Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
kamil255 napisał:

Robić dzisiaj T2, w nocy ma być 3° a jutro już 0°, czy czekać aż się ociepli? Fungicyd Kier

Ja dzis robilem od 10 rano do 14. Było pochmurno i 14-15 stopni. W nocy a bardziej nad ranem ma byc +5. jutro podobna temp ale juz nad ranem nastepnego dnia +2

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil255 napisał:

Robić dzisiaj T2, w nocy ma być 3° a jutro już 0°, czy czekać aż się ociepli? Fungicyd Kier

Też chciałem w tym tygodniu robić t2 ale chyba się wstrzymam i zrobię po tych chłodach . Może w sobotę , ewentualnie w następnym tygodniu . Najwyżej wyjdzie  t2/t3

• Haha 1
Opublikowano

Mam zamiar robić T2/T3 w pszenicy i pszenżycie ozimych. Będzie szedł Priaxor + tebu. Na T1 szło Capalo i na razie wszystko zdrowe. Kiedy to najlepiej wykonać? Rozumiem, że po wykłoszeniu ale od razu czy po kwitnieniu?

Opublikowano

jak juz robic to nie czekac do wieczora tylko pryskac od 10 rano. Oprysk bedzie mial czas na wchloniecie. Smiali sie ze mnie ze regulacja mi nie zadziala w pszenicy bo na drugi dzien nad ranem bylo -1 ale zabieg skonczylem robic po 14 godz i mial duzo czasu na wchloniecie i zadziałał bo mam na klinie kontrolke i pszenica na kontrolce jest znacznie wyzsza i z lekkimi chorobami.

Opublikowano

Witam, 

Mam pytanie, wychodzi mi septorioza, niewielka, ale zaczyna.

Myślę, nad 250g prochlorazu  z 125g tebukonazolu.

Pszenica jest w fazie 3 kolanka

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Waaak napisał:

Witam, 

Mam pytanie, wychodzi mi septorioza, niewielka, ale zaczyna.

Myślę, nad 250g prochlorazu  z 125g tebukonazolu.

Pszenica jest w fazie 3 kolanka

Stronę wcześniej kolega podał tabelki z substancjami i ich skutecznością, zajrzyj tam.

Opublikowano
42 minuty temu, Zapracowany napisał:

Stronę wcześniej kolega podał tabelki z substancjami i ich skutecznością, zajrzyj tam.

Patrzyłem tam, chciałbym znać opinie z praktyki 

Opublikowano
Przed chwilą, dzikiWschód napisał:

W sobotę mam super okienko do zabiegów, praktycznie bez wiatru i od 8 pokazuje mi 10 stopni a od 19 pokazuje deszcz więc rano t2+yara zboża 1l

U mnie ma padać

Opublikowano

Ja tez co roku mialem problem z chabrem na wiosne po jesiennym oprysku.

W tym roku poszla taka mieszanka chlorotoluron2l+diflufenikan0,15l+tribenuron 10-15g+fluroksypyr 0,2l efekt super zero chwastow

Opublikowano
28 minut temu, krzysztofsb napisał:

Ja tez co roku mialem problem z chabrem na wiosne po jesiennym oprysku.

W tym roku poszla taka mieszanka chlorotoluron2l+diflufenikan0,15l+tribenuron 10-15g+fluroksypyr 0,2l efekt super zero chwastow

To wszystko jesienią? A wiosną do jakiej fazy i czym niszczyłes tego chabra? U mnie od jednej miedzy, jakieś 30a sporo go wyszło i też będę musiał poprawić żeby chociaż nie zakwitł :/

Opublikowano
1 godzinę temu, Waaak napisał:

Patrzyłem tam, chciałbym znać opinie z praktyki 

Twoja mieszanka słaba na septoriozę jak polopiryna na hemoroidy. 

Tu nie ma żartów i środki muszą być oparte na porządnych substancjach, a jak już widać chorobę to dobrze wiesz że masz już ją dobry miesiąc. 

Z tanich środków strobiluryny, protiokonazol, epoksy i na koniec chlorotalonil na zabezpieczenie. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v