Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
30 minut temu, pafnucy napisał:

@Denwer podaj mi trzy powody dla których Ty znowu zaglosujeszna pis? bo żaden rolnik chyba już nie da się im ogłupić.  

mam jeszcze jedno zadanie dla kaczora. za krus powinien teraz się zabrać. 

A co  chcesz  się  założyć   że  poparcie  na wsi  dla  PiS  przy  następnych  wyborach  będzie  w granicach  60-70%  ???  Ludzie  nie mają  na kogo  głosować  i  zagłosują  na PiS   bo  za ich  rządów  żyję  się  dużo  lepiej.

No za KRUS  powinni  się  wziąć   czas  najwyższy  rozwalić  patologią  tam  tkwiącą 

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, dysydent napisał:

dlaczego? bo ogarka nie zapalił?
ze świeczki też nic nie będzie bo ustawa i tak czy przejdzie nie od Niego zależy

a to dlatego ze jego zastepcy jezdzili i szukali nowych rynków zbytów na drób czy wołowine w krajach gdzie ubój rytualny jest obowiazkowy  wprowadzenie tej ustawy przeczy działaniu jego ministerstwa , teraz jeszcze tylko białoruś zablokuje reeksport do rosji [ chyba już wprowadziła jakies ograniczenia ] , choć ja i tak skłaniam sie ku modelowi gospodarstwa  nastawionego na dotacje wszelakie z 25 ha dam sobie rade 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
18 minut temu, Denwer napisał:

Przecie  głosował  przeciw    więc  o co  ci  chodzi 

13 minut temu, Rolnik1973 napisał:

A pierwszym razem?

To nie zdrada?

5 minut temu, Denwer napisał:

A co  chcesz  się  założyć   że  poparcie  na wsi  dla  PiS  przy  następnych  wyborach  będzie  w granicach  60-70%  ???  Ludzie  nie mają  na kogo  głosować  i  zagłosują  na PiS   bo  za ich  rządów  żyję  się  dużo  lepiej.

No za KRUS  powinni  się  wziąć   czas  najwyższy  rozwalić  patologią  tam  tkwiącą 

Jak oni będą liczyć to tak

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

A pierwszym razem?

To nie zdrada?

Pierwsze głosowanie  było za przekazaniem ustawy  do  komisji    widać  nie bardzo  ogarniasz proces  legislacyjny 

Opublikowano

ludzie k**wa co wy narobili, pis wybrany a teraz ustawa przeciwko rolnikom 

Dobrze że tylko na Dude głosowałem 👍 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Był przeciw bo jeszcze trochę myśli i wie jakie mogą być konsekfencje, a Ardzio może  do konfederacji ucieknie🤔

3 minuty temu, szmergiel napisał:

soltys czlowieku myslisz ze jakas ustawa o futrzakach zmieni tak wielkie poparcie pisu na wsiach? chyba pijany jestes. zmieni najwyzej o 2-3%

Myślę że  się zmieni, jak młodzi rzucą w piz...u wieś i starsi zostaną sami na gospodarach to może  też zmienią tok myślenia.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Damian wsadził komentarze i dopisał do nich historię. Dokładnie taką jak chcieli manipulatorzy. Trolle są po to aby trolować a nie tylko hejtować. Tak się kształtuje opinia publiczna w czasach rozmów z UFO a może UWO co pokazali Rosjanie na Krymie. Czy będą wybory? To chyba po to aby zrzucić z siebie odpowiedzialność. Może nie wyborów potrzeba a poparcia z obawy przed niepokojami. Zaraz wyklarują sprawy i odbiją piłeczkę na UE...

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, jarecki napisał:

a to dlatego ze jego zastepcy jezdzili i szukali nowych rynków zbytów na drób czy wołowine w krajach gdzie ubój rytualny jest obowiazkowy  wprowadzenie tej ustawy przeczy działaniu jego ministerstwa , teraz jeszcze tylko białoruś zablokuje reeksport do rosji [ chyba już wprowadziła jakies ograniczenia ] , choć ja i tak skłaniam sie ku modelowi gospodarstwa  nastawionego na dotacje wszelakie z 25 ha dam sobie rade 

zależy co produkujesz i t odrębny temat ale naplanuj jakąś produkcję a rząd Ci zmieni warunki np zabroni zanim cykl inwestycyjno produkcyjny zamkniesz i wtedy rzeczywiście tylko dotacje bo kosztów nawet nie zwrócisz.
Kolejna sprawa to sterowanie rynkiem przy pomocy celowych dotacji rozatomizowanych przepisami odrębnie do każdego asortymentu jest ... aż się prosi o korupcję bo im bardziej szczegółowe i różnorodne te subwencje tym bardziej uznaniowe i urzędnik będzie decydował o podaży na rynku a nie sam rynek.
Rak sterowania gospodarką zeżarł komunę i - jak widać - terapia była tylko chwilowo skuteczna bo widać przerzuty nawet w świadomości nas wszystkich

Opublikowano
10 minut temu, szmergiel napisał:

soltys czlowieku myslisz ze jakas ustawa o futrzakach zmieni tak wielkie poparcie pisu na wsiach? chyba pijany jestes. zmieni najwyzej o 2-3%

I to może wystarczyć ze nie będą mieli większości w Sejmie. 

Bo w senacie już nie mają. 

Opublikowano
22 minuty temu, Denwer napisał:

Masz rację,  wyrównać emerytury z tymi z ZUS.  I zapłacić chorobowe tak jak wypłaca ZUS.  Za zwolnienie..  Wiesz ile płaci kurs rolnikowi za dzień zwolnienia niezdolność do pracy? 

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Masz rację,  wyrównać emerytury z tymi z ZUS.  I zapłacić chorobowe tak jak wypłaca ZUS.  Za zwolnienie..  Wiesz ile płaci kurs rolnikowi za dzień zwolnienia niezdolność do pracy? 

pijany jestes? ile placisz skladki z krusu na miesiac? masz pojecie co piszesz czy dla zabawy? jak bedziesz placil 1000zl co  miesiac minimum skaldek to wtedy mozna czegos zadac a nie placic dla jaj 150zl na miesiac i chciec tyle samo co ci co placa 1000.czlowieku co ty bredzisz

Opublikowano

Jak byś chciał wiedzieć to ja jestem na ZUS.  Ciągle piszecie że składki w kurs małe a nic nie piszecie o świadczeniach. Trzeba pisać prawdę jak jest do końca. 

Opublikowano (edytowane)

no i jeszcze zdefiniowanie co oznacza "rolnik" a co "pracownik rolny" bo rolnik jest przedsiębiorcą a ze jednocześnie bywa pracownikiem u siebie samego to tego już nikt nie rożnicuje.Podobnie tzw "domownicy" jak i kryteria zakwalifikowania pod KRUS gdzie splachetek pola wystarczający na dochód netto w skali roku porównywalny z miesięcznym wynagrodzeniem byle pracownika już czyni z rolnika przedsiębiorcę wobec wszelkich innych reguł prawa pod który to stan jest to prawo naciągane na siłe i tu by wiele wymieniać jak np dochód liczony ryczałtowo pod ustalenie progów pomocy socjalnej czy nawet owe emerytury należne "bambrowi" jedno/kilku-hektarowemu takie same jak kilkuset...
jak to jest adekwatne do wkładu pracy całego życia, służebności spolecznej zawodowych do wysokości emerytury.
Cały system ubezpieczeń rolniczych jest chory a obecne wladze zbyt głupie (POprzednie z resztą też) aby zdołaly go skutecznie uzdrowić i tak to trwa i długo trwać będzie gdzie absurd goni absurd bo nie sztuka wskazać co jest źle. Sztuka zaproponować jak będzie lepiej i udowodnić to w praktyce i może lepiej że obecne rządy nie biorą się za reformę KRUS.

rosa powoli obsycha czyli tyle na dzisiaj z moich niepopularnych raczej w w Polce obecnie wniosków
Wszyscy by chcieli rządzić innymi i od innych wymagac a od nich samych wara bo oni to "wolni ludzie"
akurat rolnik najmniej spełnia kryteria wolnego człowieka i to na własnym podwórku.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 6465 napisał:

Jak byś chciał wiedzieć to ja jestem na ZUS.  Ciągle piszecie że składki w kurs małe a nic nie piszecie o świadczeniach. Trzeba pisać prawdę jak jest do końca. 

stosunek skladki do emerytury jest duzo wiekszy w przypadku krusu .skoro miesiecznie jest 150zl skladki a emerytura  chyba 800-900zl to iel powinna byc emerytura ze skaldek 1000zl na miesiac? 5000zl? a o ile wiem to jest ok 1700zl jak sie  nie myle chociaz pewny nie jestem wiec o co problem. krus byl jest i bedzie taka furka dla tych co nie placa i ktos komu jest jeszcze zle powinien na rok czy 2 przejsc na zus i ocenic wtedy

dysydent zadna wladza niezaleznie od opcji nie weznie sie za krus bo to by spowodowalo takie cyrki ze mexyk.

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano
13 minut temu, szmergiel napisał:

pijany jestes? ile placisz skladki z krusu na miesiac? masz pojecie co piszesz czy dla zabawy? jak bedziesz placil 1000zl co  miesiac minimum skaldek to wtedy mozna czegos zadac a nie placic dla jaj 150zl na miesiac i chciec tyle samo co ci co placa 1000.czlowieku co ty bredzisz

Dobrze zróbcie   ZUS rolnikom, ale będziesz płacił jak w Belgii 2.5euro za 1kg ziemniaka i 20euro za kg surowego miesa wieprzowego itd.pasuje?

Opublikowano

grzes ty naprawde nic nie rozumiesz? pisalem zeby wprowadzac zus? pisalem ze jak komus zle brac taka emeryture z krusu to niech idzie do zusu skoro tak malo placi.pojoles. prosta zasada dla czlowieka ciut madrzejszego od malpy. malo place= malo biore ale malp jest duzo i nie pojmuja tak prostego rownania

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

"małpy" doskonale pojmują ale też że ich dużo to mogą liczyć na siłę swej masy i to też pojmują i tu leży problem i dla tego

9 minut temu, szmergiel napisał:

zadna wladza niezaleznie od opcji nie weznie sie za krus bo to by spowodowalo takie cyrki ze mexyk.

bo akurat w cyrku małpy robią za gwiazdy i o tym doskonale wiedzą

jedna małpa może nie ale stado ma swój rozum i to w przypadku akurat KRUSu wyjątkowo skuteczny że nie ma takiej władzy co by się okazała mądrzejsza.
pocieszny jest ten świat. nieprawdaż?

... do nast. razu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

i kiedy chciwość i chytrość przeważają to "k..wa nikt się nie słucha"
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,26310229,k-a-nikt-sie-nie-slucha-wiceszef-komisji-rolnictwa-nie.html

pisałem że zjednoczona prawica nie mając z kim przegrać przegra z samą sobą no i się zaczyna

gońcie mnie z tego forum bo nic dziś nie zrobię a ja tu przecież nie z chytrości czy ambicji a tylko dla jaj

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v