Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, karban napisał:

W zeszłym roku robiłem fungicydem i za trzy dni Moddus i końcówki przypalone. Potem to zeszło na szczęście, ale nie chciałbym tego powtarzać. Trudno powiedzieć jaki to miało wpływ na plon.

ba no to czym regulowac by nie przypalało , bo trzeba regulacje robic bo zeby nie wyległo 

Opublikowano
27 minut temu, yacenty napisał:

u mnie szło na pierwszy strzał 1l ccc + 0.5kg medaxu, na drugi strzał 0.3kg medaxu

Ostro poleciałeś mimo suszy. Ja przy t1 0.4 medax max i 500-550g ccc. A przy t2 0.25kg medax max.

Niska pszenica to wg was wada? Nie rozumiem, chyba że na słomie wam zależy.

Opublikowano

Patrzeć na prognozę pogody i nie walić skracania z fungi (zwłaszcza triazolami) w czasie przymrozków, w dodatku kiedy brak opadów i na polu popiół, czyli roślina ma mocny stres.

No i nie mylić poparzeń z uszkodzeniami mrozowymi, bo te występują czasem i bez zabiegów

• Like 2
Opublikowano

Pany mam coś takiego w pszenicy Bohemi. Czy to czasem jakaś wczesna odmiana pszenicy czy jest to pszenżyto?

Pszenica Bohemia bez skracania w najgorszym miejscu zdjęcie może nie oddaje stanu ale jest ciemno zielona. Zastanawiam się czy dobrze zrobiłem że nie skróciłem pszenica wysoka 80-90 cm miejscami. Mam jeszcze medax czy jest sens go zastosować w pszenicy jest liść flagowy? Pszenica po zabiegu T2.

20200522_081906.jpg

20200522_083611.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, drobny napisał:

w fazie liscia flagowego 0,5l Cerone wystarczy?

U mnie w fazie wyłaniania się flagowki poszło pół litra i efekt taki że pomiędzy flagowym a podflagowym jest 3 cm tylko. Pytanie czy flaga w pełni rozwinięta czy nabrzmiewa już kłos w pochwie, bo jeśli tak to ja bym więcej jak 0.4 nie dał, a potem ewentualnie po wyjściu całego kłosa z pochwy 0.25 i niech stoi sztywno

Opublikowano
1 godzinę temu, Zbyszek3939 napisał:

U mnie  po Trineksapak  etylu + ccc  to po wykłoszeniu może będzie do kolan😄 ale słomy mi nie trzeba  najbardziej szkoda że za dużo odrzuciła pędów . Ale kto mógł przewidzieć taką pogodę.🙄

Słomy nie będzie i ziarna też.

Opublikowano
piotrek19 napisał:

Będę dawał azoksystrobinę (Amistar) i tebukonazol (Orius). Na etykietach nic o tym nie ma. 

jakie dawki planujesz dac?

jutro jak planowałem jadę z t2+ CYPERKILL+ yara zboża 0.5l w pszenicy bo zapowiada się bez wietrzny i słoneczny dzień, a na deser mocznik siarczan magnezu i CYPERKILL na owies

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, yacenty napisał:

u mnie szło na pierwszy strzał 1l ccc + 0.5kg medaxu, na drugi strzał 0.3kg medaxu

Czyli mimo największej suchoty od kilkunastu lat wielu zastosowało CCC, no ciekawi mnie efekt końcowy tego zabiegu, tylko napiszcie bez ściemy, ale w sumie i tak nie uwierzę xD

Pójdę w żniwa do sąsiada bo on  nalał tego że ho ho to  zobaczę co tam mu się sypie na przyczepę i potwierdzę albo obalę mity.  

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

0,8l/ha CCC, 0,3l/ha Moddus i potem jeszcze 0,1l/ha Moddusa na flagę dawałem. Od 4 marca do dziś 70mm, wcześniej nie wiem bo nie miałem deszczomierza. Zdjęcia w galerii, wieczorem pójdę na obchód to aktualne zdjęcia porobię.

Opublikowano
32 minuty temu, dzikiWschód napisał:

jakie dawki planujesz dac?

jutro jak planowałem jadę z t2+ CYPERKILL+ yara zboża 0.5l w pszenicy bo zapowiada się bez wietrzny i słoneczny dzień, a na deser mocznik siarczan magnezu i CYPERKILL na owies

Planuje po 125g w pszenżytach i pszenicy. Zboża mam bardzo zdrowe jak nigdy. Nad robakiem myślałem ale jak będę pryskał w dzień to nie chce pszczół potruć. Owsy może też odżywię jak się wyrobie.

Opublikowano
21 godzin temu, warchest napisał:

Pryskacie od wciornastka? Czy jaki inny robak teraz jest na pszenicy, bo u nas w okolicy kilka osób pryskalo właśnie pszenicę od wciornastka prawdopodobnie, i co jeszcze do tego zabiegu można dorzucić oprócz grzyba? 

Co to jest na pszenicy u mnie 

IMG_20200521_165032.jpg

Co do szkodników w zbożach to w ostatnich dniach na polach cały atlas. Skrzypionka, wciornastek, żółwinek zbożowy, mszyce. Duzo jest też lenia ogrodowego/marcowego, ale tego nie zwalczajcie, nie jest szkodliwy dla zbóż

15 godzin temu, Damian89x napisał:

Witam. U mnie pszenica zaczyna się wykłaszać, czy zabieg w postaci 10kg mocznika + 10kg siarczanu magnezu na 1ha nie spierdzieli mi roboty? Chciałbym ją zasilić ponieważ tu gdzie trafia się słaba ziemia (glina) jest blada jak d*pa eskimosa... Tydzień temu szedł zabieg w postaci Plonvit Opty 4kg/ha + Plonvit zboża 1L/ha, cztery dni temu T2 Falconem. Mocznik z siarczanem magnezu chciałbym zaaplikować w sobotę. Co Wy na to? 

Jak obawiasz się stosowania mocznika to pamiętaj że ważne jest stężenie (nie podałeś ilości wody więc nie wiadomo jakie będzie stężenie), dzień ciepły i pochmurny, ogrzana woda. Przy wyższych stężeniach dodaj opokera, adiuwant spowalniający wchłanianie nawozów, fungicydów i innych środków.

• Root Admin
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Czyli mimo największej suchoty od kilkunastu lat wielu zastosowało CCC, no ciekawi mnie efekt końcowy tego zabiegu, tylko napiszcie bez ściemy, ale w sumie i tak nie uwierzę xD

Pójdę w żniwa do sąsiada bo on  nalał tego że ho ho to  zobaczę co tam mu się sypie na przyczepę i potwierdzę albo obalę mity.  

ale w czym masz problem? jakieś konkrety czy tylko po marudzić i sie wywyższyć, jaki to jesteś naj?

Opublikowano

U mnie też ta pszenica nędzna,rzadko jest. Niby ma po 3,4, ale nie wiem czy to ostatni raz jak tak rzadko sialem około 300szt/m. Jeszcze do niedawna wmiare to wyglądało a teraz to ani na pole niechce mi się iść. 

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, drobny napisał:

I ja zrypałem z regulacją wilejki,przy T1 dałem tylko 0,3l moddusa później było sucho to odpuściłem 2 skracanie i tak jak kolego piszesz ostro poszła do góry i na dniach będzie się kłosić,w najlepszych miejscach już ma 100cm.Doradcie jest jeszcze sens dać moddus ??

ja trochę wcześniej dałem na jeden kawałek trineksapak i zamiast skrócić to... dokrzewiłem. Potem były chłody i brak deszczu, także u mnie lekko ponad tydzień temu dopiero poszła druga dawka moddusa, ale Spirella już ma 80 z kłosem będzie 90 miejscami nawet ciut więcej ;). Ale jak szczotka, gęsta. Na drugim kawałku mimo wcześniejszego skracania też częściowo dokrzewiło, ale widać że i skróciło o to 10cm (Ostroga). Także za wcześnie zabieg też nie jest wskazany. Dawka ma też dość małe znaczenie z obserwacji (może zbyt małe nawożenie dla lepszego efektu lub zbyt słabe gleby, do końca niewiem) , bo tam gdzie poszło 0,2-0,3 modusa to wcale niższe nie jest niż tam gdzie poszło 0,15), no ale wyczuwalnie sztywniejsze od kontroli- więc coś podziałało.

17 godzin temu, warchest napisał:

a u mnie bylo temu ze pomieszane regulacja i grzyb ? gdybym solo zrobil to by nie przypaliło ? czy czemu jak tyle lat stosowane i wszystko przypalilo lekko artist tez pszenice 

i przy regulacji i grzybie naraz nic nie przypaliło ci pszenicy ? bo ja dawałem modan to jest teoretycznie to samo co moddus tylko troche tanszy czyzby to była wina ze to poszedł modan a nie moddus ? 

ja wiem czy nazwa środka ma takie znaczenie- używałem orginalnego Moddusa, Prtotega, Windsara (ciech), w tym roku Cuadro- wszystko trineksapak i z obserwacji nie widzę różnicy. Każdy działa i żaden mi nic nie przypalił. Ale nigdy nie dawałem pełnych dawek z butelki, a 75% w przypadku oryginału, do nawet 50% w przypadku Cuadro z tego roku. Dawka zależy od wielu czynników, w tym roku od suszy. Reakcja rośliny również.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, yacenty napisał:

ale w czym masz problem? jakieś konkrety czy tylko po marudzić i sie wywyższyć, jaki to jesteś naj?

Poprostu nie umie stosować efektywnie i bezpiecznie ccc to i skaleczył się boleśnie pewnie.

1 godzinę temu, Mareg napisał:

U mnie po 0.5kg medaxu na r1 wszystkie są do kolan, euforia delawar desamo wszystkie w kolano 😅 przy 200 kg N

To chyba dość wysoka jak po skracaniu? Bo u mnie żyto do kolan po 0.6 medaxa

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
17 godzin temu, ravoj napisał:

I u mnie to samo kropka w kropkę było, ale za to teraz cudo i powiem, że jest szansa na dobry polon w porównaniu do konkurencji, że tak powiem. 

polon zawsze jest dobry ;), tylko deczko radioaktywny i na dłuższą metę niebezpieczny...

ale rzeczywiście mimo końcówek jest to w tym roku najlepsza pszenica jaką mam (pomimo nieplanowanego dokrzewienia). 

Opublikowano
32 minuty temu, SawekBraczyk napisał:

U mnie też ta pszenica nędzna,rzadko jest. Niby ma po 3,4, ale nie wiem czy to ostatni raz jak tak rzadko sialem około 300szt/m. Jeszcze do niedawna wmiare to wyglądało a teraz to ani na pole niechce mi się iść. 

Czyli wolisz mieć gęsto na polu, rośliny zabijające się o wodę i z kłosami jak fiutki nietoperza, zamiast rzadziej, mniej stresowo i z konkretnym kłosem?

• Like 1
Opublikowano

Dzisiaj widziałem pszenicę ktora była siana 270 kg/ha, obrcnie jest rzadsza od mojej sianej 170 kg/ha. 

Nie mówię, że należy siać malo, jesli mtz jest niski to 140 kg moze byc optymalne. Najgorsze jak ktos sieje co roku po 250 kg, bo zawsze tak sial...  i zdziwienie ze co roku inaczej  😛

Opublikowano
1 godzinę temu, Mareg napisał:

U mnie po 0.5kg medaxu na r1 wszystkie są do kolan, euforia delawar desamo wszystkie w kolano 😅 przy 200 kg N

U mnie po 0,5 kg  medaxie na r1 tak samo, po modusie na r1 nieznacznie wyższa. Na r2 poszedł modus w dawce 0,3 plus T2.  Zero przypaleń. Trzeba pamiętać, że im wyższa odmiana tym większy potencjał skracania. 70% azotu do nalewania ziarna zależy od zgromadzonych w słomie składników.  Zastosowałem  N3 i planuje T3. A tak na marginesie czytając forum, ten rok pokazuje dobitnie każdemu jego błędy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

no się właśnie zastanawiam jak jest z tym CCC i czy faktycznie szkodzi w suszę, bo ze dwa tygodnie na przełomie marca i kwietnia wszyscy tu pisali, że taki niedobry  i nikt  nie używa, tylko Moddus albo Medax a teraz odwrotnie  i nawet Etafon  @jahooo dawał, to sam już nie wiem, dlatego pytam. 

A fakt, że w ubiegłym roku skracanie CCC z Moddanem mi nie wyszło i może faktycznie przez chlorek, bo nie było zbyt bogate ani mieszane. No ale... 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v