Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czego tu dociekać koleś brał w łapę  za zlecenia na budowę dróg. Czego tu dociekać no chyba tego czy koperty były czyste czy z koronawirus

Edytowane przez Denwer
Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Tylko nie nakradł tylko to są interesy biznesowe .

No tak interesy biznesowe. Nie ma respiratorów co miały być w maju. Niema 110 milionów zł. Które handlarz bronią dostał za towar z góry. Faktycznie niezły interes.

2 godziny temu, dsbh napisał:

Ale widzisz według prezesa jest sukces.

https://fakty.interia.pl/polska/news-jaroslaw-kaczynski-dla-pap-wynik-szczytu-ue-to-ogromny-sukce,nId,4623797

623 mld zł w formie dotacji i 153 mld zł w formie niskooprocentowanych pożyczek.

623 mld

Tego to akurat nie rozumiem. Możesz mi to wyjaśnić ? ( to grubym drukiem ).

O korupcję na Ukrainie ale rzecz miała miejsce podobno w Polsce. Na marginesie ,dzieje się coś ciekawego że trzeba tą sprawę tak nagłośnić ?

Widać, ze matematyka jest twoją słaba stroną. Bezzwrotne pieniądze jakie dostaliśmy to jest 125 mld Euro liczone po 4,5 kursu do Zł daje nam około 562 mld Zł. DO tego mamy 35 mld Euro kredytów co daje nam razem 160 mld Euro i 720 mld Zł. Bezzwrotne pieniądze plus pożyczki.

Jeśli chodzi o gruby druk . Przedsiębiorca płaci za kwartał 4500 zł. Rolnik mający do 50 ha płaci za kwartał krus 417 zł. 4500 dzielone przez 417 daje nam około 10,8. Czyli rolnik płaci na krus za kwartał 10,8 mniejszą składkę niż np przedsiębiorca zus. Już któryś raz to o pieniądzach i składkach tłumaczę i znowu pytanie o to samo. Wy czytacie co tu się pisze czy nie rozumiecie?

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Denwer napisał:

Czego tu dociekać koleś brał w łapę  za zlecenia na budowę dróg. Czego tu dociekać no chyba tego czy koperty były czyste czy z koronawirus

Bbuuuchaaachaaaaa  !!! PISowski ciemny lud w całej okazałości 

Nie wiadomo co dokładnie zaszło, nie było śledztwa nie wiadomo co,jak gdzie kiedy ale lud już wszystko wie. Jak na filozofa wiejskiego przystało nic nie musi wiedzieć żeby swoje wiedzieć.

To jeszcze powiedz ile wziął  i dlaczego nigdy nie odsiedzi za to wyroku.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
13 minut temu, hubertuss napisał:

Widać, ze matematyka jest twoją słaba stroną. Bezzwrotne pieniądze jakie dostaliśmy to jest 125 mld Euro liczone po 4,5 kursu do Zł daje nam około 562 mld Zł. DO tego mamy 35 mld Euro kredytów co daje nam razem 160 mld Euro i 720 mld Zł. Bezzwrotne pieniądze plus pożyczki.

Jeśli chodzi o gruby druk . Przedsiębiorca płaci za kwartał 4500 zł. Rolnik mający do 50 ha płaci za kwartał krus 417 zł. 4500 dzielone przez 417 daje nam około 10,8. Czyli rolnik płaci na krus za kwartał 10,8 mniejszą składkę niż np przedsiębiorca zus. Już któryś raz to o pieniądzach i składkach tłumaczę i znowu pytanie o to samo. Wy czytacie co tu się pisze czy nie rozumiecie?

Hubertussie nie denerwuj się :). Po prostu Cię nie zrozumiałem odnośnie składki. To po pierwsze a po drugie jeżeli mam napisaną na portalu sumę w PLN, to po co mi ją jeszcze liczyć w euro. Tylko mi nic o praniu nie mów :ph34r:.

@Ulman masz link.

https://fakty.interia.pl/polska/news-slawomir-n-zatrzymany-ukrainska-prokuratura-domagal-sie-lapo,nId,4621928#comments4-1

Opublikowano

Na razie to "będzie mu wręczone powiadomienie w sprawie podejrzenia"😁  Nic mu nie zrobią bo i on niejedno o nich wie i wywlec może.  Ciekawe kiedy go uszczą

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

Wiem,  ale jako ze jesteś ograniczony to nie wiesz jakie to szerokie pojęcie.  Co konkretnie Nowak zrobił i jakie przestępstwo w Polsece popełnił bo znowu nikt nie wie  i nawet nie próbuje się zastanowić i dociec.

Kodeks Karny rozdział  XIII art. 109, ale według Ciebie korupcja to norma i standard, a sam Nowak powinien dostać tytuł  JANOSIKA :))) który okrada złych bogatych i rozdaje swoim biednym znajomym :)))

Opublikowano

Pytanie do wyborców PiS.

Jak to się stało że Wasz prezes telewizji dostał rozwód po 25 latach małżeństwa i trójce dzieci?. Tak samo jego luba jak dostała rozwód kościelny?

A najlepsze na koniec. Czy nie wydaje Wam się dziwne że po ceremonii ślubnej idziecie na grób brata szefa zamiast na imprezę na salę?

Nie uważacie że to jest naplucie w twarz prawdziwym katolikom? 

Na szczycie obcięto dotacje na rolnictwo o połowę. Skąd wezmą pieniądze na zielony ład ? Czy rolnictwo zostało poświęcone w imię reszty gospodarki? 

• Haha 1
Opublikowano

Jak zwykle PISowskie ogólniki...…. Korupcja? Toż to wiadomo od samego początku że to sprawy korupcyjne. Pytałem o szczegóły ale to widać za wielki Dobrze że choć @dsbh jakieś szczegóły podrzucił

e wręczono powiadomiene o podejrzeniu 👍

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, dsbh napisał:

Hubertussie nie denerwuj się :). Po prostu Cię nie zrozumiałem odnośnie składki. To po pierwsze a po drugie jeżeli mam napisaną na portalu sumę w PLN, to po co mi ją jeszcze liczyć w euro. Tylko mi nic o praniu nie mów :ph34r:.

@Ulman masz link.

https://fakty.interia.pl/polska/news-slawomir-n-zatrzymany-ukrainska-prokuratura-domagal-sie-lapo,nId,4621928#comments4-1

z tego artykułu nic nie wynika po za tym że może być tak zinterpretowane żądanie czegoś na kształt wadium od oferentów bo może wygrać przetarg firma krzak bez jakiegokolowiek zaplecza po za jednym pokoikiem na kompa i po wygraniu przetargu może odsprzedać zlecenie lub powierzyć podw ykonawcom co miało miejsce w Polsce gdzie na koniec podwykonawcy jeszcze nie zobaczyli złamanego grosza od takiego cwaniaczka.
Nie ma nic o konkretach jakie owe żądania były na jakie konto i jak uzasadnione.
Jedynie wiarygodny bodaj częściowo byłby akt oskarżenia od prokuratury ale tu nie ma obowiązku publikacji w otwartej przestrzeni informacyjnej takich aktów a wręcz przeciwnie tak że uwierzcie - nie dowiemy się nic lub niewiele a na pewno niczego istotnego no może po za jednym; Ukraińcy się z budową autostrad czy tam innych dróg trochę lepszych od dwu kolein po błocie się zwyczajnie zes..ali i jak nie było tam dobrej infrastruktury drogowej tak nie będzie. wot i wsio bo z tym bydłem jak siłą nie przymusi to zawsze albo ich kto w trąbę zrobi albo sami przesr..ją ... tam jeszcze kołchoźna mentalność i teraz po tej aferze ciekawe czy znajdą kogokolwiek kto się podejmie Im bodaj żużlówki pobudować xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Jak zwykle PISowskie ogólniki...…. Korupcja? Toż to wiadomo od samego początku że to sprawy korupcyjne. Pytałem o szczegóły ale to widać za wielki Dobrze że choć @dsbh jakieś szczegóły podrzucił

e wręczono powiadomiene o podejrzeniu 👍

Jak zwykle, POwskie ogólniki ... ''Jak będziesz w Platformie, będę cię bronił, k***a, jak niepodległości.'' Toż to cały czas się dopytujesz za co został zatrzymany w Polsce. Szczegóły? - w skrócie to tak standardowo lepkie Po-wskie łapki :)

Opublikowano (edytowane)

na pewno Amerykanie nawet państwu Prezydenta Dudy (pono kumpla ichniejszego Prezydenta) nie sprzedadzą/udostępnią takiej konstrukcji okrętów czy jakiegokolwiek innego uzbrojenia którym można Ich lotniskowce pozatapiać.
Takie ustrojstwa co najwyżej możemy wymyślić sobie sami bo od obcych to można kupić coś bliżej maczugi a z morskiich militariów jednostki patrolowe do pokojowych misji i ew zatapiania kutrów co biedniejszych rybaków.
Kupioną bronią u obcych jeszcze nikt żadnej wojny nie wygrał. Co najwyżej własną gospodarkę doprowadził do ruiny.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
6 minut temu, binek napisał:

Jak zwykle, POwskie ogólniki ... ''Jak będziesz w Platformie, będę cię bronił, k***a, jak niepodległości.'' Toż to cały czas się dopytujesz za co został zatrzymany w Polsce. Szczegóły? - w skrócie to tak standardowo lepkie Po-wskie łapki :)

Żeś podał konkret na miare PISowskiego intelektu. Lepkie POwskie łapki a nikogo dzielny zwalczający wszelką patologię PIS przez 5 lat zamknąć za to nie zdołął. Bajki dla ludu powielasz

Opublikowano
2 minuty temu, Ulman napisał:

PIS przez 5 lat zamknąć za to nie zdołął.

kiedy zrozumiecie, że od zamykania jest sąd?

Opublikowano
6 minut temu, Ulman napisał:

Żeś podał konkret na miare PISowskiego intelektu. Lepkie POwskie łapki a nikogo dzielny zwalczający wszelką patologię PIS przez 5 lat zamknąć za to nie zdołął. Bajki dla ludu powielasz

Czytać nie umiesz? czy rażą Cie cuda ''Cudownego dziecka''? jest od groma artykułów opisujących powyższe zdarzenie, chyba że powielasz ''rżnięcie głupa'' i udawanie ,że nic się nie stało :)))

Opublikowano
6 minut temu, nie napisał:

a nie drzwi?? 🤔

Opublikowano
4 minuty temu, binek napisał:

Czytać nie umiesz? czy rażą Cie cuda ''Cudownego dziecka''? jest od groma artykułów opisujących powyższe zdarzenie, chyba że powielasz ''rżnięcie głupa'' i udawanie ,że nic się nie stało :)))

PISowski lud wie co się słtało a organy jedynie wysłały powiadomienie o podejrzeniu. Może im pokaz te artykuły bo żyją w nieświadomości co i jak.

Opublikowano
11 minut temu, nie napisał:

no to sąd weźmy np w takim Iranie zamyka za złamanie szariatu a też sąd np w USA zamyka za przestrzeganie zbyt dosłowne niektórych zaleceń tego szariatu. Sąd skazywał kiedyś za twierdzenie że Ziemia krąży wokół Słońca i też się nazywał "sąd'
oj durne Wy durne co wierzycie że istnieje jakieś uniwersalne prawo.
Ten sam Gomułka był w ciupie i ten sam później był przez sądy chroniony jako towarzysz "Wiesław" i to w tym samym systemie i wedle tego samego prawa ... mniej więcej tego samego.
Te same sądy kary nakładały za promowanie silników na etylinę a teraz za promowanie oleju napędowego przeciw etylinie
Prawo nie istnieje a tylko sumy interesów i trendy koniunkturalne pod które sędziowie tańczą jak małpy tresowane
ta sama sprawa w kwestii np aborcji inaczej była by osądzona dwadzieścia lat temu a inaczej dzisiaj w tej samej Polsce i w/g praktycznie tego samego prawa wszak ustawq antyaborcyjna nie została zmieniona ... i wiele innych przykładów bym mnożył że pierwej by mi się klawiatura rozleciała niżbym skończył

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v