Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ty się przynajmniej do tego przyznajesz. Bo mi @henio2 próbował wmówić, ze niby ja tak twierdzę. Choć tego nie pisałem. Niektórzy tu są mądrzy inaczej. Ty czegoś nie napiszesz. A on ci będzie wpierał i się z tym co sam wpiera kłócił wyzywając od idiotów.

Opublikowano

Oczywiście pomijam szereg innych czynności wykonywanych, innymi markami, ale orka Fendem to podstawa. tak jak bronowanie pola w poprzek, bo ziemi się nie oszuka.:lol:

• Haha 2
Opublikowano

Kurcze.. Fendt z obracaną czwórką vs. dajmy na to 85 z zagonowym, a niech tam, fortshritem. Fendt szybciej zrobi vo daje szybciej zasiane co daje w rezultacie często - lepiej urośnie...

Opublikowano

szybciej zasiane to ostatnimi laty gorzej rosnie- ja  we wrzesniu nie sieje, tylko pazdziernik lub listopad,jak w tym roku.. 

ci co ich stac na nowego fenda to raczej juz nie orza..

bronowanie zasianego pola w poprzek to dobry sposob na pozbycie sie sporej czesci chwastow.

u nas polowa pol jeszcze nie poorana po kukurydzy, w tym moje czeka az snieg stopnieje, 

Opublikowano
2 godziny temu, dsbh napisał:

....

W kwestii wyznaniowej najgorsi są fanatycy, którzy potrafią podburzyć ludzi przeciwko sobie. No i społeczeństwo podatne jest jednak na manipulacje. Chociaż patrząc na politykę jest podobnie. Może jednak społeczeństwo lubi być manipulowanym.

często poszukujemy usprawiedliwienia dla własnej jakiejś takiej wrodzonej agresji, czasem frustracja a czasem strach jest jej źródłem i wtedy jesteśmy podatni na manipulacje jeśli nie potrafimy sami zrozumieć przyczyn czy to własnych niepowodzeń czy ucieczki przed zagrożeniem.
Bywa że samotność jest powodem poszukiwania jakiejś grupy z którą gotowiśmy się utożsamić

trzeba zaproponować coś atrakcyjnego czego nie da się obalić racjonalną logiką i najczęściej jest to ideologia plus oferta jakiejś grupy która ją promuje.wyznaje i jest gotowa nas dopuścić we własne szeregi.

Podatność na manipulacje to nic innego jak niezdolność do wypracowania samodzielnie sensu życia i wtedy każda oferta która daje bodaj pozor takowego wystarczy abyśmy sami współtworzyli iluzję w którą zaczynamy wierzyć że jest fundamentalna.

fanatyzm jest chyba jedną z podstaw albo efektów ubocznych z natury istot stadnych. Poczucie stada zwykle zwycięży nawet jeśli to stado brodzi w bagnie to nawet tego świadomość nie spowoduje abyśmy zboczyli na suchszy grunt w obawie że albo stado nas zaatakuje albo jakie wilcy ...
Większość boi się samodzielności i jeszcze tego braku siłą wymaga od innych

gdyby było inaczej czy udało by się cywilizację zbudować?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, jacus napisał:

wczoraj zdechl mi chomik-dydydent moze bys jakiegos podeslal ??

zakaz hodowli zwierząt futerkowych
miałeś bardzo praworządnego chomika

tak sobie czytam neta i skojarzyło mi sięz26607628IH,Szopka-w-Watykanie.jpg
zaraz zaraz. to to mają być elementy szopki we Watykanie? z artykulu wynika że tak
czytałem opinie że "marsjanie wylądowali"
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,26607577,watykan-dlaczego-jest-taka-brzydka-wymowna-reakcja-na-bozonarodzeniowa.html

czyżby "nasi" nadal dorabiają sobie na saxach we Włoszech?
zdjęcie z 2015r1204580310_szopkawzamosciu.jpg.1571c495fd7a1d6fc6f9098c9230c92f.jpg

Edytowane przez dysydent
  • Haha 2
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, pafnucy napisał:

oj Denwet Denwer toż ja tak z życzliwości żebyś pamiętał ja się śpiewa i pisze po polsku....

Dziękuję  serdecznie  za  twoją  dobroć  i  troskę   niech  Pan Bóg  ci  w dzieciach  wynagrodzi  a  za zarobioną  kasę  z 500+  kup  nowego  zetora   niech  twój  bul   będzie  mniejszy  jak  mój 

130945111_3604530316236042_1619556484370

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

ciekawe za co nagrodzili takiego sekielskiego ??? no za co ja sie pytam ???

gdziej jest taka prawicowa dzennikarka ktora poswiecala swoja cnote i VI przykazanie zeby wydobywac tajne dane z ipn od prezesa-u to dopiero bylo dzeinnikarstwo,ona walczyla nawet na lezaco... ci to jak sie zasluzyli ?

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, hubertuss napisał:

Pisałem, ze rolnicy przyłączali się do protestów kobiet. I były to fakty powszechnie znane i pokazywane w mediach. Było to zanim pis zdecydował o zamrożeniu czy tam odsunięciu od procedowania 5 dla zwierząt. Kobiety i rolnicy mieli sprzeczne interesy ale pis ich jednoczył i protest przeciwko pisowi.

No jak to media nagłośniły/pokazały to musi być prawda. Odwrotnie to nie działało. Należało zapytać kobiet dlaczego nie popierają protestu rolników, skoro oni je wspierają. Przecież łączy ich jedno a w zasadzie jeden człowiek.

12 godzin temu, mirro napisał:

I ja się z tym zgadzam w 100%, Zaorane Fendem, zawsze lepiej rośnie. 

Gdyby podpiąć jeszcze pług, to już by było super, samym to tak trochę nie za bardzo orać :P...............no nie mogłem się powstrzymać od komentarza :).

10 godzin temu, dysydent napisał:

często poszukujemy usprawiedliwienia dla własnej jakiejś takiej wrodzonej agresji, czasem frustracja a czasem strach jest jej źródłem i wtedy jesteśmy podatni na manipulacje jeśli nie potrafimy sami zrozumieć przyczyn czy to własnych niepowodzeń czy ucieczki przed zagrożeniem.
Bywa że samotność jest powodem poszukiwania jakiejś grupy z którą gotowiśmy się utożsamić

trzeba zaproponować coś atrakcyjnego czego nie da się obalić racjonalną logiką i najczęściej jest to ideologia plus oferta jakiejś grupy która ją promuje.wyznaje i jest gotowa nas dopuścić we własne szeregi.

Podatność na manipulacje to nic innego jak niezdolność do wypracowania samodzielnie sensu życia i wtedy każda oferta która daje bodaj pozor takowego wystarczy abyśmy sami współtworzyli iluzję w którą zaczynamy wierzyć że jest fundamentalna.

fanatyzm jest chyba jedną z podstaw albo efektów ubocznych z natury istot stadnych. Poczucie stada zwykle zwycięży nawet jeśli to stado brodzi w bagnie to nawet tego świadomość nie spowoduje abyśmy zboczyli na suchszy grunt w obawie że albo stado nas zaatakuje albo jakie wilcy ...
Większość boi się samodzielności i jeszcze tego braku siłą wymaga od innych

gdyby było inaczej czy udało by się cywilizację zbudować?

A tu się w tej kwestii zgadzamy. Manipulacja to brak zdolności samodzielnego myślenia, poszukiwania lidera, tak w religii jak i w polityce. W zasadzie polityka to sekta która ma swoje odłamy. (chyba się żaden polityk nie obrazi za to stwierdzenie :ph34r: )

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Denwer napisał:

Pan Bóg  ci  w dzieciach  wynagrodzi  a  za zarobioną  kasę  z 500+  kup  nowego  zetora  

ot i nastały czasy kiedy nie trzeba czekać dorosłości u dzieci aby rodzicom dały utrzymanie
już od oseska... kolejnym etapem będzie kiedy te dzieci dorosną i pojmą ten fenomen to czy rodzice doświadczą szacunku od nich? za co?

no chyba że za chęć dzielenia się emeryturą, tylko czy to będzie "chęć" czysto dobrowolna?
a miało być społeczeństwo oparte na tradycyjnych wartościach gdy wychodzi wszystko postawione na głowie

i jeszcze jedno
te polowe szpitale antycov czemu służą? czy nie odizolowaniu od reszty społeczeństwa zarażonych, nosicieli czegoś co w uznaniu zarządców tej reszcie może zagrozić a przede wszystkim owym zarządcom w utrzymaniu kontroli nad całością? do tego personel tych "polówek" nie jest na tyle kompetentny aby obsłużyć co cięższe przypadki czyli w polowych są relatywnie zdrowi.
Czy to nie wyczerpuje większości przynajmniej założeń definicji obozu koncentracyjnego?
Pisałem kiedyś że utrzymywanie muzeów typu Auschwitz z przestrogi może się zamienić w instruktaż. Tylko tam jeszcze musiało się wszystko opłacić do granic możliwości a teraz kosztowało to bezzwrotnie krocie .. i jest to jedna z niewielu różnic no może po za fundamentalną - w tych "wzorcowych" obozach testowano metody jak zrobić aby zminimalizować przeżywalność "pensjonariuszy" a teraz jak ją zmaksymalizować. Dobre i to ale czy jesteśmy rzeczywiście gatunkiem rozumnym jako całość? . abstrahując do poprzedniego posta w kwestii samodzielnego myślenia a już zupełnie to w rozumieniu tzw "wartości"

przewrotne - wiem tylko kwestia punktu widzenia i może byc uznane za tez słuszne
prawda jednak jest relatywna

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dysydent napisał:

i jeszcze jedno
te polowe szpitale antycov czemu służą?

1- praniu kasy

2-poczuciu dobrze spełnionego obowiązku

3-propagandzie sukcesu

4- udowodnieniu że niczego nie potrafimy zbudować na czas.

https://www.money.pl/gospodarka/koronawirus-zamiast-szpitali-tymczasowych-sa-szpitale-widma-6586149913516736a.html

15 minut temu, Denwer napisał:

131515374_3614705271885213_6786404482096

A widzisz. Zawsze powtarzam że "karma" wraca. Jak się łaziło pod dom Jaruzelskiego, to teraz trzeba znosić łażenie pod własną chałupę. Nie ma to jak piznąć się własną pięścią.

1 godzinę temu, dysydent napisał:

prawda jednak jest relatywna

Prawda jest jaka jest. Relatywizm to raczej ludzka przypadłość.

1 godzinę temu, dsbh napisał:

Gdyby podpiąć jeszcze pług, to już by było super, samym to tak trochę nie za bardzo orać :P...............no nie mogłem się powstrzymać od komentarza :).

No faktycznie. Z pługiem można osiągnąć lepszy efekt.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
4 godziny temu, Denwer napisał:

Dziękuję  serdecznie  za  twoją  dobroć  i  troskę   niech  Pan Bóg  ci  w dzieciach  wynagrodzi  a  za zarobioną  kasę  z 500+  kup  nowego  zetora   niech  twój  bul   będzie  mniejszy  jak  mój 

130945111_3604530316236042_1619556484370

Dziennikarz szczujni czy innych pisowskich mediów w życiu takiego wyróżnienia nie dostanie. Bo za łganie tego nie dają.

2 godziny temu, dsbh napisał:

No jak to media nagłośniły/pokazały to musi być prawda. Odwrotnie to nie działało. Należało zapytać kobiet dlaczego nie popierają protestu rolników, skoro oni je wspierają. Przecież łączy ich jedno a w zasadzie jeden człowiek.

Wiesz skoro widzisz na ekranie rolników, którzy przystąpili do strajku kobiet to generalnie ja mam tak, że wierzę w to co moje oczy widzą. No ale zagorzały wyborca pis powie, ze to pewnie aktorzy odegrali rolników. Bo w pisowskich mediach się tak praktykuje.

Masz racje kobiety nie popierają strajku rolników. Ale rolnicy przyłączyli się kilka razy do ich protestów i to był fakt. Na który nie ma się co obrażać. Połączyła ich niechęć do pisu i Kaczyńskiego. Zresztą ten miesiąc czy dwa temu do strajku kobiet przyłączali się różni nie zadowoleni reprezentujący różne grupy społeczne i gospodarcze. BYła branża fitness byli restauratorzy i przewoźnicy autokarowi. Coś tam górnicy oddolnie chcieli. Ale ich wyśmiano, ze się pisowi sprzedali i spełzło to na niczym. Bo wierchuszka związkowa jest za pisem i z pisem tych zwykłych górnikó przehandlowała.

Opublikowano

Jak myslicie vo mogę robić po swoich gownianich studiach zwanych ekonomia?

Opublikowano

Polska: Eksport w październiku   22,965 mld EUR, prog. 22,249 mld EUR, poprz. 21,109 mld EUR - to najlepsze dane w historii.

Zdjęcie

Rachunek obrotów bieżących wykazał w październiku 14. nadwyżkę (2,241 mld EUR), po raz 4. w tym roku wyższą niż 2 mld EUR i po raz 8. wyższą niż 1 mld EUR. W ujęciu 12-miesięcznym mamy 3,5% PKB nadwyżki – ostatni raz taki poziom był odnotowywany w połowie lat 90-tych!

Zdjęcie

Opublikowano

Płaca minimalna idzie w górę, wzrosną także dodatki i odprawy. Pracodawcy będą musieli głęboko sięgnąć do kieszeni .

Płaca minimalna od początku 2021 roku będzie wynosić miesięcznie 2800 zł. To o 200 zł więcej niż obecnie i o 200 zł mniej niż jeszcze dwa lata temu obiecywał premier. Za tą podwyżką idą kolejne - wzrośnie stawka godzinowa dla osób na umowach cywilnoprawnych, dodatki za pracę w nocy czy składki dla początkujących przedsiębiorców. Do tego pracodawcy będą musieli wysupłać na płace dodatkowych kilka miliardów złotych.

Podwyżka płacy minimalnej od stycznia 2021 r. wyniesie 200 zł miesięcznie

Za tą podwyżką pójdą kolejne - wzrośnie minimalna stawka godzinowa dla osób na umowach cywilnoprawnych, dodatki za pracę w nocy czy mandaty za brak OC

Podwyżkę sfinansują pracodawcy. Z naszych wyliczeń wynika, że to koszt ponad 4 mld zł, z których 1,8 mld zł trafi od razu prosto do państwa .

Wszystko zaraz podrożeje od nawozów , opryski , paliwo . 

Opublikowano

Płaca minimalna to pic na wodę fotomontaż. Pis zostawił śmieciówki i na takie osoby co do których rynek nie wymusza wyższych pensji są zatrudniane. Np sprzątaczki czy inne tego typu zawody. Natomiast płaca minimalna służy do podnoszenia składek zus dla przedsiębiorców i tu fakt będa musieli głębiej sięgnąć do kieszeni.

Opublikowano (edytowane)

i co i co nie do wiarki ???? https://www.tvp.info/51338718/electromobility-poland-w-jaworznie-stanie-fabryka-samochodow-elektrycznych        tak na marginesie to sam samochód nawet ładnie zaprojektowany , co do fabryki to zły pomysł .                       Co do szczepionki to jesteśmy w dobrej sytuacji bo inne kraje przetestują ja przed nami mi  obojetnie czy się zaszepie czy nie .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

i co i co nie do wiarki ???? https://www.tvp.info/51338718/electromobility-poland-w-jaworznie-stanie-fabryka-samochodow-elektrycznych        tak na marginesie to sam samochód nawet ładnie zaprojektowany , co do fabryki to zły pomysł .                       Co do szczepionki to jesteśmy w dobrej sytuacji bo inne kraje przetestują ja przed nami mi  obojetnie czy się zaszepie czy nie .

ale jak mamy wierzyć pamiętając choćby o tym 

Opublikowano

Właściciel Biedronki uważa, że "UOKiK podjął tę decyzję nie przestrzegając należytych procedur prawnych, nawet nie wysłuchując dostawców. Największa liczba podmiotów objętych postępowaniem to dostawcy żywności przetworzonej. Wbrew temu, co ogłosił publicznie Prezes UOKiK, dostawcy owoców i warzyw są reprezentowani w tej sprawie w niewielkiej liczbie, a jeśli już – są to głównie importerzy .

Biedronka zapowiada odwołanie do sądu

Właściciel Biedronki zapowiada odwołanie od decyzji Urzędu do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. - Głęboko wierzymy, że polskie sądy zbadają tę sprawę kompleksowo, obiektywnie i bezstronnie oraz, że sprawiedliwości stanie się zadość - podkreśla firma.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v