Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, yacenty napisał:

ja w tym roku zaplanowałem 8ton i dałem tylko 150kg N plus bardzo mocne skracanie - troche było kłotni z ojcem o to ale staneło na jego.
1. 1l ccc 750 i 0.5kg medax maxa a później 0.3 medax maxa

Póki co pszenica stoi

rozsądne podejście przynosi pożądany efekt

Edytowane przez ravoj
Opublikowano (edytowane)

@Samsung123321to co leży będzie szczuplejsze ale coś tam powinno urosnąć

czytam i ... albo zaraz
ACtC-3fpxxqsQC3Jog6iFfEcxv3g0q5_NCAR3BMM
ACtC-3dLHkOXb1nZ7YVpLEBKNT13s6TOP1Lv0JNV
ACtC-3dOYJE1nj9yz1Fw_6rziq2ejAIEznk4OUEt
ACtC-3eS9lTvC4Ojn2Zpq-B4AyDcVuvnXIXGawtD
tu był tylko raz tebukonazol tuż przed kłoszeniem i z fungicydów jeszcze tylko zaprawa nasienna. a nowszych fote nie mam bo od tygodnia cały czas rosa bo codzień deszcz choć raz popada i nie chce mi się włazić aby sprawdzić ile od dołu liści porażonych

no i rozważałem jeszcze raz czym na kłos od grzyba tylko jak tu wjechać gdy akurat uliczki mi powywracało :D
ACtC-3dy5-OLBidUXfRdLF4zK2ptbUd1vRdbs36A

ACtC-3fGSBsCVI5FT0eSz1yPlx1iRMsyVcxtlUmv

jak tak patrzę na Wasze pszenice to takiej burzy jaką ta ustała .... burza była jedenastego i od tego czasu nieco się podniosła a w czas burzy samo przekwitała.

jeśli za dużo fotek ochrzańcie to tylko linki , pousuwam :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
31 minut temu, yacenty napisał:

azotu jest kupa w ziemi, on tak został z 2 poporzednich lat

zależy po jakiej uprawie, u mnie ostatnie 2 lata pszenica i rzepak słabo i faktycznie azotu coś tam będzie ale te same 2 lata qq dawała rekordowe plony i wyssała wszystko do cna.

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, rocco0987 napisał:

zależy po jakiej uprawie, u mnie ostatnie 2 lata pszenica i rzepak słabo i faktycznie azotu coś tam będzie ale te same 2 lata qq dawała rekordowe plony i wyssała wszystko do cna.

robiłem azot mineralny rok temu, to wszedzie było ponad 100kg

Opublikowano

Też zastosowałem ostre skracanie pszenicy   stosując 1l  ccc plus 0.3 zamiennik modusa  w  wiosenną suszę i przymrozki za co zostałem ostro skrytykowany  zwłaszcza za ccc   choć sam przyznam że wydawało się że będzie z niej  lipa  a teraz patrząc na nią to sam nie dowierzam pszenica niska żdzbła  grube i obsada kłosa taka jak trzeba   i co najważniejsze  że po ostatnich zrzutach wody bo padaniem tego nie można nazwać stoi  i nie zanosi się żeby leżała.   Tak że mądry nie będziesz  każdy rok jest inny i przyroda potrafi czynić cuda .🙂

Opublikowano

Na jesień zastosowałem mieszankę herbicydów w pszenicy ozimej i pole do dzisiaj czyste, Niestety 5 ha opryskałem dopiero na wiosnę środkiem lancet plus i dziś oczom nie dowierzałem, wywaliła się na połowie pola miotła zbożowa. Co można teraz zrobić, pryskać glifosatem 2 tygodnie przed żniwami czy tak zostawić i skosić wszystko kombajnem? Nie będzie ziarno zanieczyszczone?

Opublikowano

Zbyszek Zastosowałem to samo skarcanie w 3 odmianach wszystkie stoją nawożenie +/- 180N ale w Etanie widać najbardziej skracanie jest strasznie niska ale dzisiaj nie mogłem urwać kłosa taka sztywna, to na plus, ale mam pasek zostawiony od skracania i tam jest ładniejszy kłos w sensie większy

• Like 1
Opublikowano
ravoj napisał:

Bo jeszcze zlewy porządniej u Ciebie nie było @ZELKOW. Przedwczesne picie szampana mi już przeszło.

to prawda ale nie liczę na zlewe bo jedno nie potrzebna a taka zdarza się w moim rejonie raz na ruski rok, z jednej strony Wieprz zatrzymuje nawałnice z drugiej wiatraki, z trzeciej większe miasto i jeziorka stawy a z czwartej borówkarz, jedyne co mnie wk....a to to że jak trzeba to nie ma opadów, w zeszłym roku na czarnoziemiu pszenica ustała przy takim samym skracaniu i plonie 9,5t także u mnie wolę nie skracać i skosić coś z moich piachów niż liczyć że burza położy wszystko, ale jak wrócą lata mokre to i antywylegacze wrócą do łask

Opublikowano
3 minuty temu, yacenty napisał:

ziarno bedzie czyste, bo ziarno chwastów jest malutkie, ale to wszystko wysiejesz. glifosat i tak nic nie pomoze bo tylko dosuszy chwasta

To co kolego proponujesz i doradzisz ? Jak teraz jest wilgoci pod dostatkiem to mam nadzieje, że nie będzie dużego spadku plonu w pszenicy 

Opublikowano
46 minut temu, Jasio88 napisał:

Zbyszek Zastosowałem to samo skarcanie w 3 odmianach wszystkie stoją nawożenie +/- 180N ale w Etanie widać najbardziej skracanie jest strasznie niska ale dzisiaj nie mogłem urwać kłosa taka sztywna, to na plus, ale mam pasek zostawiony od skracania i tam jest ładniejszy kłos w sensie większy

No właśnie  - coś za coś, albo ostro skracasz i wiesz że ustoi i masz pewne  7 ton.  Albo ryzykujesz na 9 i leży, więc też zbierasz 7. Loteria. 

Opublikowano
10 godzin temu, yacenty napisał:

ziarno bedzie czyste, bo ziarno chwastów jest malutkie, ale to wszystko wysiejesz. glifosat i tak nic nie pomoze bo tylko dosuszy chwasta

glifosat przede wszystkim skazi ziarno pszenicy bo jest to substancja układowa i z sokami wniknie przede wszystkim do ziarna bo w czasie jego "nalewania" roślina koncentruje się na transporcie do ziarna zabierając nawet z liści asymilaty i substancje odżywcze.
No i wszelkie pumy i axiale późno stosowane też na pewno się nie rozłożą na tyle na ile zastosowane we właściwym czasie tak że późne opryski mają jeszcze i ten aspekt.
W przypadku rzepaku są już robione testy na zawartośc glifosatu po ew desykacji i co prawda taki też kupią ale po niższej cenie i z przeznaczeniem na biopaliwo. Czy zboża testują też? jeszcze się nie spotkałem ale jest to tylko kwestią czasu.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, matek89121 napisał:

u mnie w okolicy nikt nie robi żadnych badań a skupy wysyłaja do Bodaczowa 

sam Bodaczów swoim kontrahentom plantatorom żądał odpowiednio długiego okresu od desykacji do omłotu i nieprzekraczania dawek glifosatu. Zapewne na konsumpcyjny olej inne partie towaru a na paliwo... reszta
Szczegółów nie znam bo ja rzepaku nie sieję ale tu i nie temat o rzepaku.
Pozostałości glifosatu w płodach rolnych staje się już nawet sprawą polityczną i można się spodziewać coraz skrupulatniejszych badań tak że i to trzeba uwzględnić że za którymś razem można się "naciąć" na wpadkę co może wizerunek producenta zniweczyć na długo.
Jeśli już nie bierzemy pod uwagę że pomija plantator świadomość produktu skażonego ponad konieczne minimum.

Nie raz lepiej zrezygnować z estetyki pola, zbioru bez problemów z zieleniną nawet chwastów jakiej nieudanej plantacji niż narazić się na namierzenie i napiętnowanie jako truciciel i na razie jeszcze nie jest ... nie ma automatyzmu kontroli czy jej powszechności ale będzie to narastać na fali nagonki antyglifosatowej bo i pieczywo potrafiło zawierać spore "domieszki tej przyprawy" i tak jak za bezsensowną uznaję nagonkę antyGMO tak o wiele sensowniejsza jest narastająca fala antyglifosat jako desykant

sorry za nowotwory językowe ale i tak przydługo wyszło.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Kurcze jak czytam że tak u was leje to nie wierzę ale w telewizji pokazują. U mnie popaduje ale bez zemsty tylko spokojnie 

Qrcze teraz to taka dziwna pogoda, kwiecień suchy, a teraz codziennie ulewy , nie można zrobić już żadnego zabiegu w plantacjach 😏 kałuże i zastoje wodne na polach. Nawet kukurydzy się dostaje po d*pie teraz, oprócz tej która jest na gleboszowanym jesienią, ta rośnie wyśmienicie. Przechodzilem przez pole w sobotę to parę razy trzewika mogłem zgubić w tym błocie , a tu jeszcze dolało 28 litrow 

Opublikowano (edytowane)

byle we żniwa tak nie było bo wtedy i tak nic się nie uda zebrać albo szajs
z dwojga złego wolę "ryżową pogodę teraz" choc nie ma reguły i j... dobra
nie krakać ! :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Jaka może być przyczyna zredukowanych pieterek?

Pszenica euforia jest po lucernie, pod pług dostała 80t obornika, przed siewem 250kg polifoski 6.

I w tym roku 180n w 4 dawkach. 

Kwiecień suchy od maja wody pod dostatkiem 

IMG_20200622_121100.jpg

Opublikowano

Witam

Co Z tą pszenicą się dzieje? Pada już dość długo I w całej okolicy tak ziarenka butwieją, do kilku na kluska a dużo też ma ziaren czarne plamy na samej górze ziarna

20200622_123333.jpg

Drugie zdjęcie

20200622_123231.jpg

Opublikowano
29 minut temu, iwanek7 napisał:

Witam

Co Z tą pszenicą się dzieje? Pada już dość długo I w całej okolicy tak ziarenka butwieją, do kilku na kluska a dużo też ma ziaren czarne plamy na samej górze ziarna

20200622_123333.jpg

Drugie zdjęcie

20200622_123231.jpg

Septorioza plew 

1 godzinę temu, zetorr6441 napisał:

Jaka może być przyczyna zredukowanych pieterek?

Pszenica euforia jest po lucernie, pod pług dostała 80t obornika, przed siewem 250kg polifoski 6.

I w tym roku 180n w 4 dawkach. 

Kwiecień suchy od maja wody pod dostatkiem 

IMG_20200622_121100.jpg

U mnie też miejscami zredukowane od dołu. Suchy kwiecień to spowodowal... W fazie od około bbch32 brakło wody i w związku z tym również i azotu. Pszenica najpierw zaprogramowała więcej pieterek a potem zredukowała od dołu.

1 godzinę temu, dysydent napisał:

byle we żniwa tak nie było bo wtedy i tak nic się nie uda zebrać albo szajs
z dwojga złego wolę "ryżową pogodę teraz" choc nie ma reguły i j... dobra
nie krakać ! :)

W sumie racja 😉 lepiej już teraz niż w czasie żniw 😏 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v