Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Zapracowany napisał:

Kolega chyba nie zrozumiał pojęcia "okno pogodowe"

Chodzi mi o okno nawozowe. Zamykasz rozsiewacz na kilku łatwych do zaobserwowania placykach i kolejne dawki azotu ładujesz jak zauwazy sie roznice w barwie pszenicy między tzw oknami a reszta łanu. Praktykuje ktoś takie cudo?

Opublikowano

Nie znam się na przewódkach, ale w ub. roku ozima nie zdążyła szpilki puścić kiedy spadł śnieg i trochę zmroziło ziemię., Mimo tego pszenica  wiosną zaskoczyła mnie wigorem później latem plonem. Jeszcze ma być dwa tygodnie ciepła, więc spokojnie siałbym ozimą. 

Opublikowano (edytowane)

Nie zmniejszy się ilość słomy. Energia która ma iść w górę będzie szła w boki czyli teoretycznie w ściany źdźbła.

14 minut temu, yacenty napisał:

Ziarno też skraca :)

Co Ty teraz z tym skracaniem ziarna 🤔

Ja w tym roku na start saletra 0,5 dawki pełnej i 5 dni później mocznik kolejne 0,5 dawki i ewentualnie może poniżej coś tam na kłos.

Edytowane przez isentor
Opublikowano
19 minut temu, yacenty napisał:

posiej pszenice, zrób srednie nawożenie, kawałek skróć, kawałej nie skracaj. Porównaj plon! Zobaczysz co mam na myśli ze skraca ziarno.

W suchym roku znajomy zrobił doświadczenie. Na słabej ziemi wyłączał opryskiwacz z regulatorem wzrostu. Tam gdzie było nieskrócone, plon dużo lepszy...

Opublikowano

Co sezon ta sama dywagacja tylko zawsze byla w kwietniu a teraz juz widze na jesieni zaczynacie...

Juz widze jak po suchym kwietniu a mokrym maju posypia sie " kur.. moglem skrocic" " bedzie lega, co teraz dac na doklosie" " pier... Za rok nie patrze sucho mokro tylko skracam"

Analogicznie mokry kwiecien suchy maj czerwiec "kur.. Juz wole lege kosic niz mam zajace widziec" " ostatni raz CCC" " mozna teraz podgonic saletra? "

Podsumowujac, z natura nie wygramy.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

posiej pszenice, zrób srednie nawożenie, kawałek skróć, kawałej nie skracaj. Porównaj plon! Zobaczysz co mam na myśli ze skraca ziarno.

Coś w tym może być. W tym roku u mnie bylo długo zimno, poźniej strasznie sucho i skracanie też było spóźnione i w dużo mniejszej dawce (ccc+cos jeszcze). Agronom doradził, ze w takiej suszy skracanie może narobić szkody. Normalnie plon to ok 6t, a w tym roku było ponad 8t ale nawożenie też było troche inne - bardzo wczesnie saletra, ok 50kg wiecej niz zwykle, drugie N też wcześniej bo łapałem jakiś przelotny opad, ale sumarycznie podobna ilość N jak zawsze. Słoma wysoka i gruba. Duzo pól wzorowo prowadzonych w okolicy leżalo (silne nawałnice pod koniec wegetacji), ku zdziwieniu u mnie prawie wcale. Zdjęcie obrazuje jak było sucho. Zieleńsze moje, po lewej sąsiada uprawiane sprzętem za miliony. Dodam, że jestem amatorem, a to jest tylko moje hobby.

20201123_195752.jpg

Opublikowano
9 minut temu, Ukson napisał:

Coś w tym może być. W tym roku u mnie bylo długo zimno, poźniej strasznie sucho i skracanie też było spóźnione i w dużo mniejszej dawce (ccc+cos jeszcze). Agronom doradził, ze w takiej suszy skracanie może narobić szkody. Normalnie plon to ok 6t, a w tym roku było ponad 8t ale nawożenie też było troche inne - bardzo wczesnie saletra, ok 50kg wiecej niz zwykle, drugie N też wcześniej bo łapałem jakiś przelotny opad, ale sumarycznie podobna ilość N jak zawsze. Słoma wysoka i gruba. Duzo pól wzorowo prowadzonych w okolicy leżalo (silne nawałnice pod koniec wegetacji), ku zdziwieniu u mnie prawie wcale. Zdjęcie obrazuje jak było sucho. Zieleńsze moje, po lewej sąsiada uprawiane sprzętem za miliony. Dodam, że jestem amatorem, a to jest tylko moje hobby.

20201123_195752.jpg

A miedza gdzie?

• Like 1
Opublikowano

Wole stracić 0,5 tony przez skracanie  ,niż  1,0 przez wylęgnięcie

Opublikowano
26 minut temu, kellyq napisał:

A miedza gdzie?

Akurat z tym sąsiadem mamy taką niewidzialna, za to z drugiej strony załuje, ze nie granicze przez rów.

Opublikowano
53 minuty temu, Ukson napisał:

moja wyglądała jesienią  jak ta po lewej jak do przejazdu herbicydem  dorzuciłem Tebukonazol na próbę. Bez Tebu była jak po prawej. Na wiosnę się wyrównało. Pewnie sąsiad milioner też nabełtał i pszenica musiała swoje odchorować. Zwłaszcza widząc te końcówki. 

a z miedzami   - uwielbiam bez - pod warunkiem, że na początku i końcu pola są jakieś znaki i sąsiad mieści się w normach moralnych i etycznych. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v