Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Ostatnio zastanawiałem się nad zakupem spawarki inwertorowej w budżecie do 600-700 złotych. Zapewne wielu z was ma doświadczenie w tej materii i może coś poradzić. Myślę między besterem 155 a shermanem 200. Nie jestem fachowcem, potrzebuję spawarkę tylko na własne, niewielkie potrzeby do bieżących napraw, żeby się uniezależnić od lokalnych kowali, mechaników. Do tej pory spawałem spawarką transformatorową marpol, lecz szło to mozolnie - elektroda się klei, całość grzeje się. 

Jeśli znajdą się dobre dusze, chcące pomóc - będę wdzięczny

Pozdrawiam ;) 

Opublikowano

ja mam dedre 160 i zdecydowanie polecam. Spawa wszystko i wszędzie, mała lekka i poręczna na gospodarstwo jak znalazł. Mam ją już kilka lat, i gdyby wysiadła pewnie kupiłbym drugą taką samą

• Like 1
Opublikowano

Posiadam magnum snake 200P  do gospodarstwa świetna sprawa lekka z zapasem amperów :)  Duża sprawność 200 A/60%.
Jesli miałbyś wybierać kup cos porządnego nie baw sie w chinole szkoda czasu i pieniązków :) do 700 zł kupisz fajna dedre czy magnuma a posłuzy dlugie lata.

• Like 2
Opublikowano

Dzięki za odzew! Właśnie słyszałem pochwalne opinie zarówno o magnumie jak i dedrze - jednak w mojej okolicy jedni zachwalają bestera, inni shermana i raczej bym wybierał między tymi dwoma markami. Tylko nie wiem jak odróżnić oryginał od podróbki - z tekstu opisu na alle ciężko to stwierdzić. 

mikad, narazie myślę o czymś mniejszym i tańszym, jeśli miałbym więcej rzeczy do spawania i robiłbym to częściej - bez wahania kupiłbym lincolna invertec.

Jeszczę tak spytam przy okazji - czy to prawda, że do spawania spawarką tranformatorową nadają się tylko elektrody rutylowe ER 146? Ja zawsze spawałem zasadowymi, ale jak wspomniałem, ciężko szło 

Opublikowano

Właśnie przejrzałem oferty magnum snake 200p. Cena ok, parametry też. Na 200A 60% tak samo jak sherman 200. Bester ma zaledwie 130A na 25% ... Nie wiem teraz co wybrać 

Opublikowano

Jeśli nie wiesz co wybrać idź do jakiegoś dobrego sklepu w swojej okolicy napewno będzie jakiś teoretyk który ci podpowie która wybrać ba może jeszcze coś z ceny ugryziesz. Ja ze swojej strony polecam snake 200p solidna mała z dużą mocą 😁

• Like 1
Opublikowano

Miałem Dedre 200A. Wytrzymała kilka lat i w tym czasie pospawała kilka przyczep. 

Teraz od roku użytkuję Magnum Snake 200A i jak  narazie jest bez zarzutu. W Magnum po wyłączeniu spawarki, wentylator jeszcze przez chwilę wychładza spawarkę. Z tego co zauważyłem, to Snake jest znacznie lżejsza.

Polecam obie spawarki.    

Opublikowano

Trochę dołożysz i kupisz migomat weldmana z mma i będziesz zadowolony wy spawałem jak narazie 15 kg drutu i działa dobrze a wygoda nie porównywalna do elektrody. A pozatym jak chcesz koniecznie elektrodę to większość w środku ma itak to samo tylko opisami się różni jedynie na sprawność bym patrzył ale to też raz piszą tak raz inaczej, najważniejsze żeby wilgoci nie dostała to będzie każda dzialac

Opublikowano
14 minut temu, Kacperkuj-pom napisał:

Trochę dołożysz i kupisz migomat weldmana z mma i będziesz zadowolony wy spawałem jak narazie 15 kg drutu i działa dobrze a wygoda nie porównywalna do elektrody. A pozatym jak chcesz koniecznie elektrodę to większość w środku ma itak to samo tylko opisami się różni jedynie na sprawność bym patrzył ale to też raz piszą tak raz inaczej, najważniejsze żeby wilgoci nie dostała to będzie każda dzialac

M,asz tego weldmana 220 A mig? Bo chce takiego kupic

Opublikowano

Mam 200 a tego zwykłego na pokrętła nie synergią i daje rade tylko przyłącze musi być Oki bo to jednak na jednej fazie tylko to spore obciążenie a jak jakiś przedłużacz to konkretny przy spawaniu dużym amperazem. Przy długim spawaniu dużym amperazem rączka się grzeje ale to chyba normalne zawsze można dać lepsza jeszcze nigdy się nie wyłączył z przegrzania

Opublikowano

Ja 8 lat temu kupiłem spawarkę nutool 200a, dałem za nią 660zł. Na niej uczyłem się spawać i do dnia dzisiejszego nią spawam bez żadnej awarii. 

Opublikowano
KRAFT&DELE 200 MMA i Tig w jednym kupione 5-6 lat temu, wyspawało na obecną chwilę ok 80kg elektrody i ani razu termik nie zadziałał.Daje radę...za ok 600-700. 2 Razy do roku ściągana obudowa i sprężonym powietrzem elektronika dmuchana.
Opublikowano
1 godzinę temu, Kacperkuj-pom napisał:

Mam 200 a tego zwykłego na pokrętła nie synergią i daje rade tylko przyłącze musi być Oki bo to jednak na jednej fazie tylko to spore obciążenie a jak jakiś przedłużacz to konkretny przy spawaniu dużym amperazem. Przy długim spawaniu dużym amperazem rączka się grzeje ale to chyba normalne zawsze można dać lepsza jeszcze nigdy się nie wyłączył z przegrzania

Tez chce zwyklego tylko tego 220 A https://www.centrumspawalnicze.pl/spawarki-mig-mag/spawarka-weldman-midi-mig-220-zestaw.html?gclid=EQenPMJNuqUwhg5W8UMFs66YBXrBVhhZzMFVBabmxQTVRAAVE_D_BwE

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za pomoc! Jednakże nadal nie został poruszony zaczęty przeze mnie temat odnośnie elektrod do spawarki transformatorowej. 

Jeśli chodzi o rodzaj spawarki to idę w zaparte w elektrody 🙂 Tak już przywykłem.

Co do marek - zaciekawilem się tym magnum, będę się musiał dobrze zastanowić. Sherman 200 jest tańszy o stówę i ma te sama wydajność. Bester jest cenowo po środku, ale jak wspomniałem 130A/25%. 

Miał ktoś do czynienia z lincolnami/besterami?

Opublikowano

OD dwóch tygodni mam IDEAL TECNOARC 211 i jestem zadowolony, piran z YT też polecał, jedyna wada to przy dłuższym spawaniu dużym prądem kable spawalnicze się mocno nagrzewają.

Opublikowano
4 godziny temu, Panox napisał:

Posiadam magnum snake 200P  do gospodarstwa świetna sprawa lekka z zapasem amperów :)  Duża sprawność 200 A/60%.
Jesli miałbyś wybierać kup cos porządnego nie baw sie w chinole szkoda czasu i pieniązków :) do 700 zł kupisz fajna dedre czy magnuma a posłuzy dlugie lata.

A Magnum to nie chinol?

• Like 2
Opublikowano

Mam Magnum Snake 200p i idzie jak burza. Spawanie elektrodą rutylową 4 mm, zasadową, do żeliwa czy kwasówki nie jest problemem. Kiedyś upalałem dwuteownik 140 i nawet się nie zagrzała.