Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Tebu stosuje się do .

W warunkach sprzyjających rozwojowi chorób kłosa na pszenicy (septoriozy plew i fuzariozy kłosów) zalecany termin zabiegu opryskiwania można wydłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Tebu stosuje się do .

W warunkach sprzyjających rozwojowi chorób kłosa na pszenicy (septoriozy plew i fuzariozy kłosów) zalecany termin zabiegu opryskiwania można wydłużyć do fazy dojrzałości wodnej ziarna.

Nigdy jeszcze nie miałem potrzeby stosować w tej fazie  przyznam się szczerze.

Edytowane przez Damianek20
Opublikowano

Daj śmiało. Zawsze zatrzyma chorobę. U mnie na jednej odmianie też zaobserwowałem septoriozę plew, mimo, że 2 tygodnie temu dałem prochloraz z tebukonazolem.

Opublikowano

Już mnie to wszystko powoli tak wk***ia że masakra, tylko pięć....nać to aż zadudni. Dobrą chemię wycofali na drogą nie stać, leje jak by się wsciekło wczoraj oberwanie chmury woda stanęła na polach i do dziś stoi. Po polach widać że choroby podsuszkowe w pełni żniw robią robotę. 

Opublikowano (edytowane)

no właśnie nie zwariować...

U mnie w Spirelli pojawiła się stokłosa, miotła (mało ale jest), przynajmniej żyta nie ma ;), septorioza plew (możliwe początki, choć ziarno już nalane i dojrzewa), a również stosowałem prochloraz i tebu na t2/t3...

W Ostrodze na 90% kawałków zaś brak powyższych z tym że kępy żyta jednak miejscami są. Na Ostrodze jednym jedynym kawałku (a tak mi się przynajmniej wydawało bo to na 100% teraz Hondia) V/VI klasa rzadkie i kupa rumianku... Ogólnie ten rok jest lekko dziwny, ale plony widzę że będą większe mimo kilku wpadek.

Ale ogólnie to już nic nie robię bo więcej się zjeździ niż teraz ochroni.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
46 minut temu, yacenty napisał:

ja już raz robiłem T4. ten rok sprawia że znów glowkuje

Ja również widząc co się dzieje zrobiłem T4, mimo że nie planowałem, ale pogoda zaplanowała za mnie. Tylko wtedy jeszcze miałem 95% zboża w pionie z szansą dobrego zbioru. 

Teraz w pionie zostało 60%, 

W okolicy wszystkie zboża prowadzone na 8+ leżą. Niestety do żniw jeszcze dobry miesiąc i leżeć mogą nawet te poniżej 8. 

Na jarą dałem sporą dawkę Moddusa, bo prawie pół litra widząc prognozy i to był strzał w 10. Kłos wyszedł, dorodny, pocieszny a łan sięga kolan. W oziminach można o tym pomarzyć. 

Patrzę dookoła na te pszenice i współczuję kombajnistom. 

Stwierdzam, że chyba lepiej prowadzić łan na te 7 - 7.5  tony i zbierać z góry, jak podnosić z ziemi. Ale kto zgadnie pogodę, kto przewidzi? Były lata do 2018 że dycha stała bez problemu (nie u mnie oczywiście). 

• Like 2
Opublikowano
26 minut temu, galan99 napisał:

Spokojnie do 10 dni będą upały do 30 cały czas bez opadów aż takich do połowy sierpnia tylko mogą być burze wiec dobrze że napadało wody na dobre plony wystarczy .

W jakiej to  prognozie ?

• Root Admin
Opublikowano
16 minut temu, ravoj napisał:

Ja również widząc co się dzieje zrobiłem T4, mimo że nie planowałem, ale pogoda zaplanowała za mnie. Tylko wtedy jeszcze miałem 95% zboża w pionie z szansą dobrego zbioru. 

Teraz w pionie zostało 60%, 

W okolicy wszystkie zboża prowadzone na 8+ leżą. Niestety do żniw jeszcze dobry miesiąc i leżeć mogą nawet te poniżej 8. 

Na jarą dałem sporą dawkę Moddusa, bo prawie pół litra widząc prognozy i to był strzał w 10. Kłos wyszedł, dorodny, pocieszny a łan sięga kolan. W oziminach można o tym pomarzyć. 

Patrzę dookoła na te pszenice i współczuję kombajnistom. 

Stwierdzam, że chyba lepiej prowadzić łan na te 7 - 7.5  tony i zbierać z góry, jak podnosić z ziemi. Ale kto zgadnie pogodę, kto przewidzi? Były lata do 2018 że dycha stała bez problemu (nie u mnie oczywiście). 

ja w tym roku zaplanowałem 8ton i dałem tylko 150kg N plus bardzo mocne skracanie - troche było kłotni z ojcem o to ale staneło na jego.
1. 1l ccc 750 i 0.5kg medax maxa a później 0.3 medax maxa

Póki co pszenica stoi

Opublikowano
41 minut temu, galan99 napisał:

Spokojnie do 10 dni będą upały do 30 cały czas bez opadów aż takich do połowy sierpnia tylko mogą być burze wiec dobrze że napadało wody na dobre plony wystarczy .

Napadało wody ? Wczoraj przyczepy z 7 belami siana pod śmieszna górę nie mogłem wyciągnąć tak lało, woda płynęła polami i droga ja rzeka do tego grad wiatr i Bożego świata nie było widać. A po godzinie znów poprawiło, woda na polach stoi, drogi polne poryte że ciągnik można wywrócić albo koło urwać. I dzisiaj dalej pompa. Na łąkach kto nie zabrał siana to wszystko pływa rowy ok 2 m głębokości i wylały. To jest jakieś wszystko popie.....one w tym roku.

Opublikowano
ZELKOW napisał:

to ja w tym roku zaplanowałem 7-8t, skracanie poszło 0.2modusa albo i nie całe na flage, pszenica po pas i stoi

moja prowadzona na 6-7 a jak da 5 t to będzie super. 2 lata suszy plus brak zimy i się przestraszylem że nic nie wezmę więc zmniejszyme N o 1/4 a teraz patrząc na pogode żałuję ale kto to wie jaki będzie rok

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v