Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie nie było o legalności tylko raczej o skuteczności. Ja mam kilka litrów Antywylegacza który jakos mi sie zawieruszyl w kącie a termin ważności upłynął w 2017 roku. Mialem stosować w roku kolejnym ale w 2018 i 2019 była susza i zrezygnowałem z jakichkolwiek oprysków regulujących. Czy taki środek 3 lata po terminie byłby jeszcze skuteczny? 

• Sad 1
Opublikowano
4 godziny temu, mraukot napisał:

Nikt nie ma prawa wprowadzać do obrotu środków po upływie terminu ich ważności !!!!

Znalazłem w sklepie internetowym capalo w dość fajnej cenie niestety dzwonią do mnie i mówią że data ważności styczeń 2020.

Brac czy raczej się wystrzegac takich zakupów? 

Opublikowano
19 minut temu, luki08 napisał:

Znalazłem w sklepie internetowym capalo w dość fajnej cenie niestety dzwonią do mnie i mówią że data ważności styczeń 2020.

Brać bo zapewne przecenione .

Nie bądź taki bojaźliwy .

• Thanks 1
Opublikowano

Na niemieckich opryskach nie ma daty ważności i jest git.. Jeśli przechowane tak jak należy to nie ma co się ich bać, a jak przemarznięte to mogę mieć datę i do 2022 roku a i tak będzie pupa

Opublikowano
27 minut temu, galan99 napisał:

Brać bo zapewne przecenione .

Nie bądź taki bojaźliwy .

nie chodzi mi o to czy srodek zadziała ,ale o sam zakup czy nie zostana gdzies moje dane i  czy nie bedzie kiedys problemu ze kupilem i uzyłem po terminie ,czy piorin ma jakis dostep zeby to sprawdzic . na fakture nie potrzebuje ,ale skepy wystawiajaporagon imienny zeby to nie bylo problemem

Opublikowano

Paragon imienny ? pierwsze słyszę . Że jak , idziesz do sklepu w którym cię nie znają , kupujesz np. woreczek moczniku , czy czegoś innego i ci wołają dane osobowe . No bez jaj , chyba że wołasz faktury , bądż płacisz przelewem. To tak jak byś poszedł po chleb i też będziesz musiał dane do paragonu podać .W jakim rejonie takie cuda ?

Opublikowano

nie w moim rejonie tylko w skepach internetowych,szkoda bo teraz nie znajde, ale rok temu wlasnie tak miałem, przeciez swoje dane podajesz na zamówieniu i adres dostawy tez ,zamiast faktur wlasnie dostałem paragon imienny

A jednak znalazłem 

IMG-20200219-WA0001.jpg

Opublikowano

Czasami zamawiam przez internet w np. dla roślin i zawsze miałem normalny paragon w paczce , a na zewnątrz przyklejone dane dla kuriera . Po drugie  raczej nikogo nie będzie obchodzić że pryskasz przeterminowanym , pryskasz na swoją odpowiedzialność że środek nie zadziała . Po trzecie jak się boisz że podajesz dane przy zamówieniu , to niech ci ktoś z rodziny zamówi i już nie będzie twoich danych . Swoją drogą tęż nieraz takie środki kupuje jak jest sporo taniej .

Opublikowano
13 godzin temu, piozz napisał:

Pszenica jara Arabella czy Harenda-wypowiecie sie?!!

Pytanie jaką masz glębę?Mam Arabellę parę lat i polecana jest na słabsze stanowiska.W ubiegłym sezonie  pomimo suszy sypała powyżej 6t.Przedplonem pszenica ozima.Wysiana 8 marca.Na temat Harendy się nie wypowiem.

Opublikowano

Pany co robić  z tą pszenicą ? Dookoła wszystkie zielone ładne A moja jakaś żółta I fioletowa takie przebarwienia ma są takie place , że jest zielona  ale więcej jest tych żółtych z fioletowymi  lisciami. Stanowisko po fasoli karłowej wapno było na  jesieni.  Jak ją ratować? 

20200220_093826.jpg

Opublikowano
mysza103 napisał:

Czasami zamawiam przez internet w np. dla roślin i zawsze miałem normalny paragon w paczce , a na zewnątrz przyklejone dane dla kuriera . Po drugie  raczej nikogo nie będzie obchodzić że pryskasz przeterminowanym , pryskasz na swoją odpowiedzialność że środek nie zadziała . Po trzecie jak się boisz że podajesz dane przy zamówieniu , to niech ci ktoś z rodziny zamówi i już nie będzie twoich danych . Swoją drogą tęż nieraz takie środki kupuje jak jest sporo taniej

Na swoją odpowiedzialność to możesz tworzyć wszelakie miksy i obniżać dawki, ale nie stosować środki po upływie ich terminu ważności. Kłania się znajomość Ustawy o Ochronie Roślin 😋 Odnośnie sprzedaży takich środków, to wiadomo że handlarzyna będzie chciał to upłynnić, bo chłopek - roztropek pokusi się na obniżkę ceny 30 zł za bańkę, a handlarzyna nie dość że i tak parę groszy jeszcze na tym zarobi, to przedewszystkim pozbędzie się kłopotu za którego utylizację musiałby zapłacić niemało.. Wogóle co to za kupowanie ŚOR w necie ? Nie macie tam w pobliżu "normalnych" hurtownii i sklepów ??

Opublikowano

slawek2209 gleba pewnie o slabym ph dokladnie niewiem bo na jesien wziolem w dzierrzawe 2 ha dopiero.. Haredna jest troche mlodsza bo z 2014 roku

Opublikowano

Jeżeli faktycznie jest problem z dostępnością towaru "na miejscu", to trzeba jakoś sobie radzić. Mnie zawsze zastanawia kwestia transportu śor (towar szczególnie niebezpieczny i szkodliwy) wraz z wszelakiej maści innymi przesyłkami... Rolnik nie może saletry transportować bez uprawnień, oznaczeń i innych .uji móji, a taki kurier w busie wozi środki bez jakiegokolwiek dodatkowego zabezpieczenia i wraz z np. żywnością !!! Jak do to cholery ma się do prawa w tym kraju ???

Opublikowano

Wychodzi na to , że pusta bańka po ŚOR jest bardziej niebezpieczna niż pełna . Nie ma co głośno krzyczeć , bo zakażą wysyłki kurierem , a to lepiej i taniej dla nas nie będzie .

Opublikowano
20 godzin temu, luki08 napisał:

nie chodzi mi o to czy srodek zadziała ,ale o sam zakup czy nie zostana gdzies moje dane i  czy nie bedzie kiedys problemu ze kupilem i uzyłem po terminie ,czy piorin ma jakis dostep zeby to sprawdzic . na fakture nie potrzebuje ,ale skepy wystawiajaporagon imienny zeby to nie bylo problemem

Nie sr** żarem 

kupuj jeżeli cenowo warto , jeszcze za rok tym możesz pryslac

a co do doradców na filmikach czy przedstawicieli terenów. Co oni mogą doradzić skoro większość z nich nigdy nawet ara pszenicy nie posiał 

Opublikowano

Szybkie pytanie, na t1 capalo 1. 4l czy wirtuoz 1l , cenowo wychodzi lepiej wirtoz, presja chorob duza szczególnie rdza i macznik. 

Opublikowano
Dnia 19.02.2020 o 17:05, luki08 napisał:

Bierz, ja brałem i różnicy nie zauważyłem, a parę groszy zostało.

38 minut temu, michal_xs napisał:

Szybkie pytanie, na t1 capalo 1. 4l czy wirtuoz 1l , cenowo wychodzi lepiej wirtoz, presja chorob duza szczególnie rdza i macznik. 

Za mało 1,4 l co najmniej 1,6-1.8 tyle że cena powala. A jak duża presja to nie wiem czy 1 l wirtuoza da radę bardziej skłonił bym się na 1,25  l.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v