Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

jaki fungicyd na tą antraknoze najlepiej??

tebukonazol najtaniej i dość skutecznie

najlepsza jednak Azyksostrobina jak już jest choroba

gwarat gdy jest choroba nieskuteczny

sarfuna raczej nigdzie nie dostaniesz

Edytowane przez pszycha1
Opublikowano

a może jakiś tańszy znacie stymulator ????

Tytanit , jest też stymulatorem , ale stosuje sie przewaznie ich w fazach krytycznych , niby po experymentach kolegów z AF jest lekka zwyzka plonu w zbozu ale o taką wysokość że wynosi własnie koszt tego zabiegu , czyli wielkie 0 :) ale jesli masz susze lub przypalenie to mozesz nim przeleciec , ale pamietaj o wilgotności i temperaturze 

Opublikowano

Przed kwitnieniem pryskałem łubin Gwarantem w dawcę 2l/ha+siarczan, czy po zakończeniu kwitnienia mogę jeszcze raz dać 1.3l Gwarantu/ha+ siarczan ? bo zostało mi trochę tego środka i nie mam z nim za bardzo co zrobić. 

Opublikowano

Jaki nakład ponosisz na ten łubin? Jakiego plonu się spodziewasz? 

Kręci mi łodygi łubinu, to jest ta antakroza?? Czym pryskać i czy jest już sens? Jak wspomniałem wcześniej chciałbym ukosić więcej niz poprzednio (800kg z 1.5ha  :wacko: )

Opublikowano

Mój żółty nawet nie zaczął kwitnac a już go wzięło obok sąsiad ma waskolistny to normalnie kwitnie na niebiesko i nic go nie rusza. Z tymi środkami jest taki problem że żaden nie zwalcza antraknozy tylko działają zapobiegawczo. Tebukonazol dość tani działa układowo więc to wydaje się najlepsza opcja tylko trzeba pryskac wcześnie zapobiegawczo podobnie jak Gwarant z tym ze ten działa kontaktowo i byle deszcz go zmyje więc przy burzowej parnej pogodzie występującej podczas kwitnienia ile taki zabieg jest wart? Amistar najlepszy jak już antraknoza zaatakuje bo działa wgłębnie i systemicznie tylko odstrasza cena.

Opublikowano

jak koledzy piszecie u mnie jest to samo żółty poskręcany dostał dziś końską dawke gwarantu a sonet pięknie kwitnie 

Opublikowano (edytowane)

Jaki nakład ponosisz na ten łubin? Jakiego plonu się spodziewasz? 

Kręci mi łodygi łubinu, to jest ta antakroza?? Czym pryskać i czy jest już sens? Jak wspomniałem wcześniej chciałbym ukosić więcej niz poprzednio (800kg z 1.5ha  :wacko: )

Nakłady? Zakup nasion 1zł za kilogram, Nitragina, Vitavax, Afalon 1,5l/ha Gwarant 2l/ha, siarczan magnezu 6kg/ha do tej pory to na razie tyle a plon to sam nie wiem bo pierwszy raz sieje łubin ale myślę gdzieś z 1,5 tony mogę nakosić. 

to juz wam kwitnie cholera kiedy wy go sialiscie bo ja w połowie kwietnia

W moim łubinie zauważyłem dziś pierwsze stronki, siew  21.03

Edytowane przez macio9554
Opublikowano

ja siałem w wielki piątek i w wielką sobotę 

u mnie też poszło 2l afalonu na ha ale i tak zielsko rośnie najwięcej chabru 

Opublikowano

Boxer jest w miare dobry ale po pewnym czasie przepuszcza rdest ale łubin go i tak zakrywa. Dawałem dawke lekko ponad 3 l na ha. Moze trzeba zwiekszyć na 4 l na ha albo nawet i 5 l na ha. Na zakładach wyszło mi podwójnie czyli 6 l na ha i łubinowi nic nie było. Za rok nie wiem czy bede miał łubin z takich przyczyn że mam młodego rolnika ostatni rok i bede musiał posiac soje aby zwiekszyć sobie ESU. Ale jak bym miał to tym razem spróbowałbym Stomp Aqua.

Opublikowano

Tak czytam i zastanawiam się po co siać żółty łubin?

W zeszłym roku zasiałem wąskolistny. Siew w suchą dobrze uprawioną ziemię i zero oprysków. Grzybowe nie wystąpiły, z chwastów  trochę gorczycy polnej. Po skoszeniu, mimo suszy, wyszło ok 1,5 T/ha. Doczyszczony wiatrem (mam ciekawą ukraińska maszynę do czyszczenia) i przygotowany do sprzedania. Wiosną sprzedałem kilka ton i kilka mam na swoje potrzeby (międzyplon z grochem).

I po co walczyć z żółtym? Koszty dużo większe, choroby pewne, nie rozumiem.

Opublikowano

Tak czytam i zastanawiam się po co siać żółty łubin?

W zeszłym roku zasiałem wąskolistny. Siew w suchą dobrze uprawioną ziemię i zero oprysków. Grzybowe nie wystąpiły, z chwastów  trochę gorczycy polnej. Po skoszeniu, mimo suszy, wyszło ok 1,5 T/ha. Doczyszczony wiatrem (mam ciekawą ukraińska maszynę do czyszczenia) i przygotowany do sprzedania. Wiosną sprzedałem kilka ton i kilka mam na swoje potrzeby (międzyplon z grochem).

I po co walczyć z żółtym? Koszty dużo większe, choroby pewne, nie rozumiem.

Bo czasem w gospodarstwie są gleby bardzo słabe na których wąski się nie uda. I te 1,5 t/ha z wąskiego to dla ciebie jest dobry wynik? 

U mnie w tym roku w żółtym antraknozy nie dostrzegam, kończy kwitnąć i ewentualnie dostanie profilaktycznie 1l tebu.  

Opublikowano

Na 5-6 klasie 1,5 T wąskolistnego bez ochrony i chwastobójczych dla mnie wystarczy. Płodozmian zrobię, zazielenienie też, nasiona na międzyplony i do handlu mam.

Czasem walka o 0,5 -1 T kosztuje tyle ile plon. Na takich glebach moim zdaniem nie warto sie bić o plon.

Inaczej na IV klasie, na takich sieje groch i zbieram ponad 5T.

Opublikowano

W dawnych czasach jak nie było śor to podstawą była uprawa przedsiewna. Uprawiając gleby piaskowe wiosną można znacznie ograniczyć ilość chwastów. Wystarczy wjechać na pole jak jest sucho, lekko wzruszyć glebę, poczekać dwa-trzy dni aż chwasty zaczną kiełkować i ponownie lekko uprawić i zasiać. Gwarantuję, że chwastów będzie tak mało, że przy uprawie ekstensywnej nie wpłyną na plon. Potem wystarczy oczyszczenie ziarna wiatrem i po problemie.