Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bo wie, że czas gra na jego niekorzyść. nastroje społeczne będą się zmieniać na niekorzyść pisu. Wszystko będzie drożało, być może nastąpi kryzys. Dlatego rząd będzie chciał za wszelką cenę przeprowadzić wybory w terminie.

4 minuty temu, pedro2 napisał:

Ja myślę, ze tak jest nie tylko w Siemiatyczach. To małe miasto z którego pochodzę i ludzie po prostu wiedzą, gdzie kto mieszka i gdzie przebywa. I dlatego jest o tym głośno. W dużych miastach po prostu ludzie się nie znają. Dla mnie problemem jest organizacja tego wszystkiego. Skąd policja i sanepid ma wiedzieć kogo karać i sprawdzać skoro nie ma oficjalnych papierów kto przejechał skąd i kiedy. Niestety nie jest tak kolorowo z walką z epidemią jak głoszą rządowe media. Gdzie są np ludzie z OT, którzy powinni krążyć po domach i sprawdzać? W pobliżu Siemiatycz nie ma żadnego przejścia granicznego na którym musieli by pomagać.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

jak pisałem organizacja kuleje i to widać mocno. Pewnie nie nadążają obrabiać tych wszystkich kart, które wjeżdżający wypełniają na granicy i nie nadążają tego rozsyłać po kraju za przyjezdnymi. Tak samo jak na miejscu siły i środki sanepidu i policji są zbyt małe by wszystkich sprawdzać.

To co wczoraj pisałem, że ojciec mi mówił, ze chłopa w banku zgarnęli to właśnie w Siemiatyczach.

Opublikowano (edytowane)

kampanię pisze teraz samo życie
na przejściach granicznych służbiści nie informują o możliwości kwarantanny organizowanej przez państwo dla tych którzy nie wskażą miejsca docelowego
Na żądania od wjeżdżających o podanie takich miejsc kwarantanny alternatywnych np dla adresu rodzinnego bo nie chcą aby ich  współdomownicy zostali kwarantanną objęci dostają tępy nakaz wpisania jakiego chcą adresu z informacją że musi być prawdziwy bo sprawdzą i wszystko sprawia wrażenie że nie mają jeszcze pogranicznicy list tych miejsc obiecywanych w specustawie dopiero co upieczonej.
Przepisiki nierealne płodzi się szybciej nawet jak idiotów. 
Teraz jeszcze będziemy mieli niepotrzebnie objętych kwarantanną wielu pracowników którzy powiększą absencję i tak już dużą w gospodarce.
Co to za rząd którego nikt nie słucha? nawet on sam siebie wprowadzając przepisy z których sam się nie jest w stanie wywiązać.

Nie wiem czy tak jest na wszystkich przejściach granicznych ale na co najmniej połowie jeszcze wczoraj tak było.

1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Wójt z tego artykułu - zobaczymy - czy będzie miał jakieś szykany od centralnych władz za podważanie ich autorytetu.
w razie czego bronić chłopa bo widać że myśli i rozumie co się dzieje; co u urzędasa jest wyjątkową rzadkością

p.s.
żeby kto wiedział kiedy się zgrywam 
       zawsze wtedy gdy w tekście kursywa :P 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

a dałbyś zatrudnienie w tej dziadowskiej Polsce z takim wynagrodzeniem jakie po za Nią znaleźli? czy godzinówki na polu takie najniższe ile się da i się inspekcja pracy nie czepi?

to jest akurat argument na korzyść obecnie rządzących bo próbowali przynajmniej wymusić minimalnymi płacami bodaj godziwsze te godzinówki.
Szanować trzeba wszystkich i pracodawców i pracowników nawet tych co na obcych musieli zasuwać bo i tu na miejscu dla obcego kapitału wielu pracuje i wcale nie mają lepiej niż Ci co teraz nie ekonomia a zagrożenie innego rodzaju Ich tu przygania. 
no może Syn marnotrawny by nie pasował do takich bo jednak nie dla zabawy tam pojechali.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, dysydent napisał:

Wójt z tego artykułu - zobaczymy - czy będzie miał jakieś szykany od centralnych władz za podważanie ich autorytetu.
w razie czego bronić chłopa bo widać że myśli i rozumie co się dzieje; co u urzędasa jest wyjątkową rzadkością

p.s.
żeby kto wiedział kiedy się zgrywam 
       zawsze wtedy gdy w tekście kursywa :P 

Siniakowicz burmistrz miasta jest akurat kojarzony z PO tak jak Truskolaski prezydent Białegostoku. Więc chyba się pisu nie boją. A że obnażają nieudolność władz w organizacji kwarantanny to i chwała im za to. Może państwo zacznie do tego przywiązywać uwagę i nie mówić by wpisywać w papiery byle co. Bo jeśli na granicy ludzie nie chcą podawać danych to widać nie tylko Siemiatycz dotyczy problem szwendania się po ulicach ludzi waporacjach z zagranicy i ich krewnych wspólnie mieszkających w Polsce.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

teraz nie pytam kto z jakiej partii. jeśli mądrze się zachowuje i ma rację to i z pensjonariuszem "czubkowa" się zgodzę
chociaż chyba zawsze tak miałemo.O ale to już poza tematem :) 

takie coś jeszcze:

poczytałem i procedura kwarantanny prewencyjnej tzn nie u potwierdzonych zarażonych a takich np zza granicy polega na ok tyg po powrocie może (zapewne nie musi) przyjechać ekipa w celu pobrania próbek do testów na obecność wirusa.
no i właśnie - wpuszczać do domu czy wyjść na zewn. aby sobie pobrali?
bo Oni jak ufoludki w kombinezonach i raczej przed zarażeniem bezpieczni wewnątrz podczas gdy ŁAŻĄC PO CHAŁUPACH TYLKO W KWARANTANNIE czort wie co na tych kombinezonach mają bo nie wierzę aby skutecznie się mogli odkazić po każdej takiej wizycie. no nie wierzę i już. Ryzyko niewielkie ale istnieje że mogą zamiast odkryć to nanieść a tego właśnie akurat nie odkryją bo jak? i ew jeśli zastosują przymus naruszenia miru domowego bez sądowego nakazu w/g ustawy o stanie epidemii to czy to będzie mądre czy nie ze strony tej ustawy? fałszywe poczucie bezpieczeństwa tylko negatywny wynik testu a akurat gdy się kwarantanna skończy .... wyruszy w teren taki właśnie "zgodnie z procedurami ustawy" "zdrowy" delikwent w teren z pełnym zaufaniem wszystkich wszak przeszedł kwarantannę,

o taki kolejny "kwiatek" sensowności tzw prawa i poczytalności jego twórców.

TAM WCZEŚNIEJ BYŁO ŻE NAM "ZAPEWNIĄ"  niczego nikt nie zapewni jeśli sami sobie własnym rozumem nie zapewnimy

sorry za wersaliki ale mi się caps niechcący... ale skoro tak wyszło to niech zostanie 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, hubertuss napisał:

jak pisałem organizacja kuleje i to widać mocno. Pewnie nie nadążają obrabiać tych wszystkich kart, które wjeżdżający wypełniają na granicy i nie nadążają tego rozsyłać po kraju za przyjezdnymi.

Bo już dawno powinien być rejestr w internecie i wszyscy planujący powrócić powinni rejestrować się online. Na granicy karty powinni tylko wypełniać ci co nijak tego nie mogli zrobić. Spedytorzy tez powinni rejestrować pojazdy z adnotacją czy docelowo polska czy tranzyt. Stanowisk końcowych można dorobić od groma. 
Rozjebaliśmy działania kryzysowe na poziomie gminy i teraz nijak nikt nie może tego ogarnąć z poziomu centralnego. Zaangażować sołtysów i kogo się da aby uzupełniali dane z sołectw nt, kto wrócił i czy dojechał na miejsce. 
Proces decentralizacji musi pójść szybciej, przynajmniej w kwestii informowania i zwrotnie potwierdzania przekazywanych informacji. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, mirro napisał:

Bo już dawno powinien być rejestr w internecie

taa? jak by się który znał na internetowych technikach to by się pchał we władze czy urzędy za te mizerne stawki jakie im tam...
tam nie ma takich którzy by nawet wiedzieli o takich technicznych możliwościach :P 
popatrz na tych policjancinów jakie Oni "cegły" do łączności bezprzewodowej targają z antenami jak wędki (se kiedy który oko wyjmie), z jakiej to epoki? 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

No to znaczy że będzie tak za każdym razem. Nic k**wa nie dają te ćwiczenia z kryzowego, bo dalej tylko ćwiczymy rozstawianie namiotów, Nigdzie w tych zakutych łbach nie roi się nawet nikła myśl o systemie działającym i wspomagającym zbieranie potrzebnych w danej chwili informacji. Wszyscy się cieszą że straż miejska ma urządzenia do rozpoznawania rejestracji samochodów. Przecież takie urządzenie, oprócz wysyłania mandatów, może wspomóc tego typu działania. 

Opublikowano (edytowane)

Systemy można może i stworzyć bo można wynająć fachowców tylko czy wszyscy będą je potrafili obsłużyć?
nawet te skanery z OCR-em nie wszyscy zapewne umieją aby te rejestracje
teoria teorią
za późno na eksperymentowanie czy nowe zadziała bo praktyka może okrutnie zweryfikować

tak na marginesie to statystycznie bardziej prawdopodobne że policjant jest nosicielem niż kontrolowany np na ulicy przechodzień i zwracać na to uwagę we wszystkich sytuacjach i odpowiednio się zachowywać np dobra dezynfekcja po takim kontakcie po powrocie do domu . 
Policjant a niedługo zapewne żołnierz przecież nie muszą mieć najmniejszego pojęcia o wirusologii i standardach zachowań w takim kryzysie jak ten no może żołnierze lepiej wyszkoleni pod tym kątem choć i w to wątpię.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Nigdy nie jest za późno, bo może przyjść za chwilę podobna akcja. Od czegoś mamy to ministerstwo cyfryzacji i to oni powinni zajmować się wprowadzaniem systemów wspierających działanie państwa. Nie ćwicząc żadnego systemu robimy jeszcze gorzej bo nie wiemy nawet czy dane rozwiązanie jest lepsze czy gorsze. No ale dziurę w Mierzei to wykopiemy, choćby łopatami, bo tyle to potrafimy.

A powiem więcej. Jesteśmy obecnie w najlepszym z możliwych punktów do robienia takiego systemu w związku wprowadzaniem sieci 5G. Jeżeli dobrze to rozegramy można powalczyć o system z tym co chce u nas to budować. Nazwijmy to nawet offsetem.

Opublikowano
1 godzinę temu, dysydent napisał:

a dałbyś zatrudnienie w tej dziadowskiej Polsce z takim wynagrodzeniem jakie po za Nią znaleźli? czy godzinówki na polu takie najniższe ile się da i się inspekcja pracy nie czepi?

Panie kolego jakie masz wykształcenie, w czym jesteś dobry, na czym się znasz oprócz narzekania na Polskę ?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

oczywiście że można tylko na tę akurat pandemię widać nie stworzony i zachowujmy się odpowiednio w tej sytuacji.
Na przyszłość - zgoda, na pewno wiele nas to wszystko nauczy

1 godzinę temu, asharot napisał:

Panie kolego jakie masz wykształcenie, w czym jesteś dobry, na czym się znasz oprócz narzekania na Polskę ?

zajrzyj na mój profil
nie narzekam na całą Polskę tylko jej ułomności (każdy kraj ma takowe) i obyś się jedną z nich nie okazał
zareagowałen na ksenofobiczne zachowanie a Ty personalnie "brawo"

sam też bym płacił pracownikowi najmniej ile możliwe i to nie wynika z naszych charakterów co ekonomicznego przymusu otoczenia
tak gwoli wyjaśnienia jeśli byś to opatrznie za personalny atak odczytał

powracający z zagranicy są rzeczywiście problemem dla nas ale logistycznym i nie mamy prawa robić z niego żadnych innych

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

no właśnie poszukiwanie słabych punktów u innych personalnie jest dla wielu z nas sportem narodowym co widać choćby post wyżej
ja szukam słabych punktów u nas (czyli też jak typowy Polak :P )  szukam/staram się  u wszystkich to może parę uda się naprawić.

dobra ten profil uzupełnię to pytać może choć o to nie będą :) 

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, dysydent napisał:

oczywiście że można tylko na tę akurat pandemię widać nie stworzony i zachowujmy się odpowiednio w tej sytuacji.
Na przyszłość - zgoda, na pewno wiele nas to wszystko nauczy

zajrzyj na mój profil
nie narzekam na całą Polskę tylko jej ułomności i obyś się jedną z nich nie okazał
zareagowałen na ksenofobiczne zachowanie a Ty personalnie "brawo"

Generalnie wielu ludzi w Polsce boli to, że ktoś często nie dla przyjemności a zmuszony życiem wziął swój los we własne ręce. odważył się gdzieś pojechał w świat by poprawić swój los. Najlepiej jak by siedział w domu lub w budzie z piwem i klepał biedę tak jak wszyscy. I by było ja nie mam nic ty nie masz nic. To jest sprawiedliwość dziejowa. Ludzi boli, że ktoś ryzykuje, pracuje i przy takich okazjach wylewają ten ból.

Ewentualnie są też tacy co woleli by by tacy ludzie nie jechali za granicę zarobić jakieś pieniądze tylko ryli u nich za grosze.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

no dobra to że mam w hobby Socjologię to nie znaczy że będziemy pode mnie temat na af zmieniać xD
polityka ma swój osobny tak że jeśli już tu to bodaj w związku z tym "sukinsinesis"; polsko-łacińska nazwa  rasistowsko propagandowa o politycznym kontekście ;) 

Edytowane przez dysydent