Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Poczytaj o śmietka kiełkówka i śmietka ozimówka.

https://polifoska.pl/porady/301-smietka-kielkowka-atakuje-oziminy

U mnie pole po wyrwanym 2 lata wcześniej sadzie, masa gałęzi sciętych oraz mnóstwo słomy z poprzedniego zbioru. Czyli dużo gnijącej materii która wabi muchówki.

Objawy jak na zdjęciu w artykule.

Ale nie tylko na tym polu i u mnie. Tego dziadostwo jest coraz więcej i gołym okiem z daleka widać jej obecność podczas wschodów.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
50 minut temu, karban napisał:

Dzięki za szczerość Panowie. Nie wiem może jestem starej daty, nie mam gleb lepszych niż 3b, ale saletra i to w płynie w lutym to proszenie się o problemy, tym bardziej w przymrozkowym rejonie. Zimy się skróciły kosztem jesieni, ale też przesunęły nieco kosztem wiosny i marzec albo jak w tym roku kwiecień może przymrozić. Może też być lato oczywiście. Cóż ryzyk fizyk. 

Jak będzie w lutym ciepło to czy Ty podasz te nawóz czy nie, to roślina i tak się rozbudzi i zacznie się bogacić w soki, zaryzykowałbym stwierdzenie że te dobrze odżywione lepiej przetrwają załamania pogody, w tym suszę, niż te głodzone przez rolników którzy ciągle mają "jeszcze czas" i zamiast patrzeć na pole patrzą w kalendarz.

Opublikowano
31 minut temu, _Mechanic napisał:

a czym tego wyczyńca załatwić w takiej fazie?

Jak miotła to axsial   1 litr w tej fazie jak wyczyniec to przynajmniej 1.2 litra pryskać można śmiało ale czy koszt nie przekroczy  zysku. ps. obstawiam na miotłę.

Opublikowano (edytowane)

mam koło domu 1,1ha owsa jadę jutro na próbę z fungicydem- 1l fandango bo zostało mi z tamtego roku. Jestem ciekawy jak to będzie w owsie

dzisiaj spadło 11,5mm i pszeniczka znowu pociągnie wody

Edytowane przez XTRO
Opublikowano
34 minuty temu, adam19750609 napisał:

Axial chyba tylko w tej fazie

nic go już nie ruszy, zaraz wiecha, w sumie już powinna być. Spowolni a i tak się rozsieje. Wyczyńca trzeba było w fazie krzewienia, strzelania w źdźbło., to trudny przeciwnik i walkę z nim warto wcześniej zaplanować. 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Zbyszek3939 napisał:

Jak miotła to axsial   1 litr w tej fazie jak wyczyniec to przynajmniej 1.2 litra pryskać można śmiało ale czy koszt nie przekroczy  zysku. ps. obstawiam na miotłę.

Wyczyniec ma już wiechy, widziałem u niektórych, miotła jeszcze nie ma, więc myślę  że to może być miotła bo kłosi się później niż wyczyniec, o ile można to nazwać kłoszeniem, bardziej wyrzucaniem wiechy. . 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
3 minuty temu, XTRO napisał:

u mnie Arkadia już się wykłosiła :D 

Pszenica Arkadia  odmiana wczesna odmiany  średnio wczesne w tym roku mogą dać najlepszy plon co do odmian późnych to już loteria czy wystarczy wody na nalewanie ziarna .

Opublikowano

wracając do

lukasz222 napisał:

50 minut temu, karban napisał:

Dzięki za szczerość Panowie. Nie wiem może jestem starej daty, nie mam gleb lepszych niż 3b, ale saletra i to w płynie w lutym to proszenie się o problemy, tym bardziej w przymrozkowym rejonie. Zimy się skróciły kosztem jesieni, ale też przesunęły nieco kosztem wiosny i marzec albo jak w tym roku kwiecień może przymrozić. Może też być lato oczywiście. Cóż ryzyk fizyk. 

Jak będzie w lutym ciepło to czy Ty podasz te nawóz czy nie, to roślina i tak się rozbudzi i zacznie się bogacić w soki, zaryzykowałbym stwierdzenie że te dobrze odżywione lepiej przetrwają załamania pogody, w tym suszę, niż te głodzone przez rolników którzy ciągle mają "jeszcze czas" i zamiast patrzeć na pole patrzą w kalendarz.

Do zeszłego roku standardowo siew i do wiosny spokój potem 2x Saletra 2x Grzybowka solo bez odżywek i insektycydow 1x mocznik dolistnie i zniwa. Od zeszłej jesieni dodatkowo zrobiłem zabieg fungicydowy w październiku do tego dr Green zboża 1kg i cyperkill, powiem wam że wiosna widziałem różnicę między moimi polami a sąsiadów, wszyscy narzekali na duża presję chorób a u mnie sporadycznie + odżywka też swoje zrobila. W tym roku do każdego zabiegu dodaje odżywki i dodatkowo 2x mocznik i siarczan magnezu dzięki czemu nawet w kwietniu jak było sucho moje pszenicę prawie nie odczuły braku wody, jeśli ta strategia się opłaci w żniwa to standardem u mnie będzie ochrona już na jesień

• Like 1
Opublikowano
Uziu92 napisał:

na taki plon to bez chemii

zależy gdzie i na jakich glebach, mam ekologicznego sąsiada który ma działkę za miedzą i ogranicza się do Oborniku co 2 lata, trochę saletry i chwasty wiosna to z podobnego arealu zbieram średnio 2 przyczepy on jedna

Opublikowano

Jak na utrzymanej 3 klasie to 6 ton powinno być tylko przy T1 a jak dobre warunki opadowe to i bez fungi. Ja bez fungi na 3a miałem średnio 4,5-5 ton przy 100N.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Jak na utrzymanej 3 klasie to 6 ton powinno być tylko przy T1 a jak dobre warunki opadowe to i bez fungi. Ja bez fungi na 3a miałem średnio 4,5-5 ton przy 100N.

Klasa 4a. T1 to Duett Star + prochloraz.

10 minut temu, Uziu92 napisał:

na taki plon to bez chemii

Boję się jedynie tych opadów co mają być a później ciepło. To byłoby T2/T3.  Zastanawiam się nad azoksystrobina + tebukonazol. Warto czy dać sobie spokój?

Edytowane przez marluk
Opublikowano

W tym roku dałem próbnie dwa razy fungicydy. T2 robione 08.05, w pszenicę już nie wjeżdżam opryskiwaczem, szkoda mi ją gnieść. Boję się tylko, że na jednym kawałku na zdjęciach może leżeć.

20200523_145810.jpg

20200523_145753.jpg

Opublikowano
17 minut temu, marluk napisał:

Co polecicie mocno budżetowego na T2? Pszenica powiedzmy na 5, max 6 ton.

To zależy jak rozumieć kwotę mocno budżetową. Najtaniej będzie jakiś tebukonazol

Opublikowano
Przed chwilą, losktos napisał:

To zależy jak rozumieć kwotę mocno budżetową. Najtaniej będzie jakiś tebukonazol

Warto nim wjeżdzać czy lepiej dodać azoksystrobinę? Na jakie choroby on działa? Kwota max to 100zł.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v