Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie odnośnie soli. W dużym gospodarstwie nieopodal jest zatrudniony agronom z zachodniej Polski, albo północnej. Wiedziałem skąd ale już nie pamiętam. Drugi rok pracuje. I tak, niedawno rozsiewali nawozy po pszenicy. Myślałem że saletra a tu zonk. Sól potasowa. Słyszał ktoś coś o takim nawożeniu? 

Opublikowano

Spróbuj 

5 minut temu, Mecha napisał:

Coś racji masz. Sąsiad zazwyczaj sieje pszenice po qq to na wiosne jest szpilka,a wtym momencie kiedy brak opadów pszenica rośnie jak szalona. Wysiewa sól potasową i chyba pryska jakimiś wynalazkami, bo pszenica wolna od chorób i chwastów i w fazie krzewienia. Zawsze dogania naszą pszenicę.

Spróbuj nie pożałujesz efektu. Zastosuj jeszcze agrolinija.  Mniejsza a wręcz znikoma presją grzybów azot wzmaga choroby grzybowe a cóż da azot bez potasu a poza tym potas uruchamia azot w dużej części. U mnie ojciec mówił że był kiedyś taki agronom pegerski niedaleko i mówił z azotu plonu nie będzie z azotu tylko słoma z potasu słoma i ziarno i ja do dziś nie widzę racji w azocie 

1 minutę temu, damin1 napisał:

Właśnie odnośnie soli. W dużym gospodarstwie nieopodal jest zatrudniony agronom z zachodniej Polski, albo północnej. Wiedziałem skąd ale już nie pamiętam. Drugi rok pracuje. I tak, niedawno rozsiewali nawozy po pszenicy. Myślałem że saletra a tu zonk. Sól potasowa. Słyszał ktoś coś o takim nawożeniu? 

Daj potas nawet jutro i zobaczysz co będzie 

W czasie strzelania w zdzblo pszenica pobiera sam potas i potas planuje plonowanie 

Opublikowano
9 godzin temu, Pawel2678 napisał:

koza czy ty miałeś kiedyś jakąś słabą odmianę pszenicy? która dała ci poniżej 7 ton?

Pewnie , jak wielu z nas :) dawniej jak się nie dawało ochrony na grzyba i nie dawało dużo N, tylko troszke na wiosne to było 4t/ha

Opublikowano

U nas jest taki magik wziął cały PGr nie gadam z nim zbytnio ale on wali na jesień polifoska w styczniu na koniec sól później saletra i koniec marca jeszcze soli dosypuje jak pada nie wiem ile kosi ale lexion pierdzi. Pszenica bez skracania zrobię w tym roku zdjęcie tej pszenicy zobaczycie jak wygląda 

Opublikowano

Jak zawartość potasu na dobrym poziomie ,to po co dawać sól jeszcze wiosną

Opublikowano

Zaczęło się. Zaraz wszyscy z Agrofoto pojadą i wykupią całą sól bo temu i tamtemu dała 8 ton. 

Logiczne że jak masz gleby w potas ubogie to solą plon nadgonisz. Ale jak macie potas na poziomie chociażby średnim i chcecie sól sypać zamiast saletry to gratuluję wiedzy i doświadczenia 

Opublikowano

Lepiej dzielić tak mi się wydaje bo on dzieli. Po co dawać potas jak  dobra zawartość? A po to że potasu nigdy za wiele. To tak jak z kukurydza na ziarno daj 350kg mocznika i 250 kg polifoski a w drugim wariancie 200 kg mocznika 250 polifoska i 150 sól gdzie będzie plon ziarna i ładna kukurydza? 

Opublikowano
Przed chwilą, ravoj napisał:

Zaczęło się. Zaraz wszyscy z Agrofoto pojadą i wykupią całą sól bo temu i tamtemu dała 8 ton. 

Logiczne że jak masz gleby w potas ubogie to solą plon nadgonisz. Ale jak macie potas na poziomie chociażby średnim i chcecie sól sypać zamiast saletry to gratuluję wiedzy i doświadczenia 

nie wyprowadzaj ich z błędów najlepsza nauka to na swoich błędach , jak ktoś nie ma podstawowej wiedzy na temat nawożenia to niech się nie bierze za produkcję roślinna  

Opublikowano
2 minuty temu, ravoj napisał:

Nie muszą być gleby obogie mogą być i bardzo zasobne i potas będzie lepszy. Nie każdy musi dawać ale kto chce może sobie na małej działce spróbować 

Opublikowano

Bez wody potas też do korzeni nie dojdzie. Do tego dochodzi blokowanie magnezu.

Z tego co słyszałem to potas podczas suszy jest skuteczny w formie dokarmiania dolistnego, reguluje gospodarkę wodną w roslinie.

Opublikowano

Tak ma związek z wilgocią,ale też w granicach rozsądku.

Sól jest silnie higroskopijna i ściąga wilgoć z powietrza, ale jak ma trafić bez opadu do korzeni? Musi choć te 5 czy 10mm spaść. 

Ja tydzień temu kupowałem sól, gość rozerwał hds-em jednego bb.  Zebrałem co się dało i posypałam ręcznie po redlinach ziemniaka. Do tej pory leży sucha, bo wilgotność w dzień do 19% spada.

Opublikowano
19 minut temu, ravoj napisał:

I teraz powiedz jesli ten potas jest na poziomie srednim to ile jego jest w glebie przeliczajac na czysty skladnik? Ja ci odpowiem ch*j wielki 

Opublikowano

Potas zawsze idzie u mnie wczesną wiosną ilość zależna od stanowisku i przedplonu. Na rzepak daje nawet 150kg soli. Na plony nie narzekam. Kilku znajomych też już tak stosuje sól jak ja. 

Np azot w buraku cukrowym po wschodach można zastąpić kizerytem koszt nawet niższy a efekt lepszy. 

Opublikowano
11 minut temu, masa24 napisał:

Uwielbiam takich magików. Potas zamias azotu. Niezłe niezle

Nie zamiast tylko w innych proporcjach. Co ci da hu. wie ile azotu jak nie masz potasu żeby go uruchomić. Poza tym składnikiem bardziej plonotworczym jest potas. Jak kolega wyżej napisał średnia zasobność to całe g. W suchym roku 8 ton pszenicy potrafi wybrać nawet 240 kg potasu.  W normalnym wilgotnym 140 160 kg przelicz to na sól potasowa. Następna sprawa każdy wali azot i później huk wie ile grzybowek modusow i innych. Azot w dużej dawce ma efekt przypalania w takim roku jak ten. Ile azotu zadziała danego teraz z saletry 200 kg?  Nic prawie nic chyba że pójdzie dziś ten obiecany deszcz. 

Opublikowano
53 minuty temu, alfa napisał:

Lepiej dzielić tak mi się wydaje bo on dzieli. Po co dawać potas jak  dobra zawartość? A po to że potasu nigdy za wiele. To tak jak z kukurydza na ziarno daj 350kg mocznika i 250 kg polifoski a w drugim wariancie 200 kg mocznika 250 polifoska i 150 sól gdzie będzie plon ziarna i ładna kukurydza? 

A mówi Ci coś "nawożenie zbilansowane"? W pierwszym wariancie go nie ma, to i plon raczej marny. Drugi wygląda rozsądnie to i efekt lepszy. Powinieneś dodać wariant trzeci: 250 polifoski i 350 soli. Jaki będzie efekt?

Opublikowano
alfa napisał:

11 minut temu, masa24 napisał:

Uwielbiam takich magików. Potas zamias azotu. Niezłe niezle

Nie zamiast tylko w innych proporcjach. Co ci da hu. wie ile azotu jak nie masz potasu żeby go uruchomić. Poza tym składnikiem bardziej plonotworczym jest potas. Jak kolega wyżej napisał średnia zasobność to całe g. W suchym roku 8 ton pszenicy potrafi wybrać nawet 240 kg potasu.  W normalnym wilgotnym 140 160 kg przelicz to na sól potasowa. Następna sprawa każdy wali azot i później huk wie ile grzybowek modusow i innych. Azot w dużej dawce ma efekt przypalania w takim roku jak ten. Ile azotu zadziała danego teraz z saletry 200 kg?  Nic prawie nic chyba że pójdzie dziś ten obiecany deszcz. 

Ale potas podaje się przedsiewnie jesienią, a nie wiosną tak jak azot ! Oczywiste jest, że roślina potrzebuje odpowiednie zbilansowanie makro składników (nie tylko o azot i potas chodzi) ale także fosfor, magnez, wapń, siarkę... Nikt Ameryki nie odkrył, że potas jest ważnym składnikiem, ale nie zastępuje się wiosną azotu potasem 😜

Opublikowano

O to mi chodziło . Miejsce potasu i fosforu jest jesienią. A pisanie ze ktoś nie daje azotu tylko potas to kompletna glupota

to jak u niego wyglądają konkretnie dawki azotu i potasu w pszenicy wiosna?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v