Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak jesień bedzie jeszcze ciepła i długa to tyle jest ok( oczywiscie w zalezności od odmiany, zasobnosci gleby itp), jednak jeśli zima przyjdzie szybko to jest mało. Niestety tego nikt nie wie... Ja sieje teraz w okolicach 320...

Opublikowano
1 godzinę temu, metrax12 napisał:

To nie dodawaj tribenuronu, bo w tym terminie to nie zwalczysz ostrożenia. Najlepiej zabieg na wiosnę, może to być tribenuron 20-25 g preparatu 75%.

Dzięki za podpowiedzi. W zasadzie zaczynam uprawę ozimin(wcześniej tylko jare mieszanki), ojciec nigdy nie pryskał jesienią a ja bym chciał robić to bardziej profesjonalnie by uzyskiwać wyższe plony. Do tego dojdą opryski fungicydowe i skracanie ale to chyba na wiosnę.

A jak dam  tribenuron teraz tak do 15 g to jest  ryzyko popalenia. Te osety są już dość spore, można je skasować teraz jak są niewielkie? Pogoda chyba sprzyja, jest ciepło. Mieszanka zbiornikowa to chyba zawsze szersze spektrum działanie no chyba że sprzedawca nie dobrał mi tego za dobrze?

Opublikowano
2 godziny temu, przekręt napisał:

na pewnej stronie

Zgodnie z etykietą rejestracyjną, herbicyd można stosować w fazie od 1 do 3 liści zbóż. Eksperci rekomendowali, aby nie zwlekać z zabiegiem i nie przekraczać ostatecznego terminu. Zdecydowanie najlepsze efekty uzyskamy stosując herbicyd Bcara Trio wcześnie, zdaniem Wojciecha Karasia dokładnie w fazie 1 liścia zbóż.

Oj to za czym ja czekam, ino pogoda pozwoli wjeżdżam. Mam od jednego pełnego do dwóch liści.

Opublikowano

Ile dorzucić tribenuronu do Kompletu 560? 15 gram wystarczy na samosiewy rzepaku? 

Opublikowano
rex15 napisał:

Expertem lepiej pryskać jak najwczesniej, czyli na szpilke, czy lepiej poczekac troche na chwasty, do tych 3 lisci pszenicy?

Pryskać jak jest wilgotna gleba to warunek najważniejszy reszta to nie ma znaczenia.

Opublikowano

Też dziś dostałem informację żeby pryskać jak najszybciej , nawet jeżeli nie wszystko pokiełkowało. Im dłużej tym skutecznośc spada.

Jutro mam zamiar lecieć Expert 0,35 + legato 0,12, pytanie tylko czy na mokra pszenice rano mozna dawac ? Czy lepiej poczekac az rosa obeschnie bo akurat o wilgotna glebe nie ma co się martwić nawet o 12 ?

Opublikowano
57 minut temu, lukasz493 napisał:

Też dziś dostałem informację żeby pryskać jak najszybciej , nawet jeżeli nie wszystko pokiełkowało. Im dłużej tym skutecznośc spada.

Jutro mam zamiar lecieć Expert 0,35 + legato 0,12, pytanie tylko czy na mokra pszenice rano mozna dawac ? Czy lepiej poczekac az rosa obeschnie bo akurat o wilgotna glebe nie ma co się martwić nawet o 12 ?

Poczekać aż rośliny będą suche.. 

Opublikowano

Wilgotna gleba to warunek wskazany, najlepiej jednak pryskać jak najwcześniej. Czyli w praktyce. Jak jest sucho, to można i w fazie 2-3 liści, później już będzie słabsze działanie. Skuteczność flufenacetu przy dawce 120-140 g czy to przy 1 czy 3-liściu na miotłe będzie podobna, na dwuliścienne przy 3-liściu już spadnie. Flufenacet działa doglebowo, jeśli nie ma dodatku diflufenikanu, czy innych nalistnych, można pryskać na wilgotne rośliny.

Troker1979

Tego ostrożenia to chcesz zwalczać jak skiełkuje z nasion. Jeśli tak, to tribenuron przy 1-liściu nic nie da, bo rośliny nie zdążą skiełkować.

Opublikowano

w sprawie Bacary dzwoniłem do Bayera, jest już zmiana w etykiecie, pryskać od szpilki do 3 liści

zachować dowód zakupu i opakowanie, jak będą poprawki, to jest podstawa do reklamacji (pryskałem od 3liści, jak na opakowaniu)

Opublikowano
7 godzin temu, Troker1979 napisał:

ten ostrożeń już jest na polu dość pokaźny

Rośliny z rozłogów czy siewki, ile chwast ma liści, jaka szerokość rozety? Wiec że, jak opryskasz na jesieni, wschody mogą być również na wiosnę.

Opublikowano

Panowie ,wiem ze od paru stron czesto walkowane jest temat o odchwaszczaniu jesiennym ale może ktoś doradzić mi czym prysnąć  na jesieni by obyło się bez poprawek na wiosnę? Do tej pory stosowałem wiosenne odchwaszczanie axialem komplet pac. Ale chciałbym spróbować na jesieni załatwić chwasty bo tamten rok tj dluga jesień pokazała że nie ma co czekać do wiosny. Nie mam az tak dużo pszenicy 20h. Więc nie chodzi mi żeby bylo jak najtaniej ale skutecznie, wole większe dawki niż później płakać ze jednak za mało jakiejś substancji, dodam ze rzepaku nie sieje wiec problemu z samosiewami nie ma. Gleby klasy 3. Chwasty  jak wszędzie. Dzięki za rady. 

Opublikowano

Dzięki.  Kiedyś ktos napisał cos ze 0.5 Pontosu + 0.2 diflufenikan , masz jakąś opinię na ta mieszaninę?

• Root Admin
Opublikowano

Przy normalnych chwastach jest ok przy 0.5pontosa i 0.2 dff

poprawki miałem dwie

jedna na polu gdzie zawsze jest chaber i druga na polu gdzie zawsze jest ostrożeń zwany ostem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v