Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, alfa napisał:

Można skracac jak jest drugie kolanko? 

Różnymi modusami można  ale  ccc to bym  już nie dawał w tej fazie od drugiego kolanka do liścia flagowego  roślina zaczyna się intensywnie wydłużać i wtedy kłos się wydłuża tak że  stosowanie ccc po 2 kolanku może zrobić więcej szkody niż pożytku.

Opublikowano

Witam, chcę polecieć w tym tygodniu tym zestawem razem grzybówka + wyleganie/skracanie

Czy mondatak można też stosować po fazie 1 kolanka ? Ogólnie co sądzicie o takim pakiecie. Mam duże różnice na działkach odnośnie kolanka, gdzie nie gdzie ledwo 1, na innej już trochę dalej za 1 kolanko...

IMG_20200414_125849.jpg

IMG_20200414_125539.jpg

Opublikowano
56 minut temu, taux napisał:

kosiarką? sekatorem?? kosą?? czym chcesz skracać??  i co wg Ciebie oznacza drugie kolanko i ile takich roślin masz procentowo w łanie??

Tak to wygląda tak jak mówię brak żadnego zabiegu jak narazie najbardziej dręczy mnie skracanie 

IMG_20200419_120141.jpg

IMG_20200419_115809.jpg

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, ravoj napisał:

fajna ta grzybówka, taka nie za droga nie słaba i nie za skuteczna. 

Antywylegacz sobie odpuść, raczej w tej pogodzie się nie przyda. 

Czemu taka opinia ? Rozwiń bo mnie to ciekawi, mondatak polecało tutaj mnóstwo osób w dawce 0.6 l . Andros i Domnic pozytywne opinie od sąsiada który uprawia na 100 ha. Cenowo wychodziło całkiem ok, wydawać 400 zł na ha to mija się z celem :)

Ja t1 nie robiłem od dwóch lat tylko zabieg na kłosa i  bez tego plon w okolicach 6-7 ton w tamtym roku łapałem, myślę że zaszkodzić nie zaszkodzi...

prochloraz (związek z grupy imidazoli) - 450 g w 1 litrze środka (43,9%)

fenpropidyna (związek z grupy morfolin) – 750 g/l (80,04%)

tebukonazol (związek z grupy triazoli) – 250 g/l (24,18%) 

Edytowane przez lukasz493
Opublikowano

Alfa, trochę słaba jakość tego zdjęcia, ale nie wygląda ona na jakąś wygłodniałą, niech Cię nie męczy skracanie. Nie wiem czym będziesz skracać, ale moddus 250 spokojnie może iść (to bardzo bezpieczny środek), i to razem z fungicydem, jeśli nic jeszcze nie dostała na grzyba.

Opublikowano
1 minutę temu, Andzej23 napisał:

Alfa, trochę słaba jakość tego zdjęcia, ale nie wygląda ona na jakąś wygłodniałą, niech Cię nie męczy skracanie. Nie wiem czym będziesz skracać, ale moddus 250 spokojnie może iść (to bardzo bezpieczny środek), i to razem z fungicydem, jeśli nic jeszcze nie dostała na grzyba.

Pod korzeniem ma full składnika to nie jest źle. Tylko właśnie trzeba szybko t i skracanie 

15872914246575139081237747393608.jpg

Opublikowano

Lukasz493, jeśli możesz to pisz jakie tam są substancje, wtedy szybciej odpowiedzi uzyskasz. Bo tak to ktoś musi na każdy środek wejść w etykietę i sprawdzać

Alfa dzisiaj zalej wodę do opryskiwacza i rano oprysk. Mi zostało już tylko 19ha do skracania i t1 i jutro jadę. A co masz na t1?

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Andzej23 napisał:

Lukasz493, jeśli możesz to pisz jakie tam są substancje, wtedy szybciej odpowiedzi uzyskasz. Bo tak to ktoś musi na każdy środek wejść w etykietę i sprawdzać

Alfa dzisiaj zalej wodę do opryskiwacza i rano oprysk. Mi zostało już tylko 19ha do skracania i t1 i jutro jadę. A co masz na t1?

prochloraz (związek z grupy imidazoli) - 450 g w 1 litrze środka (43,9%)

fenpropidyna (związek z grupy morfolin) – 750 g/l (80,04%)

tebukonazol (związek z grupy triazoli) – 250 g/l (24,18%) 

Skracanie:

difenokonazol - 250 g,

paklobutrazol - 125 g

chlorek chloromekwatu - 725 g/l

Edytowane przez lukasz493
Opublikowano
14 minut temu, alfa napisał:

Tak to wygląda tak jak mówię brak żadnego zabiegu jak narazie najbardziej dręczy mnie skracanie 

IMG_20200419_120141.jpg

IMG_20200419_115809.jpg

Coś w końcu wydusiłeś, tzn, modus i jakieś zdjęcie,  to że producent pisze że można to jedno, ale od BBCH32 do BBCH37 masz tzw wielki okres, co nie znaczy że powinieneś to robić, wg mnie powinieneś to zrobić ze względu na potencjał tego łanu, skrócisz tylko to co będzie rosło po zabiegu, dawka max 0,3l/ha, później ewentualnie korekta

Opublikowano

Ja jechałem dokładnie tym samym tylko inne nazwy środków. Jest to standardowe kompletne rozwiązanie. Pytanie tylko w jakich dawkach. Ja dawałem 0,3 fenpropidyny, 0,7 tebu plus 0,7 prochlorazu. Jeśli dobrze pamiętam to 99,66 zł/ha Netto.

Ja moddusa dawałem 0,2 plus 0,8 stabilanu. Zawsze można poprawić.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, drobny napisał:

Ja jak dawałem 2 dawkę pod koniec marca to się śmieli sąsiedzi od tego czasu był śnieg i jakiś mały opad deszczu.Oni rozsiali przed świetami licząc na deszcz a tu lipa tylko pokropiło i wszystko leży na wierzchu.Mocznikiem już leciałem 2 razy po 12kg/ha i 5kg siarczamu magnezu 

N2 rozsiałem tak samo jak Ty. Dałem w sumie 160kg azotu do tej pory, i widać różnicę między polami które jeszcze nie dostały drugiej dawki albo była ona spóźniona bez wody. Mocznika solidnie nie dawałem ale siarczanu mg za to do T1 dodałem 12.5 kg/ha. Pszenica wygląda naprawdę super i myślę że jak prognozy na maj się nie zmienią, i o ile do tych deszczyk pszenica dotrwa to dołoże jej jeszcze może 100kg saletry/ha. A najwyższe nawozenie azotowe jakie w życiu stosowalem do pszenicy to ok 130-140kg 😁😁

20200417_184756.jpg

20200417_184817.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, lonoh napisał:

Gdzie idzie dostac te aminokwasy? I jaka cena? 

Tanie nie są, i raczej każdy je ma. Z Flory te brałem.

20200409_175854.jpg

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Andzej23 napisał:

Jutro u mnie nie pojedzie huragan i mróz z poniedziałek na wtorek. Mam że środków w domu capallo Kier moddus huzar i agrolonija. Kier i capallo bardzo tanio kupiłem od kumpla dlatego wziąłem chyba dam capallo teraz. Agrolonija pięknie działa. Z azotem też nie wiem co robić.  W ziemi 70-80 ton obornika na hektarze plus 50-60 tys gnojowicy do tego 250 kg poli tytan 200 soli pot i 160 kg saletrosan na drugim polu saletra 

Edytowane przez alfa
Opublikowano

Cześć wszystkim,

mam pytanie o stan pszenicy, pryskanie około półtora Tygodnia temu w optymalnych warunkach duety star 0,8l/ha + prochloraz 0,8l/ha. Niestety pszenica mocno żółknie, zastanawiam się teraz czy to choroba czy może susza? 
Na jednym kawałku robiłem poprawkę na chwasty i zadziałało bardzo dobrze. 
Nie wiem czy zdjęcia oddadzą stan faktyczny, z daleka łan wyglada ładnie, ciemno zielony, niestety jak wejdzie się do środka to słabo wyglada. 

EEC94639-16CD-48BC-91BE-82E5E68FBF7B.jpeg

D59B328A-F2C9-4663-A0C9-02FB0EF79775.jpeg

Opublikowano
44 minuty temu, kotek12321 napisał:

Cześć wszystkim,

mam pytanie o stan pszenicy, pryskanie około półtora Tygodnia temu w optymalnych warunkach duety star 0,8l/ha + prochloraz 0,8l/ha. Niestety pszenica mocno żółknie, zastanawiam się teraz czy to choroba czy może susza? 
Na jednym kawałku robiłem poprawkę na chwasty i zadziałało bardzo dobrze. 
Nie wiem czy zdjęcia oddadzą stan faktyczny, z daleka łan wyglada ładnie, ciemno zielony, niestety jak wejdzie się do środka to słabo wyglada. 

EEC94639-16CD-48BC-91BE-82E5E68FBF7B.jpeg

D59B328A-F2C9-4663-A0C9-02FB0EF79775.jpeg

Jak cześć tego żółtego to grzyb

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v