Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Partyzant85 napisał:

Ale, że co? Uwiązał cię ktoś na wsi? Lub kogoś innego ?

Decydując się na pracę na etacie czy na gospodarstwie oczekujemy godziwej płacy a w tej chwili rolnik jest okradany w imię czego?

Decydując się na pracę na etacie czy na gospodarstwie oczekujemy godziwej płacy a w tej chwili rolnik jest okradany w imię czego?

Opublikowano

kto i kiedy okrada rolnika??

Nie rozumiem.

A jakie reakcje na mój wpis że rolnictwo prowadzone z głową jest rentowne.

Like, śmiech i zażenowanie.

Widać po reakcjach, kto prowadzi gospodarstwo z głową a kto nie ma pojęcia o tym co robi.

Opublikowano
53 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Ludzie - nie jesteście niewolnikami - ani pis, ani po lub inny popis czy tam sld nie uwiązało was na wsi.

Macie wolność wyboru - sprubójcie etatu, własnej działalności gdzie co miesiąc trzeba zapłacić zus i składki zdrowotne a nie wieczne narzekanie na dolę rolnika.

Tylko to jest tak że w dużej mierze że tak super jest na wsi widzą Ci co gospodarstwa posprzedawali i poszli do miasta i teraz najwięcej się wypowiadają jak to jest na wsi.

Nie potrzebuję żadnych dopłat tylko godnej zapłaty za swoją pracę. Dopłaty do sprzętu są dobre tylko jest minus składam wniosek i czekam 2 lata, poprawki i jest "narzucane" co mam kupić i muszę to kupić do konkretnego czasu a w życiu różnie bywa.

Mam godnie zapłacone to w tym roku kupię sprzęt x za 2 lata y a za 3 lata wszystko sprzedam i nic nikomu do tego z dotacją wygląda to zupełnie inaczej.

• Like 2
Opublikowano
damianzbr napisał:

23 minuty temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Wychodzi na to że nie ma lepszego biznesu niż rolnictwo, taki dobrobyt że z każdej strony tylko dopłacają do nas😂

Nie ma co ukrywać że rolnictwo w dzisiejszych czasach to jeden z lepszych biznesów może nie najlepszy ale jeden z lepszych. Może to zasługa tego że dzisiejsi rolnicy nie ponoszą kosztu zakupu ziemi od zera, tylko odziedziczyli ją za darmo.

Nie wiem, ale rolnictwo prowadzone z głową wykazuje się wysoką rentownością.

Nawet "bez głowy", można uzyskiwać b.wys. rentowność produkcji w rolnictwie, więc nie schlebiaj tak sobie z tą "mądrą głową" 😒

Opublikowano
2 godziny temu, Sean napisał:

Z własnym narodem człowieku, ludzie życie oddawali za własny naród, a ty nie dałbyś kila ziemniaków za darmo, o życiu nie wspomnę, bo pewnie zdrówko by ci nie pozwalało, WSTYDŹ SIĘ!!!

To powiedz np. Rydzykowi aby podzielił sie swoją fortuną na walkę z koroną a nie prosi star dziad i datki bo stan konta maleje

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano
4 minuty temu, PRIMO napisał:

Ale kto cię okrada?  O tym, że masz dopłatę do litra paliwa, dopłatę do hektara, do każdej pary rogów w oborze i składkę na kwartał ( przy mniej niż 50 hektarach) mniejszą niż mały zus+ubezpiecznie to już nie napiszesz?

Idz na etat lub załóż własną działalność - tylko tam ci nikt nie dopłaci do godziny twojej pracy, do litra wyjeżdzonego paliwa.

Dekarzom i cieślom nikt nie płaci "deszczowego" jeśli przez 3 miesiące pada deszcz przez co nie mogą wykonywać swojej pracy, a po suszowe to prawie każdy łapy wyciąga a najbardziej ci co najwięcej nakosili - no bo w końcu dają.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, mraukot napisał:

Nawet "bez głowy", można uzyskiwać b.wys. rentowność produkcji w rolnictwie, więc nie schlebiaj tak sobie z tą "mądrą głową" 😒

Dlaczego sądzisz że sobie schlebiam?

Na jakiej podstawie przypuszczasz że ja w rolnictwie uzyskuję wysoką rentowność (taka która mnie satysfakcjonuje)

Możesz to wyjaśnić??

Wyraziłem tylko opinię że mądrzy ludzie mogą osiągnąć wysoką rentowność w rolnictwie, a wcale nie oznacza to że ja taką osiągam i że za takiego się uważam..

Więc jak to jest kolego, mogę poznać okoliczności wyciągnięcia takich a nie innych wniosków o mnie????

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał:

To powiedz np. Rydzykowi aby podzielił sie swoją fortuną na walkę z koroną a nie prosi star dziad i datki bo stan konta maleje

Na kimś się wzorujesz? sam nie masz własnej tożsamości?

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, marulekk napisał:

Powiedz to każdemu szemranemu prezesowi szemranej fundacji która w statucie ma pomoc dzieciom, starcom zwierzętom, a także wynajem nieruchomości, zbieranie funduszy inwestycyjnych itp. różne ciekawe rzeczy które jak można się domyśleć finansuje z darowizn na fundację z chwytliwą nazwą sugerującą że wpłacający przekazuje środki np. dla chorych dzieci.

Ani rydzyk ani te wszystkie fundacyjki z owsiakmai na czele niczym się od siebie nie różnią bo żadne z  ich nie działają charytatywnie czerpią z tego korzyści majątkowe i to jest ich sposób na życie, no może rydzk był od nich bardziej przebiegły że zbudował taką fortunę. Ale przecież innym fundacjom i stowarzyszeniom nikt nie zabronił utworzenia własnego radia do rycia bani dewotką i wegetariankom kochającym zwierzątka które pilnie potrzebują ich pieniążków.

Charytatywnie to była Matka Teresa z Kalkuty, a teraz za darmo to nawet w mordę nie dostaniesz, takie czasy.

I dobrze że rykoszetem owsiki, rydzyki i inne szemrane fundacyjki coś tam pomagają, Ale po co ta obłuda i hipokryzja jacy to niby są szczodrzy i hojni.

Co nie???

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, mirro napisał:

Nie wojenny, tylko wyjątkowy. Można go przecież wprowadzić na dwa tygodnie przed wyborami i odwołać po terminie wyborów. Bo jak to powiedział Prezes " nie wyobrażam sobie aby nie przestrzegać Konstytucji".:)

Ale po co go wprowadzać jak partii rządzącej nie zależy na przesunięciu wyborów, to opozycja najchętniej by takie coś wprowadziła.  Innej opcji  przesunięcia wyborów według Konstytucji nie ma.

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)

Nawet się pomaga czy zrzutka itp. poczytaj regulamin. Pobierają % od wpat, 4 - 6 %

Teraz zebrali na korona wirusa z15 baniek już x 5 % = 750 tys zł dla właściciela siępomaga.pl

Z tego odjąć na wszelkie opłaty, pracowników i bramki szybkich SMSowych wpłat. Zostanie ze 300 jak nic

można żyć za 300 tys. ? Można..

Opublikowano
59 minut temu, jarecki napisał:

to są łaczne wydatki dopłaty ,  PROW , DOPŁATY DO KRUS I i ogólnie wszystko co jest związane z rolnictwem i obszarem wiejskim jak dotacje na drogi itp .Wydatki łączne zaplanowane w budżecie rolnym Polski wyniosą „47.467,463 mln zł, co oznacza, iż w 2019 r. będą one niższe realnie o 4,91% niż w 2018 r., a w 2018 r. były one 1,63% realnie niższe niż w 2017 r. (z uwzględnieniem stopy inflacji). Warto przypomnieć, iż w 2017 r. były one aż o 11,24% niższe niż w 2016 r., gdy wynosiły 53.760,038 mln zł. 

A czy kolega policzył kiedyś  ile rolnicy zostawiają kasy w biurach arimr, ile wzrosły srodki do produkcji od momentu wejścia do UE, maszyny ile kosztują  teraz a ile przed 2004r , ile etatów w ODR i ARIMR jest bo niby pomagają rolnikom nie za darmo bo płacę za wszystko , policzyłeś to że takie bajki piszesz ???

Opublikowano

Tak czytam niektóre wpisy, to dochodzę do wniosku, że rolnicy chcieliby być "świętymi krowami" w Polsce.

Opublikowano (edytowane)

Nie krowami, chociaż są  na swiecie lepiej traktowane  niektore.

Ale dziwi mnie to że pisze się  że ludzie w miastach dokładają  do mnie 2tys 4 tys i wiecej🤨 bo Unia doplaty mamy itp. Ja akurat pamietam co ile kosztowało  jak weszliśmy do wspólnoty i jak ceny wzrastaly 100% 200% rok do roku.

Nikt nikomu nic za darmo nie daje nam rolnikom też.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
11 minut temu, GRZES1545 napisał:

A czy kolega policzył kiedyś  ile rolnicy zostawiają kasy w biurach arimr, ile wzrosły srodki do produkcji od momentu wejścia do UE, maszyny ile kosztują  teraz a ile przed 2004r , ile etatów w ODR i ARIMR jest bo niby pomagają rolnikom nie za darmo bo płacę za wszystko , policzyłeś to że takie bajki piszesz ???

Grzesiek ilem kasy zostawiłeś w biurze ARiMR i przy którym taborecie, lecę na Łuków w poniedziałek z samego rana może sprzątaczka nie znalazła. :DD

Opublikowano
33 minuty temu, Partyzant85 napisał:

Ale kto cię okrada?  O tym, że masz dopłatę do litra paliwa, dopłatę do hektara, do każdej pary rogów w oborze i składkę na kwartał ( przy mniej niż 50 hektarach) mniejszą niż mały zus+ubezpiecznie to już nie napiszesz?

Idz na etat lub załóż własną działalność - tylko tam ci nikt nie dopłaci do godziny twojej pracy, do litra wyjeżdzonego paliwa.

Dekarzom i cieślom nikt nie płaci "deszczowego" jeśli przez 3 miesiące pada deszcz przez co nie mogą wykonywać swojej pracy, a po suszowe to prawie każdy łapy wyciąga a najbardziej ci co najwięcej nakosili - no bo w końcu dają.

Zanim odpowiem na pytanie to powiedz mi czym ty się zajmujesz w życiu poza wku*******m ludzi na forum ?

Opublikowano
30 minut temu, damianzbr napisał:

Powiedz to każdemu szemranemu prezesowi szemranej fundacji która w statucie ma pomoc dzieciom, starcom zwierzętom, a także wynajem nieruchomości, zbieranie funduszy inwestycyjnych itp. różne ciekawe rzeczy które jak można się domyśleć finansuje z darowizn na fundację z chwytliwą nazwą sugerującą że wpłacający przekazuje środki np. dla chorych dzieci.

Ani rydzyk ani te wszystkie fundacyjki z owsiakmai na czele niczym się od siebie nie różnią bo żadne z  ich nie działają charytatywnie czerpią z tego korzyści majątkowe i to jest ich sposób na życie, no może rydzk był od nich bardziej przebiegły że zbudował taką fortunę. Ale przecież innym fundacjom i stowarzyszeniom nikt nie zabronił utworzenia własnego radia do rycia bani dewotką i wegetariankom kochającym zwierzątka które pilnie potrzebują ich pieniążków.

Charytatywnie to była Matka Teresa z Kalkuty, a teraz za darmo to nawet w mordę nie dostaniesz, takie czasy.

I dobrze że rykoszetem owsiki, rydzyki i inne szemrane fundacyjki coś tam pomagają, Ale po co ta obłuda i hipokryzja jacy to niby są szczodrzy i hojni.

Co nie???

Nie wiem czy ci ludzie prowadzą szemrane fundacje. Ale Dominika Kulczyk przekazała na walkę z wirusem 20 milionów. Lewandowscy milion Euro. Owsiak wspomaga służbę zdrowia rok po roku. Ile dał Rydzyk?

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, Sean napisał:

Na kimś się wzorujesz? sam nie masz własnej tożsamości?

Wypominasz komuś ze nie dałby tych ziemniaków dla drugiego a ja wypominam tym "prezesom"(podałem przekład Rydzyk równie dobrze moze inna szumowina publiczna być) że brać by brali ale w druga strone ni ujaaa, gdzie ten  patriotyzm aby pomagać bliźnim w potrzebie, co to dla nich kilka tys czy tez mln przekazać

Edytowane przez marulekk
  • Like 2
Opublikowano
20 minut temu, Sean napisał:

Tak czytam niektóre wpisy, to dochodzę do wniosku, że rolnicy chcieliby być "świętymi krowami" w Polsce.

A dlaczego nie?🤔

Rolnictwo to jest ostatnia gałąź gospodarki która jest jeszcze w całości polska. 

Opublikowano
6 minut temu, PRIMO napisał:

Zanim odpowiem na pytanie to powiedz mi czym ty się zajmujesz w życiu poza wku*******m ludzi na forum ?

Ale co to niby ma do rzeczy? Czemu się denerwujesz? Bo napisałem trochę faktów, które niektórym wygodniej pominąć?