Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

zależy kto tę Historię będzie pisał i być może decyduje się to teraz właśnie

zadaniem kwarantanny nie jest ... być nie powinno kar pisanie ani przymusu stosowanie
jej zadaniem ograniczyć rozprzestrzenianie epidemii i bez współpracy tych myślących nie da się wyłapać reszty bo to technicznie niemożliwe i epidemia będzie się nadal roznosić bez względu na wysokość kar czy sankcji
one oczywiście jakieś muszą być ale bardziej na zasadzie refundacji kosztów jakie przysporzy nieodpowiedzialne działanie tak jak np pokrycie szkody za podpalenie a dopiero wysokość kary ewentualnej dodatkowej jest zależna od celowości tego czynu.
Można wszak inaczej karać za umyślne i nieumyślne i przecież sztywne automatyczne kary za ... to zbyt skomplikowane jak na naszych ustawodawców czy jak na przewidywany przez tych ustawodawców poziom ich podwładnych? bo odpowiedź na to pytanie daje obraz relacji społecznych gdzie wszelkie klęski żywiołowe są katalizatorem tych relacji ujawnienia
no i co ujawniło się w Polsce?
ksenofobia tzw pospólstwa i wzajemna nieufność władzy i obywateli a ich samych wobec siebie nawzajem; bo taki wniosek tylko z tego można wyciągnąć
źle to nam wszystkim wróży.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

wiesz co gadam tess? nic innego ze za brak elementarnej odpowiedzialnosci w takiej sytuacji jaka jest teraz to niema co sie patyczkowac. masz do czynienia z ludzmi z zachodu? jezeli nie to ci wytlumacze ,brak rygoru i ogolne wywalenie na wszystko powoduje ze tak sie to rozprzestrzenia. 3-4 dni temu debil z uk sie wypowiadal ze jak pub zamkna na dluzej to on nie wytrzyma i przeciez trzeba chodzic na spotkania. czy takiego czlowieka traktowac powaznie? drugi przyklad dzis rozmawiam z kierowca ktory  sie rozladowywal we francji,znam czlowieka i odpowiedzialny jest i  na firmie sie smiali z niego ze w kombinezonie i masce wyszedl z kabiny i  nie podchodzi do nikogo a malpy lataja i rece sobie podaja.madre to? wlosi tez sie bawili do konca to ich teraz kopcuja zbiorowo.wszedzie w swieci widac ze gdzie jest rygor to nie przybiera to tak na sile. wg ciebie  jak nalezy traktowac ludzi ktorzy z premedytacja teraz lamia kwarantanne ?

dysydent ,traktujesz wszystkich ludzi jakby byli inteligentni i odpowiedzialni ,gdyby tak bylo to piszesz naprawde mozna by sie z toba zgodzic ale niestety tych myslacych jest mniej i  dlatego swiat tak wyglada. z madrym rozmawiasz ,glupiemu rozkazujesz

Edytowane przez szmergiel
lit
  • Like 2
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, dysydent napisał:

mentalność homo sovieticus.
przymus na klasie społecznej dla obrony interesów tej klasy z nieufności co do samodzielności obywatelskiej i odpowiedzialności każdego z nas

Dzięki Ci - bo już myślałam, że jestem w jakiś innym wymiarze... 😊 Nie to nie jest sen... Koszmar trwa nadal 😪😥😥😥😥

Szmergiel ok mam kontakt, ale tych zachowań co opisujesz nie unikniesz. Ludzie pracują i spotykają się w firmach, na produkcji, w sklepach... Ale narodem zniewolonym, wystraszonym łatwiej się kieruje =kontroluje...

Edytowane przez tess
Opublikowano
44 minuty temu, Roki212 napisał:

Ja na miejscu rządzących zamknąłbym dodatkowo możliwość przemieszczania się między województwami bo jak widać na mapie są województwa gdzie jest ponad 150 i więcej zachorowań a w sąsiednich tylko 50 a nawet i mniej 

Było już coś takiego w naszej historii. Zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego musieliśmy dostać specjalne zezwolenie na całą rodzinę żeby babkę odwiedzić w drugim województwie.

34 minuty temu, tess napisał:

Co z wami? Jakie karanie? Za co???? Dlaczego w Stanach prezydent tylko poprosił obywateli o nie wychodzenie a u nas jakieś bzdurne kary- absurd!!! 

Kary i jeszcze raz kary, ale nie finansowe bo te trudno ściągnąć, tak jak ktoś wcześniej pisał, guma na plecy lepsza. Jadąc dzisiaj przez jedną wiochę widziałem jak ze 20 chłopa stało za sklepem.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, mikad napisał:

Było już coś takiego w naszej historii. Zaraz po wprowadzeniu stanu wojennego musieliśmy dostać specjalne zezwolenie na całą rodzinę żeby babkę odwiedzić w drugim województwie.

Kary i jeszcze raz kary, ale nie finansowe bo te trudno ściągnąć, tak jak ktoś wcześniej pisał, guma na plecy lepsza. Jadąc dzisiaj przez jedną wiochę widziałem jak ze 20 chłopa stało za sklepem.

Mi też to kogoś przypomina z tą gumą z tamtego okresu który Pan opisuje i nie ma się czym chlubić:-P

To nie przelewki... 

Edytowane przez tess
Opublikowano

jak pytanie o dystrybutora do mie to ja virkon używam do dezynfecji pomieszczeć  gospodarczych i zawsze mam na stanie , zawsze miałem  zwykły virkon  , a teraz mam virkon  s , a kupiony na jesieni  ubiegłego roku ,a gliceryne też daje bydlakom i mam 20 litrów .

Opublikowano
Przed chwilą, mikad napisał:

...

przede wszystkim trzeba było im fotkę zrobić lub spisać co by mogło pomóc w ustaleniu ew łańcucha zarażeń
zrobiłeś?
nic nie zrobiłeś zapewne a przecież policja wszystkich nie jest w stanie wyłapać
powtarzam - bez dobrowolnej współpracy obywateli co rozgarniętszych z instytucjami państwa nie da się opanować epidemii żadnej
ta na szczęście mało śmiertelna ale np w przypadku MERS połowa z tych spod sklepu miała by już wyrok śmierci jeśli jeden z nich byłby nosicielem
oczywiście zakładając że by sobie np na odchodnym ręce podali i takie tam
Nie zgłosiłeś z kolei tego na policję zapewne i tu muszę przyznać że słusznie bo rzeczywiście niepotrzebnie byś naraził na niewspółmierne kary stosowane z automatu jak i siebie a dla czego to chyba nie muszę zwłaszcza jeśli wśród było ze dwu porywczych.

siłowe stawanie państwa przeciwko wszystkim obywatelom automatycznie stawia wszystkich w opozycji do tego państwa i to kolejny dowód na to (obok finansowego wcześniej przeze mnie też opisanego) że mamy państwo głupie i bezprzyszłościowe jeśli tak jest jak by wielu tu chciało

na szczęście kara 30tys zł ma przed sumą dopisek "do" czyli jest jakaś nadzieja.

Opublikowano
5 minut temu, Roki212 napisał:

Najlepiej wszystkich głaskać po główce i wychowywać bezstresowo i czekać aż będzie tu tak samo jak we Włoszech ;) 

Roki tu nie chodzi o wychowanie tylko o fundamentalną wolność rozumiesz? Jesteś wolnym człowiekiem? 

Opublikowano
Generał napisał:

wiesz co gadam tess? nic innego ze za brak elementarnej odpowiedzialnosci w takiej sytuacji jaka jest teraz to niema co sie patyczkowac. masz do czynienia z ludzmi z zachodu? jezeli nie to ci wytlumacze ,brak rygoru i ogolne wywalenie na wszystko powoduje ze tak sie to rozprzestrzenia. 3-4 dni temu debil z uk sie wypowiadal ze jak pub zamkna na dluzej to on nie wytrzyma i przeciez trzeba chodzic na spotkania. czy takiego czlowieka traktowac powaznie? drugi przyklad dzis rozmawiam z kierowca ktory  sie rozladowywal we francji,znam czlowieka i odpowiedzialny jest i  na firmie sie smiali z niego ze w kombinezonie i masce wyszedl z kabiny i  nie podchodzi do nikogo a malpy lataja i rece sobie podaja.madre to? wlosi tez sie bawili do konca to ich teraz kopcuja zbiorowo.wszedzie w swieci widac ze gdzie jest rygor to nie przybiera to tak na sile. wg ciebie  jak nalezy traktowac ludzi ktorzy z premedytacja teraz lamia kwarantanne ? dysydent ,traktujesz wszystkich ludzi jakby byli inteligentni i odpowiedzialni ,gdyby tak bylo to piszesz naprawde mozna by sie z toba zgodzic ale niestety tych myslacych jest mniej i  dlatego swiat tak wyglada. z madrym rozmawiasz ,glupiemu rozkazujesz

takiemu co łamie kwarantannę to bym gnoja wywiózł do Włoch i tam miałby robić przy wynoszeniu zwłok , myślę żeby nabrał rozumu do głowy!

tess napisał:

Szczególnie rozsądek Polaków widać podczas zatajania kontaktu z osobami potencjalnie chorymi itp, uciekania ze szpitala czy kwarantanny i ataku na sanitariuszy 

to nie rozsądek a głupota .i co narobił będzie miał 30tys w plecy. Niemcy się nie srają 25tys euro kary!

Roki212 napisał:

zależy kto tę Historię będzie pisał i być może decyduje się to teraz właśnie zadaniem kwarantanny nie jest ... być nie powinno kar pisanie ani przymusu stosowanie jej zadaniem ograniczyć rozprzestrzenianie epidemii i bez współpracy tych myślących nie da się wyłapać reszty bo to technicznie niemożliwe i epidemia będzie się nadal roznosić bez względu na wysokość kar czy sankcji one oczywiście jakieś muszą być ale bardziej na zasadzie refundacji kosztów jakie przysporzy nieodpowiedzialne działanie tak jak np pokrycie szkody za podpalenie a dopiero wysokość kary ewentualnej dodatkowej jest zależna od celowości tego czynu. Można wszak inaczej karać za umyślne i nieumyślne i przecież sztywne automatyczne kary za ... to zbyt skomplikowane jak na naszych ustawodawców czy jak na przewidywany przez tych ustawodawców poziom ich podwładnych? bo odpowiedź na to pytanie daje obraz relacji społecznych gdzie wszelkie klęski żywiołowe są katalizatorem tych relacji ujawnienia no i co ujawniło się w Polsce? ksenofobia tzw pospólstwa i wzajemna nieufność władzy i obywateli a ich samych wobec siebie nawzajem; bo taki wniosek tylko z tego można wyciągnąć źle to nam wszystkim wróży.

po co , ogolić łeb na łyso a dom pomalować na czerwono i wielkimi literami napisać zarażeni! ze wstydu będzie siedzieć w nim , zresztą jak jej rentę zatrzymają na pół roku to się nauczy co to siedzieć na dupie

dysydent napisał:

wiesz co gadam tess? nic innego ze za brak elementarnej odpowiedzialnosci w takiej sytuacji jaka jest teraz to niema co sie patyczkowac. masz do czynienia z ludzmi z zachodu? jezeli nie to ci wytlumacze ,brak rygoru i ogolne wywalenie na wszystko powoduje ze tak sie to rozprzestrzenia. 3-4 dni temu debil z uk sie wypowiadal ze jak pub zamkna na dluzej to on nie wytrzyma i przeciez trzeba chodzic na spotkania. czy takiego czlowieka traktowac powaznie? drugi przyklad dzis rozmawiam z kierowca ktory  sie rozladowywal we francji,znam czlowieka i odpowiedzialny jest i  na firmie sie smiali z niego ze w kombinezonie i masce wyszedl z kabiny i  nie podchodzi do nikogo a malpy lataja i rece sobie podaja.madre to? wlosi tez sie bawili do konca to ich teraz kopcuja zbiorowo.wszedzie w swieci widac ze gdzie jest rygor to nie przybiera to tak na sile. wg ciebie  jak nalezy traktowac ludzi ktorzy z premedytacja teraz lamia kwarantanne ? dysydent ,traktujesz wszystkich ludzi jakby byli inteligentni i odpowiedzialni ,gdyby tak bylo to piszesz naprawde mozna by sie z toba zgodzic ale niestety tych myslacych jest mniej i  dlatego swiat tak wyglada. z madrym rozmawiasz ,glupiemu rozkazujesz

takiemu co łamie kwarantannę to bym gnoja wywiózł do Włoch i tam miałby robić przy wynoszeniu zwłok , myślę żeby nabrał rozumu do głowy!

Roki212 napisał:

Szczególnie rozsądek Polaków widać podczas zatajania kontaktu z osobami potencjalnie chorymi itp, uciekania ze szpitala czy kwarantanny i ataku na sanitariuszy ;)

to nie rozsądek a głupota .i co narobił będzie miał 30tys w plecy. Niemcy się nie srają 25tys euro kary!

dysydent napisał:

zależy kto tę Historię będzie pisał i być może decyduje się to teraz właśnie

zadaniem kwarantanny nie jest ... być nie powinno kar pisanie ani przymusu stosowanie
jej zadaniem ograniczyć rozprzestrzenianie epidemii i bez współpracy tych myślących nie da się wyłapać reszty bo to technicznie niemożliwe i epidemia będzie się nadal roznosić bez względu na wysokość kar czy sankcji
one oczywiście jakieś muszą być ale bardziej na zasadzie refundacji kosztów jakie przysporzy nieodpowiedzialne działanie tak jak np pokrycie szkody za podpalenie a dopiero wysokość kary ewentualnej dodatkowej jest zależna od celowości tego czynu.
Można wszak inaczej karać za umyślne i nieumyślne i przecież sztywne automatyczne kary za ... to zbyt skomplikowane jak na naszych ustawodawców czy jak na przewidywany przez tych ustawodawców poziom ich podwładnych? bo odpowiedź na to pytanie daje obraz relacji społecznych gdzie wszelkie klęski żywiołowe są katalizatorem tych relacji ujawnienia
no i co ujawniło się w Polsce?
ksenofobia tzw pospólstwa i wzajemna nieufność władzy i obywateli a ich samych wobec siebie nawzajem; bo taki wniosek tylko z tego można wyciągnąć
źle to nam wszystkim wróży.

kolego ale w takim przypadku jedna przyrwa Polaków pomaga, tzw donosicielstwo, ludzie masowo zdają tych co łamią kwarantannę , dzisiaj słyszałem o gorzowianie co mył auto pod blokiem bonmu się pobrudzilo, sąsiad go zdał, a policja zrobiła zawiadomienie do prokuratury, i dobrze poczuje karę to się nauczy!

szmergiel napisał:

wiesz co gadam tess? nic innego ze za brak elementarnej odpowiedzialnosci w takiej sytuacji jaka jest teraz to niema co sie patyczkowac. masz do czynienia z ludzmi z zachodu? jezeli nie to ci wytlumacze ,brak rygoru i ogolne wywalenie na wszystko powoduje ze tak sie to rozprzestrzenia. 3-4 dni temu debil z uk sie wypowiadal ze jak pub zamkna na dluzej to on nie wytrzyma i przeciez trzeba chodzic na spotkania. czy takiego czlowieka traktowac powaznie? drugi przyklad dzis rozmawiam z kierowca ktory  sie rozladowywal we francji,znam czlowieka i odpowiedzialny jest i  na firmie sie smiali z niego ze w kombinezonie i masce wyszedl z kabiny i  nie podchodzi do nikogo a malpy lataja i rece sobie podaja.madre to? wlosi tez sie bawili do konca to ich teraz kopcuja zbiorowo.wszedzie w swieci widac ze gdzie jest rygor to nie przybiera to tak na sile. wg ciebie  jak nalezy traktowac ludzi ktorzy z premedytacja teraz lamia kwarantanne ?

dysydent ,traktujesz wszystkich ludzi jakby byli inteligentni i odpowiedzialni ,gdyby tak bylo to piszesz naprawde mozna by sie z toba zgodzic ale niestety tych myslacych jest mniej i  dlatego swiat tak wyglada. z madrym rozmawiasz ,glupiemu rozkazujesz

Opublikowano (edytowane)

tam wyżej jeden z cytatów nie z mojego posta

Przed chwilą, zetorlublin7341 napisał:

po co , ogolić łeb na łyso a dom pomalować na czerwono i wielkimi literami napisać zarażeni! ze wstydu będzie siedzieć w nim , zresztą jak jej rentę zatrzymają na pół roku to się nauczy co to siedzieć na d*pie

no niezupełnie. Nieodpowiedzialne zachowanie opisać i zagrozić że jeśli ono będzie powodem czyjegoś zarażenia i wszelkich strat z tym związanych to jest dowód kto będzie za to odpowiedzialny
tylko jak to do policyjnej kartoteki dołączyć jak tam z automatu dowalić mogą te trzy dychy? a osobnika znasz itd.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

@tess jestem wolnym człowiekiem, ale i mam świadomość że dla swojego dobra jak i innych skoro jestem chory czy jestem w kwarantannie to się do tego stosuję. A jak łamię zasady to ponoszę za to odpowiedzialność. To co robić z takimi co się nie stosują ? prośba nic nie daje, grożba tak samo, kara nie pomaga więc tylko jakiś przymus

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

nikt Ci nie broni donieść na policję jak coś zauważysz
doniesiesz czy tylko od innych wymagasz?

mało tego
jeśli zauważysz że ktoś niewłaściwie postępuje zapobieżesz kontynuowaniu bodaj czy będziesz krzyczeć - ukarać a tych jak chlali w dwudziestu przy grillu niech chlają i nawet nie ustalisz gdzie się rozejdą bo to hyba jest istotniejsze niż pozostawić policjhi która może za późno przyjechać.
mamy się bronić przede wszystkim sami i to przed wirusem a nie czymkolwiek innym
oglądanie się na wszechmocne państwo
pisałem - homo sovieticus

kurczę czy ja tam wcześniej przez "ch" nie napisałem?o.O

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

do polski wracaja masowo polacy z zagranicy    a portugalia sie zawiodła bo przysłala samolot do warszawy  a zainteresowanie powrotami mniejsze jak przypuszczali tak wynika z tekstu na interi 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Portugalia powinna wysłać samolot do Afryki, tam gdzie kiedyś mieli swoje kolonie np do takiej Angoli. Może by jeszcze jaki repatriant by im się trafił.:D

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, dysydent napisał:

nikt Ci nie broni donieść na policję jak coś zauważysz
doniesiesz czy tylko od innych wymagasz?

Ja bym nie doniósł :P tylko zgłosił tam gdzie trzeba takiego osobnika o którym bym wiedział że powinien siedzieć na d*pie w domu a nie siedzi tylko sobie gdzies łazi tam gdzie nie powinien... Powinni jeszcze wprowadzić nagrody za takie potwierdzone zgłoszenia :P bo takie coś nie jest kapowaniem tylko działaniem na dobro innych obywateli a Ty możesz sobie to nazywać jak chcesz :P 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mirro napisał:

https://tvn24.pl/polska/dzwonilam-kilkanascie-razy-historia-niezrealizowanego-kontraktu-4514700

Baaaardzo ciekawe podejście do tematu Agencji Rezerw  Materiałowych. Ale czego oczekiwać kiedy ludzie dzwonią do państwa z dykty, gdzie dowodzą goście z paździerza a transakcja nie przejdzie przez firmę jakiegoś kacyka z lepkimi rączkami. 

poj Panie  i co polski rząd miał kupić maseczki od nie wiadomo kogo  ?  pewno był już drugi artykuł gotowy ,,  w polsce brak maseczek  Morawiecki zamawia na czarnym rynku ''                         :D:D i jeszcze z niemiec miał jechać do polski ? ale jaja , wszyscy wprowadzali embarga na wywóz a tu taka oferta i to z niemiec samych , może za holokaust  chcieli sie zrehabilitować ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
16 minut temu, tess napisał:

Roki tu nie chodzi o wychowanie tylko o fundamentalną wolność rozumiesz? Jesteś wolnym człowiekiem? 

Żaden rolnik w UE  nie jest wolnym człowiekiem

Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

połowa z tych spod sklepu miała by już wyrok śmierci jeśli jeden z nich byłby nosicielem
oczywiście zakładając że by sobie np na odchodnym ręce podali i takie tam

Nie zgłosiłeś z kolei tego na policję zapewne i tu muszę przyznać że słusznie bo rzeczywiście niepotrzebnie byś naraził na niewspółmierne kary stosowane z automatu jak i siebie a dla czego to chyba nie muszę zwłaszcza jeśli wśród było ze dwu porywczych.

siłowe stawanie państwa przeciwko wszystkim obywatelom automatycznie stawia wszystkich w opozycji do tego państwa i to kolejny dowód na to (obok finansowego wcześniej przeze mnie też opisanego) że mamy państwo głupie i bezprzyszłościowe jeśli tak jest jak by wielu tu chciało

na szczęście kara 30tys zł ma przed sumą dopisek "do" czyli jest jakaś nadzieja.

W takim towarzystwie podanie ręki to pikuś, tam potrafi butelka wędrować z rąk do rąk, a właściwie z ust do ust.

No wiadomo że po alkoholu człowiek staje się odważniejszy.

Państwo głupie bo mało rozgarniętych "obateli"

Bolączką kar w naszym państwie jest to że są rzadko wykonywane w pełnym wymiarze albo przeciągają się w nieskończoność. Dlatego guma jest lepsza bo wypłacana jest od ręki w całości.

4 minuty temu, tess napisał:

Wolność wolnością ale porządek musi być.

• Like 1