Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Ursus932 napisał:

Czy ty kiedykolwiek je miałeś? Po co piszesz takie rzeczy skoro każdy tu wie, ze dla ciebie pis jest był i będzie numer jeden. Z drugiej strony tu nikt nie krytykuje gospodarki. Jak już ludzie piszą, że bezie jakaś recesja czy kryzys. A, że mniejszy niż w wielu krajach Europy to i dobrze. Z drugiej strony nie wiadomo jak to będzie bo jeszcze nie wiemy kiedy korona wirus się u nas skończy. Bo jestem sobie w stanie wyobrazić, że inne duże fabryki mogą mieć problemy jak kopalnie. I wtedy gospodarka skurczy się jeszcze bardziej niż przewidują prognozy.

PS to, że u nas będzie mniejsza recesja to w dużej mierze zasługa pieniędzy z UE, którą Duda i rząd chętnie opluwają co jakiś czas.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)

@hubertuss Ale jestem jeszcze bardziej zdeterminowany . A gospodarka nie jest zależna od działań rządu ? 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano (edytowane)

Rządu pis nie bardzo. Co rząd zrobił dla gospodarki? Wprowadzono jakieś ułatwienia dla przedsiębiorców? Obniżono podatki? Nie podniesiono w zamian zus. Rząd pisu nie bardzo co zrobił dla gospodarki. Rozwój jej to bardziej zasługa koniunktury minionych lat niż rządu pisu. Nie bez znaczenia jest to, że w Polsce jest wiele zakładów światowych marek i wysyłamy ich produkty za granicę. No i pieniądze z wyimaginowanej wspólnoty jak nazywa Duda UE też nie są tu bez znaczenia. Bo płyną one do Polski szerokim strumieniem.

Opublikowano
27 minut temu, hubertuss napisał:

Rządu pis nie bardzo. Co rząd zrobił dla gospodarki? Wprowadzono jakieś ułatwienia dla przedsiębiorców? Obniżono podatki? Nie podniesiono w zamian zus. Rząd pisu nie bardzo co zrobił dla gospodarki. Rozwój jej to bardziej zasługa koniunktury minionych lat niż rządu pisu. Nie bez znaczenia jest to, że w Polsce jest wiele zakładów światowych marek i wysyłamy ich produkty za granicę. No i pieniądze z wyimaginowanej wspólnoty jak nazywa Duda UE też nie są tu bez znaczenia. Bo płyną one do Polski szerokim strumieniem.

Coś tam zrobił ,nawet ważne że nie przeszkadza , podatków nie obniżył Ale chociaż nie podniósł jak Tusk . wzrosła konsumpcja dzięki 500 plus 13 emerytura itp ,  to dla Ciebie niema wpływu na gospodarke ? Unia daje Ale już pisałem że dużą część tego odbierają to sobie zachodnie firmy 

Opublikowano (edytowane)

Coś tam coś tam. Jak pani Kruk po pijaku. Pis nic nie zrobił dla gospodarki. Wymieniasz 500 plus i 13 emeryturę? A skąd na to kasa? Myślisz, ze z nieba spadła? To kasa zabrana ludziom. Tak wzrosła konsumpcja nawet w tvp się chwalili na początku, ze po wprowadzeniu 500 plus wzrósł import używanych samochodów z zachodu. Te 500 plus w wielu wypadkach pojechało za granicę. Tak wzrósł popyt na krajowe produkty. Ale dużo ludzie zaczęli kupować rzeczy z importu. A z drugiej strony te 500 plus w dużej mierze zjadła drożyzna. Tak więc pis bardzo nie wiele lub nic nie zrobił dla gospodarki i jedyne co możesz napisać, ze zrobił coś tam coś tam. Skorzystali na koniunkturze i fosie z UE. Z której wciąż bierzemy więcej niż wpłacamy. Na początku rządów pisu nawet węgiel miał rekordowe ceny tak, że opłacało go się wydobywać w Polsce. Dzisiaj sprowadza się go z Rosji a polski leży na hałdach.

• Thanks 1
Opublikowano

W którym miejscu to zabrał ludziom że starczyło na 500 i emeryture ?? Wskaż mi jeszcze te drożyzne?

Część to kasa z Unii i tu się zgadzam Ale czy poprzednicy nie korzystali z tego "dobrodziejstwa"

Używane auta powiadasz i całe 500 wydali? ,to ludzie na nogach mają chodzić jak na nowego ich nie stać ,Wy przeciwnicy we wszystkim znajdziecie jakieś Ale 

Opublikowano

Skąd wg ciebie wzięła się kasa na 500 plus? Spadła z nieba czy jakiś inny kraj nam dał?

500 plus jest na dzieci. Jak kogoś nie stać na samochód w państwie dobrobytu jakim jest Polska za rządów pis to niech chodzi piechotą A to wszystko nie zmienia faktu, ze te pieniądze napędzają gospodarki innych krajów choćby pomagając pozbywać się starych samochodów Niemcom.

Napiszę ci też, że jak kogoś nie stać na kiełbasę to powinien jeść kaszankę tak działa gospodarka rynkowa. Masz to na co zapracujesz a nie to co ci ktoś da.

Opublikowano

zapytaj matki ile i za co w sklepie placi-bo sam chyba dawno nie byles, obstawiam ze nie masz zony i dzieci bo inaczej byl glupot nie pisal.

kurna- niemiecke media wiarygodne dla pis-uaru, co to sie porobilo 😂, gdy beda znowu pisac o demolce panstwa to wam to przypomne...............

Opublikowano
31 minut temu, hubertuss napisał:

Skąd wg ciebie wzięła się kasa na 500 plus? Spadła z nieba czy jakiś inny kraj nam dał?

Taki bystry, a nie wie, że kasa na pisowskie, tak krytykowane, rozdawnictwo, pochodzi z uszczelnienia dziur podatkowych, z czym poprzednicy sobie radzić nie potrafili. To jak masz zwyczaj mawiać „wytłumaczę Ci„, otóż, kiedyś cwaniacy podatków nie płacili, więc minister jeden, mówił, że pieniędzy nie ma i nie będzie. Dzisiaj cwaniacy albo po łapkach  dostali, albo już nie są takimi cwaniakami jak dawniej i podatki płacą, dlatego dzisiaj minister mówi, że pieniądze są, i będą. Czy dość jasno Ci to wytłumaczyłem? Nie sądzę...tzn, sądzę, że jasno, ale Ty i tak swoje wiesz. 

Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał:

Uuuuuuu jak przez kichanie będzie można zarazić się AIDS to daj znać. Od razu pobiegnę zrobić sobie test,;)

Wystarczy otwarta rana by się zarazić , ale po co to mówić???

Ja bym jeszcze prosił fanatyków totalnych by mi coś bez krętactwa objaśnili : Trzaskowski wyznał że syna nie posłał do Pierwszej Komunii bo kościół nie poparł Czarnego Marszu ( to ten gdzie  posłanka z totalnych wykrzykiwała ; DOŚĆ DYKTATURY KOBIET ) . To jeśli jemu przeszkadza brak zaangażowania  kościoła w tej wymyślonej sprawie , to jak jego fanatykom nie przeszkadza fakt że pod jego nadzorem ludzie byli w Warszawie okradani z dorobku całego życia  i nawet pani Jolanta Brzeska  została na tym tle zamordowana , i on teraz mając nakaz wypłaty odszkodowania tym ofiarą robi wszystko by  ci okradzeni  ani  grosza nie otrzymali ???  

Tu tylko epitety na takich fanatyków się cisną , jakim opętanym trzeba być by taką kanalię popierać ????

Kaczor i Morawiecki to jeszcze wczoraj powinni napluć publicznie tej hołocie  prosto w pyski  , zresztą Morawiecki wczoraj i tak pazur pokazał . 

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, hubertuss napisał:

500 plus jest na dzieci. Jak kogoś nie stać na samochód w państwie dobrobytu jakim jest Polska za rządów pis to niech chodzi piechotą A to wszystko nie zmienia faktu, ze te pieniądze napędzają gospodarki innych krajów choćby pomagając pozbywać się starych samochodów Niemcom.

Napiszę ci też, że jak kogoś nie stać na kiełbasę to powinien jeść kaszankę tak działa gospodarka rynkowa. Masz to na co zapracujesz a nie to co ci ktoś da.

Może wzięły się stąd że przestało wjeżdżać 500 cystern dziennie lewego paliwa do kraju?, ktoś ukrócił proceder który poprzednia ekipa uważała za całkiem normalny. Ale pewnie Ty też uważasz to za normalne. Po drugie gdybyś chociaż odrobinę pomyślał to byś wiedział, że  prawdziwe koszty to utrzymanie samochodu , a nie jego zakup. Koszty serwisu, tankowanie, ubezpieczenia - to zostaje w kraju i napędza naszą gospodarkę, ale jak wpaść na tak proste wnioski, jak się jest zapatrzonym w swych idoli bezkrytycznie, a idole co robią? - ano opierdolą PZU zachodniemu kapitałowi. A Hubertusik cieszy się i klaszcze łapkami jaki to jest pro-europejski z gołym tyłkiem, teraz trapi go skąd wzięło się 500+ :)))

• Like 1
Opublikowano

@hubertuss

Cytat

Po pierwsze dzisiaj już każdy wie, ze te dane co do liczby chorych to ściema i jest ich czy było dużo więcej.

Podaj „prawdziwe” dane, na które masz dowody

Cytat

Czy ty nie widzisz co się dzieje? To, że Szumowski wybrał najgorszą taktykę walki z wirusem się potwierdza tym co się dzieje dookoła.

bo zamiast kilku tysięcy chorych dziennie mieliśmy kilkaset :D

Cytat

Za to był chyba największym złodziejem na stołku ministerialnym.

oszczerco -co ukradł, komu i ile??

Cytat

Co rząd zrobił dla gospodarki? Wprowadzono jakieś ułatwienia dla przedsiębiorców? Obniżono podatki?

Pis nic nie zrobił dla gospodarki.

Pit z 18 na 17, dla młodych 0

cit z 19 na 9

zmniejszył akcyzę na prąd

konstytucja dla biznesu

ulga na start

ip box

mały zus

podniósł limit rocznych przychodów z 1,2 mln do 2 mln euro, od którego jest obowiązek prowadzenia pełnej księgowości

prosta spólka akcyjna

skrócenie obowiązku przechowywania akt pracowniczych z 50 do 10 lat

itd.

Polska została wyróżniona przez amerykańskich ekspertów. Magazyn "CEO World Magazine" umieścił Polskę na drugim miejscu w rankingu państw najlepszych do inwestowania i robienia biznesu.

Cytat

Rząd od początku zaplanował robienie testów zdecydowanie mniej niż miał możliwości. A wszystko po to by chwalić się statystykami przed nadchodzącymi wyborami.

Już jestem sobie w stanie wyobrazić masowo zamawiane karty do DPS gdzie za nie świadomych obłożnie chorych personel może zagłosować na Dudę.

i jeszcze aresztowanie autostrad :D :D ; pozdrów elvisa :) 

pomówienia, brednie i paranoje – i tak od pięciu lat

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, binek napisał:

Może wzięły się stąd że przestało wjeżdżać 500 cystern dziennie lewego paliwa do kraju?, ktoś ukrócił proceder który poprzednia ekipa uważała za całkiem normalny. Ale pewnie Ty też uważasz to za normalne. Po drugie gdybyś chociaż odrobinę pomyślał to byś wiedział, że  prawdziwe koszty to utrzymanie samochodu , a nie jego zakup. Koszty serwisu, tankowanie, ubezpieczenia - to zostaje w kraju i napędza naszą gospodarkę, ale jak wpaść na tak proste wnioski, jak się jest zapatrzonym w swych idoli bezkrytycznie, a idole co robią? - ano opierdolą PZU zachodniemu kapitałowi. A Hubertusik cieszy się i klaszcze łapkami jaki to jest pro-europejski z gołym tyłkiem, teraz trapi go skąd wzięło się 500+ :)))

A po co nam PZU jak tam składki są droższe niż innych firmach

Tylko frajer zapłaci więcej za to samo polskiej firmie co może mieć za mniej w zagranicznej

Poczta Polska potrzebna a do czego do utrzymywania opryskliwych bab w okienkach  i niechlujnych listonoszy

I te ich droższe  opłaty za paczki

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Idź do innej, jak Ci wypłacą ochłapy, albo wcale - pretensje do siebie. Najlepiej takiej internetowej w przypadku OC. w myśl zasady - ja z tego nie korzystam, ma być tanio, a z resztą niech się martwi drugi poszkodowany. Oczka otwierają się gdy my jesteśmy poszkodowani i trafiamy na ''miszcza'' który myśli tak samo, a ubezbieczenie ma na zasadzie ''byle było tanio''.

Edytowane przez binek
Opublikowano
4 godziny temu, hubertuss napisał:

Gdzie ja napisałem, że mamy największą liczbę chorych w Europie? Z liczbą zgonów i blokiem wschodnim to chodzi o to, ze to nie zasługa rządu mała ilość zgonów. Bo wszystkie państwa byłego bloku wschodniego mają liczbę zgonów niską. Nie wiem czego tu nie rozumiesz?

Skąd wziąłem dane. Wpisz sobie w internet korona wirus w Polsce i korona wirus w Niemczech. Odejmij potem liczbę aktualnie chorych od liczby wszystkich chorych w danym kraju.

Jeżeli chodzi o blok wschodni to jak wytłumaczyć Niemcy - NRD i RFN ? Są gdzieś statystyki jak to wygląda w bloku wschodnim Niemiec ? Czy na przykład różnicę w liczbie chorych w Czechach i na Słowacji ? To było kiedyś jedno państwo a w czasie epidemii, Czechy "wyprzedziły" Słowację kilkukrotnie. Odnośnie danych, sprawdziłem i masz rację.

https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/deaceebc69a3412c8b7699e3e025e213

Jest jedno ale. Niemcy mają dwukrotnie większą liczbę ludności. Dzieląc to na pół, czyli zbliżając do liczby naszego kraju, liczba chorych wyniosła ponad 90 tys., gdzie u nas 25 tys. Odejmując osoby wyleczone, faktycznie Niemcy mają lepsze statystyki ale można to zaliczyć do lepszej służby zdrowia. U nas służba zdrowia jest od kilku lat na takim samym poziomie

4 godziny temu, hubertuss napisał:

Nie wiem za kim jest @Pafnucy. Ale jego ideologia jest niczym ta pisu. Testy nie potrzebne bo od tego się nie zdrowieje. On nie rozumie, ze od tego się nie choruje. Nic nie poradzę już kilka razy bylo pisane nawet dzisiaj.

Odnoszę wrażenie, że wystarczy powiedzieć coś pozytywnego o obecnym rządzie i już zostaje się zwolennikiem/wyznawcą Pisu. :)

Centralne pytanie do Ciebie, Hubertussie. Czy jest coś pozytywnego w rządzie Pisu na podstawie poprzedniej kadencji według Ciebie ? Czy Pis to samo zło :) ? Mówię o poprzedniej kadencji, bo w tej na razie panuje chaos.

Opublikowano

za 100z składki dostałem odszkodowanie 23tys zł, także nie gadać głupot

Opublikowano
9 minut temu, racyl napisał:

Poczta Polska potrzebna a do czego do utrzymywania opryskliwych bab w okienkach  i niechlujnych listonoszy

I te ich droższe  opłaty za paczki

Nie przesadzaj bo akurat u mnie poczta nieźle działa. Kiedyś z tym bywało różnie, ale to było kiedyś. :)

Opublikowano

Ach pomarzyć można - gdyby tak działało u nas Deutsche Post, to by było coś, te śliczne czarno- żółte barwy ;) Nie te niechlujne niebieskawe mundury naszych rodzimych listonoszy :/

• Haha 1
Opublikowano

u was tez pieniadze leca z nieba ? -teraz to nawet porzadnie lunelo.

nie wiecie ze u nas poczta niemiecka od dawna operuje a  koleje niemieckie maja piekne wagony ,a  telekomunikacja francuska jest najlepsza ???

zapytajcie roznych kurierow kto jest wlascicelem ich firm-moze beda wiedziec.

kto poszuka listy ile podatkow i skladek podniosl pis ?? cos kolo 40 ???

prawie wszystkie ustawy uszczelniajace system podatkowy uchwalila po-psl tylko tak pare lat za pozno,inaczje ciepla woda w kranie bylaby do dzisiaj, za pare lat nie bedzie pewnie zadnej..

jedyna udokumentowana mafie vat-owska znaleziono w ministerstwie finansow za rzadow krystalicznie uczciwego ministra..

dzisja mamy nastepny krysztal na stanowisku ministerialnym-gowin go szlifowal od 2016 na maszynie zwanej cba a on coraz bardziej lsni.

Opublikowano
16 minut temu, binek napisał:

Ach pomarzyć można - gdyby tak działało u nas Deutsche Post, to by było coś, te śliczne czarno- żółte barwy ;) Nie te niechlujne niebieskawe mundury naszych rodzimych listonoszy :/

synek to nie chodzi o barwy a motywacyjny system płac. udane doręcznie, zero skarg  większa płaca

A nie to że łaskawe przyjdą do pracy to robią komuś łaskę

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

Taki bystry, a nie wie, że kasa na pisowskie, tak krytykowane, rozdawnictwo, pochodzi z uszczelnienia dziur podatkowych, z czym poprzednicy sobie radzić nie potrafili. To jak masz zwyczaj mawiać „wytłumaczę Ci„, otóż, kiedyś cwaniacy podatków nie płacili, więc minister jeden, mówił, że pieniędzy nie ma i nie będzie. Dzisiaj cwaniacy albo po łapkach  dostali, albo już nie są takimi cwaniakami jak dawniej i podatki płacą, dlatego dzisiaj minister mówi, że pieniądze są, i będą. Czy dość jasno Ci to wytłumaczyłem? Nie sądzę...tzn, sądzę, że jasno, ale Ty i tak swoje wiesz. 

Widzisz tu kolega ładnie odpowiedział 

I nie pierdziel o państwie dobrobytu bo na początku była spuścizna po łoPOzycji więc ludzie mogli nie mieć samochodu , Ale pomijając ten fakt to jeśli ktoś kupił ten pojazd i wozi dzieci do szkoły ,na basen , czy inne zajęcia a nawet wypady za miasto , to jest dla dzieci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v