Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dotyczy zakupionej działki.

A odbywa się tak że przez 5 lat nie płacisz za tą działkę wogóle podatku. W 6 roku płacisz 25% A w 7 roku 50%. Od 8 roku płacisz już pełną stawkę.

Nie dotyczy spadku, darowizny zamiany, zakupu od najbliższej rodziny i zakupu uprzednio dzierżawionej ziemi ( legalnie wykazanej w gminie)

Opublikowano

A może ze zwolnieniem z pcc pomyliłem? Chyba tak, bo przy akcie notariusz pyta. 

Opublikowano

W razie nabycia gruntów od indywidualnych właścicieli gospodarstw rolnych, nie stosuje się zwolnienia, jeżeli nabywca jest małżonkiem, krewnym w linii prostej lub jego małżonkiem, pasierbem, zięciem lub synową sprzedawcy gruntów.

• Like 1
Opublikowano

Cześć, do kupienia 10ha po 50 tyś. Pole 10 km od domu, z możliwością dokupienia w przyszłości sąsiednich działek. Klasa bonitacyjna 2-4( większość 2, rędzina), według mam glebowych kompleks pszenny dobry/pszenny wadliwy. Brać?

Opublikowano

Zależy jakie ceny u ciebie u mnie to by było bardzo tanio

Opublikowano

Mam pole 14km od domu. Stałem się już wygodny i ta odległość zaczyna mnie uwierać. Nie mniej obszarnicy i po 50km ganiają. 

Niemniej jeśli to okazyjna cena i głód w okolicy to można brać. Zawsze za 5 lat można rozważyć sprzedaż jeśli coś wokół komina się trafi.

Opublikowano

Byłem młodszy to mi chodziły po głowie plany zakupu ziemi daleko od domu. 

Przeszło mi.

Opublikowano

Ja kupilem 2 lata temu 2 ha lasu zasadzonego na dzialce rolnej (nadal rolna) za 15 tys.

Klasa 5 i kawalek 4b

Z dwoch stron pola, od trzeciej droga gminna, a z czwartej las 60 letni. Prostokat. Czy oplaca sie w ogole to rekultywowac na dzialke rolna? Drzewo opalowe sosna i brzoza, okolo 35 lat.

Jakie by byly koszty?

Kilometr od domu

Opublikowano

Cena w okolicy poniżej 40tys nie schodzi. Blisko domu ciężko będzie za 50tys kupić, trzeba być przygotowanym bardziej na 60 niż 50. Tam się trafiło 10 ha do kupna + 15 dzierżawy. Wszystko kuszące, ale cena dość wysoka, no i ta odległość. Trudna decyzja, dlatego liczę na Wasze rady.

Opublikowano
_aisak_ napisał:

Cena w okolicy poniżej 40tys nie schodzi. Blisko domu ciężko będzie za 50tys kupić, trzeba być przygotowanym bardziej na 60 niż 50. Tam się trafiło 10 ha do kupna + 15 dzierżawy. Wszystko kuszące, ale cena dość wysoka, no i ta odległość. Trudna decyzja, dlatego liczę na Wasze rady.

powiem jak ja to widze, z ekonomicznego punktu widzenia upraw typu zboża rzepak kukurydza to bezsensu, warzywa owoce lub podobne zyskowne uprawy to już sens jest, więc jak nie masz kasy ale to przyniesie dochód to i na kredyt się opłaca to brać, a gdy masz kase a zysku to ci wielkiego nie przyniesie to przynajmniej ulokujesz pieniądze napewno nie stracą

Opublikowano

@_aisak_ jeżeli masz wolna jakąś kasę plus wspomaganie kredytem, masz sprzęt żeby dojeżdżać, to uprawiać, czynsz dzierżawny nie będzie wygórowany, to bierz i się nie zastanawiaj. 25 ha w sumie to już jest kawałek. 

Opublikowano

Jak masz sprzęt to do 10 km jeszcze ujdzie ,jak małym opryskiwaczem będziesz  jeżdził na dwa hektary  to nie, a najważniejsze za swoje czy na kredyt ,jak na kredyt to nie widzę sensu

Opublikowano
33 minuty temu, sw_kamil napisał:

10x50 to jest 0.5mln zł,  wątpię, aby ktoś w rolnictwie posiadał tyle luźnej gotówki (większość każdą nadwyżkę szybko inwestuje)

dobry kombajn czy traktor więcej kosztuje , sądzisz że wszyscy na kredyt -mylisz się, 

Opublikowano
sw_kamil napisał:

10x50 to jest 0.5mln zł,  wątpię, aby ktoś w rolnictwie posiadał tyle luźnej gotówki (większość każdą nadwyżkę szybko inwestuje)

znam takich że dużo więcej mają ale to są wyjątki jak i z emerytami

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

dobry kombajn czy traktor więcej kosztuje , sądzisz że wszyscy na kredyt -mylisz się, 

Nie napisałem że wszyscy, tylko że większość i w tym stwierdzeniu na pewno się nie mylę

Opublikowano

Powiem wam że nastał kiepski czas na kupowanie pól bo przez tą całą pandemie wiele ludzi zaczyna inwestować w ziemie mając dochody z innych działalności i tym sposobem koszą konkurencje.Od początku roku bujałem sie po kilku przetargach i działki idą za kilkukrotność ceny a ja sie tylko oblizuje.