Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To rozbiłeś bank tym plonem.

Widziałeś kiedyś 6 klasę gleby?

Opublikowano

Stosuje ktoś basfoliar extra? Bo jest podane dawkowanie zboża  4-12l na ha rzepak 5-10l na ha. Bez żadnej fazy czy szczegółów. Gryzie się to z jakimiś substancjami?

Opublikowano
Tak się czasem zastanawiam, jaki Wy te szóstki klasy macie? Ja mam trochę to tylko żyto i owies, kiedyś zasiałem pszenżyto to porażka była. A u co niektórych pszenica po 7 ton🤔
Opublikowano

Rozbiłem bank czy nie to nie wiem .wiem ze tez zajmuje się tym ot paru lat. Zaczynałem od kawałka i plonów koło 4 ton z dużo większym nakładem niż teraz . Plonu rosną z każdym rokiem , jedne z lepszych zboz w okolicy wiec jest ok. A jakiś czas każdy rok jest inny agrotechnicznie bo probuje różnych rozwiązań stad takie dawki saletry 

myskakem ze jakaś mądra dyskusja się wywiąże a tu jak i na żywo licytacja kto więcej zebrał mniejszym nakładem 

niestety na forum to większość zbiera 7-8 tylko na żywo jakoś nie widać tych gęstych łanów i pełnych przyczep 

Opublikowano
5 minut temu, kamil255 napisał:

Dawniej ludzie zaniżali klasy i tak pozostało do dzisiaj, 6 klasa może być 3

Otóż to na Podlasiu widziałem 5 i 6 klasę nieraz ale coś za czarna była. A u jednego znajomego czarna na metr dalej koparka nie kopała i 4 b w mapach 

Opublikowano
5 minut temu, masa24 napisał:

Rozbiłem bank czy nie to nie wiem .wiem ze tez zajmuje się tym ot paru lat. Zaczynałem od kawałka i plonów koło 4 ton z dużo większym nakładem niż teraz . Plonu rosną z każdym rokiem , jedne z lepszych zboz w okolicy wiec jest ok. A jakiś czas każdy rok jest inny agrotechnicznie bo probuje różnych rozwiązań stad takie dawki saletry 

myskakem ze jakaś mądra dyskusja się wywiąże a tu jak i na żywo licytacja kto więcej zebrał mniejszym nakładem 

niestety na forum to większość zbiera 7-8 tylko na żywo jakoś nie widać tych gęstych łanów i pełnych przyczep 

Nie trzeba mieć gęstego łanu, żeby zebrać dobry plon. U każdego to wygląda inaczej.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, kamil255 napisał:

Dawniej ludzie zaniżali klasy i tak pozostało do dzisiaj, 6 klasa może być 3

to u mnie mniej więcej się zgadzają klasy znaczy się, trochę szkoda...

choć raczej nie słyszałem żeby ktokolwiek zrobił z 3 klasy 6 w papierach, a bardziej z czwartej piątą...

18 minut temu, masa24 napisał:

Nie przejm się, taki mamy klimat i raczej nikt tutaj nie jest w stanie poradzić głębiej niż "siej metronoma będziesz zadowolony" lub "siej sprawdzone poniemieckie odmiany bo szkoda czasu na polskie smarki". Zresztą do czego to forum jest jeszcze dobre to do właśnie licytacji wielkości plonu i narzekania że utopiło lub ususzyło i nic nie będzie lub będzie za dużo i cena zejdzie. Trzeba samemu eksperymentować...

Zresztą zasieje francuskiego metronoma i zobaczymy to cudo (tylko jak mi skapituluje na moich piachach jak każdy francuz to już się nie będę kierował na poważnie raczej tym forum 😁), tyle że wybiorę jeszcze najpewniej dwie inne odmiany.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
masa24 napisał:

Zacznij rozróżniać typy pszenic : typ gęsty łan, typ pojedynczo kłosowy, typ więcej ziarna, typ kompensacyjny, to zrozumiesz dlaczego w niektórych przypadkach rzadszy łan plonuje wyżej i ziarno cechuje się lepszymi parametrami, od łanu gęstego jak trawa w maju 😋

Opublikowano
9 godzin temu, masa24 napisał:

Czas na pierwsze podsumowania ale i ba wyciągnięcie wnioskow .klasa 4 , pH średnio 4.8.  Wapno granulowane tona po siewie na ha. Teraz pójdą 4 tony na sciernie żeby powoli zrobić porządek z pH. 
do sedna

odmiany hondia i metronom . Srednia 6.5 . Rekord pola jak narazie hondia 7.3. Najlepsze działki pójdą na dniach i wyglądają lepiej i jest na nich metronom

ogolnie plony wyższe ale brak gęstości. Białko 13. Co może być przyczyna? 
to samo dużo czarnych pustych kłosów w metronomie i hondii z tymże w hondii więcej . Ktoś miał racje ze winne choroby podstawy źdźbła. Szedł track + limero. Co tu zmienić ? Może track linero + 80+ 100 g protiokonazolu lub jeżeli to wyjdzie drogo capalo 1.5 l? Cel 8 ton 

sialem gęsto bo chciałem to wypróbować. 500 szt na metrze. Plon wyższy , ziarno ładne ale brak gęstości i duży udział czarnych kłosów 

plan na ten rok to lekkie zmniejszenie na 450

salerra 250 300 100 na liść flagowy. Może za wcześnie dana 3 dawka stad brak parametrów czy może za gesty siew?

Koszty wysokie plon i parametry przy tych kosztach słaby, obsada kosmiczna, azotu dużo. Dla przykładu patrasa sieje 250sztuk na metrze, saletry 450-500 lącznie, plon w zeszłym roku 8 z hakiem, parametry na młyn... Parametrów przede wszystkim nie masz bo za gęsta... 

Opublikowano
8 godzin temu, mraukot napisał:

Zacznij rozróżniać typy pszenic : typ gęsty łan, typ pojedynczo kłosowy, typ więcej ziarna, typ kompensacyjny, to zrozumiesz dlaczego w niektórych przypadkach rzadszy łan plonuje wyżej i ziarno cechuje się lepszymi parametrami, od łanu gęstego jak trawa w maju 😋

A gdzie mogę dowiedzieć się coś więcej o tych typach pszenicy i co one oznaczają Oraz jakie są poszczególne odmiany pszenica dla konkretnego typu?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, JD1052 napisał:

Koszty wysokie plon i parametry przy tych kosztach słaby, obsada kosmiczna, azotu dużo. Dla przykładu patrasa sieje 250sztuk na metrze, saletry 450-500 lącznie, plon w zeszłym roku 8 z hakiem, parametry na młyn... Parametrów przede wszystkim nie masz bo za gęsta... 

To gratuluje . Znam takich co kosza po 8 - 10  ale kiepsko u nich z liczeniem. Większość z was podaje srednia zawyżona albo z jakiegoś wygłaszanego areału 1-2 ha. 6-8 tob pszenicy to w moich rejonach bardzo wysokie plony. Wiem ile ludzie kosza i jak ich zboża wyglądają . Posiałem gęsto bo haj mówiłem probuje różnych sposobów żeby z tek 4 klasy z niska zasobnością i pH wyciągnąć jak najwiecej i z ponad 30 hektarów mam srednia 7 ważona, z innych ponad 6. Dziś kosze najlepsze pole i mam nadzieje na 8. Także jak ktoś z 100 kg saletry od niechcenia kosi po 7-8 ton to gratuluje. Musicie być bogatymi ludźmi wiec nie jest w tym rolnictwie tak Zle

kosz nie wien czy wysoki bo około 2000 netto z koszeniem także tego 😌bez amortyzacji bo zaras zacznie się dyskusja 

Edytowane przez masa24
Opublikowano
11 godzin temu, masa24 napisał:

Czas na pierwsze podsumowania ale i ba wyciągnięcie wnioskow .klasa 4 , pH średnio 4.8.  Wapno granulowane tona po siewie na ha. Teraz pójdą 4 tony na sciernie żeby powoli zrobić porządek z pH. 
do sedna

odmiany hondia i metronom . Srednia 6.5 . Rekord pola jak narazie hondia 7.3. Najlepsze działki pójdą na dniach i wyglądają lepiej i jest na nich metronom

ogolnie plony wyższe ale brak gęstości. Białko 13. Co może być przyczyna? 
to samo dużo czarnych pustych kłosów w metronomie i hondii z tymże w hondii więcej . Ktoś miał racje ze winne choroby podstawy źdźbła. Szedł track + limero. Co tu zmienić ? Może track linero + 80+ 100 g protiokonazolu lub jeżeli to wyjdzie drogo capalo 1.5 l? Cel 8 ton 

sialem gęsto bo chciałem to wypróbować. 500 szt na metrze. Plon wyższy , ziarno ładne ale brak gęstości i duży udział czarnych kłosów 

plan na ten rok to lekkie zmniejszenie na 450

salerra 250 300 100 na liść flagowy. Może za wcześnie dana 3 dawka stad brak parametrów czy może za gesty siew?

Im gęściej posiejesz, tym niższe parametry i więcej chorób. Też tak dwa lata temu posiałem hondię i ledwo próg paszówki przekroczyła.  Poszło na bank coś koło 450 roślin, plus wczesny siew a ta skubana się mocno krzewi. Efekt był odwrotny. 

W tym roku odmiany.,które już sprawdziłem będę siał po 250 - 280 roślin we wrześniu w optymalnych warunkach. Większa obsada tylko przy suszy lub opóźnionym siewie, ale to będzie od pogody zależało. 

Opublikowano

To wszystko zależy od odmiany pszenicy krzewienia to raz i rodzaj gleby to drugie i susza .  Nie sieje pszenicy wcześno

tylko Październik mniej chorób i siew od 400 do 450 tak miałem na jednym kawałku było bardzo dobrze nie za  gęsto jak na  Belisse .
Opublikowano

Jakaś sprawiedliwości na tym świecie musi być 😊, kto to słyszał żeby cały czas rekordowe plony zbierać 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

wczoraj rekord u mnie. 3 tony z 90 ar. myszy i kuropatwy zrobiły swoje

U mnie to ze 30 lat, jak kuropatewki nie zobaczy, zostały tylko wspomnienia z młodych lat

• Root Admin
Opublikowano

U nas teraz istny zwierzyniec dookoła: sarenki, daniele, dziki, myszy, zające, bociany, rybitwy, myszołowy i nawet kuropatwy.
Siedlisko graniczy z zagajnikiem to czasem sarenka wpadnie na podwórku i później nie potrafi znaleźć wyjścia to tak płacze że trzeba jej bramę otworzyć i wygnać, bo młoda na podwórku a stara po drugiej stronie płotu.

Opublikowano (edytowane)

Przynajmniej masz na tyle czyste środowisko, że coś żyje. U nas z kolei tyle lisów było,  że zająca nie uświadczył, o bażantach nie wspomnę. W tym roku juz się coś szwęda. Za to z dzikami względny spokój.

A co do ochrony zboża - w następnym roku całość bedzie chroniona z dodatkiem elatusa. Mimo że drogo, to widac było efekty na polu.

Dałem jako dodatek 0,5l/ha na T2  i powiem, że za kombajnem tylko słoma się sypała, zero "kurzu" i pyłu. Na kawałku obok z inną ochroną było gorzej, chociaż bez tragedii. Za to plon z elatusem około 0,5t z ha wyższy czyli koszt środka się zwrócił a zboże wygląda zdrowiej.

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v