sam też sialem późno w pierwszych dniach mają. Zostało mi z 700-800 kg. Było jeszcze trochę ogłoszeń z nasionami po średnio 2 zł. Pomyślałem Sobie teraz to już nikt nie kupi. Wystawiłem po 1.6 zł z dopiskiem że Lubin na pasze i przyjechał klijent z 60 km  i pytam dla kogo go bierze , a on że do siewu..plus minus 10-15 maj . Powiedział skąd jest , później z ciekawości popatrzyłem miał blisko Lubin ale po 2 zł...czasami CCC cena czyni cuda. Jedni patrzą aby blisko i zapłacą więcej , inni policzą koszt paliwa i szukają czy im wyjdzie te 0.20 gr taniej i jadą

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, zbyszek8201 napisał:

, a on że do siewu..plus minus 10-15 maj .

na początku swojej "kariery" z lubinem w tym terminie siałem pod dopłaty, wiec sadze ze i ten gosc rowiez a wtedy aby najtaniej nawet paszowy.

Edytowane przez Celownik07
Opublikowano
17 godzin temu, warchest napisał:

sita mocno otwarte miales w łubinie ? ze stolem do rzepaku cioles da rade ? bo mam podpiety łubin dobry by kosic ale rzepak nie sciety 

bez stołu, sita tak mniej więcej na połowę, może trochę bardziej, wiatr na maksa

Opublikowano

No powiem szczerze, że rozmarzyliście się z cenami łubinu.

Chciałbym by takie były ale realia są zupełnie inne.

Opublikowano

Gdybym miał siać łubin na poplon po 2,5 to wolałbym swój sprzedać po 1,8-2zl a na poplon wymyślić np wykę + rzodkiew oleista.

Wasze łubiny równo dochodzą czy musicie desykowac? Mój tango trochę poodbijal

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

No powiem szczerze, że rozmarzyliście się z cenami łubinu.

Chciałbym by takie były ale realia są zupełnie inne.

u mnie w okolicy 30 km jest aby dwóch sprzedających, z czego żaden nie ma na olx wystawionego typowo łubinu tylko tytuł groch, facelia łubin itp. W promieniu 50 km już jest 3 z łubinem, cena od 2,30-2,80. Sam kupowałem siew po 2 zł i to jeszcze nie osiany i z 200kg mi 20 odpadło. Ale musiałem kupić bo nigdzie indziej nie było.

Opublikowano

Proponuję pazernym Chłopom, wyjść z ceną 5 zł za kielo 🤣 a co się szczypać będziecie. Ja w tym czasie sprzedam swój za 1,5-1,8 i też będę zadowolony, bo przy nakładach które poniosłem, ponad 2 koła z hektara 5-6 klasy trochę 4,  zostanie. 

Opublikowano

za darmo - to uczciwa cena . ;)

1 godzinę temu, Korbol napisał:

u mnie w okolicy 30 km jest aby dwóch sprzedających, z czego żaden nie ma na olx wystawionego typowo łubinu tylko tytuł groch, facelia łubin itp. W promieniu 50 km już jest 3 z łubinem, cena od 2,30-2,80. Sam kupowałem siew po 2 zł i to jeszcze nie osiany i z 200kg mi 20 odpadło. Ale musiałem kupić bo nigdzie indziej nie było.

Jaka czesc PL ?

Opublikowano
4 godziny temu, stempos1980 napisał:

A ty już swojego kosił?

Przed chwilą zadzwonił kombajnista że pasuje mu dziś. Więc zaraz jadę

Opublikowano
3 godziny temu, Celownik07 napisał:

za darmo - to uczciwa cena . ;)

Jaka czesc PL ?

Przede wszystkim, realna. Wiem, że 2 tyś z hektara(nie licząc dopłat) przy jednym hektarze, to kiepsko wygląda. Ja mam ich 128 ornych, więc na skromne życie wystarcza, a na milionera, nigdy zapędów nie miałem😉