Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 godzin temu, jarecki napisał:

kiedyś były zupełnie inne czasy ale i potrzeby dzieci były miejsze , nie było presji rówiesników że mają ,,wiecej i lepsze ''  jak miałem komunnie to umówilismy się na mecze piłki z innym wsiami , jezdzilismy roweram i było dobrze , teraz treningi piłki płatne ,na sale odwieś , za podróz na turniej dziecka też koszty pokryc.................... chodziliśmy nad rzeke sie kompać a teraz basen w woda niby brudna ,zimą w hokeja na rozlerwiskach , teraz lodowisko  itd ... wszystko generuje koszta i te 500 plus suma sumarem braknie na takie pierdoły ale  ludziom daje prace i podatki które wrócą  do budżetu 

Kiedyś nie było internetu, jak obecnie, nawet dzieci mogą wyszukać sobie wszelkie edu. materiały a inni zdobyć informacje np. szukając pracy w Polsce czy za granicą. Jest 100 razy łatwiej pod tym względem. Z drugiej strony rosnąca konkurencja oraz więcej przepisów wymagających ciągłego doskonalenia.

Rozumiem oczywiście sytuację regionalną. Czasami jadąc w kierunku środkowej Polski obserwując wszystko dookoła to naprawdę serce się kraje jakie zacofanie, bieda ludzi, osiedli oddalonych od większych aglomeracji; nawet powietrze nie pasuje mi, inne -stęchłe.

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Jakie narzędzia ma prezydent żeby zrobić to co wkleiłeś?  Jaka procedurę wdroży by podnieść wiek emerytalny i skasować socjal? O ile wiem nie ma takich możliwości ale z drugiej strony może jestem w błędzie bo chyba autor tego mema nie jest debilem wprowadzającym ludzi w błąd.

Opublikowano
13 godzin temu, daron64 napisał:

main_25prezydent_kiedy_i_dzi_.jpg

Ostatni punkt po lewej, klucz do wszystkiego :). Na trzeźwo do tej pory by się zastanawiał.

13 godzin temu, many12 napisał:

Gonią już swoje ogony bo czują klęskę  w POwietrzu - nic dobrego pisdziorom nie życzę - mam dość tej obłudy i rezydenta w Pałacu Prezydenta obciacha na całą Jeuropę.

35838260_2046525548753347_9038000870402293760_n.jpg

Współczesny Robin Hood :). Zabiera wszystkim, daje biednym. Tylko czy właśnie, państwo powinno tylko brać, czy też coś dać obywatelom ?

12 godzin temu, mirro napisał:

Manager były lepszy od miłościwie panujących, albowiem można by spodziewać się po nim profesjonalnego podejścia do zagadnienia, co w przypadku tych drugich jest niemożliwe. 😂

No tak się akurat składa że cieśnina administrowana przez Rosjan to ich teren. Czy mamy się godzić na ich warunki? A pewnie , bo nawet musimy.  Inna sprawa że mamy z nimi stosunki pod psem i tu rola rządu aby były lepsze. Czy jest szansa aby takie stały się przy udziale tego rządu? Nie sądzę. Czy byłyby lepsze przy udziale innego rządu? Też nie sądzę. Bo nikt nie robi nic aby były faktycznie lepsze. Problem może być jeszcze taki że wpieprzyliśmy się w układ , w którym USA nie pozwolą aby były lepsze.
No chyba że Trump dotrzyma słowa i wkrótce będziemy mieli tak dobre jak USA z Rosją, cokolwiek to znaczy.

Pod warunkiem że  był by to manager - negocjator, który wie co robi a nie tylko grzeje stołek i patrzy czy się mu kasa na koncie zgadza. Odnośnie drugiej części. Nie wiem jakie statki tam pływały ale może w takim razie ten przekop nie jest taki zły. Współpraca z USA faktycznie może być nie ciekawa i nie chodzi o zakup samolotów czy ropy a współpracę militarną.

1 godzinę temu, Ywa napisał:

Rozumiem oczywiście sytuację regionalną. Czasami jadąc w kierunku środkowej Polski obserwując wszystko dookoła to naprawdę serce się kraje jakie zacofanie, bieda ludzi, osiedli oddalonych od większych aglomeracji; nawet powietrze nie pasuje mi, inne -stęchłe.

Nawet się powietrza czepiłaś :(.

Opublikowano
3 godziny temu, Bogdan675 napisał:

Obraz może zawierać: 5 osób, tekst

zobacz post w temacie ,,cenay mleka '' goscia o niku VODZ TAK samo napisał ,, dopuki wymrą ci co oglądają wiadomosci bedzie lepiej ''

Opublikowano
3 minuty temu, jarecki napisał:

VODZ TAK samo napisał ,, dopuki wymrą ci co oglądają wiadomosci bedzie lepiej ''

No on napisał prawidłowo a ty walisz notorycznie byka... 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano

Zaskok prawdziwego pisiora 😋.. Nie to że przekręci czyjeś słowa to jeszcze bykow naWali... 

Opublikowano (edytowane)

mam nadzieję że nasi ustawodawcy to nie tacy debile jak ci w Meksyku bo rzeczywiście przez durne prawo bardzo łatwo zrobić z państawa "meksyk"
https://www.dobreprogramy.pl/Kuriozalna-legislacja-w-Meksyku-10-lat-wiezienia-za-instalacje-Linuksa-lub-wymiane-dysku,News,108749.html

walką z samodzielnością Wiedzy i przesadnym tępieniem podróbek drugich Chin nikt nie zbuduje :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

robienie z Wiedzy zakazanego zakonu dostępnego tylko wyświęconym jej kapłanom kończy się tym czym starożytny Egipt.
czynienie właścicielem praw obiektu podlegającego tym prawom jest tylko miarą marności tego obiektu i tenże john dere jeśli to prawda znalazł się u swego kresu jeśli postawi na swoim.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, dsbh napisał:

Nawet się powietrza czepiłaś :(.

Jednakże w każdym mieście jest ogólnie złe. Czepiam się to mało powiedziane, czasem staczam boje o każdą zmianę na  względny porządek i jeszcze nie koniec!

Co zrobić z biedniejszymi regionami? Bieda nie mobilizuje-skoro okolica lub sąsiad klepie biedę więc to normalka ja też nie muszę się starać? Kiedy widzę, że komuś się powodzi to oczy cieszą i serce rośnie i w duchu człowiek naturalnie również dąży do doskonalenia.

Socjal nie powinno się dawać tym, którzy w ogóle nie podejmują pracy(dwoje rodziców).

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
Rafał Trzaskowski

@trzaskowski_
· 18 lis 2015
Obniżenie wieku emerytalnego, 500 zl na dziecko, kwota wolna, darmowe leki wszystko w 100 dni = katastrofa budżetowa #exposePBS 
takie mają pojęcie o ekonomii
Edytowane przez nie
  • Like 2
Opublikowano
57 minut temu, jacus napisał:

a pomorze -te oddalone kilka kilometrow od morza, to dopiero bida z nedza.

Różne są gminy, kiedyś to było wspominane; bieda gnieździ się również w największych miastach. Jak walczyć z nią?

Najfajniejszym przykładem jest moja  koleżanka z warm-maz. na wózku inwalidzkim, jedynaczka; jeździła na różne turnusy rehabilitacyjne i bardzo ją one dołowały, a perspektywa siedzenia w 4 ścianach z rodzicami i niewiadoma jeszcze bardziej. Zatem skończyła 2 kierunki dzienne jednakże potem jeszcze męczyła ją straszna niewiadoma więc zrobiła specjalistyczne prawo-jazdy i pojechała do Warszawy studiować zaocznie 3 kierunek pracując jednocześnie. Gorszym problemem okazało się  brak przystosowań dla niepełnosprawnych, ale po pół roku jakoś udało się i znalazła pracę w administracji pomimo nietolerancją z jaką się tam  zderzyła od przełożonej dała radę;  warunki mieszkalne bardzo kiepskie, segment.

Opublikowano
2 godziny temu, Ywa napisał:

Jednakże w każdym mieście jest ogólnie złe. Czepiam się to mało powiedziane, czasem staczam boje o każdą zmianę na  względny porządek i jeszcze nie koniec!

Co zrobić z biedniejszymi regionami? Bieda nie mobilizuje-skoro okolica lub sąsiad klepie biedę więc to normalka ja też nie muszę się starać? Kiedy widzę, że komuś się powodzi to oczy cieszą i serce rośnie i w duchu człowiek naturalnie również dąży do doskonalenia.

Socjal nie powinno się dawać tym, którzy w ogóle nie podejmują pracy(dwoje rodziców).

Oba zarzuty czyli jakość powietrza w mieście czy bieda w regionie powinno się kierować do polityków, włodarzy miast. Na przykład powietrze -pierwszy lepszy przykład z wyszukiwarki

https://www.radiokrakow.pl/wiadomosci/krakow/kontrowersyjna-inwestycja-w-krakowskim-chelmie-korytarz-powietrzny-zostanie-zabudowany/

Prezydent miasta, burmistrz czy poseł mają program wyborczy, dzięki któremu wygrywają wybory i w trakcie kadencji mają czas na spełnienie swoich obietnic. W zasadzie w połowie kadencji powinno się odbyć referendum oceniające pracę danej osoby aby w sposób pokojowy wyrazić poparcie lub sprzeciw dla niej i aby ta osoba wyciągnęła z tego wnioski.

Opublikowano
6 godzin temu, dsbh napisał:

1.Współczesny Robin Hood :). Zabiera wszystkim, daje biednym. Tylko czy właśnie, państwo powinno tylko brać, czy też coś dać obywatelom ?

2.Pod warunkiem że  był by to manager - negocjator, który wie co robi a nie tylko grzeje stołek i patrzy czy się mu kasa na koncie zgadza. Odnośnie drugiej części. Nie wiem jakie statki tam pływały ale może w takim razie ten przekop nie jest taki zły. Współpraca z USA faktycznie może być nie ciekawa i nie chodzi o zakup samolotów czy ropy a współpracę militarną.

1. Niech państwo nie zabiera i nie daje to będzie porządek . Uważasz za słuszne by dawać biednym? Dlaczego?

2. Tacy menadżerowie co grzeją stołki są najczęściej w spółkach państwowych z nadania partyjnego. Itak od czasów komuny

Opublikowano

no tak panstwowe nie dobre , ostatnio czytałem żę 1 mln niemców ma dostać emeryture podstawową , bo pracując w prywatnych firmach mało zarabiliali  i małe składki mieli i rząd ich wesprze .       kiedyś wkleiłem link jak najbogatszy człowiek swiata dla swoich pracowników chciał  zorganizować zbiórkę żywnosciową ten z amazona  a przez koronowirusa firma m,iała wzrosty sprzedaży .        jednoczesnie nie neguje że panstwowe jest niewydajne .

Opublikowano
Dnia 5.07.2020 o 19:00, daron64 napisał:

I czyja to wina? Trzeba było skończyć lepszy kierunek. Albo szukać innej pracy, ponoć jest jej od groma. A moze, co wynikałoby z wypowiedzi niektórych tutaj- z oceny jej pracy wynika, że więcej zarabiać nie powinna? Już w swoim temacie o studiach sporo się zaliles na zarobki w swojej rodzinie.

Ja też w urzędzie siedziałem w księgowości za 1154zl i jakoś żyłem. 

A co do Twojej wcześniejszej wypowiedzi, że zarobki w tych grupach zawodowych są odpowiednie, to powiem Ci, że "fajne" uczucie jak czasem z policja jedzie się na interwencję do jakiejś patoli, bo innego, odpowiedniego, słowa nie znajduje i gadasz sobie z babka, której konkubent pracuje sobie na czarno, ona nie pracuje nigdzie, ma niepełnosprawną córkę(nawet nie wie na co córka choruje) i taka pani dostaje więcej socjalu na te córkę, niż zarabiamy(zarabialismy wtedy) ja (pracując  swiatek, piątek i niedzielę, nocki, cały czas z bronia) i moja połowica (będąca kierownikiem referatu w urzędzie) razem wzięci. 

Teraz zarobki po tym, jak to zostało tu ujęte - wyciaganiu ręki po nieswoje, są już lepsze. Ale sądząc po ilości chętnych do tej pracy-ciagle niewystarczające.

No czyja wina nie moja a ty do kogo masz niby pretensje czemu policjant czy pielegniarka mało zarabiaja?

Opublikowano

A gdzie ja pisałem o pretensjach? Uważam, że zarabiają za mało. Dlatego strajkowali/protestowali. Jak kogoś nie satysfakcjonują zarobki i nie może sobie wywalczyć takich, jakie uważa za odpowiednie, to powinien szukać innej pracy. 

Opublikowano
23 minuty temu, daron64 napisał:

A gdzie ja pisałem o pretensjach? Uważam, że zarabiają za mało. Dlatego strajkowali/protestowali. Jak kogoś nie satysfakcjonują zarobki i nie może sobie wywalczyć takich, jakie uważa za odpowiednie, to powinien szukać innej pracy. 

to ,,wywalczyć '' to nie pasuje do reszty posta .  jak sie komuś nie podoba to niech zmieni prace ,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v