Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

moja corka skonczyla liceum o profilu turystyka i hotelarstwo-  4 lata to przesada w rok mozna sie nauczyc potrzebnych rzeczy.

22 minuty temu, dsbh napisał:

Jakieś opinie ?

https://www.money.pl/gospodarka/pestycydy-w-zywnosci-nik-interweniuje-6533411380082305a.html

https://www.money.pl/gospodarka/ukryte-koszty-subsydiow-dla-rolnictwa-ile-z-podatkow-doplacamy-do-drozyzny-opinia-6532378491947776a.html

Pierwszy lepszy komentarz z brzegu.

Wieś dostaje dopłaty do hektara, na świnie, krowy, dotacje celowe typu. na płyty gnojowe, zakup sprzętu itd. Osobnymi są fundusze tzw, klęskowe.Ogromną dotacją jest dotacja do KRUS, bo minimalne składki jakie chłopi płacą, nie pokrywają nawet kosztów opieki zdrowotnej, a emerytury, renty, zasiłki .... ? Ponad to - na barkach reszty społeczeństwa jest utrzymanie struktury państwa (policja, straż, edukacja, kultura, administracja, itd.) bo podatki na wsi są śmiesznie małe. Do tego - wieś jest bardzo często "strefą bez VAT i strefą rejestracji pracowników na minimalnym wynagrodzeniu (reszta pod stołem). Wieś ciąży nam bardziej niż górnictwo.

I jak to skomentować ?

to najprawdziwsza prawda- pokaz choc jeden nieprawdziwy punkt ??  ile placisz skladki zdrowotnej ??jesli w ogole placisz ..

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, jacus napisał:

to najprawdziwsza prawda- pokaz choc jeden nieprawdziwy punkt ??  ile placisz skladki zdrowotnej ??jesli w ogole placisz ..

Od jutra zaczynam szukać "normalnej" pracy aby nie obciążać budżetu państwa. Wymagania mam "skromne".

Edytowane przez dsbh
korekta
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Rolnictwo tez jest sezonowe.

Jak turystykę utożsamiasz z prowadzeniem szałasu na mazurach to pewnie tak. Waskie myslenie. Na swiecie ruch jest przez okrągły rok, nawet u nas w górach masz praktycznie SEZON CAŁY ROK. Nad morzem słabiej ale tez są miejsca które funkcjonują cały rok. Kraków Wrocław , Warszaw Gdańsk Poznań, Toruń Lublin, a nawet Sandomierz czy Białowieża  funkcjonują turystycznie cały rok. Nie mówię o Paryżu Pradze, Amsterdamie czy Rzymie bo że tam sezon jest cały rok  wie kazdy

Wykształcenie daje podstawy do funkcjonowania na takich  stanowiskach i niezbędną wiedze jak się na takim stołku odnaleźć. Byle odźwierny albo sprzątaczka tego nie ogarnie

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Ja napisałem dobry a nie wykształcony.. Wy tu o studiach. Na studiach: bardzo dobrze robi się kontakty, można się czegoś dowiedzieć, uczy się podstawy czyli zarządzania własnymi zasobami. Niezależnie od kierunku.

Opublikowano

Sezonowość turystyki wynika w tym państwie z racji "wakacji". Ruch masz rację jest cały rok jednak jest ten moment na który czekają wszyscy. 

Zarządzanie własnymi zasobami o tak. Kontakty nabędzie ten kto sam jest kontaktowy. 

Opublikowano
57 minut temu, dsbh napisał:

Jakieś opinie ?

https://www.money.pl/gospodarka/pestycydy-w-zywnosci-nik-interweniuje-6533411380082305a.html

https://www.money.pl/gospodarka/ukryte-koszty-subsydiow-dla-rolnictwa-ile-z-podatkow-doplacamy-do-drozyzny-opinia-6532378491947776a.html

Wieś dostaje dopłaty do hektara, na świnie, krowy, dotacje celowe typu. na płyty gnojowe, zakup sprzętu itd. Osobnymi są fundusze tzw, klęskowe.Ogromną dotacją jest dotacja do KRUS, bo minimalne składki jakie chłopi płacą, nie pokrywają nawet kosztów opieki zdrowotnej, a emerytury, renty, zasiłki .... ? Ponad to - na barkach reszty społeczeństwa jest utrzymanie struktury państwa (policja, straż, edukacja, kultura, administracja, itd.) bo podatki na wsi są śmiesznie małe. Do tego - wieś jest bardzo często "strefą bez VAT i strefą rejestracji pracowników na minimalnym wynagrodzeniu (reszta pod stołem). Wieś ciąży nam bardziej niż górnictwo.

I jak to skomentować ?

normalnie zazdrośnicy i tyle ... 

ja to dopiero jestem pasożytem górnik  i rolnik jak nie z prawa to i z lewa dopłacają do mnie   ....    czuje się jak Owsiak  

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

albo inny rydzyk....na trzezwo masz czasami racje.. gdy twoi koledzy z pgg pojada na warszawe dolaczysz do nich ??

38 minut temu, dsbh napisał:

Od jutra zaczynam szukać "normalnej" pracy aby nie obciążać budżetu państwa. Wymagania mam "skromne".

zadalem konkretne pytanie placisz skladke zdrowotna  ?? ciekawe czy krus ma wyliczenia ile osob placi .. listy na wybory potrafia dodawac to i policzyc kto ma dwa nakazy nie powinno byc trudno.

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

albo inny rydzyk....na trzezwo masz czasami racje.. gdy twoi koledzy z pgg pojada na warszawe dolaczysz do nich ??

NIE 

u ciebie też w ciągu tygodnia spadło 220 l ??

Opublikowano

ktos chyba nie rozumie roznicy miedzy weglem koksujacym a energetycznym...

u mnie tyle zapowiadali ale spadlo z polwe albo mniej, bylem daleko stad wiec nawet nie sprawdzalem,ale mokro wpolu nie ma, woda stoi tylko tam gdzie zawsze po ulewach

Opublikowano
7 godzin temu, dsbh napisał:

Jakieś opinie ?

I jak to skomentować ?

Prawda. Może nie wszystko ale znaczna część. Ile płacisz krusu za trzy miesiące. Bo zusu zapłacił byś 4500. Dotacje też prawda. Może i dla przedsiębiorców nie ze wsi też są. Ale nie ma tyle co na rolnictwo. Podatki na wsi są śmieszne. Wg tego co się płaci w mieście. Jak by na to nie patrzeć miasto do wsi musi dopłacać. Dlatego miasto nie głosuje na pis i jego socjalizm bo wie, że za to płaci. Natomiast na wsi jest odwrotnie. Ludzie więcej biorą niż wkładają i dlatego poparcie dla pisu jest wyższe.

Opublikowano

Rolnictwo to dziedzina sama w sobie zbiera się plony raz na 12 miesięcy , a zakład wytwarza produkty co dnia i 12 miesięcy w roku tylko ma taki problem że jest konkurencja krajowa i światowa . Co do rolnictwa to samo pomimo że zbiera się raz na 12 miesięcy i można sprzedać za darmo albo wcale jak w tym roku z wiśnią nie chcą .

Rolnik może też płacić ZUZ ale żywność by była 1000 % droższa i też by było źle .

Opublikowano (edytowane)

Po pierwsze mieszkańca miasta nie interesuje ile razy zbiera rolnik. Bo jak ktoś hoduje zwierzęta to zbiera i co miesiąc i co kilka miesięcy. Ten co ma zboże to zbiera raz a dobrze. Za ile to sprzedasz nie wiesz tak samo jak nie wie przedsiębiorca, który buduje zakład czy fabrykę nie wie po ile będzie sprzedawał za rok i czy mu się opłaci zatrudnić pracownika i kupić materiał. To się nazywa ryzyko prowadzenia działalności.

Z ta żywnością tysiąc procent droższą to grubo przesadziłeś. Są duże gospodarstwa, które mogły by płacić zaus za właściciela i pracowników. Jednak nikt tego nie robi. Krus jest co prawda jakoś tam uzależniony od liczby ha ale i tak taniej wychodzi bogatemu rolnikowi z setkami ha niż jakiemuś fryzjerowi czy taksówkarzowi.

Mało tego ludzie widzą, ze prawdziwą patologią krusu jest to, ze są tam ludzie, którzy na wsi dnia nie pracowali. Mają jakąś ziemie nie wiedząc gdzie i prowadzą działalność. Tak samo ludzie wiedzą, ze są też rolnicy mający działalność i płacą ledwie podwójną składkę krus co też daje grosze w porównaniu do zus. Tak to niestety wygląda w oczach mieszkańca miasta. On widzi, ze musi tych ludzi na wsi utrzymać ze swoich składek na zus, podatków czy szalejących cen z których państwo czerpie dochodów w postaci vat.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
30 minut temu, hubertuss napisał:

On widzi, ze musi tych ludzi na wsi utrzymać ze swoich składek na zus, podatków czy szalejących cen z których państwo czerpie dochodów w postaci vat.

Co ty   bredzisz     do ZUS     z  budżetu   też  trzeba  dokładać   żaden  miastowy  ze  swoich składek  ZUS  nie  dokłada  do KRUS  nie  pisz  takich  kłamstw.

A co  do  płacenia  podatków   to  ja  więcej  podatku  zapłacę  w  samym  paliwie    niż  przeciętna  polska  rodzina  w  mieście  w ciągu  roku 

Opublikowano

Program Cela+   czas  w końcu  wprowadzić  w  życie  :D 

Opublikowano
1 godzinę temu, Denwer napisał:

Co ty   bredzisz     do ZUS     z  budżetu   też  trzeba  dokładać   żaden  miastowy  ze  swoich składek  ZUS  nie  dokłada  do KRUS  nie  pisz  takich  kłamstw.

A co  do  płacenia  podatków   to  ja  więcej  podatku  zapłacę  w  samym  paliwie    niż  przeciętna  polska  rodzina  w  mieście  w ciągu  roku 

A kasa z budżetu z czego się bierze?

Marecek, ja nie wiedziałem że ty taki obszarnik jesteś. Musisz z 500 ha obrabiać jak płacisz więcej podatków w paliwie jak rodzina przez rok

52 minuty temu, witejus napisał:

CBŚ zatrzymało pana zegarka Sławomira N, dowódcę GROM koniec świata

Obstawiamy kiedy go wypuszczą? 

Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

Prawda. Może nie wszystko ale znaczna część. Ile płacisz krusu za trzy miesiące. Bo zusu zapłacił byś 4500. Dotacje też prawda. Może i dla przedsiębiorców nie ze wsi też są. Ale nie ma tyle co na rolnictwo. Podatki na wsi są śmieszne. Wg tego co się płaci w mieście. Jak by na to nie patrzeć miasto do wsi musi dopłacać. Dlatego miasto nie głosuje na pis i jego socjalizm bo wie, że za to płaci. Natomiast na wsi jest odwrotnie. Ludzie więcej biorą niż wkładają i dlatego poparcie dla pisu jest wyższe.

A z czego to miasto do mie dopłaca? Kończ z tymi bzdurami jeden mnie uświadamiał ile to on do mnie dopłaca jak z budżetówki penje bierze to ja do niego dopłacam bo jak mozna mówić że płaci się podatki jak pensja z podatków pochodzi

2 minuty temu, Ulman napisał:

A kasa z budżetu z czego się bierze?

Marecek, ja nie wiedziałem że ty taki obszarnik jesteś. Musisz z 500 ha obrabiać jak płacisz więcej podatków w paliwie jak rodzina przez rok

Obstawiamy kiedy go wypuszczą? 

A co to za podatki wmieście płacą?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v