Skocz do zawartości

Koronawirus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@galan99 masz w 100 % rację ale na wsi też trafi się dzicz co na rolniku wiesza koty bo mu się lepiej powodzi. 

Opublikowano

Zgadza się ja lubię miasto rekreacyjnie,a to pozwiedzać, ze tam każdy metr kwadratowy taki drogi,mieszkać tam bym nie chciał,tu u siebie mam znajomych kolegów,jest z kim flaszkę zrobić przy sobocie.

Opublikowano
23 godziny temu, dsbh napisał:

Popatrz Francja wprowadziła ograniczenia, Niemcy chyba już wprowadzają. Tam nikt nie krzyczy o wolności, tylko u nas się to robi ?

uznał bym to za pocieszające i tym lepiej o nas to świadczy a tym gorzej o tamtych.
Nikt i u nas (przynajmniej na razie i oby tak dalej) protestów przeciwko obostrzeniom nie wytacza ulicznych a kontestowanie choćby pytania - dlaczego akurat takie restrykcje i dlaczego akurat teraz? wszak zaraza jest już około roku z nami.
Niby logika zdarzeń tłumaczy rząd bo reagują na zjawiska a skoro w jesieni epidemia się wzmogła ... dla tego protestów z tego powodu bym się nie spodziewał ale pozostaje pytanie - skoro rząd potrafił zbytnio poluzować we wrześniu to czy równie dobrze nie przegnie w drugą stronę w panice choćby właśnie teraz?
No dobrze, okres świąt usprawiedliwia przytrzymać przemieszczanie bo rutyna tradycji bywa silniejsza niż rozsądek ale słyszy się o totalnym lockdownie co najmniej do 17-ego stycznia z zakazem przemieszczania się nieuzasadnionego włącznie.
Jest granica po za którą pojawia się pytanie - a po co mi takie życie jeśli nic mi w nim nie wolno? a to już jest granica obliczalności społecznych zachowań

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

A no uciekli i ze niby są lepsi od ludzi ze wsi,ale to tacy co niedawno uciekli a tacy co tam zawsze byli są w porządku ale tacy trochę dziwaki.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, traktor11 napisał:

RU68 dokładnie pamiętam tamte czasy jak stało się za papierem toaletowym godzinami jak było wszystko na kartki ale nie było takiej obłudy jak teraz było ciężko ale sąsiad garnoł się do sąsiada a teraz popatrz co dzieje się .

To Ty pomyśl zanim co napiszesz żywiec po ile mamy za kilogram  ? Odpowiedz mądralo  ? Cena zboża oscyluje praktycznie w tej samej cenie od wielu lat a środki produkcji ON ,nawozy itd .poszły ile w górę .

Burak plantatorom z KSC wychodzi mniej jak 100 zł za tonę 

No teraz wytłumacz mi to Mądralo ?

Uprawiałem buraków po ponad 600t limitu i to w najlepszych czasach przełom wieku   . Po przemianach i sprzedaży cukrowni na wszystkich zebraniach postulowałem aby wstrzymać kontraktację aż zmiękną z ceną  a jak nie to kukurydza. I sami plantatorzy są sobie winni bo jak durni jedni przed drugimi kontraktują byle jeszcze dopisali kilka ton do umowy -psychoza . Od lat i dziś uprawiam wyłącznie kukurydzę i jest super.-jak się nie opłaca nie sieję. Z hodowlą  skończyłem w 1997 -jedna z najlepszych decyzji a byłem potentatem produkcji w tamtych czasach  .A to że komuś trudno podjąć strategiczną  decyzję nie moja wina ,żyjemy w czasach szybkich i konsekwentnych  decyzji oraz analizy  informacji więc mi MĄDRALAMI nie zajeżdźaj  .To że jeden do drugiego się nie odzywa to to chciwość i nieżyczliwość której przyczyną jest to co opisywałem wcześniej .Ja z kolei potrafię każdemu powiedzieć w oczy co myślę bez knucia i obłudy a to dopiero boli i staram się to robić w szerszym gronie . Śpimy tak jak sobie pościelimy i twierdzę że jest super i nigdy tego co było .

Opublikowano (edytowane)

Szczepić czas zacząć .

https://www.facebook.com/100010207574769/videos/1258954544454786

Dziwna sprawa , tak sobie wyleciał ? . To sprawa dala Archiwum  X .

Rosyjski naukowiec pracujący nad szczepionką wypadł z okna. Nowe informacje

Ciało 45-letniego Aleksanda Kaganskiego zostało znalezione w sobotę na podwórku przed petersburskim wieżowcem. Pracujący nad szczepionką na koronawirusa mężczyzna miał ranę kłutą. Zatrzymany w tej sprawie znajomy naukowca został zwolniony przez policję - podaje "New York Post".

Aleksander Kaganski był biologiem i genetykiem na uczelni we Władywostoku. W ostatnim czasie miał pracować w Szkocji nad stworzeniem szczepionki na koronawirusa -czytamy w "Moscow Times".

Edytowane przez galan99
Opublikowano

RU68 czyli zaprzestałeś uprawy buraków produkcji żywca tyko kukurydza dziwne od 97 r jakie ceny kukurydzy są to każdy wie tylko Mądralo czemu nie wspomniesz o cenach produktów  naszych i produktów do produkcji rolnej parę lat temu .

Tylko twierdzisz że teraz jest super chyba jesteś na haju

Opublikowano (edytowane)

swiat sie zmienil- czy ktos kiedys myslal ze 22 grudnia kombajny beda jezdzic po polach ?? to co bylo juz nie wroci.....

tak samo zmienilo sie rolnictwo.. przy kiepskiej cenie -na poludniu lepszych nie bylo- 400 netto i wilgotnosci 30 %, plonie ok.13 ton i tak cos zostalo zw kieszeni.

najwazniejsza dla politykow jest tania zywnosc i dla tego nasze produkty sa tak tanie,   do tego praca dla innych i dlatego marze w skupach,hurtowniach i sklepach sa takie duze, wiec placa nam ta jalmuzne z unii zebysmy z glodu nie pozdychali a czasami i pare groszy ekstra przytulili

0_1_105893_Ofiary_szczepien_przez_docentmarian.jpg

Edytowane przez jacus
  • Thanks 1
Opublikowano
Dnia 22.12.2020 o 21:11, dysydent napisał:

uznał bym to za pocieszające i tym lepiej o nas to świadczy a tym gorzej o tamtych.
Nikt i u nas (przynajmniej na razie i oby tak dalej) protestów przeciwko obostrzeniom nie wytacza ulicznych a kontestowanie choćby pytania - dlaczego akurat takie restrykcje i dlaczego akurat teraz? wszak zaraza jest już około roku z nami.
Niby logika zdarzeń tłumaczy rząd bo reagują na zjawiska a skoro w jesieni epidemia się wzmogła ... dla tego protestów z tego powodu bym się nie spodziewał ale pozostaje pytanie - skoro rząd potrafił zbytnio poluzować we wrześniu to czy równie dobrze nie przegnie w drugą stronę w panice choćby właśnie teraz?
No dobrze, okres świąt usprawiedliwia przytrzymać przemieszczanie bo rutyna tradycji bywa silniejsza niż rozsądek ale słyszy się o totalnym lockdownie co najmniej do 17-ego stycznia z zakazem przemieszczania się nieuzasadnionego włącznie.
Jest granica po za którą pojawia się pytanie - a po co mi takie życie jeśli nic mi w nim nie wolno? a to już jest granica obliczalności społecznych zachowań

Bo z tego co czytałem, gospodarka na święta i przełom roku zwalnia. także w tym okresie można sobie pozwolić na przerwę. To się odnosi do zachodu. My ciągle gonimy zachód i dogonimy go za kilkadziesiąt lat. Także pod tym względem nie powinniśmy brać przykładu z zachodu (?). Tylko żaden ekspert nie powiedział ,czy my za kilkadziesiąt lat dogonimy ten obecny zachód, czy zrównamy się z tym, który będzie wówczas.

Opublikowano

Kur czy wy choć jeden dzień nie możecie nie pitolić farmazonów na temat coronapierdolca i tej gównianej polityki?

Wesołych świąt Bożego Narodzenia. 🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄🎄

Opublikowano

a to jest temat o d*pie maryny czy o covidzie-jesli chcesz czytac o marynie to wchodz na temat o marynie,jesli nie chcesz o s-wirusie to nie wchodz na taki temat..

proste ??? proste jak budowa cepa.... jesli nie chce slucha o polityce to zmieniam kanal i niech sobie mowia co chca a ja ich nie slucham.

Opublikowano
Dnia 24.12.2020 o 12:24, dsbh napisał:

Bo z tego co czytałem, gospodarka na święta i przełom roku zwalnia. także w tym okresie można sobie pozwolić na przerwę. To się odnosi do zachodu. My ciągle gonimy zachód i dogonimy go za kilkadziesiąt lat. Także pod tym względem nie powinniśmy brać przykładu z zachodu (?). Tylko żaden ekspert nie powiedział ,czy my za kilkadziesiąt lat dogonimy ten obecny zachód, czy zrównamy się z tym, który będzie wówczas.

Gospodarka zwalnia, znajomy ma transport to od świat do prawie połowy stycznia jest przestój i to każdego roku.

Jak ja to mówię dostaje ta branżą po tyłku bez której można żyć, ale też są takie branże które dzięki covid zarabiają.

Opublikowano
Dnia 21.12.2020 o 18:07, RU68 napisał:

Mam w nosie wszystkie opcje polityczne bo wszyscy są siebie warci .Jak mi ktoś cytuje konstytucję -to mnie szlag trafia  każdy wydziobuje sobie urywki które akurat w danym momencie mu pasują No raczej nikt nie zdechnie jak nie pojedzie na święta na popijawę bo do tego często jest to pretekst .Jest sytuacja nienormalna i dalece odbiegająca od normalności . A wszystkim chodzi o kasę bez względu na czas i okoliczności i taka jest przyczyna wszelkich wojenek politycznych .Jak jedni kradli było im ok teraz jak drudzy kradną to się nie podoba bo się łupem nie dzielą a wszyscy rżną głupa że to dla dobra obywateli a obywateli mają tam gdzie światło nie dochodzi 

RU68 teraz to Cię trafi poczytaj co Morawiecki pisze https://wydarzenia.interia.pl/polska/news-mateusz-morawiecki-w-sylwestra-nie-wprowadzamy-godziny-polic,nId,4951474

Ja wydziobałem to co pasuje do danych okoliczności a Ty od razu gotujesz się 

Opublikowano
3 godziny temu, traktor11 napisał:

RU68 teraz to Cię trafi poczytaj co Morawiecki pisze https://wydarzenia.interia.pl/polska/news-mateusz-morawiecki-w-sylwestra-nie-wprowadzamy-godziny-polic,nId,4951474

Ja wydziobałem to co pasuje do danych okoliczności a Ty od razu gotujesz się 

ja tylko w "kwestii formalnej"
cyt - "...Premier przyznał, że godzina policyjna nie będzie wprowadzona,...
...W sylwestrową noc będzie zakaz przemieszczania się od godz. 19 31 grudnia do 6 rano 1 stycznia...."

znaczy takie coś duże co ryczy i mleko daje to nie jest krowa a kot?
z tego wynika ( nie chce mi się więcej tego bełkotu cytować) że Konstytucja zakazuje nazywać rzeczy po imieniu i wszystko?

Opublikowano

A co by miało mnie trafić z lekka tego się spodziewałem że to niezgodne z przepisami natomiast co by miało te 12 godz uratować ciężko udowodnić . A w przyszłości wytłumaczyć będą się musieli a sprzeciw społeczny tak wielki że ze widać nie warto .A któryś doszedł do wniosku że zaczną o godz 20 a skończą rano i będzie jeszcze gorzej .Natomiast niema co się oszukiwać jesteśmy społeczeństwem nie zdyscyplinowanym i nie umiejącym przewidywać konsekwencji swoich zachowań i to historycznie 

• Like 1
  • Thanks 1