Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Niestety ten system tak ma, że masz płacić i nie odzyskać. Jest też dużo poza systemem jak szeroko rozumiane służby mundurowe. Do tego krus a w nim pełno nie rolników mających ziemie i prowadzących np działalność. To wszystko prowadzi do tego, że system jest niewydolny. Państwo albo podnosi składki, albo wiek, albo emerytury potem dziadowskie. Pis co prawda obniżył wiek ale drastycznie podniósł składki. Składka na zus przez lata rosła minimalnie. Za rządów pisu wzrosła w ciągu roku lub dwóch prawie o polowe. Z 1080 do 1500.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
23 minuty temu, hubertuss napisał:

Co wy z tym wiekiem? Jak ktoś ma z 5 lat do emerytury to rozumiem, że się boi. Ale tu raczej takich nie ma. Co mi z tego czy ktoś podniesie czy nie. Mam do emerytury kilkadziesiąt lat. Może doczekam czasów, że ci co dziś krzyczą, że nie podniosą podnosić będą. Co mnie to obchodzi. Kto wie jak będzie a tu taka sraczka na ten wiek.

Jak zostanie podniesiona do 67 lat jak była za czasów PO to za kilka lat nic nie stoi na przeszkodzie do podniesienia do 70 lat i wyżej i za***rdalać po 55 lat do emerytury o to chodzi zniewolić ludzi aby tylko  płacili składki a nie brali emeryturę .

Zmiana konstytucji do Euro nie potrzeba jak dalej będzie PO to będzie wszystko w porządku aby tylko wprowadzić .

Opublikowano
2 godziny temu, galan99 napisał:

Kierowca, który spowodował wypadek autobusowy w Warszawie pracuje dla spółki Arriva, która należy do NIEMIECKIEGO Deutsche BahnW ubiegłym roku władze stolicy podpisały z Arrivą umowę na 291 mln złotych Spółka Deutsche Bahn jest w 100% własnością niemieckiego państwa
Czy Warszawa jest miastem NIEMIECKIMCzy Polskę🇵🇱 nie stać na to aby w Polsce 🇵🇱 polskie przedsiębiorstwa transportowe mogły wozić Polaków 🇵🇱 w ich ojczystym kraju

191
76

Kiedy Polska  będzie Polską a nie POokrągłostołową hybrydą ?

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, galan99 napisał:

Jak zostanie podniesiona do 67 lat jak była za czasów PO to za kilka lat nic nie stoi na przeszkodzie do podniesienia do 70 lat i wyżej i za***rdalać po 55 lat do emerytury o to chodzi zniewolić ludzi aby tylko  płacili składki a nie brali emeryturę .

Zmiana konstytucji do Euro nie potrzeba jak dalej będzie PO to będzie wszystko w porządku aby tylko wprowadzić .

Wygrana szambiarza    to  :

Pierwszy krok  do  małżeństw  homoseksualnych

Adopcji dzieci  przez   pary  homoseksualne

Podniesienie wieku  emerytalnego

Likwidacją  KRUS

Likwidacją  500+

Likwidacją  Emerytury  +

Nałożenie  podatku  dochodowego  dla   młodych 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, galan99 napisał:

Zmiana konstytucji do Euro nie potrzeba jak dalej będzie PO to będzie wszystko w porządku aby tylko wprowadzić 

Jakoś na zachodzie nie wiem czy gdzieś do 70 pracują. Tak możemy albo dłużej pracować. Albo płacić dużo dużo więcej. Co akurat płatników krus nie dotyczy. Albo brać dziadowskie emerytury za jakiś czas. Co już płatników krus dotyczy.

A co do Euro jakoś przez 8 lat nie wprowadzili. A w konstytucji póki co zdaje się o złotym polskim piszą a nie o Euro i dlatego ją trzeba zmienić. Ale ty tego nawet nie wiesz ale euro straszysz.

9 minut temu, many12 napisał:

Kiedy Polska  będzie Polską a nie POokrągłostołową hybrydą ?

Która zmontowano przy współudziale Jarosława Kaczyńskiego.

• Like 1
Opublikowano

Trzaskowski znów stawia na niemiecką firmę! Itwh GmbH buduje system zarządzania siecią kanalizacyjną za ponad 60 mln zł

https://wpolityce.pl/gospodarka/507050-niemiecka-firma-buduje-system-kanalizacyjny-w-warszawie

Opublikowano

Ale pierdzielicie o tych niemczech. Ciekawe czy ktorys zwas jak kupuje to leci po niemieckie czy bierze polskie np. sprzety rolnicze. Co drugi na wsi to passat b 5 a w wielu rodzinach kobity jezdza podcierac dupska starym niemcom. 

Opublikowano

Mało co u nas budują polskie firmy. Bo ich nie ma. Więc wcale się nie dziwię. Jaka firma przekopuje mierzeję?

A rząd jeździ niemieckimi furami. Które co jakiś czas rozbija. Ale to pewnie przez Niemców.

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, hubertuss napisał:

Co wy z tym wiekiem? Jak ktoś ma z 5 lat do emerytury to rozumiem, że się boi. Ale tu raczej takich nie ma. Co mi z tego czy ktoś podniesie czy nie. Mam do emerytury kilkadziesiąt lat. Może doczekam czasów, że ci co dziś krzyczą, że nie podniosą podnosić będą. Co mnie to obchodzi. Kto wie jak będzie a tu taka sraczka na ten wiek.

Jak to co im do tego? Jak się cienko przedzie, to taki emeryt to kura znosząca złote jaja. Czyli "szybki emeryt" to zbawienie dla co niektórych..

Edytowane przez agromatik
Opublikowano
9 minut temu, hubertuss napisał:

Mało co u nas budują polskie firmy. Bo ich nie ma.

No  bo  PO-PSL   większość  wykończyła  

Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

O Jasnej Górze to akurat w Wydarzeniach mówili. A o usunięciu pisu z kampanii Dudy w Faktach. Które jak widać zwolennicy pisu tez oglądają. Widać nikt nie wierzy rządowym mediom do końca. Z reguły najpierw oglądam Wydarzenia po 10 minutach czyli przeważnie najważniejszych info przełączam na Fakty, Rządowej nie dam rady oglądać. To uwłacza mojej godności. To jest faktycznie rynsztok.

Przykład oglądam jakieś informacje w tvp wczoraj. Pokazują wieczory wyborcze. Najpierw Duda ok. Potem komentarz o Trzaskowskim ale pokazują Bielana jak mówi o Dudzie. Potem już o Bosaku. Hołownia tez nie pasował to pominęli. Takiego czegoś nie robi żadna stacja. Już u Rydzyka jest bardziej obiektywnie. Potem pstryka po kanałach przed 20 a w Wiadomościach pokazują, że Warszawę zalało i to wina Trzaskowskiego. O tym fałszywym projektancie i  innych fake newsach produkowanych masowo w tvp to już szkoda gadać.

Teraz się wydało :x, zaraz mi dokopią :). Wczorajszą telewizję informacyjną o 19ej obejrzałem w całości, pierwszy raz chyba od świąt. Trzeba przyznać że tyle samo poświęcili czasu Dudzie i Trzaskowskiemu i pokazali klapę Biedronia w Słupsku. Innych stacji nie oglądałem to się nie wypowiem. Obaj kandydaci "skręcają" w stronę wyborców Hołowni i Bosaka.

3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Mógł poprzeć wybory kopertowe w maju i byłby w 2 turze

Kara musi być i bardzo dobrze 

Chciał grodzkiemu sie przypodobać to ma za swoje.

Okazał byś chociaż gram współczucia dla pokonanego :).

2 godziny temu, dysydent napisał:

nie wiem jak to ocenić 
https://fakty.interia.pl/swiat/news-iran-wydal-nakaz-aresztowania-donalda-trumpa,nId,4582264
ale jest to coś na pograniczu wypowiedzenia wojny

Amerykanom brakuje celu wokół którego mogli by się zjednoczyć no to mają jeden z takich które mogą jeszcze ten kraj przed upadkiem uratować bo teraz mają pretekst stanąć w obronie nie tyle osoby Trumpa co instytucji własnego prezydenta.
Co prawda drugie Pearl Harbor toto nie jest ale zawsze.

Amerykanie tak lubią swojego obecnego prezydenta, jak część Polaków Pis. Pytanie co teraz Interpol zrobi ?

1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Pytanie czy wiaduktu aby nie budowała jakaś niemiecka firma. Bo ich pełno przy budowie dróg.

Wydarzyła się tragedia to przede wszystkim, mi się nasuwa pytanie, dlaczego akurat na wiadukcie ? Nie mógł na prostej drodze zjechać gdzieś na pobocze ? Przypadek, przeznaczenie ?

46 minut temu, hubertuss napisał:

Znajomy miał niedługo przejść na emeryturę. Ale coś tam mu nie uwzględnili i jeszcze musi trochę popracować."Chwali" Pis po same niebiosa, gdyby inna partia rządziła to ją by "chwalił". W tym przypadku chodzi nie o to ile masz lat do emerytury ale o przejrzystość przepisów. Dobrym rozwiązaniem było by 40 lat pracy i emerytura bez względu na wiek.

1 minutę temu, hubertuss napisał:

A co do Euro jakoś przez 8 lat nie wprowadzili. A w konstytucji póki co zdaje się o złotym polskim piszą a nie o Euro i dlatego ją trzeba zmienić. Ale ty tego nawet nie wiesz ale euro straszysz.

W którym miejscu bo coś słabo czytałem ? No nie studiuje jej codziennie jak Hołownia.

Opublikowano
3 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Mógł poprzeć wybory kopertowe w maju i byłby w 2 turze

Kara musi być i bardzo dobrze 

Chciał grodzkiemu sie przypodobać to ma za swoje.

Dokładnie ,lizał dupe po to teraz wyje

Opublikowano (edytowane)

@Denwer Podasz przykłady?

2 minuty temu, dsbh napisał:

Znajomy miał niedługo przejść na emeryturę. Ale coś tam mu nie uwzględnili i jeszcze musi trochę popracować."Chwali" Pis po same niebiosa, gdyby inna partia rządziła to ją by "chwalił". W tym przypadku chodzi nie o to ile masz lat do emerytury ale o przejrzystość przepisów. Dobrym rozwiązaniem było by 40 lat pracy i emerytura bez względu na wiek.

W którym miejscu bo coś słabo czytałem ? No nie studiuje jej codziennie jak Hołownia.

Nie ma żadnej przejrzystości przepisów jest tylko wzrost wysokości stawek. Umowy śmieciowe jak były tak są. 

Na pewno nie ma w konstytucji, że obowiązująca walutą jest złoty polski?

Opublikowano

żona Rafał ma takie myślenie pozytywne ciekawe .

Nie miesza się w religijność swoich dzieci? To co, dzieci nimi rządzą? To równie dobrze ta Pani może się nie mieszać np w złe zachowanie swoich dzieci bo to ich wolność i wybór. Skąd to dziecko ma wiedzieć co jest dobre a co złe? Zresztą, szkoda gadać.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@dsbh art 227

1. Centralnym bankiem państwa jest Narodowy Bank Polski. Przysługuje mu wyłączne prawo emisji pieniądza oraz ustalania i realizowania polityki pieniężnej. Narodowy Bank Polski odpowiada za wartość polskiego pieniądza.

O ile wiem NBP nie emituje Euro, które nie jest polskim pieniądzem. Tak więc nie dajcie się zwariować i oszukać. Trzaskowski nie wprowadzi wam euro.

@Denwer daruj se tego złodzieja co forsę na benzynę wyłudza pomimo, że prawka nie ma.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Znam masę ludzi na emeryturze co pracują jak wcześniej. Na roli tez. Co do Euro są plusy i minusy. Sprawa do dyskusji i raczej mało realna do szybkiego załatwienia bo potrzeba zmian w konstytucji. Was straszą mrzonkami.

Ja też znam, to moja mama, ma 2 emerytury a jeszcze jest rozchwytywana i jeździ to tu to tam by jednemu pomóc to drugiemu i to jeszcze ona dyktuje godzinówki. Cieszy się i odżywa jak może wyrwać się ze wsi i uciec do ludzi, nawet potrafi takiego psikusa zrobić, że w nocy wymyka się, wsiada w samolot; szukamy jej a ona na drugi dzień śmieje się przez tel., że jest w innym kraju żeby się odchamić.

Opublikowano
3 minuty temu, dsbh napisał:

Amerykanie tak lubią swojego obecnego prezydenta, jak część Polaków Pis. Pytanie co teraz Interpol zrobi ?

jedyne co Irańczycy osiągnęli to już zdewaluowali Interpol bo co by nie zrobił to został ustawiony w szeregu w którym już stoją takie przeżytki historyczne jak ONZ ,  WHO, niebawem dołączy do nich NATO i nie chce mi się wysialać pamięci i przeciążać wyszukiwarki Google :)  aby wymienić jeszcze kilka struktur mijającego "starego porządku".

czy PiS jest czymś z "nowego porządku"? czy jest bodaj punktem wyjścia? na pewno jest eksperymentem o wiele dalej idącym niż PO ale kierunek czy nie jest ślepą uliczką  i na ile ślepą tego eksperymentu to ocenią dopiero następne pokolenia.

może jednak nie będę dalej rozwijał tego tematu bo jest zbyt trudny aby ..... jesteśmy nie tylko w określonym miejscu ale i czasie i to co jest nie raz destrukcyjne często po upadku staje się pożywnym kompostem dla nowego o wiele sprawniejszego od zbyt efektywnych struktur gdzie indziej które nie upadły i przez to nie są pożywką dla niczego nowego.

Na razie mamy stare popisowskie szambo niezależnie od wyników drugiej tury ja nie widzę większych zmian na polskim podwórku i słusznie olewałem znaczenie tych wyborów. Nie od tych zależy przyszłość tego regionu. Kto na ruinach tego bajzlu wyrośnie jeszcze nie wiadomo bo takowego jeszcze nie widać ale sytuacja zewnętrzna jest na tyle dynamiczna że szybciej to może się pozmieniać niż się nam wydaje.

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Stolica Polski to Warszawa ale może to tylko już sama nazwa zostaje Warszawa a reszta to już Niemieckie .

Panie galan mnie to dziwi co innego , pełno firm jest W Niemczech państwowych a tylko u nas zarzuty pod adresem PiS że to socjalistyczne bo gdzie W demokratycznym kraju firma państwowa😏

Opublikowano (edytowane)

Tylko ci współczuć co zrobią z tobą pisowska propaganda. Nieźle ci mózg wyprali, ze do takich wniosków dochodzisz z tym umieraniem. Ja jak wygra Duda nawet nie pomyśle o umieraniu i tym się rożni człowiek normalny od wypranego przez propagandę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v