Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
25 minut temu, galan99 napisał:

Posieli popryskali .

Teraz posłuchać wyciągniętych wniosków z ochrony pszenicy na T1 co się sprawdziło a co nie jakie substancje zadziałały .

Może być chłodno i mokro na wiosnę co się sprawdzi z danych środków dostępnych ? .

Jak możecie to się wypowiedzcie na ten temat .

W tym sezonie będzie znów mniej substancji fungicydowych więc jeszcze trochę to nie będzie za bardzo w czym wybierać .jeszcze trochę i  zostanie ze 2-3 środki z górnej półki 

• Haha 1
Opublikowano
44 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Słyszałem o wycofywaniu starych środków, podobno mają wejść nowe, ale oczywiście na bazie starych substancji aktywnych. Wyższa cena w skupie, wyższa cena chemii...

Ja słyszałem tylko o revflex z nowości . A ile wycofali już substancji i ile jest w kolejce do wycofania ?

Opublikowano
36 minut temu, rolnikos25 napisał:

Panowie warto teraz jechać i opryskać pszenice i żyto, wszystko już się krzewi,  w dzień ma być 9-10st noce 3-5st środek jakiego chce użyć to axial komplett pak 

Chłopie axial to na wiosnę 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

Ja słyszałem tylko o revflex z nowości . A ile wycofali już substancji i ile jest w kolejce do wycofania ?

Tak naprawdę to chyba nikt nie zna kompletnej listy substancji aktywnych do wycofania. Jakbym podał te co mieli/mają wycofać to byś się złapał za głowę. Łatwiej chyba wymienić te co przypuszczalnie mogą zostać. 

Opublikowano

Jak masz na myśli "List of candidates for substitution" to na pierwszy rzut oka z triazoli zostaje protiokonazol i ta nowa substancja z BASF. Z herbicydów doglebowych zbożowych zostaje chyba tylko prosulfokarb.

Opublikowano

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/pesticides_ppp_app-proc_cfs_draft-list.pdf

w zasadzie nic nie zostanie

metrybuzyna

prosulfuron

propikonazol

metsulfuron

imazamox

flufenacet

diflufenikan

chloroturon

oprócz tego

etefon

tebukonazol

prochloraz

miedzian

epoksykonazol

metalaxyl

metconazol

normalnie ekstra

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Pieniądze będą mniej wyda się na opryski na paliwo na mniejsze maszyny będzie zdrowo jak to powiadali od cepa zaczynali do cepa wrócisz .

Albo od sochy do sochy .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Wiem że bardzo wielu to się nie podoba bo zwiększali na maks plony  choć pogoda redukował albo suszą albo opadami a tu teraz redukcja dla zdrowia .

Unia w końcu poszła po rozum do głowy z tym truciem .

Edytowane przez galan99
  • Like 1
Opublikowano
jahooo napisał:

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/plant/docs/pesticides_ppp_app-proc_cfs_draft-list.pdf

w zasadzie nic nie zostanie

metrybuzyna

prosulfuron

propikonazol

metsulfuron

imazamox

flufenacet

diflufenikan

chloroturon

oprócz tego

etefon

tebukonazol

prochloraz

miedzian

epoksykonazol

metalaxyl

metconazol

normalnie ekstra

czyli takie mieszaniny jak expert met, snajper, nawet ta nowa bacara trio wypadną. Nie bedzie czym pryskac na chwasty

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v