Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dolistnie 100l rsm?

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

rozmawiałem ze znajomym w zeszłym tygodniu to jacyś ludzie zatrzymali się przy jego polu podczas oprysku na rzepak który kwitl, mówił że było ok 19, chodzili po drodze i robili zdjęcia, spanikowal, zlozyl lance i wrócił do domu, skończył dopiero noca

Opublikowano
2 minuty temu, dzikiWschód napisał:

rozmawiałem ze znajomym w zeszłym tygodniu to jacyś ludzie zatrzymali się przy jego polu podczas oprysku na rzepak który kwitl, mówił że było ok 19, chodzili po drodze i robili zdjęcia, spanikowal, zlozyl lance i wrócił do domu, skończył dopiero noca

Hmm no chyba ciut za wcześnie, pszczelarzem nie jestem ale jeżeli nie było niskich temperatur to raczej jeszcze latały 

Opublikowano
Dnia 18.05.2020 o 23:05, szpeloch napisał:

Puma jest do trzeciego kolanka a Axial do drugiego. Czy kiedyś pryskaliście w takiej fazie rozwojowej pszenicy?

Ale głupoty piszesz. Jak już to Axial 50 EC jest do flagi ale spokojnie można na wykłoszoną pszenicę dać.

Opublikowano

Przczoly kończą robotę w słoneczny dzień nawet po 20 grubo środek niby nie szkodzi pszczołom ale jak oblot mają przez pole np. moje ja je po pryskam nie padną ale do ula już nie zostaną wpuszczone więc i tak padną. Jak pochmurno to szybciej kończą robotę. 

Opublikowano

Widzisz a z pszczółką jest tak że jest czasem na pożytku o 6 rano albo o 20 wieczorem, a o 12 w południe nie.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Uziu92 napisał:

to i dopłat nie zobaczysz na koncie😁 ich nie obchodziło nic

No ale jest jakiś przepis że nie można pryskać w dzień ?

Jak bym czekał na noc . To bym musiał napierdzielc do północy te opryski chodź obszarnikiem nie jestem. Ja rozumiem kwitnący rzepak , albo jak jest że 25 stopni w maju nieraz to lata tego dookoła . Ale w pszenicy , w dodatku np. jak teraz jest kilkanaście stopni to muchy zabardzo nie widać a gdzie tam pszczoła będzie.

Chyba że te chabry nam zakwitną co tu każdy ma z nimi problem w tym roku :)

Edytowane przez robercikj100
  • Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, Zapracowany napisał:

Widzisz a z pszczółką jest tak że jest czasem na pożytku o 6 rano albo o 20 wieczorem, a o 12 w południe nie.

Rozumiem że masz ule i znasz zwyczaje pszczół. Może być też zupełnie odwrotnie. 

Opublikowano
7 godzin temu, Mich9 napisał:

poszło 2 kg siarczanu potasu i 100 litrów rsm 32 przy okazji robienia mszycy i skrzypionki, zobaczymy

Czemu taka niska dawka potasu? Jaka ilość wody? 

Opublikowano
8 godzin temu, Roxer napisał:

To wszystko jesienią? A wiosną do jakiej fazy i czym niszczyłes tego chabra? U mnie od jednej miedzy, jakieś 30a sporo go wyszło i też będę musiał poprawić żeby chociaż nie zakwitł :/

To wszystko jesienia i wreszcie spokoj

Opublikowano
7 godzin temu, Mariu napisał:

Rozumiem że masz ule i znasz zwyczaje pszczół. Może być też zupełnie odwrotnie. 

Właśnie to ci tłumaczę,  to że nie pryskasz w samo południe o niczym nie świadczy,

Młodszy brat ma pasiekę.

Opublikowano
8 godzin temu, Uziu92 napisał:

to i dopłat nie zobaczysz na koncie😁 ich nie obchodziło nic

To chyba Cię nie lubią. W dzień nie wolno pryskać roślin kwitnących na których mogą być pszczoły, na resztę możesz wjeżdżać i się nie bać bo nic za to nie mogą zrobić 

• Like 1
Opublikowano
mich18 napisał:

7 godzin temu, Mich9 napisał:

poszło 2 kg siarczanu potasu i 100 litrów rsm 32 przy okazji robienia mszycy i skrzypionki, zobaczymy

Czemu taka niska dawka potasu? Jaka ilość wody? 

jeszcze potem na kłos 2 kg

Opublikowano

Zostało mi trochę środka Impact 125 SC i Ambrossio 500 SC. Mogę to połączyć i dać na flagę w pszenicy ozimej ostroga razem z siarczanem magnezu? Nie przypali mi jej taka mieszanka?

Opublikowano
9 godzin temu, Mariu napisał:

Przczoly kończą robotę w słoneczny dzień nawet po 20 grubo środek niby nie szkodzi pszczołom ale jak oblot mają przez pole np. moje ja je po pryskam nie padną ale do ula już nie zostaną wpuszczone więc i tak padną. Jak pochmurno to szybciej kończą robotę. 

To że nie wpuszcza nie oznacza śmierci. Rosa deszczyk oblot po kwiatach nektaru w bród. Z czasem smród zejdzie i żarcia w brud. Najważniejsze aby przymrozku nie było. Co do pryskania w dzień!!!! Nie wolno pryskać zboża grochów itp rzepaku kwitnącego. A zbóż jeżeli chwasty już w nich zakwitły - wtedy już można po d*pie dostać. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v