Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, hubertuss napisał:

960 mld Euro lata 2014 2020 z czego 105,8 mld Euro Polska to jest 9,07 %

1,1 biliona Euro lata 2021 2027 z czego 125 mld Euro dla Polski to jest 8,8 %

27 minut temu, hubertuss napisał:

Ty chyba powinieneś. A raczej na pewno powinieneś poszukać.

Ano podzielić. Dzielisz 105,8 przez 960 przesuwasz przecinek z wyniku o dwa miejsca w prawo i masz procenty.  Tak więc sam widzisz. U ciebie jest brak wiedzy a u mnie zwykły błąd. Dlatego pewnie się tak nisko oceniasz. Ale jak to mówią człowiek całe życie się uczy. Więc się nie poddawaj. Pewnie dużo lat po szkole ale przyjemnie mi, ze dzisiaj czegoś nowego ciebie nauczyłem.

Tak tak Hubcio, nauczyłeś. Rozumiem. Wszystko rozumiem...gdybyś jakieś wątpliwości miał, czy zrozumiałem, co tłumaczyłeś😂

Ciebie w szkole(?) przecinki „przestawiać” uczyli, a mnie, takiego działania np;

105,8:960=0,1102x100%=11,02

dziękuję, że próbowałeś mnie czegoś nauczyć, ale pozwól, że przy „swojej” sprawdzonej metodzie pozostanę, bo przy niej, to nigdy wątpliwości nie ma, w którym miejscu przecinek postawić, by nie narazić się na śmieszność, jak, np... 

Opublikowano
5 godzin temu, nie napisał:

ciągłe bicie piany

kto uczył cię matematyki??

105,8 z 960 = 11,02%

125 z 1100 = 11,36%

samozaoranie :D jak zwykle :D 

plus mld z funduszu odbudowy

a pożyczki nie są obowiązkowe jakby w mediach antypisu nie powiedzieli, nie trzeba ich brać :D 

@Ywa Wtrącając się......odnośnie podwyżek cen towarów co tydzień drożej, dziś mam nadzieję, że to już apogeum; np. kupiłam jabłka za 9,90 zł/kg małe już zeschnięte zielone, większe były o złotówkę drożej. Pan w warzywniaku poinformował, że to import, bo u nas brak zapasów w przechowalniach i dał nadzieję od poniedziałku. Poza tym  w barze znajoma wszystkie dania podniosła o 2zł. 

obecnie jesteśmy w szczycie inflacji, za rok będzie o połowę mniejsza

Ależ...... w szkole bywało, że uczeń otrzymywał pochwałę za wskazanie błędu na tablicy popełnionego przez samego nauczyciela a nawet ów pilny uczeń dostał +......

W markecie owszem są o połowę tańsze 4,90 zł, wybieram tę opcja również z myślą o zwierzętach; mi te odmiany nie smakują już;  czekam na sezonowe; jesieniom trochę swoich.

Opublikowano
Przed chwilą, Ywa napisał:

Ależ...... w szkole bywało, że uczeń otrzymywał pochwałę za wskazanie błędu na tablicy popełnionego przez samego nauczyciela a nawet ów pilny uczeń dostał +......

taaaa, jasne.

nauczyciel ma zawsze rację. nawet jak głupotę powie.

Opublikowano

o to to. wystarczy że ktoś inny wytłumaczy co miał na myśli:D

Opublikowano

bezbarwny - Proponuję napisać (...) x 10^2% będzie wówczas jeszcze bardziej "matematycznie". Owo przesunięcie przecinka to uproszczenie podobnie jak milion to 1000 tys. gdy obliczenia wykonuje się w tysiącach. Tu akurat hubert prezentuje matematykę szkoły średniej a Ty podstawowej - tak, że wisz...

Sukces! Niema totamto. Ale szampan już wypity...

Opublikowano

@DTaras, ale ja absolutnie nie przeczę. Toć On, jako nie pisu wyborca, siłą rzeczy i tvenu przekazu, wykształcony lepiej obowiązek ma być. Mnie tam podstawowe wystarczy, by co trzeba, uzasadnić, a nie dukać, stukać, edytować

Opublikowano

nigdy  nie zapomne jak dziadek opowiadal ze przed wojna w czasach wielkiego kryzysu lat 30 pracowal u mlynarza za jedzenie, innej roboty nie bylo a w domu bylo 6 rodzenstwa  na 2 ha do tego prababka juz nie zyla.

Opublikowano

jacus czemu Ty tak około północy się uaktywniasz? 🤔

Opublikowano (edytowane)

do polnocy daleko, zwykle w sezonie dniowke koncze o 21, sianokosy jeszcze mam, dzisaj zebralem ponad 400 bali, jutro podobnie-jak sie uda i jeszcze jedna laka do skoszenia, a tu kombajnista dzwonil czy cos kosimy, moze ze 2 ha pszenicy na piasku IVBb by poszlo ale nie mam czasu.

zreszta ja jestem nocnym markiem ,  gdy czasami zaczne robote wczesnie rano zawsze cos sie spieprzy i na nic ranne wstawanie jak marne obracanie..

nie znalazl ktos ??? 10 % znaleznego to chyba bedzie konkretna kasa ?? pewnie do konca zycia wystarczy..

https://businessinsider.com.pl/firmy/zarzadzanie/poczta-polska-zgubila-wszystkie-akcje-skarbu-panstwa/h3g0915

Edytowane przez jacus
Opublikowano
14 godzin temu, Ulman napisał:

Ty to akurat byłeś pewniakiem do niezrozumienia co jest napisane. 

Elektorat PISu nie rozróżnia podstawowych pojęć, ani nie ma pojęcia o procedurach. Ignorancja i niewiedza tak jak w przypadku kwoty wolnej. Dla was Nowak już jest w wiezieniu chociaż idę o zakład że nigdy tam nie trafi. 

Zagadka  - jaka jest różnica pomiędzy  aresztem a więzieniem? 

jeszcze raz wróć ...  jest wiezieniu ? jest amen ... teraz się spierasz   gdyby baba miała wąsy ....

jedna i druga rzecz to jest skazany i siedzi a druga wysoce prawdopodobieństwo ze morze mataczyć na wolności w śledztwie 

26 minut temu, jacus napisał:

do polnocy daleko, zwykle w sezonie dniowke koncze o 21, sianokosy jeszcze mam, dzisaj zebralem ponad 400 bali, jutro podobnie-jak sie uda i jeszcze jedna laka

przecież już nie masz krów pisałeś ?? 

Opublikowano

To może miałoby dziś sens, by sprawdzić, czy ten „model ukraiński”, w który zmieszany może być Sławomir Nowak nie działał także w Polsce. Szczególnie w okresie budowy autostrad w latach 2008 - 2012?

Opublikowano
12 godzin temu, bezbarwny napisał:

Odwrotnie podzielić? Weź Ty już się nie pogrążaj, bo teraz to wątpliwości nie mam, że Ty to „zakamuflowana opcja” pisowska jesteś😉

Uprawiasz tu typowe dla wyborcy pisu bicie piany. Najpierw wyśmiewasz się z dzielenia. I tego, ze napisałem, że odwrotnie podzieliłem przez siebie liczby.

11 godzin temu, bezbarwny napisał:

Ciebie w szkole(?) przecinki „przestawiać” uczyli, a mnie, takiego działania np;

105,8:960=0,1102x100%=11,02

Potem sam dokonujesz obliczenia przy pomocy dzielenia. Nie rozumiesz co to znaczy przestawienie przecinka tylko musisz mnożyć. Ok rozumiem. Ale tu naprawdę do obśmiewania czy bicia piany nic nie ma. Popełniłem błąd na początku odwrotnie dzieląc ze sobą liczby i tego się nie wypieram. Ale ty wymądrzając się tu sam się ośmieszyłeś. Pokazujesz mi jakieś działania. Oparte na dzieleniu. Tylko ja nie muszę nic mnożyć. Bo jeszcze o dwie liczby przecinek umiem przesunąć w pamięci. No ale w końcu ty sam się oceniłeś jako wyborca pisu słowem na t. Więc dalej mnóż.

14 godzin temu, bezbarwny napisał:

hubertuss, jak tak na te wyliczenia patrzę, to wnioskuję, że ty to nasz, pisowy jesteś, bo podobno wszystkie tumany, na PiS głosowały😂

Koledzy z forum co to na pis głosowali mogą się obrazić.

Opublikowano (edytowane)

pomysł podzielenie województwa stołecznego na dwa skomentuję tylko jednym
- mało wam urzędniczych śmierdzieli że kolejne urzędy chcecie mnożyć?
i jeszcze jedno pytanie
- czy w Australii poradzili sobie z plagą królików? jeśli tak, to jak? a jeśli nie, to dlaczego?

i jedna konkluzja
Jeśli jednak z tymi królikami sobie nie radzą to bez wojny się nie obejdzie.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 godzin temu, Roman176 napisał:

To może miałoby dziś sens, by sprawdzić, czy ten „model ukraiński”, w który zmieszany może być Sławomir Nowak nie działał także w Polsce. Szczególnie w okresie budowy autostrad w latach 2008 - 2012?

Model ukraiński jest taki że aby postawić zarzuty o uczestnictwie w zorganizowanej grupie przestępczej nasi musieli zamknąć trzech. A dlatego trzech , że tak mówi polskie prawo a raczej definicja grupy przestępczej. Układ jest zajebiaszczy, ponieważ jest w niej polityk, biznesmen i żołnierz, który wręcz uwiarygadnia całość jako grupę przestępcza, gdyż w modelu wschodnim w skład takiej grupy wręcz powinien wchodzić ktoś z resortów siłowych.😂

Dlaczego Pan Pułkownik dostał warunek? Bo albo rzeczywiście jest tylko tym trzecim, którego brak uniemożliwiłby stawianie zarzutów z półki "zorganizowana grupa przestępcza" , albo poszedł  na współpracę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v