Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Roman176 napisał:

nie nie aktualne 

https://www.cbsnews.com/news/pentagon-videos-unidentied-aerial-phenomena-navy/

już wiadomościach o tym trąbią  

cyt -"One of the videos shows an incident from 2004, and the other two were recorded in January 2015, according to Sue Gough, a Defense Department spokeswoman. The videos became public after unauthorized leaks in 2007 and 2017, and the Navy previously verified their authenticity."
czyli na nasze
- Jeden z filmów pokazuje incydent z 2004 r., A dwa pozostałe zostały zarejestrowane w styczniu 2015 r., Według rzeczniczki Departamentu Obrony Sue Gough. Filmy stały się publiczne po nieautoryzowanych wyciekach w 2007 i 2017 roku, a marynarka poprzednio zweryfikowała ich autentyczność.

nothing special nothing new exactly as I wrote earlier
Maybe they don't understand English in Polish news? :P i nie potrafią tłumacza google używać albo neta nie mają

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

a wybacz mi nie doczytałem całości 

zatrzymałem się na tym 

W innym filmie z 2015 r. Pokazano obiekt z góry pędzący nad oceanem, co skłoniło pilota do podekscytowania: „Co to za k**wa?”

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Roman176 napisał:

„Co to za k**wa?”

znaczy że to -"What the f--k is that?" - tak tłumaczysz?
no niech Ci będzie :) bo dosłownie w polskim nie miało by sensu.

jak pisałem
rozpraszanie uwagi publicznej i nic więcej i skoro piszesz że i w naszych wiadomościach (dziś nie oglądałem jeszcze żadnych naszych:ph34r:) to znaczy że i nasi te psychotechniki małpują

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

2.a bo caly czas ten koronawirus , kwarantanna i bezradność wobec nowych zgonów i co dzien to samo
ludzie mogą stracić przewidywalnośc w zachowaniach i czort wie jak się zachowają to jakieś odwrócenie uwagi by się zdało no i np takie
1. to znaczy że google i po polsku kląć się już nauczyło :D a nawet nie sprawdzałem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

jak diabli
nie zruszyłem bodaj broną pola pod fasolę po zimie a to glina i nie dość że agregat grudy łupie jak pól ceglówki rto jeszcze jeden ząb urwalem i czekam na ... jak ja to w fasolowym napisałem?
jak Żydzi na ziemię tak ja na deszcz obiecany w prognozach
tak zaschło że z 5cm nawet na dolinie skala z pola się zrobiła.

.... skopiuję skądinąd co napisałem
jutro myję okna
zawsze jak umyję to deszcz pada i mi spowrotem zaciapie
no wiem że jeszcze czyste po wielkanocy ale myję xD

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

a no właśnie
pono zboża drożeją i w krótkim czasie pieczywo i tym podobne może ponad 10% w górę być
To że popyt na zboża podskoczy po tym jak wykupiono wszelkie makarony i mąki na kilkumiesięczne zapasy to bylo wiadomo bo trzeba pustki na pólkach sklepów uzupełnić.
tylko zanim rynek ię skapnie że spadnie popyt na te makarony i podobne bo zapasy to już raczej ew podwyżki się nie cofną na pieczywo bo zawsze tak było
ceny detaliczne jak harpun; zawsze tylko do przodu a jak znikną przesłanki podwyżek i surowce stanieją to detal już zostaje  tam gdzie doszedl

o jak się fajnie wpasowuje news z onetu w nasze tu pozaziemskie pojazdów szukanie
yobktkkZGlzay9wYXBfMjAyMDA0MjhfMU9ELTE1O

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, dsbh napisał:

@hubertuss zobacz co wyżej Jacuś napisał. Mamy małą liczbę zachorowań bo jesteśmy peryferiami Europy, nikt nas nie odwiedza w porównaniu do Włoch czy Niemiec. Ty piszesz że rząd ukrywa statystyki. To którego z was słuchać ? A ogólnie Szumowskiemu chodziło o rozłożenie liczby zachorowań w czasie aby służba zdrowia nie padła pod naporem chorych, czy nie było takiej sytuacji jak we Włoszech lub Hiszpanii.

Jeżeli osoba na kwarantannie nie ma warunków w domu do jej odbycia, to zgłasza się do odpowiedniego wyznaczonego ośrodka.

To co ja pisze w żaden sposób nie wyklucza tego co pisze Jacuś. Te wszystkie czynniki składają się do kupy na niską na tle innych krajów Europy zachorowalność w Polsce. Nie twierdzę, że rząd zaniża te statystyki 10 razy. Ale myślę, że chorych jest więcej niż podaje rząd. I podałem przykład jak to się robi. Zresztą takich przykładów całą masę ludzie podają w mediach. I wcale nie tylko w tvn.

Jak Szumowski może rozkładać liczbę zachorowań w czasie? ty myślisz co piszesz? On jest Bogiem czy to on zaraża i decyduje ilu zarazić?

Na zachodzie podobnie jak w Polsce ludzie mający lekkie objawy nie są zabierani do szpitali. Jak dane społeczeństwo przechodzi wirusa to kwestia tego jak zmutowany tam trafił i np wg wielu tego, że społeczeństwa wschodniej Europy szczepiono przeciwko gruźlicy. czego na zachodzie nie robiono.

9 godzin temu, PawelWlkp napisał:

No i raczej też tam nie testują za dużo. Z testami chodzi mi o to że trzeba mierzyć siły na zamiary. Po co testować milion ludzi jęsli dostępna infrastuktura pozwala testować 10tys na dzień. We Włoszech w pewnym momencie się zasłuchali w to co mówi who i robili 30 % przekłamanych testów.  Przy takim testowaniu jak we włoszech to wygląda jak losowanie a nie testowanie. To już lepiej niech lekarze objawowo stwierdzają niż taki cyrk. Niemcy też nie testują za wiele. Taka propaganda idzie jakby tam się wszyscy 2 razy w tygodniu testowali, a tam lekarzę protestują że im srodki ochrony się kończą i są bezbronni wobec wirusa. Można powiedzieć że korea jedynie dużo testuje, ale też robią wszystko inne, a testami jedynie potwierdzają że dobrze robią.

A no po to testować, żeby jak najszybciej ich "wyłowić" ze społeczeństwa i odizolować. Nie każdy chory z wykryta chorobą musi trafić do szpitala. Znajoma moje mamy siedemdziesiąt parę lat w Belgii z wykrytą chorobą bo syn z Włoch przywiózł chorowała w domu.

Niemcy nie testują za wiele? W tvp ci powiedzieli? Jacuś stronę czy dwie temu wrzucał zestawienie liczby testów na milion mieszkańców.

Podsumować to może być tak. Kraje na zachodzie jak chorego na grypę to wytarmosi i przejdzie. A my będziemy chodzić prychać i kichać długi czas i się cieszyć, że chorych mało. Bo jak wynika z waszych wpisów lepiej nie robić testów, lepiej nie wiedzieć to i statystyka będzie lepsza.

@dysydent z tym popytem rożnie może być. makaron w domach długo może leżeć więc ludzie nie prędko musza nowy kupić. Kumplowi za byki po 5 zł powiedzieli. Jak hodowla wołowiny się załamie to i popyt na paszowe spadnie. Tak jak znajomy w znajomej mieszalni pasz powiedział. jak go zapytałem czy żyto kupują. "Nie ma świń to i żyto nie potrzebne". Na jakieś wielkie wzrosty bym nie liczył.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Dobrze to w tym przypadku pojęcie względne. Jeden powie, że dobrze bo mogą wyłowić największą możliwą liczbę chorych. Tj mają większe info o społeczeństwie. Ale oficjalnie większa liczbę chorych.

Ktoś z drugiej strony powie, ze skoro mają duża liczbę chorych to źle sobie radzą.

Teraz powstaje pytanie czy lepiej sobie radzi ten, kto dużo testuje i ma większe info o stanie społeczeństwa. Ale podaje większą liczbę chorych. Czy lepiej ten sobie radzi, kto stara się testować mniej, ma mniejsze info o stanie społeczeństwa ale szczyci się, ze ma mniej chorych bo nie o wszystkich wie.

Opublikowano

Ty czytasz wogole co ja piszę? 30% przekładanych testów robili. 

No pismo obrazkowe jacusia. Co 20 Niemiec miał test i to wg ciebie ten sukces? Niech ci pismem obrazkowym napiszę ilu ich umiera to dopiero zobaczysz różnice

Opublikowano (edytowane)

@hubertb Pytanie tylko czy to zasługa rządu? Czy tego rządu? A może PRLu? Bo wielu podnosi kwestię szczepień przeciwko gruźlicy wykonywanych w krajach postkomuny nie robionych na zachodzie.

@PawelWlkp nie manipuluj danymi bo to nie tvp. Liczba testów jest podawana na milion mieszkańców własnie po to by dać odniesienie między krajami, które różnią się wielkością ludności. I w tym zestawieni jesteśmy daleko za Niemcami.

Jeśli co 20 Niemiec miał test to co który Polak go miał? Generalnie widać, ze zrozumieliście, że na testach nic nie ugracie to się do zgonów przyczepiliście. Ale to też nie zależny od rządu. Na koronę nie ma lekarstwa i służba zdrowia za która odpowiada rząd nie wiele może. Już któryś raz pisze o szczepieniach przeciwko gruźlicy co jest podnoszone przez badających problem. Liczba bezdomnych, którzy nie mogą skorzystać ze służby zdrowia bo nie mają ubezpieczeń, nie znają języka itd tez jest rożna na zachodzie i u nas. 

Wasza manipulacja w tej dyskusji naprawdę nie wiele przynosi. czepiacie się jakiegoś argumentu a gdy nie dajecie rady przeskakujecie na inny.

Opublikowano (edytowane)

Ja nigdzie nie piszę, ze jest źle. Pewnie, że ograniczenia były dobrym pomysłem. Polski rząd wziął przykład z Austrii z blokowaniem granic. Co nie do końca wypaliło. Bo ludzie podawali fałszywe dane. Z zamknięciem szkół poszło lepiej to samo tyczy się innych wolności. Pewnie, ze te działania jakoś przyczyniły się do ograniczenia roznoszenia choroby. Ale nie można ludziom wpierać, że to wszystko zasługa rządu i dlatego chorych jest u nas mało. Bo to duże uproszczenie i manipulacja.

Jak sam napisałeś duża jest zasługa społeczeństwa, które się dostosowało. W przeciwieństwie do wielu społeczeństw zachodu. A dostosowało się dlatego bo się przestraszyło. teraz strach przechodzi i popatrz co zaczyna się dziać na ulicach.

Kolejny wątek to poruszane tu podróżowanie. Nie podróżujemy tak dużo jak mieszkańcy zachodu, nie chodzimy tyle po knajpach. To też maiło wpływ na roznoszenie choroby.

No i są jeszcze te zgodny. Co tez nie jest jak pisałem zasługa rządu. Bo nawet w Polsce było widać, że jak ktoś trafił do szpitala to jak miał umrzeć to i umarł tak jak na zachodzie. Państwo pomimo, że udzieliło pomocy to i tak umarł.

Dlatego pisanie czy mówienie, że mała liczba chorych w PL i mała liczba zgonów to zasługa rządu to ściema. Bo nawet liczba robionych testów na tle zachodu pokazuje, że o wielu więcej chorych rząd nie wie w przeciwieństwie do rządów na zachodzie.

Opublikowano (edytowane)

Czyli jednak nie czytasz, albo nie rozumiesz. My testujemy bardzo mało, a Niemcy mało. Nie da się wyłapać wszystkich chorych testując co 20, a wg ciebie to super wynik. To co chcą ci niemieccy lekarze ze protestują. Chyba powinieneś im to wytłumaczyć . Jak twój sąsiad wysieje 10kg azotu na rzepak a ty 4razy więcej to będziesz z siebie dumny? Bo jedynie Korea stosuje w przenośni pełne nawożenie. Przy nich od Niemców różnimy się tylko nieznacznie odcieniem bladości. A jeśli się okaże że niemieckie i polskie testy są równie miarodajne jak włoskie? 

Czyli jesteś w stanie prawie pochwalić nasz rząd. Widzisz to wcale nie takie trudne 😁

Edytowane przez PawelWlkp
Opublikowano (edytowane)
Dnia 26.04.2020 o 18:37, jacus napisał:

chyba nie trudno sprawdzic ile sie robi testow 

D3Xk9kpTURBXy9kYmFmNTZkYTQ0YjcyNTEyMjY0YWJjZjQyNGE2NTA4OS5wbmeRlQLNAtAAwsOBoTAB

@PawelWlkp coś tam o piśmie obrazkowym pisałeś. Już prościej nie mogę ci wytłumaczyć. Nie rozumiesz trudno. Niemcy mają od nas 2,18 raza więcej ludności a robią 3,5 raza więcej testów. To czego ty jeszcze nie rozumiesz?

Opublikowano

poszło coś nie tak. Zakazy i zalecenia w każdym razie są bez pokrycia. Ostatnio w moim województwie zapotrzebowano więcej testów bo zaczęły spływać karty lokalizacyjne kierowców co po sześciu tyglach zjeżdżają na wolne, trochę więcej kart od przygranicznych bo Niemcy wywalają na wolne. I co? Odmowa. W Polsce liczba zgonów do zachorowań dobrze nie wypada.

A tak w ogóle to co się przypie...liście do testów strikte jak diagnostyka nie musi się opierać na oczekiwaniu wyniku z laboratorium a siłami szpitala i wywiadu można wdrożyć leczenie na podstawie innych badań? Test zmienia jedynie kwarantannę na izolację.

W tej zmianie przy bezobjawowcach leży klu dodam i to ma sens albowiem do wspomnianej zamiany dojdzie nawet wówczas, gdy pacjent sam nie rozpozna zagrożenia, które powoduje.

Opublikowano

No Hubert się przy.... Testów bo jacusia pismo obrazkowe daje mu obraz że Niemcy są 4 razy lepsi od Polski. Ale pisma obrazkowego z liczba zgonów już nie potrafią wkleić. Tam to Niemcy są od nas 5razy lepsi. Ale tamtą statystyka kłamie bo u nas to wina zadupia i szczepień na gruźlicę. 

Opublikowano (edytowane)

Po prostu poległeś na tych testach.  Co do umieralności to coś tu @dysydent pisał o zestawieniu liczba zgonów do liczby chorych i tak kolorowo tez nie jest. Zaraz drugi raz polegniesz. Zrozum to nie tvp i widownia pisu. Tu manipulacja liczbami nie przejdzie. Naprawdę nie wielu łyknie równanie kraju z ponad dwa razy większa ludnością i pokazywanie, że u nich chorych więcej.