Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
49 minut temu, ravoj napisał:

Ja i kilku znajomych całkowicie zrezygnowaliśmy z Hondii przez słaby system korzeniowy (klapa na suszę) oraz wyleganie przy 7,5 tonach i podwójnym skracaniu. Znajomi mają o wiele większe pojęcie ode mnie i zauważyli to samo, więc coś jest na rzeczy. Ponoć na nasz region najlepiej sprawdza się Kilimandżaro, ale zobaczymy. 

dwa lata temu dzięki dwukrotnemu dokarmianiu mocznikiem 15% a później 10%  w czasie suszy udało mi się osiągnąć rekordowy plon, więc ja sens widzę. 

W tym roku po ustaniu mrozów też będę podawał mocznik na liście, bo inaczej nie ma szans żeby pszenica się pozbierała. Deszczu nie było od 5 marca i nie widać go do 5 kwietnia. 

Szukałem czegoś innego, bo już tyle lat ten green, ale nic w tej cenie nie ma szans kupić. 215  gram mikro (60 żelaza, 80 manganu, 50 miedzi) za 20zł na aminokwasach to jak na razie jedyna sesnowna oferta. Dziś chciałem trochę żelaza dokupić, to byle 30g w  Insolu kosztuje 11zł, więc sorry. W proszku nie ma szans kupić. 

W Hrubieszowie u Kuczyńskiej kupisz najtaniej, zamiennik wyjdzie jeszcze lepiej, ale zastanów się czy warto, bo przy tej pogodzie trineksepak nie jest dobrym rozwiązaniem. Ja kupuję w Farmer Myszków, albo Chemirol (allegro.pl) to nie znam miejscowych cen, bo albo nie mają albo drogo. Sam zrobiłem zapasy wszystkich środków, ale chyba kupię  Medax Max na tę pogodę, bo Moddus musi mieć idealne warunki. W zeszłym roku troszkę poszkodził, zbyt sucho było, więc po co skracać, jak zboże ledwo rośnie co nie? 

He He to jeszcze nie zupa, barszczyk co najwyżej. Ja dorzucałem do tego komplet mikro na aminokwasach + insektycydy a T1 składał się z trzech substancji a R1 z CCC + Trinksepak. Jak pogoda dobra, chłodno, wilgotno na polu to efektów ubocznych zero. 

RSM jak każdy pogłówny w suszy nie podziała, bo jak ma działać? zostaje na wierzchu i czeka na deszcz, a czemu, to już każdy wie. Ponadto w RSM jest forma amidowa i jak przyjcie ciepło a nie będzie padać, to spidoli to atmosfery i tyle ją widział. 

Filozofia filozofia 

kolego modus ci zaszkodził czy dane do niego ccc???

kazdy poleca tu antywylegacz a nie zdaje sobie sprawy ze to nie zabawa. 
mi ccc hamowało pszenice ostro, 

• Like 1
Opublikowano

Chlorku było niewiele, ale skracanie było niepotrzebne, bo pszenica i tak cierpiała, to jej doj**ałem jeszcze. Srałem się z Moddsuem i Antywylegaczem bo faza sraza  a trzeba było kupić Medax i czekać na warunki, które za dwa tygodnie się pojawiły. 

Opublikowano
8 godzin temu, Andpol napisał:

@metrax12 Pełna dawka to 25g? Lentipur to mieszanka?

Tak 25 g/ha. Lentipur to już mieszanka, z tym że jest to substancja bardziej na miotłę (co nie znaczy że nie działa na dwuliścienne). Bardziej chodziło mi o dodanie innego herbicydu na dwuliścienne. 2 substancje aktywne nie dają gwarancji zwalczenia pełnego zakresu chwastów. Tribenuron to bardzo dobra substancja, z tym że chyba największym problemem jest niska skuteczność na przytulię. Sam lata temu stosowałem mieszaninę Atlantis WG 200g + Granstar 16g + Starane 0,4l. Jako jedna z niewielu bardzo dobrze zwalczała fiołka (z Mustangiem Forte różnie to bywało). Zdarzyło się, że ta kombinacja przepuściła właśnie przytulię (po zabiegu było zbyt zimno), tylko że tu zawiodło Starane.

Opublikowano

Koledzy,  @metrax12 czy mozna zastosować taką mieszankę na ozimą:

Lancet + Granstar

głownie chodzi o fiołek i przytulję, która w poprzednich latach Lancet troche przepuścił

Piątek-sobotę mam zamiar pryskac, chyba nie ma co czekać bo pszenica ma już ok 20 cm, , ale od poniedziałku znów przymrozki.

Ale co robić, podwójny stres dla roślin, a nawet potrójny bo i troche dla mnie :)

Opublikowano

Witam, czy opłaca się startować z odchwaszczaniem w weekend? Zapowiadają około 3 dni bez przymrozków. Później szanse widzę dopiero w okolicach 10 kwietnia, a nie wiem czy to już nie będzie za późno. Woj. Lubelskie

Opublikowano

Posiana druga dawka na pszenicę i prawdopodobnie już koniec nawożenia. Poszło dziś 75kg N, na pierwszą dawkę poszło 55kg N. Obie dawki w postaci saletry.

Opublikowano
34 minuty temu, sylwekbarca2 napisał:

ja póki pogoda się nie unormuje chociaż na 5 dni nie wyrywam się, jednego roku się porwałem i nauczke mam do końca życia 

A jaka jest roznica ze unormuje sie na 3 dni albo 5? Na weekend ma byc na + w nocy pozniej do 5 kwietnia znów przymrozki

Opublikowano

W takim razie chyba się wstrzymam choć nie będę ukrywał że jak idę w pole i widzę ten owsik powiewający na wietrze to mi się coś robi. Mam nadzieję że nie będzie za późno na mietłę w połowie kwietnia.

Opublikowano

Rolnik200598 napisał: Posiana druga dawka na pszenicę i prawdopodobnie już koniec nawożenia. Poszło dziś 75kg N, na pierwszą dawkę poszło 55kg N. Obie dawki w postaci saletry. sam się zastanawiam co robić bo sucho strasznie i szkoda siac saletre jak deszczu nie ma, poważnie zastanawiam się nad opryskiem w przyszłym tygodniu mocznikiem 12kg/ha na 250l wody plus 10kg siarczanu i 1l yara zboza, później t1 to sama grzybowka co myslicie? N1 siana dopiero 3 tygodnie temu a przez ostatni tydzień były przymrozki i wegetacji stoi więc i azotu pszenica nie pobiera

Opublikowano

Ja pierwszą dawkę dałem 29.02. Prognozy widzą w moim rejonie deszcz w okolicach niedzieli więc rzuciłem dziś, akurat miałem chwilkę czasu. Więcej raczej nie będę sypał bo pszenice mam po poplonach, ziemia widzi obornik regularnie. Oprysk na chwasty i potem T1 ze skracaniem prawdopodobnie dopiero początkiem kwietnia zrobię. Planowałem zrobić grzyba ze skracaniem w tym tygodniu ale od poniedziałku przymrozki i szkoda wjeżdżać, lepiej poczekać na lepsze warunki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v