Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

piękna riposta na debacie Trzaskowskiego 

niemiecka firma autobusowa 

niemiecka firma budująca metro 

niemiecka firma dająca prąd warszawie 

a jak by tego było mało nawet niemiecka wypożycza rowery 

polska 2022 po wyborach wygranych Trzaskowski 😂

nnogy Polska S.A. (dawniej: RWE Polska S.A) – spółka akcyjna obrotu energią w branży energetycznej.

Głównym akcjonariuszem innogy Polska jest RWE Energy – jeden z siedmiu segmentów Grupy RWE. innogy Polska S.A. jest jedną z 2 w pełni sprywatyzowanych w Polsce spółek energetycznych

https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,26108359,tvp-o-wypadku-autobusu-narkomani-z-niemieckiej-firmy-za-kierownica.html?disableRedirects=true

jest coś warszawie polskiego nawet to sprawdziłem szok 

3 minuty temu, Ulman napisał:

Sprzedał się ale medialnie zaistniał. A jak on trafił do spotu realizowanego przez PIS?

sprzedał ??  jest z młodzieży wszechpolskiej dla nich wszystko ważne co polskie dar wdzięczności za 11 listopada  za szubienice peło ??

Opublikowano

po pierwsze kto to wogle jest ?? nie znam goscia i nie jest mi z tym zle... z doswiadczenia zyciowe domyslam sie ze te idee ktore glosi nijak maja sie do jego zycia, to jakis teczowy bojownik ktory siedzi w szafie czy juz sie wyautowal ???

ja tylko marze o jednym zeby niemcy w koncu kipili te kopalnie i zebysmy nie musieli do nich dokladac miliardow..

Opublikowano

Pierdu pierdu będzie wiosna będzie trawka lepiej rosła. Widać że ma parcie na szkło i dlatego nagrywa filmiki i się w nich tłumaczy .  Jestem pewien że będą kolejne . 

Ty Roman nie bądź zakamuflowanym PISiorem i nie bredź że ci pasuje Konfederacja Głosuj na Dude i PIS i nie okłamuj siebie i otoczenia.

Opublikowano
4 minuty temu, jacus napisał:

ja tylko marze o jednym zeby niemcy w koncu kipili te kopalnie i zebysmy nie musieli do nich dokladac miliardow..

Jacuś i wtedy będziemy brać węgiel od Rosji ?

Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

po pierwsze kto to wogle jest ?? nie znam goscia i nie jest mi z tym zle... z doswiadczenia zyciowe domyslam sie ze te idee ktore glosi nijak maja sie do jego zycia, to jakis teczowy bojownik ktory siedzi w szafie czy juz sie wyautowal ???

Trzaskowski też niewiem 

7 minut temu, jacus napisał:

jsw chyba dokapitalizowało twój szpital na covid ..  kiedyś o tym jeszcze pomarzysz pan Niemiec ma ale nie da  widziałeś kiedyś zeby coś spierali sport albo coś ? 

8 minut temu, Ulman napisał:

Ty Roman nie bądź zakamuflowanym PISiorem i nie bredź że ci pasuje Konfederacja Głosuj na Dude i PIS i nie okłamuj siebie i otoczenia.

no widzisz to powiedz to całemu Śląskowi największe miasta uprzemysłowione powiedziały gudbaj peło tam gdzie platforma rządziła gdzie miała poparcie 60 

ale to ujj zeby w rybniku wygrał pis co znaczy ze po peło jest tylko gorzej 

6 minut temu, dsbh napisał:

Jacuś i wtedy będziemy brać węgiel od Rosji ?

jacus bd palił chrustem 

• Haha 1
Opublikowano

tak jak i dzisiaj -cos sie zmieni???  milioony-coraz mniej potrzebnego-wegla poplyna przez przekop do elblaga.

chyba nikt przy zdrowych zmyslach nie mysli ze jakis prywatny biznes kupi kopalnie wegla kamiennego ?????????????

czesi zamkneli wszystkie  kopalnie- z uwagi na koronawirusa, podobno chwilowo.. 

romus- gdy zamkna ostatnia hute w niemczech to co bedziesz robil ??? wiekszosc wegla koksujacegood was idzie do niemiec ??

a ze dajecie sie okradac ?? ktos musi finansowac panstwo-po ile dzisaj akcje ,za tuska bylo po 130 zl a dzisiaj ??

Opublikowano

morze twój punkt widzenia jest taki jak wiocha zabite deskami .... a propo u nas wiochy to maja budżety po parę set mln dzięki kopalnią u was nawet tyle miasta nie mają 

jak to niektórzy zacofańcy nawet zauważyli ty chyba nie ze po rządach peło zostaje pusta kasa zero inwestycji  i gmina obsługiwana w każdym aspekcie przez niemców 

ty pewnie dalej byś snuł swoje legendy dawno dawno za lasami za gurami był zły pis .. 

Opublikowano

Na ślasku jak w Dubaju.  Jakie wiochy maja budżety po pareset mln Pln? Jakiś przykłąd

Co ty tak na tych Niemców cięty? Sam ich gospodarke dorabiasz by mieli czym huty opalać

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

tak jak i dzisiaj -cos sie zmieni???  milioony-coraz mniej potrzebnego-wegla poplyna przez przekop do elblaga.

chyba nikt przy zdrowych zmyslach nie mysli ze jakis prywatny biznes kupi kopalnie wegla kamiennego ?????????????

oczywiscie ze nie jak to w Polsce bywa  polak gupik po szkodzie  myślałeś co jak przyjdzie zima sroga jak kiedyś to co zużycie ruszy tak własnie kiedyś było tylko to nie bd pewnie nasz wegiel ...

ktoś kupi ??🤣  Rybnik woja o budowę kopalni przez niemców  mieszkańcy nie chcą ... czerwona leszczyny 

krup iski 

https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,130517,24062380,rzad-nie-chce-sprzedac-kopalni-krupinski-brytyjskiemu-inwestorowi.html

po co platforma sprzedawała tysiące złóż węgla ??  

PRZECIEŻ JESTEŚ NA TYLE GŁUPI ZE WMAWIASZ ZE NIKT NIE CHE ?? 

łoża węgla szacowane są na 500 milionów ton węgla, a do przetargu przystąpiły 3 firmy: szkocki Gibson Group, czeski ČEZ i szwajcarski fundusz inwestycyjny.

https://www.polska2041.pl/energia/news-na-ile-jeszcze-wystarczy-polsce-wegla,nId,2224453

Na terytorium Polski mamy pod ziemią w sumie ok. 16 mld ton węgla kamiennego

Widzimy tu potencjał, dlatego chcemy zbudować kopalnię w Polsce - mówił podczas konferencji Coltrans w Krakowie w maju Heinz Schernikau, szef HMS Bergbau AG, firmy, która ma w Polsce spółkę Silesian Coal (na jej czele stoi Jerzy Markowski, były wiceminister gospodarki ds. górnictwa) chcącą budować kopalnię w sąsiedztwie zakładu Krupiński należącego do Jastrzębskiej Spółki Węglowej. Niemiecka spółka nie wyklucza wykorzystania części infrastruktury i załogi Krupińskiego.

6 minut temu, Ulman napisał:

Co ty tak na tych Niemców cięty? Sam ich gospodarke dorabiasz by mieli czym huty opalać

bo wole twoją firmę niż sprowadzać zagranicy ...  a ty żebyś się kapitalizował i twoi pracownicy  taka trudna sprawa wypożyczalnia rowerów itp 
?? 

Opublikowano

A te rowery to oczywiście będą w całości i bez żadnych wyjątków produkcji polskiej? Czasami lepszy będzie Niemiec który daje zatrudnienie i cos produkuje w Polsce niż nasz patriotyczny rodak który robi biznes handlując chińszczyzną. No ale dla PISiora Niemiec to wróg a jak firma nasza to już nic innego nie ważne

Opublikowano

Przed nami sezon urlopowy, wyjazdy w Polskę, mnóstwo nieprzewidzianych zdarzeń. Upalne dni, skoki ciśnienia, duża amplituda tamperatur, a więc i omdlenia. Jak się tego ustrzec ? Jak udzielić pierwszej pomocy ? Mam nadzieję, że niniejszy krótki samouczek z udzielania pierwszej pomocy komuś się do czegoś przyda i pozwoli bezstresowo przebrnąć przez sytuację, o której mowa, czyli przez typowe letnie, będące rezultatem wysokich temperatur, omdlenie

1. Głowę osoby omdlałej odchylamy do tyłu i układamy na miękkim podłożu. Następnie mocujemy do podłoża taśmą klejącą, by zapobiec niekontrolowanym ruchom głowy podczas udzielania pierwszej pomocy. 

2. Przygodnie napotkanej staruszce dajemy 20 gr i w trybie emergency wysyłamy do apteki po amoniak 

3. Sprawdzamy tętno i oddech. W przypadku stwierdzenia słabo wyczuwalnego tętna udajemy się do samochodu i wyjmujemy z bagażnika koło zapasowe. 

4. Wykręcamy zaworek ( jeśli pomocy udzielamy przed lotniskiem Brandenburg, będzie to Dunlopventil ) opony bezdętkowej i zakładamy na zawór miękki igielitowy przewód. 

5. Po dostarczeniu amoniaku, rozliczamy resztę pieniędzy ze staruszką i wylewamy amoniak na tampon. Tampon mocujemy taśmą klejącą do nosa osoby omdlałej. 

6. Po wyczuciu tętna luzujemy taśmę klejącą na głowie i zaczynamy osobie omdlałej podawać tlen z koła zapasowego. 

7. Po przywróceniu wszystkich funkcji organizmu, podajemy osobie już przytomnej szklankę wody przeznaczoną pierwotnie dla prezydenta Andrzeja Dudy, który nie przyjechał.

taki żart z netu :) 

• Like 1
Opublikowano
21 godzin temu, hubertuss napisał:

Tchórz duda przecie tam był. Może ci telewizor źle odbierał i dlatego go nie widziałeś. Poza tym ta ustawka nie była debata. Tylko wiecem wyborczym tego, którego nazywasz tchórzem. Pytanie były konkretnie dobrane i ocenzurowane. Dzisiaj rano w zajawce Polastu widziałem, ze mieszkańcy zgłaszali jakieś problemy. Ale nie dosłuchałem bo musiałem wyjść. A, ze pytanie ustawione. Znowu padło pytanie o szczepionkę na korona wirusa po to by Duda mógł się pochwalić, że był w USA i niby załatwił. Ale to pytanie już w jednej debacie padło.

Ludzie zobaczcie ,jak zwykle AntyPiS znów manipuluje i kłamie , Ale jeszcze raz pytam począwszy od parobka z forum  po resztę przeciwników ,gdzie nazwałem Dude tchórzem ?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, dsbh napisał:

Teraz jak Cię poprę to mi się oberwie.

oberwiesz jeśli jesteś za dyskryminacją 

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-izrael-wyslal-na-orbite-nowego-satelite-szpiegowskiego-na-ce,nId,4595642

Co myślicie o opinii, że nasz kraj ma służyć jako punkt desantu dla obcego kraju do działań na odległość. O tym sukcesie mamy dowiedzieć się po wyborach.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
10 godzin temu, jarecki napisał:

akurat bardziej tak według mie skupiałem sie na wydatkach panstwa bo to te  wydatki dają potem wpływy . np . niemcy  są chyba najwiekszym płatnikiem do UE . ale też najwiecej zyskują w zamian bo są najwiekszym beneficjentem posrednim .

ja  podałem twarde dane już zweryfikowane , słowo ,, propaganda '' w tym przypadku dziwne ale akoro tak uważasz żęto propaganda no to cóż .

Andrzej Duda prezydent Polski ułaskawił pedofila. To też są twarde dane. A jaki tu był ciąg przyczynowy-skutkowy, dlaczego ułaskawił, gdzie zawinił system to już nie są twarde dane i w Twojej ocenie nie trzeba ich przedstawiać.  

Przedstawiasz dane w sposób tendencyjny i jeszcze się do tego nie potrafisz przyznać. 

7 godzin temu, Roman176 napisał:

piękna riposta na debacie Trzaskowskiego 

niemiecka firma autobusowa 

niemiecka firma budująca metro 

niemiecka firma dająca prąd warszawie 

a jak by tego było mało nawet niemiecka wypożycza rowery 

polska 2022 po wyborach wygranych Trzaskowski 😂

nnogy Polska S.A. (dawniej: RWE Polska S.A) – spółka akcyjna obrotu energią w branży energetycznej.

Głównym akcjonariuszem innogy Polska jest RWE Energy – jeden z siedmiu segmentów Grupy RWE. innogy Polska S.A. jest jedną z 2 w pełni sprywatyzowanych w Polsce spółek energetycznych

https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,26108359,tvp-o-wypadku-autobusu-narkomani-z-niemieckiej-firmy-za-kierownica.html?disableRedirects=true

jest coś warszawie polskiego nawet to sprawdziłem szok 

sprzedał ??  jest z młodzieży wszechpolskiej dla nich wszystko ważne co polskie dar wdzięczności za 11 listopada  za szubienice peło ??

W kieszeni masz chiński telefon. Na biurku amerykański komputer. Na podwórku Włoski traktor. Jeździsz Niemieckim samochodem. 

7 godzin temu, Roman176 napisał:

morze twój punkt widzenia jest taki jak wiocha zabite deskami .... a propo u nas wiochy to maja budżety po parę set mln dzięki kopalnią u was nawet tyle miasta nie mają 

jak to niektórzy zacofańcy nawet zauważyli ty chyba nie ze po rządach peło zostaje pusta kasa zero inwestycji  i gmina obsługiwana w każdym aspekcie przez niemców 

ty pewnie dalej byś snuł swoje legendy dawno dawno za lasami za gurami był zły pis 

Najpierw to musisz ortografii się nauczyć albo zainstalować sobie jakiś słownik bo tego się nie da czytać. Piszesz że ludzie są zacofani a gury, morze piszesz z błędami ortograficznymi. Statystyki nie kłamią wyborca PiS to nisko wykształcony rolnik ze wschodniej Polski oglądający TVP i chcący socjalu zamiast sam się do roboty wziąć.

Co ma budżet gmin do polityki kraju? Wiesz w ogóle skąd się biorą te pieniądze budżecie gminy ? 

PiSowi już brakuje kasy i wydoił ile się dało każdą kopalnię. KGHM kupował maseczki bez certyfikatów. Przez takie działanie kopalnie mają pusto w budżecie i się będą musiały zadłużać.

Wbrew pozorom PiS miał parę trafionych inwestycji i ustaw ale Wam się nawet nie chce tego sprawdzać.

Tylko tępa propaganda. Aż dziw bierze że za darmo to robicie. 

Opublikowano
11 minut temu, kibix napisał:

Statystyki nie kłamią wyborca PiS to nisko wykształcony rolnik ze wschodniej

po pierwszej turze wyborów z mapy głosujących wynika że trzy województwa przylegające do granicy niemieckiej to postępowy zachód a reszta województw to zacofany nisko wykształcony wschód

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, witejus napisał:

to może jakieś linki do wyroków uniewinniających za wyłudzenia VAT,bo były aresztowania w tej sprawie

Aresztowania były i będą. Co i rusz pojawiają się jakieś grupy zajmujące się przestępczością gospodarczą. Takie aresztowania były za poprzednich rządów były i za pisu. Mało tego nawet za pisu w MF była grupa zajmująca się wyłudzaniem VAT u. Pewnie i dziś takie grupy działają.

11 godzin temu, jarecki napisał:

łatwo to sprawdzić , ile % wzrosły dochody a ile % była inflacja  i tak za ostatnie 5 lat inflacja wyniosła 6 % [ za rok 2019 2,3 % ] a wzrost wpływu do budżetru panstwa  około 30 -35 % Dochody budżetu państwa między 2015 a 2018 rokiem wzrosły o ponad 30 proc. W 2015 r. opiewały na kwotę 289 mld zł, by w 2018 r. wzrosnąć o niemal 100 mld zł - do 380 mld zł                               https://kapitalni.org/pl/artykuly/polska-inflacja-na-przestrzeni-ostatnich-lat,73,609

zamiast sugerować sie specjalistami czasem samemu warto się zastanowić , 

Inflacja może i wyniosła 6 % co nie jest mało. Ale wiele artykułów podrożało bardziej. Wzrosła tez ogólna konsumpcja czyli ludzie kupowali więcej a tego już inflacja nie oddaje. Wzrosły tez dochody np z składek zus i to o prawie 50 %. Do tego za sprawa koniunktury rosły płace a wraz z nimi podatek dochodowy. Rosła konsumpcja czyli producenci wytwarzali więcej i więcej podatku płacili bo sprzedawali więcej. Wzrósł też eksport na zachód. Sory ale z ekonomii jesteś cieniutki. Wybrałeś sobie inflacje i chcesz jakieś teorie tworzyć a całą masę innych czynników pominąłeś.

11 godzin temu, kibix napisał:

Tu masz artykuł 

https://www.money.pl/podatki/uszczelnienie-vat-tylko-na-papierze-mafie-nadal-bezkarne-6483075973208193a.html

w skrócie KAS wyłapuję więcej podatku ale w budżecie są tylko cyferki na papierze. W rzeczywistości nikt tego podatku nie wpłaci.

Druga sprawa to koniunktura, która nas rozpieszczała. 

Trzecia sprawa to jest to że koalicja PO/PSL wprowadził JPK. PiS wprowadził wymóg przesyłania elektronicznego.

Ciężko powiedzieć czy chciałeś siać propagandę PISu czy po prostu nie zagłębiłeś tematu.  

Nie wszystko jest czarno-białe. PiS miał lata hossy. Teraz przychodzi bess. Prawdopodobnie Duda wygra. Nie chce być złym prorokiem ale według mnie się to źle skończy. Mamy bardzo dużo wydatków stałych nie związanych z wpływami do budżetu. A w budżecie będzie pustka. Czas pokaże.

Oni tego nie zrozumieją. Przykład powyżej gdzie człowiek nie mający pojęcia o ekonomii bierze sobie inflację pomijając wiele innych wpływów do budżetu i na tym buduje jakieś teorie. Im powiedzieli, ze jaką mafia była. Że kradli. A teraz są pieniądze ale o koniunkturze już nie powiedzieli. I oni tym żyją.

9 godzin temu, nie napisał:

prokurator krajowy Bogdan Świeczkowski podał, że łącznie przez ostanie dwa i pół roku (2016, 2017 i I połowa 2018) sądy wydały wyroki skazujące wobec 2772 osób. Z tego 320 dotyczyło uszczuplenia VAT lub narażenia na takie uszczuplenie na kwotę powyżej 1 mln zł.

pomimo tego, że jest to bardzo trudne do udowodnienia i wyroki wydają sądy a nie pis

Wyżej już tłumaczyłem. Przestępczość gospodarcza kwitnie od lat. Była i za po i psl. Były i aresztowania. Była i za pisu choćby w MF i tez były aresztowania. Jest gdzieś pewnie i dzisiaj. 

1 godzinę temu, Ursus932 napisał:

Ludzie zobaczcie ,jak zwykle AntyPiS znów manipuluje i kłamie , Ale jeszcze raz pytam począwszy od parobka z forum  po resztę przeciwników ,gdzie nazwałem Dude tchórzem ?

Nic nie manipuluje przecież każdy wie, że Duda tchórzy. Domaga się debaty w trzech telewizjach bo wie dobrze, że tvp się nie zgodzi. I Kurski już powiedział, ze debaty nie będzie. Bo w pisie wiedzą, ze Duda by ja przegrał. On jak Komorowski ma dar do częstego plecenia czegoś co potem musi prostować. Przykład z wczoraj. Średnio raz czy dwa na tydzień mu się to zdarza. Do tego szybko się denerwuje i zaczyna krzyczeć.

8 minut temu, witejus napisał:

teraz obieca wszystko każdemu,po wyborach wyprze się wszystkiego powie ,,wszystko się pozmieniało "

Tak samo jak Duda czy Morawiecki rozdający czeki bez pokrycia.

Opublikowano

Widzisz rację przyznałeś i chcesz na niego głosować natakiego socjalistę?

Przedewszystki  trzeba zreformować prawo wprowdzić odpowiedzialność urzędnika za wydawane decyzję także finansową

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Bogdan675 napisał:

31 minut temu, witejus napisał:

teraz obieca wszystko każdemu,po wyborach wyprze się wszystkiego powie ,,wszystko się pozmieniało "

Nie obchodzi Was  silne niezależne Państwo i silni Polacy nie żebrzący?  Tylko hasło socjal to priorytet. Trochę wstyd. Za usługę choćby rolniczą weźmiesz więcej, a większą ma się raczej satysfakcję niż z jałmużny. 

Dodam, że pomoc socjalna/gopsy, mopsy wcześniej również istniały dla  potrzebujących i dla takich niech pozostaną. Różne losowe/nieprzewidywalne wypadki mogą każdego spotkać i czasem potrzebny jest czas.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Istniały dla nierobów a z tych co pracowali to się śmiali

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v