Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
30 minut temu, lukasz222 napisał:

Czyli wolisz mieć gęsto na polu, rośliny zabijające się o wodę i z kłosami jak fiutki nietoperza, zamiast rzadziej, mniej stresowo i z konkretnym kłosem?

A nie wiem, akurat zeszłego roku miałem Jantarke sianą 340szt/m, nie było też jakoś strasznie gęsto ale sypała i ziarno grube. Mam też kawałek gęsto posiany  więc będę mieć porównanie co lepsze czy wygląd na polu czy co na przyczepie. Tak miałem jakiegoś doła chyba. 

Opublikowano (edytowane)
40 minut temu, kamil2963 napisał:

Dzisiaj widziałem pszenicę ktora była siana 270 kg/ha, obrcnie jest rzadsza od mojej sianej 170 kg/ha. 

Nie mówię, że należy siać malo, jesli mtz jest niski to 140 kg moze byc optymalne. Najgorsze jak ktos sieje co roku po 250 kg, bo zawsze tak sial...  i zdziwienie ze co roku inaczej  😛

moja była siana 270kg/ha, MTZ 53 lub 54, ładne grube ziarno, właśnie Spirella, choć jakby była zasiana na słabszej ziemi to i pewnie by gorzej wyglądała :) choć i Ostroga (MTZ około 46/48) siana tak samo gęsto mało co jej ustępuje (aczkolwiek widać że ciut rzadsza).

47 minut temu, lukasz222 napisał:

Czyli wolisz mieć gęsto na polu, rośliny zabijające się o wodę i z kłosami jak fiutki nietoperza, zamiast rzadziej, mniej stresowo i z konkretnym kłosem?

zależy od tego czy chcemy paszówkę czy spożywkę od nawożenia, presji chorób, pogody... 

Sam prawdę powiedziawszy chcę mieć więcej tonowo i słabsze białkowo, ale sieję różnie i nie zawsze trafię w paszówkę... w tamtym roku 230kg/ha, w tym 270kg/ha w przypadku jarych 10% gęściej, były lata co siałem 340 i też było różnie (i bynajmniej nie zebrałem mało wtedy ani kiepskiej jakości)...

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Dla mnie nie ma różnicy czy paszówka czy konsumpcja. Wszyscy tylko mówią że lepiej więcej ton paszówki, gorszej jakości z mniejszą iloscią białka, etc. Ile potem kasy dajecie amerykańcom za soję, żeby białko podnieść w paszy do odpowiedniego poziomu? Ile więcej gorszego jakościowo materiału taka przykładowa świnia musi zjeść, żeby nabrać masy, w porównaniu ze zbożem "prima sort"?

Jak masz porządne ziarno to i mniej białka musisz do paszy dokładać i mniejsze masz zużycie paszy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

270kg/ha przy MTZ 53 to obsada 480 minimum. Kiedy to było siane ?? Tylko po co taka ilość? Ja jakbym nie robił to zawsze MTZ powyżej 52, taka odmiana.,i sieje od 140 do 200 kg /ha zależności od  terminu. W zeszłym roku było średnio 8,2t /ha, w tym przy takich dużych opadach to mniej niż 9 nie będzie. Odmiana Agil.

Edytowane przez taux
  • Like 1
Opublikowano
19 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

moja była siana 270kg/ha, MTZ 53 lub 54, ładne grube ziarno, właśnie Spirella, choć jakby była zasiana na słabszej ziemi to i pewnie by gorzej wyglądała :) choć i Ostroga (MTZ około 46/48) siana tak samo gęsto mało co jej ustępuje (aczkolwiek widać że ciut rzadsza).

zależy od tego czy chcemy paszówkę czy spożywkę od nawożenia, presji chorób, pogody... 

Sam prawdę powiedziawszy chcę mieć więcej tonowo i słabsze białkowo, ale sieję różnie i nie zawsze trafię w paszówkę... w tamtym roku 230kg/ha, w tym 270kg/ha w przypadku jarych 10% gęściej, były lata co siałem 340 i też było różnie (i bynajmniej nie zebrałem mało wtedy ani kiepskiej jakości)...

Ale ile to szt/m siałeś że 270kg? 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, lukasz222 napisał:

Dla mnie nie ma różnicy czy paszówka czy konsumpcja. Wszyscy tylko mówią że lepiej więcej ton paszówki, gorszej jakości z mniejszą iloscią białka, etc. Ile potem kasy dajecie amerykańcom za soję, żeby białko podnieść w paszy do odpowiedniego poziomu? Ile więcej gorszego jakościowo materiału taka przykładowa świnia musi zjeść, żeby nabrać masy, w porównaniu ze zbożem "prima sort"?

Jak masz porządne ziarno to i mniej białka musisz do paszy dokładać i mniejsze masz zużycie paszy.

Prawda, ja celuje w 13.2-13.5 to nie jest typowa paszówka bo ma duże białko, ale dla drobiu idealnie. Da się dość dobrze wyregulować procentowość  to podczas robienia paszy.

14 minut temu, taux napisał:

270kg/ha przy MTZ 53 to obsada 480 minimum. Kiedy to było siane ?? Tylko po co taka ilość? Ja jakbym nie robił to zawsze MTZ powyżej 52, taka odmiana.,i sieje od 140 do 200 kg /ha zależności od  terminu. W zeszłym roku było średnio 8,2t /ha, w tym przy takich dużych opadach to mniej niż 9 nie będzie.

siewnika nie przestawiłem, Ostrogę tak siałem i ta jest zasiana moim zdaniem dobrze, a Spirella, no właśnie zbyt gęsto. Ratuje trochę to że była najpóźniej zasiana w terminie tydzień po terminie optymalnym. Zobaczymy co wyjdzie. Kawałek 0,7 dał w poprzednim roku 4-4,2 tony Ostrogi 13,3%białka, zobaczymy teraz co wyjdzie... wygląda dobrze mimo wszystko. A jak będzie 4,5-5t (tak szacuję że może być, bynajmniej nie po obsadzie bo to złudne) takiej nawet 12,5% to też będzie dobrze.

Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał:

Czyli mimo największej suchoty od kilkunastu lat wielu zastosowało CCC, no ciekawi mnie efekt końcowy tego zabiegu, tylko napiszcie bez ściemy, ale w sumie i tak nie uwierzę xD

Pójdę w żniwa do sąsiada bo on  nalał tego że ho ho to  zobaczę co tam mu się sypie na przyczepę i potwierdzę albo obalę mity.  

jA  ci napiszę bez ściemy Jaki wyjdzie plon .  bo mi na tym nie zależy  od początku piszę że w tym roku tym skracaniem spierdoliłem pszenicę za mocna dawka poszła ale suszy u nas jako takiej nie było  zaszkodzili jej po skróceniu  przymrozki .  paliło ją i odrzuciła sporo pędów.

Opublikowano (edytowane)

Paliło ją bo dałeś azot jak nie było wody. Bakterie i roślina mądrzejsze od człowieka. A podanie ccc to już nieudolność.

Reklamowe rozwinięcie ccc (cena czyni cuda) się nie sprawdziło, takie czary. A pogoda mówi sprawdzam. Sugerujesz podanie ccc w 2 tygodniu kwietnia??   A od 15 lutego to się spało z azotem ??   z tym 7 kwietnia masz racje, już to sam zauważyłem- poprawka. To tym bardziej z uwagi na warunki wiadome -brak opadów- nie powinieneś stosować ccc. To tak jakby głową walić w mur, czyli wbrew logice.

Edytowane przez taux
  • Haha 1
Opublikowano

azot był podany w pierwszych dniach marca 150 saletry i 200 saletrzaku  na mokrą glebę   i poszedł jeszcze na to  spory deszcz a skracana była  5 tygodni póżniej. panie mądraliński.

20 minut temu, taux napisał:

Paliło ją bo dałeś azot jak nie było wody. Bakterie i roślina mądrzejsze od człowieka. A podanie ccc to już nieudolność.

37 minut temu, taux napisał:

Reklamowe rozwinięcie ccc (cena czyni cuda) się nie sprawdziło, takie czary. A pogoda mówi sprawdzam. Sugerujesz podanie ccc w 2 tygodniu maja?? Gdzie na pewno masz podflagowy jak nie dalej. Cosik Panu nie zatrybiło.  A od 15 lutego to się spało z azotem ??

CCC podane było 7  kwietnia gdzieś ty zaleciał  do połowy maja . 

Opublikowano

Witam panowie,

mam w planie (gdy tylko pogoda pozwoli) oprysk na chwasty w pszenicy jarej- Mustang forte + siarczan lecz dziś pojawiła się skrzypionka w znacznej ilości. Czy dodawał ktoś do takiej mieszaniny cyperkill? Jakieś przeciwwskazania?

Nie uśmiecha mi się oddzielnie pryskać, na prognozach odpowiedniej pogody też jak na lekarstwo. Sprawa pilna bo może jutro coś się uda podziałać

Opublikowano

1 godzinę temu, taux napisał:

270kg/ha przy MTZ 53 to obsada 480 minimum. Kiedy to było siane ?? Tylko po co taka ilość? Ja jakbym nie robił to zawsze MTZ powyżej 52, taka odmiana.,i sieje od 140 do 200 kg /ha zależności od  terminu. W zeszłym roku było średnio 8,2t /ha, w tym przy takich dużych opadach to mniej niż 9 nie będzie.

jaka odmiana

Opublikowano

O widzisz! ja też jutro bo potem tydzień jakiś przelotnych deszczów a moja septorioza tylko na to czeka. 

Jutro okienko i ciepło i sucho i bez opadów. Czas najwyższy bo 38 dni od T1 

Opublikowano
56 minut temu, piotrczem napisał:

Witam panowie,

mam w planie (gdy tylko pogoda pozwoli) oprysk na chwasty w pszenicy jarej- Mustang forte + siarczan lecz dziś pojawiła się skrzypionka w znacznej ilości. Czy dodawał ktoś do takiej mieszaniny cyperkill? Jakieś przeciwwskazania?

Nie uśmiecha mi się oddzielnie pryskać, na prognozach odpowiedniej pogody też jak na lekarstwo. Sprawa pilna bo może jutro coś się uda podziałać

2 tygodnie temu w jęczmienia mustang forte i cyperkil.  Efekt super.  Jęczmień idzie jak burza

Opublikowano
ravoj napisał:

O widzisz! ja też jutro bo potem tydzień jakiś przelotnych deszczów a moja septorioza tylko na to czeka. 

Jutro okienko i ciepło i sucho i bez opadów. Czas najwyższy bo 38 dni od T1 

chyba mieszkamy w tym samym regionie, ja okolice Białej Podlaskiej, czym będziesz pryskal? Ja mam tebukonazol i azoksystrobina, planuję dac 200g pierwszego i 150g drugiego, co myślisz mam zapas obu środków to mogę zmienić. na t1 poszło capalo 1.8

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, lukasz222 napisał:

żadna poważna mieszalnia nie kupuje pszenicy powyżej 13-14 białka bo tak wysokie nie ma pokrycia w aminokwasach i ni uja nie idzie tego zbilansować. kończy się to sraczką i smrodem.

Edytowane przez 90210grzesiu
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, 90210grzesiu napisał:

żadna poważna mieszalnia nie kupuje pszenicy powyżej 13 białka bo tak wysokie nie ma pokrycia w aminokwasach i ni uja nie idzie tego zbilansować. kończy się to sraczką i smrodem.

idzie zbilansować, z tym że każda mieszalnia jedzie na swoich wypracowanych wzorcach, jedna będzie skupować takie 13%+/- 0,2% a inna sam odpad 12% i niżej- nie jest ekonomicznie uzasadnione zmieniać wypracowanych już wzorców tak często jak często kupują komponenty, dlatego też kupują tylko określone, które im pasują. Skąd niechęć mieszalni pasz do łubinów lub grochów pomimo ich zdatności do pasz na poziomie nie mniejszym niż soja czy słonecznik? Aż dziw bierze że ja niewykształcony w paszoznawstwie potrafię to zbilansować używając trzech dodatkowych aminokwasów, a taka paszarnia idzie na łatwiznę. Po paszy sporządzanej u mnie jakoś drób jest zdrowy i jest mało upadków, a i w normie ze wszystkimi innymi parametrami. Po ich mieszance komponowanej przez specjalistów niby jest masakra. Dziwne? Czy typowe? Każda mieszalnia będzie dążyła do jak najbardziej ekonomicznych i słusznych dla niej samej wyborów. Będzie tworzyć tanio, sprzedawać rzecz jasna 30-50% drożej ale niezbyt dobrze. 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

idzie zbilansować, z tym że każda mieszalnia jedzie na swoich wypracowanych wzorcach, jedna będzie skupować takie 13%+/- 0,2% a inna sam odpad 12% i niżej- nie jest ekonomicznie uzasadnione zmieniać wypracowanych już wzorców tak często jak często kupują komponenty, dlatego też kupują tylko określone, które im pasują. Skąd niechęć mieszalni pasz do łubinów lub grochów pomimo ich zdatności do pasz na poziomie nie mniejszym niż soja czy słonecznik? Aż dziw bierze że ja niewykształcony w paszoznawstwie potrafię to zbilansować używając trzech dodatkowych aminokwasów, a taka paszarnia idzie na łatwiznę. Po paszy sporządzanej u mnie jakoś drób jest zdrowy i jest mało upadków, a i w normie ze wszystkimi innymi parametrami. Po ich mieszance komponowanej przez specjalistów niby jest masakra. Dziwne? Czy typowe? Każda mieszalnia będzie dążyła do jak najbardziej ekonomicznych i słusznych dla niej samej wyborów. Będzie tworzyć tanio ale niezbyt dobrze.

Może w drobiu idzie to ogarnąć, ale w trzodzie jak dasz prosiakom paszę z samej pszenicy 16 białka to nie idzie zbadać jakich aminokwasów brakuje i się ze rają. Natomiast jak weźmiesz 12% pszenice i dołożysz do tych 16% w paszy pśs to będzie git. Niby białko to samo a efekt skrajnie inny. ps Trzoda może jeść samą pszenicę, a pasza 16 białka nie jest za mocna. Ps 2 Nigdy nie miałem białka w pszenicy mniej niż 12 a i 16 się trafiało i były problemy.

Edytowane przez 90210grzesiu
Opublikowano (edytowane)

6 minut temu, 90210grzesiu napisał:

Może w drobiu idzie to ogarnąć, ale w trzodzie jak dasz prosiakom paszę z samej pszenicy 16 białka to nie idzie zbadać jakich aminokwasów brakuje i się ze rają. Natomiast jak weźmiesz 12% pszenice i dołożysz do tych 16% w paszy pśs to będzie git. Niby białko to samo a efekt skrajnie inny. ps Trzoda może jeść samą pszenicę, a pasza 16 białka nie jest za mocna.

może i tak, nie znam się na trzodzie... z tym że idzie zbadać wszystko, pojedyncze aminokwasy w każdym komponencie też i nie trzeba posiłkować się wysokością białka

zresztą są aminokwasy do kupienia i te się uzupełnia jeżeli brakuje teraz, 15 lat temu jak nie było możliwości to się liczyło białko... przynajmniej dla drobiu

teraz tak samo ważny jest jego poziom jak i ilość włókna, tłuszczu, poziomy aminokwasów, wszystko można uzupełnić czym innym... kiedyś np. soja nie miała zamiennika, teraz można ją wyeliminować łubinem i słonecznikiem (są minusy i jakieś niedogodności, ale można to robić z dobrym skutkiem)

Zresztą w UE dyskutują czy nie dopuścić mączek kostnych z powrotem do użytku- lobby paszowe widać za drogo płaci za komponenty i chce czegoś taniego jak widać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v