Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Próbował ktoś połączenia modan z medax max?

Mam resztki modanu, więc nie wiem czy nawet było by 0.1l.na ha. Medax max dałbym 0.25kg na ha + modan na r2

Opublikowano
kellyq napisał:

Ja od przyszłego roku sypie kizeryt na wszystko, tzn. rzepak i pszenice. Rzepak to wiadomo ale w pszenicy jest duża różnica

grupa azoty wprowadza nowy nawoz Saletromag - azot siarka magnez. Mozna bedzie wszystko za jednym przejazdem podac.

• Like 1
Opublikowano

A jakieś różnice korzyści widzicie z podania potasu wiosna?

kolego noe przesadzaj ze 500 kg kredy przez 3 lata podniosło ci pH do 7. 
ja na start po żniwach pod talerzówkę daje 4 tony radkowit premium i mysle ze może z 4.5 do 5 podskoczy

w tamtym roku dawałem 1 tonę granulatu na posiane zboża. Ciężko powiedzieć czy coś to dało. Zrobie badanie jednej dwóch działek nie długo to będę wiedział czy granulat pogłownie jesienią podnosi ph

Opublikowano

Przy 4,5t Premium pewnie mocno magnez Ci podskoczy. Żebyś nie wpadł w antagonizm potas vs magnez. Pewnie będziesz musiał lekko zwiększyć nawożenie potasem.

Opublikowano

Nie przesadza. U mnie podobnie. Też mi granulat kredy podniósł z 4,5 do 7 w ciągu chyba 5 lat. Musiałbym spojrzeć w papierki. Ja dawałem kredę od 300kg do 500kg. Jednego roku i WAP mag też w takiej samej ilości gdzieś na przemian. W jednym roku jedno a w drugim drugie itd. 

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, andrzej1988 napisał:

grupa azoty wprowadza nowy nawoz Saletromag - azot siarka magnez. Mozna bedzie wszystko za jednym przejazdem podac.

Od kiedy? Wiesz coś więcej jaka cena i % składników?

Opublikowano
11 minut temu, masa24 napisał:

A jakieś różnice korzyści widzicie z podania potasu wiosna?

kolego noe przesadzaj ze 500 kg kredy przez 3 lata podniosło ci pH do 7. 
ja na start po żniwach pod talerzówkę daje 4 tony radkowit premium i mysle ze może z 4.5 do 5 podskoczy

w tamtym roku dawałem 1 tonę granulatu na posiane zboża. Ciężko powiedzieć czy coś to dało. Zrobie badanie jednej dwóch działek nie długo to będę wiedział czy granulat pogłownie jesienią podnosi ph

Przeczytaj ze zrozumieniem - po 500kg kredy przez 3 lata

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, jahooo napisał:

Przeczytaj ze zrozumieniem - po 500kg kredy przez 3 lata

kolego czytac potrafie. co to za ilosc 500 kg kredy? Sypane i 5 lat uwazam ze nie podniesie ph z 4  do 7.  

W takim razie po co zalecenia stacji chemicznych odnosnie wapnowania przy ph 4,5   zalecaja dac 5 ton czystego Cao. A ty uwazasz ze po tonie czystego Cao zalatwisz temat wapnowania??? 

• Like 2
Opublikowano

No cóż tak samo jak nikt nie uwierzy że komuś może sypać pszenica 10t tak samo z kreda. A ja niestety poprą tych co podają krede, przyjąłem pola po ojcu z ph ok 4, w pierwszym roku na każdą działkę dałem 4t wapna potem kolejne 4 lata kreda, zależy od roku i ile mailem kasy ale od 500 do 1000kg co roku po zniwach pod pług i w tym roku wyszło mi ph 6.5 średnio. dodam że średnio rocznie na każdą działkę idzie 250kg poli 6 i ok 120kg N więc też trochę dodatkowo zakwaszam.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Samsung123321 napisał:

Pszenica jara Frajda. Co tu proponujecie dać? Poszło pod korzeń 200kg Polifoski 8 ( to jest łąka przerobiona na pole, piekielnie mocna glina) Nic potem nie dawałem bo susza i była słaba ale 4 5 dni temu polało konkretnie i ładnie poszła do góry w porównaniu z tym co było. Saletra mocznik rsm?

20200502_140815.jpg

W tej fazie tylko azot szybko działający.Na mocznik nie ma czasu już, zwłaszcza że pod korzeń nie był dawany azot

Opublikowano

Masa24 możesz wierzyć nie wierzyć, ja też się bardzo zdziwiłem ale takie wyniki mi po 3 latach przyszły, próbki brane zawsze 3 z najgorszych miejsc i 3 odzienie badane. Tam gdzie było 5.8 wyskoczyło na 7.2 ziemię lekkie 

• Confused 1
Opublikowano
9 godzin temu, masa24 napisał:

Jako ze mysle już o nowym sezonie , zastanawiam się co zmienić żeby było lepiej. 
w tym zwiększyłem druga dawke saletry do 300 kg, wyglada niezłe żniwa pokażą efekt. Do oprysków daje siarczan magnezu i mikro , myślałem ze to zbędne ale pszenica po tym nabrała pięknego czarno zielonego koloru wiec trochę się do tego przekonałem . Mam pomysły na nowy sezon i może ktoś z was już to przerabiał .mianowicie zamierzam przejść na zaksan zamiast Anwilu. Jako ze walczę dopiero z pH , i jest poniżej 5 przed akcja wapnowania, może warto przejść ma zaksan który oczywiście pH nie podniesie ale może lepiej ten azot zostanie pobrany przez wapń?

kros z was stosował kizeryt wiosna i widział różnice? To samo pytanie odnośnie stosowania potasu 40-60 kg ha wiosna. Ktoś to robi widzi różnice ? Oglądam na yt jednego youtubera i to akurat wydają mi się ciekawe rozwiązania, ale czy warte zachodu?

Co do Zaksan'u to też się zastanawiam ale ze względu na granule. Do tej pory Pulan i miejscami między ścieżkami lub od granicy widać braki azotu tak jak by nie dorzucił rozsiewacz. Mówią że Pulan w stosunku do Zaksan'u szybciej działa. Co o tym sądzicie ??

Opublikowano
41 minut temu, slawek2209 napisał:

W tej fazie tylko azot szybko działający.Na mocznik nie ma czasu już, zwłaszcza że pod korzeń nie był dawany azot

Saletra a dawka uzależniona od preferowanej intensywności uprawy

Opublikowano

U mnie dzisiaj taki gość w pszenicy,

Najpierw zrobić CCC i dopiero N czy odwrotnie trzeba zachować jakieś odstępy w czasie czy np. dzisiaj  jeden jutro drugi

Ps. Jak za pomocą aplikacji dodać foto

IMG_20200503_111337_0.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

kolego czytac potrafie. co to za ilosc 500 kg kredy? Sypane i 5 lat uwazam ze nie podniesie ph z 4  do 7.  

W takim razie po co zalecenia stacji chemicznych odnosnie wapnowania przy ph 4,5   zalecaja dac 5 ton czystego Cao. A ty uwazasz ze po tonie czystego Cao zalatwisz temat wapnowania??? 

Tak samo twierdze ,najważniejsze jak dokładnie pobrana próba i czy nie pomylili w badaniach ,

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, Mareg napisał:

Masa24 możesz wierzyć nie wierzyć, ja też się bardzo zdziwiłem ale takie wyniki mi po 3 latach przyszły, próbki brane zawsze 3 z najgorszych miejsc i 3 odzienie badane. Tam gdzie było 5.8 wyskoczyło na 7.2 ziemię lekkie 

Ziemie lekkie i Ph 7,2  ???

Edytowane przez AndrzejRo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v