Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, k16mk napisał:

Wg synoptyków, w Polsce syberyjski wyż dotrze najpierw do wschodnich granic, gdzie temperatura w drugiej połowie stycznia spadnie do -20 stopni, przynosząc ok. 20 cm śniegu. Na południu kraju można się natomiast spodziewać nawet 40 cm białego puchu. Najczarniejszy scenariusz przewiduje w Polsce temperatury rzędu nawet -30 stopni!

Syberyjskie mrozy opanują w drugiej połowie miesiąca całą Europę. Opady śniegu prognozowane są m.in. w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii czy Francji. W Skandynawii i europejskiej części Rosji temperatury mogą spaść nawet do -50 st. Celsjusza!

Niech potrafią przewidzieć co będzie za trzy dni, a wiedzą co będzie za trzy tygodnie. Paranoja. Ktoś normalny jeszcze w to wierzy?

Opublikowano
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Niech potrafią przewidzieć co będzie za trzy dni, a wiedzą co będzie za trzy tygodnie. Paranoja. Ktoś normalny jeszcze w to wierzy?

Nie trzeba przewidywać tylko obserwować Moskwę czy nie ma mrozu jak tam doj**ie i to samo będzie u nas to samo .

Opublikowano
2 minuty temu, Godzio napisał:

Jak myślicie będzie  coś z tego. siew okolo 10 listopada według mnie mocno zrobiła się żółta 

Wydłub i zobacz czy nie poszła za głęboko

Opublikowano

co ma pogoda w Moskwie do nas ? w listopadzie w Kazachstanie już było -30 na wschodzie Ukrainy prawie -20 , pare km na zachód i już w listopadzie moglibyśmy mieć 2 cyfrowe mrozy , podobnie było w grudniu , wszystko zależy od rozkładu mas powietrza i frontów

Opublikowano

miwigos, nie za bardzo rozumiem, czasem dwóch czasami sam. Ogólnie na trzy kombajny były dwa transporty.

do kubawww i dzikiwschód , żona raczej nie patrzy na kasę, bo narazie jej nie mam, nowe ķredyty na pole i na sprzęty itp. A poza tym tęskni i denerwuje się, że nie mam dla niej czasu. Tylko jak mi to Ojciec powiedział, że madrzeje się z wiekiem i tylko garb na starość.

Opublikowano
1 godzinę temu, Wichura123 napisał:

Wydłub i zobacz czy nie poszła za głęboko

Jest właśnie za głęboko około 5cm

1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

A jaka ma być dopiero wyłazi. 

Ale była zielona i zrobiła się żółta może na zdj tak tego nie widać 

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

co ma pogoda w Moskwie do nas ? w listopadzie w Kazachstanie już było -30 na wschodzie Ukrainy prawie -20 , pare km na zachód i już w listopadzie moglibyśmy mieć 2 cyfrowe mrozy , podobnie było w grudniu , wszystko zależy od rozkładu mas powietrza i frontów

A tak ma w okresie zimowym w Polsce jak naciągnie zimno z Północnego Zachodu to będzie mróz bardzo duży i tak samo Południowego Zachody będzie mróz .

obecnie wieje teraz z Południa to jest ciepło i tak samo jak ze wschodu wieje nie będzie mrozu dużego .

Zaś w lecie jak wieje ze wchodu deszczu nigdy nie naciągnie zaś Południowy Wschód będą burze duże i tak samo z Południowego Zachodu dajek zachodu jak naciągnie nisz to słota na 3 dni .

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, galan99 napisał:

A tak ma w okresie zimowym w Polsce jak naciągnie zimno z Północnego Zachodu to będzie mróz bardzo duży i tak samo Południowego Zachody będzie mróz .

obecnie wieje teraz z Południa to jest ciepło i tak samo jak ze wschodu wieje nie będzie mrozu dużego .

Zaś w lecie jak wieje ze wchodu deszczu nigdy nie naciągnie zaś Południowy Wschód będą burze duże i tak samo z Południowego Zachodu dajek zachodu jak naciągnie nisz to słota na 3 dni .

Czytasz co.piszesz? Jak w lato wieje ze wschodu to wschód polski zawsze dostaje obfity deszcz. W ostatnie suche lata w większości tylko deszcze ze wschodu uratowały plony. Tak mieszkam na wschodzie. Od zawsze powtarzam jak od cioci Angeli idzie deszcz to aby porosi a jak wujek Putin podesle deszcz to aż zalewa 

Opublikowano
11 godzin temu, galan99 napisał:

Przeczytaj uważnie co żeś wyskrobał.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v