Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@mirro a czy ja jestem za klonowaniem?
na wszystko inne (zdaje się) jest w tym przypadku i tak za późno.
Chociaż tam niemoż... absurd goni absurd
teraz PS dba o prawa zwierząt zwłaszcza futerkowych przez tych zwierząt likwidację
Premier podnosi podatki dla dobra podatników
ciekawe kiedy upichcą ustawę zakazującą bocianom wyrzucania piskląt z gniazda?
ciekawe jak zamierzają egzekwować te antyaborcyjne interpretacje? czy to u ludzi czy u bocianow
jeszcze ciekawsze jak wyegzekwują zalecenia ilości osób przy wigilijnym stole?
bo jeśli przez wysłanie fotki do sanepidu jak przy kwarantanne to ostrzegam - ja potrafię zrobić fotomontaż

długo by jeszcze
no nie dożyję normalnych wladców tego kraju bo to teraz to władza życzeniowa a nie realna

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

moze jeszcze cebula prazy memy o szpitalu narodowym-jak narodowy to i kazdy pacjent musi byc leczony z pompa za miliony,a co stac nas.....

dzisiaj rano bylo 25 chorych, policzmy 700 tysiecy, jeden pacjent dziennie kosztuje......marecek policz , kurna za te pieniadze to bym sam sie leczyl medycyna ludowa i jeszce na jakas wille z basenem by zostalo.

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/szpital-narodowy-ile-kosztuje-jego-dzialanie/2xswstl

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

przeczytałem o tych o podatkach w czechach i jakoś działanie nic nowego nie wnosi , zostawienie 40 % podatków w kieszeni obywateli to sam podatek dochodowy trzeba by zlikwidować  i do tego PIT  obniżyć .

Zostawienie 40% kasy w kieszeniach podatników nic nie wnosi? Skoro tak to co wnosi podnoszenie podatków przez nasz rząd?

Opublikowano

38 branż ze wsparciem z tarczy finansowej PFR 2.0

W przypadku mikro firm, czyli takich gdzie zatrudnienie ma do 10 osób, pomoc będzie wypłacana na pracownika. Przedsiębiorcy, których przychody spadną między listopadem a końcem marca o 30 proc., mogą liczyć na 18 tys. zł na pracownika. W przypadku spadku o 60 proc. wypłacane będzie 36 tys. zł na zatrudnionego.

Spadek przychodów będzie liczony na podstawie danych za listopad-grudzień oraz prognozowanego obniżenia obrotów w I kwartale 2021 r.

Inaczej skonstruowana ma być pomoc dla sektora MŚP, czyli firm zatrudniających od 10 pracowników. Tutaj PFR zamierza pokrywać 70 proc. straty brutto. Chodzi o pokrywanie kosztów niepokrytych przychodami. Taki limit pomocy jest ustalony z Komisją Europejską.

Strata będzie liczona także na podstawie danych za dwa ostatnie miesiące tego roku i prognozę na okres styczeń-marzec. Później nastąpi weryfikacja na podstawie ksiąg i dokumentów podatkowych.

Pomoc rządu dla firm

Umorzenie pomocy dla mikro będzie odbywało się na podobnej zasadzie jak wiosną, czyli firmy o zatrudnieniu do 9 osób będą mogły nie oddawać do 75 proc. pieniędzy, które otrzymają z PFR.

W przypadku MŚP nie ma co oddawać, bo pokrywana będzie strata. PFR dla mikro, małych i średnich firm będzie miał 10 mld zł.

Te podmioty, które obejmie tarcza finansowa 2.0, będą mogły też ubiegać się o umorzenie całej pomocy z tarczy finansowej z wiosny. O ile wykażą, że od marca do końca roku miały spadek przychodów o co najmniej 30 proc. Nawet jeśli zwalniały w tym czasie pracowników.

Kas jest będą płacić kto się załapie .

Opublikowano

no to po co kase wydaja? Niemce przyjdą na gotowe i przejmą dobrze działające dotowane prze nasz rząd biznesy. Nie powinni nic dawać przedsiębiorcom tylko niech to w cholerę zbankrutuje to niemiaszki nie bedą mieli czego przejmować i nas w spokoju zostawią.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Ulman napisał:

Zostawienie 40% kasy w kieszeniach podatników nic nie wnosi? Skoro tak to co wnosi podnoszenie podatków przez nasz rząd?

JUŻ 5 % BEDZIE WIDOCZNE przez podatnika lub konsumenta tylko bardziej mi chodziło żę nie dowiedziałem sie jak chcą ten wynik osiągnąć a żę prawdopodobnie bedą wybory i premier czech możę tak kusić swoich zwolenników zeby zagłosowali na partie którą reprezentuje .      a tak w ogóle czy ta musztarda po obniżce stawki podatkowej staniała ?  raczej nie a obniżka była chwilowa na pokaz i suma sumarem podatek wyjdzie taki sam jak był .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Co za bzdury wypisujesz bywam   wiem jak jest u nich bardzo dobrze się mają . 

I mogą zagrozić bardzo szybko gospodarczo Polsce w każdej dziedzinie u prawy i Hodowli już to robią a Polacy im w tym pomagają jeśli są Polakami że tak robią .

Tylko niech zamkną nam Kopalnie węgla to nasza Energia dopiero będzie kosztować prądu nam sprzedadzą z ich elektrowni węglowych .

ładem zielonym i klimatycznym nas u sadzą na d*pie . To czym mogą zagrozić nam czołgami nie przyjadą . 

Galan Jacus jako nizinny gorol jest za szwabską gospodarką, Tymczasem ONY budują kosztem innych państw junijnych IV Rzeszę która w/g ich koncepcji POwstanie na gruzach rozdupczonej Junii.

16729320_692568380922854_8794883321323031421_n[1].jpg

16711646_1787167281604699_79095922313698995_n[1].jpg

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

że co?
Św Mikołaj będzie się obawiał że testy na cov reniferom zrobią?

O tym nie pomyślałem. To kolejny powód braku prezentów w tym roku.

44 minuty temu, Ywa napisał:

Póki co skończyłam na 10 minucie i dokończę wieczorem.

@Ywa a to na trzeźwo nie można tego zobaczyć :) ? Skąd Lechu wie, że było 100 tomów na jego temat 🤔 ?

Koalicja się sypie.

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/koniec-koalicji-psl-kukiz-kosiniak-moze-nie-warto-jej-kontynuowac/e776d3q,79cfc278

Kukiz jest przykładem jak rozwalić samemu od środka swoje ugrupowanie. Mówię o poprzedniej kadencji.

Opublikowano
4 godziny temu, jarecki napisał:

przeczytałem o tych o podatkach w czechach i jakoś działanie nic nowego nie wnosi , zostawienie 40 % podatków w kieszeni obywateli to sam podatek dochodowy trzeba by zlikwidować  i do tego PIT  obniżyć .

1 godzinę temu, jarecki napisał:

JUŻ 5 % BEDZIE WIDOCZNE przez podatnika lub konsumenta tylko bardziej mi chodziło żę nie dowiedziałem sie jak chcą ten wynik osiągnąć a żę prawdopodobnie bedą wybory i premier czech możę tak kusić swoich zwolenników zeby zagłosowali na partie którą reprezentuje .      a tak w ogóle czy ta musztarda po obniżce stawki podatkowej staniała ?  raczej nie a obniżka była chwilowa na pokaz i suma sumarem podatek wyjdzie taki sam jak był .

Jak to czytam to mam wrazenie ze nie wiesz o czym był ten tekst i w ogóle materii podatków nie rozumiesz. 

Nie ma tam nic napisane o obniżeniu podatków o 40% a jedynie PIT o 40%.

Jak można zlikwidować dochodowy i jeszcze PIT obniżyć? Jak chcesz to technicznie wykonac skoro to jedno i to samo?

Chca osiągnąć ten wynik poprzez zmiany w naliczaniu podatku - napisane jest jak wół.

Czemu musztarda ma stanieć skoro nie będą obniżac podatków posrednich? Cena musztardy zostanie jaka jest ale że pepik bedzie miał np 20% więcej w portfelu to relatywnie do jego zarobków musztarda stanieje lub innymi słowy wzrośnie jego siła nabywcza przeliczona na musztardę.

Ty naprawdę nie rozumiesz jak to działa czy nie chcesz rozumieć bo to stoi w sprzeczności z twoimi lewicowymi przekonaniami?

Opublikowano
3 godziny temu, dysydent napisał:

@mirro a czy ja jestem za klonowaniem?
na wszystko inne (zdaje się) jest w tym przypadku i tak za późno.

Ależ skąd? ja tylko proszę aby ktoś, być może litościwy, nie uległ pokusie.:lol:

Opublikowano
1 godzinę temu, many12 napisał:

Galan Jacus jako nizinny gorol jest za szwabską gospodarką, Tymczasem ONY budują kosztem innych państw junijnych IV Rzeszę która w/g ich koncepcji POwstanie na gruzach rozdupczonej Junii.

16729320_692568380922854_8794883321323031421_n[1].jpg

16711646_1787167281604699_79095922313698995_n[1].jpg

Ot i ekonomia wg PIS sie kłania . Co to za interes jak dajesz 1 euro a wraca do ciebie 0,89 euro?  Jest oczywiste ze tracisz  na tym 0,11 Euro a my tyle właśnie zyskujemy ich kosztem. No chyba ze jest jakaś inna kalkulacja

Opublikowano

To jest 0,89 do 0,11 tak się to ma .

Nam dadzą w programach jak Modernizacja  na zakup Traktorów , kombajnów  i maszyn rolniczych  Niemieckich to wraca do Niemca . Sklepy czyli markety też wraca do Niemca w Polsce zostają Niemieckie maszyny ale bym zapomniał serwis maszyn też Niemiec zarabia bo części Niemca .

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nie tak się nie ma. Dają jedno  1eur a wraca do nich 0,89 eur. Na czym polega zysk gdy tracisz 11% z tego co wydajesz? 

A gdyby nie płacili to wtedy by nikt nie kupował ich produktów? Nadal by ludzie kupowali co niemieckie tylko wtedy miałbyś sytuacje że płacą 0,5 eur a wraca do nich 1 eur czyli zyskują 0,5 Eur a nie traca 0,11 eur.  Ten mem jest dla idiotów którzy albo nie myślą  albo zatrzymali się na 2 klasie podstawówki jesli chodzi o matematykę. 

A że wraca do Niemiec? A gdzie kuźwa ma wracać? Do Albanii? 

Są największą gospodarką europy więc jest oczywiste że najwięcej wróci do nich. 

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano

Z takimi rozgarniętymi jak ty to z pewnością  podbilbyśmy świat  no ale Niemiec nas blokuje 🤣 Bbuuuchaaachaaaa !!!!! Typowe tłumaczenie gamonia wioskowego - my jesteśmy super i najlepsi tylko inni nas blokują i dlatego dziadujemy. Usiłowanie poprawy samooceny poprzez okłamywanie się . Tak trzymaj👍

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

galan czy ty właśnie przyznałeś, że rząd pisu jest nieudolny?

Normalnie oczom nie wierzę, dla pewności 2 razy sprawdzałem czy to na pewno ty napisałeś😯

Edytowane przez misio3p
Opublikowano

mów do mnie jeszcze...... Z takim zidiociałym i  zlewaczonym narodem frustratów jak ty to można sobie być tym kim jesteśmy. Sny o potędze dobrze mieć. Nie zastanawia cie żw wszyscy wkoło ciebie są winni tylko nie ty? Moze coś z tobą jest nie tak a nie z otoczeniem?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v