Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie 20mm w czwartek w nocy a dziś w nocy 5mm aż inaczej się oddycha wilgotnym powietrzem m, nie wspomnę już o roślinach jak intensywnie zielone się zrobiły. W poniedziałek jadę z mocznikiem siarczanem i mikro w pszenicę, niech się spokojnie odbuduje po tych deszczach

Opublikowano
16 minut temu, Broody napisał:

U mnie na Podkarpaciu w nocy popadało, idę zaraz sprawdzić ile to było 😊

gdzie mniej więcej tak napadało bo ja okolice przeworska to w sumie były ulewy ale tak bardziej bokami poszły

Opublikowano
17 minut temu, Tigon napisał:

gdzie mniej więcej tak napadało bo ja okolice przeworska to w sumie były ulewy ale tak bardziej bokami poszły

Jednak słabo było... 4 litry po 22 Jarosław. 

Właśnie w południe też szła burza i tylko pokropiło u mnie a wyglądało że na Rzeszów poszło i na Lubaczów druga chmura 😏 u mnie też te ulewy bokami, ale dobre i to co spadło 😁 każda kropla na wagę zboża 😄

2 minuty temu, SuperRolnik1 napisał:

Trochę popadało więc chce podać azot pszenicy. Mocznik 100kg/ha lub w opryskiwacz stężenie ok 6%. Która opcja według Was będzie lepsza? 

Mocznik tylko przed pewnym deszczem, bo pójdzie w powietrze głównie 😒

Opublikowano
49 minut temu, KlimekPL napisał:

Też tak podejrzewam. Tak jak mój sąsiad mówił, że dał 100 kilo azotu na zboża i w końcu się okazało, że to było 100 kilo saletrzaku. No ale kolega niech lepiej sam sprecyzuje.

No cóż niektórzy uważają że 300 kg saletry czy 300 kg azotu to ,to samo . 300 kg azotu ,to już wychodzą okolice tony nawozu na hektar. Znajomy zawsze mówi ; Przecież sypę 200 kilo NPK pod zboża , tylko nie dodaje że 200 kg jakiejś lubofoski czy potafoski gdzie dostępnych składników jest mniej niż w 100 kg polifoski 8.

Opublikowano

Na pewno dobrze interpretujecie wyniki z deszczomierzów? U mnie spadło wczoraj 8 ale KRESEK i trzeba tą liczbę podzielić na 2 żeby uzyskać prawidłowy wynik w litrach/m2. Taką informacja jest na dessczomierzu

Opublikowano
16 minut temu, fcbarcelonacule napisał:

Na pewno dobrze interpretujecie wyniki z deszczomierzów? U mnie spadło wczoraj 8 ale KRESEK i trzeba tą liczbę podzielić na 2 żeby uzyskać prawidłowy wynik w litrach/m2. Taką informacja jest na dessczomierzu

Aż byłem zobaczyć . 1 kreska - 0.5 litra opadu , a kreski są co pół litra więc wychodzi tyle ile jest napisane np, do 10 litrów jest 20 kresek

Opublikowano

Artea na T2 w pszenicy, bez dodatku żadnego środka może być? Chciałem dokupić jakieś Tebu/Tazer ale nigdzie w lokalnych sklepach nie ma a zamawiać jednej butelki to nie warto chyba. Pszenica 150N/ha (450kg saletry w 3 dawkach), po poplonach. Na T1 poszedł Tilt Turbo 0,8l/ha i Mirage 0,8l/ha. T3 nie planuję.

Opublikowano
7 godzin temu, derek2223 napisał:

A między bbch 32-37 nie można czy po prostu nie da dobrego efektu?

Można, tylko nie będzie to tak efektywne i efektowne jak zabieg w fazie 1 kolanka, skrócisz/ pogrubisz tylko to co urośnie po zabiegu.

Opublikowano
rocco0987 napisał:

W późno sianych pszenicach deszcz spóźnił się o tydzień, w większości został tylko pęd główny reszta odrzucona, a z wiosny tak ładnie się rozkrzewiła.

Dziś wybrałem się na wycieczkę i widziałem pola dużych kilkuset hektarowych bambrow gdzie działki potrafią mieć i po 100ha to płakać się chce rzepaki rzadkie widać to z daleka, zboża jasnozielone w wypalonymi dziurami wielkości nawet 1 ha. Co roku przejeżdżając obok tych pół marzyłem żeby mieć takie plantacje jak oni ale nie w tym roku, masz rację super że przyszedł deszcz ale za późno żeby myśleć o wysokich plonach, a to dopiero wiosna więc co jeszcze przed nami...

Opublikowano

Pszenica pryskana 27.04 - 0,2l Moddus + 1 l Antywylegacz. Czy mogę po niedzieli zrobić drugi zabieg i powtórzyć dawki ??

I jeszcze co polecacie na T2 ?? Na t1 1 poszedł Topsin na t2 planowałem Weto 250 ale podobno wycofany z obiegu. W sklepie sprzedawca poleca Duett Start ???

Opublikowano

O i to jest przykład działania bez glowy

po co ten topsin na t1? Sprzedawca polecił . W tym roku modny jest soligor 2 l na ha. Tez dobrxe by bylo

raz skróciłes, teraz chcesz drugi. W jaki plon mierzysz? Jak wyglada lan

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v