Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Pany potrzebuje rady odnośnie piły łańcuchowej, aktualnie mam stihl ms 180 która ma około 20 lat i chcę kupić jakąś nową tylko żeby miała więcej mocy tak chociaż 4KM  jaką firmę polecacie, szukać chińczyka czy zostać przy stihl-u? 

Makita dcs520

• Thanks 1
Opublikowano

Ja mam 10ha lasu i wypalam tą piłą rocznie ze 100l benzyny,nie zawodny sprzęt i używam łańcuchów DOLMAR według tych wszystkich co stosowałem mało się rozciąga,tak na 2l benzyny z grubym drzewie na pieńki to można ciut podciągnąć.

Opublikowano (edytowane)

Tak ale teraz podobno to tam nie pisze made germany jeszcze  miasto w którym została wyprodukowana,tylko Turcja, ale i tak powinna być dobra,mnie namówił szwagier bo miał hu skwarne stilla i makitę, i mówi ze makita najlepsza, często zdarzają się promocje ze można zakupić z 400zł taniej.Ja tak kupiłem.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Nie jestem pewien ale moja ma chyba 3KM ale aż sprawdzę bo nie pamiętam. Za stihla trzeba liczyć 2.5 tyś trochę dużo ale pewnie trzeba będzie odzalować i może będzie znowu kilka lat służyć. Ogólnie mam parę ha swojego lasu i z 50m³ drewna na opał tnę rocznie więc roboty trochę będzie miała.

Edit. Aż sprawdziłem i faktycznie ms 180 ma tylko 2KM.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano

Łańcuchy dolmara mi się podobają bo nie trzeba tak często podciągać jak się tnie takie grube pieńki,powiedzmy suchego dęba czy wionza cały czas pod pełnym obciążeniem a inne zaraz się wyciągają i wiszą.Ze nawet całego zbiornika nie wypalisz a już rozciągnięty.

Opublikowano

Ja powiem tak ze można taką katować lecz trzeba o nią dbać,czyścic filierek powietrza,pędzelkiem ogarnąć kurz przed tankowaniem,ciąć ostrym łańcuchem i tu ostrzałka ma znaczenie,przepalać co raz bo membrany się zakleją bo paliwo wyparuje a olej zostanie,dbać o kanty w prowadnicy,zebatkę,i sznurki od zapalania się urywają.Nie lać przepalonego oleju do smarowania,tez musi być odpowiedniej gęstości.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Nie jestem pewien ale moja ma chyba 3KM ale aż sprawdzę bo nie pamiętam. Za stihla trzeba liczyć 2.5 tyś trochę dużo ale pewnie trzeba będzie odzalować i może będzie znowu kilka lat służyć. Ogólnie mam parę ha swojego lasu i z 50m³ drewna na opał tnę rocznie więc roboty trochę będzie miała.

Swego czasu sobie robiliśmy 40-50m + dla dziadków + dla ciotki. Wszystko obrabial Stihl 280. 16lat wytrzymał. Tzn nadal jest, ale brat kiedy coś ciał i ulamal kawałek korpusu, tak że nie ma jednego amortyzatora + gaźnik do wymiany. No i jak tak policzyli mi w serwisie, to wyszłoby wszystko z robocizna jakieś 8 stow. Wziąłem sobie na raty (były akurat 0%) 261, a stara stoi "na wszelki wypadek" .Nowa od starej zauważalnie lzejsza. Na papierze trochę mocniejsza, w praktyce nie odczuwam tego.  Dźwięk ma dużo ostrzejszy, tzn nowa taki wyższy, a stara niższy, głębszy - przyjemniejszy. Mam niecałe 3lata, to spierniczylo się te odprężanie.  Początku go uzywalem i paliła bardzo bardzo lekko, nieporównywalnie lżej niż stara. Ale z czasem uj to strzelił. Wciskam, odpalam i efekt taki jakby coś było, hmm.. zapowietrzone? Takie wrażenie mam. W regulacji była chyba łącznie 2razy.

23 minuty temu, Strongman napisał:

Łańcuchy dolmara mi się podobają bo nie trzeba tak często podciągać jak się tnie takie grube pieńki,powiedzmy suchego dęba czy wionza cały czas pod pełnym obciążeniem a inne zaraz się wyciągają i wiszą.Ze nawet całego zbiornika nie wypalisz a już rozciągnięty.

Co do łańcuchów, to w sumie tylko stihla używam i po pełnym z iorniczku albo muszę delikatnie go podciągnąć, albo i nie. Ojciec z kolei korzystał tylko z Oregonu i też chwalił.

21 minut temu, hubertb napisał:

generalnie nie będe pierwszy który powie że piła tyle zrobi co pilarz potrafi. Dziadki miały ręczną i drzewa spadało więcej niż teraz. 

O to to to, nic nie zastąpi doświadczenia.

Edytowane przez daron64
  • Like 2
Opublikowano
Dnia 22.07.2020 o 13:12, jahooo napisał:

Czyli najlepsza jednak do ciapka 14 talerzy. Nie znam aż tak ciapka, żeby mieć pogląd, czy na 5 biegu da radę , czy nie, Może jeszcze kwestia rocznika i skrzyni, bo wiem, że były różne przełożenia

Masz chyba pełną skrzynkę.

Opublikowano
17 minut temu, Strongman napisał:

.Nie lać przepalonego oleju do smarowania

a czemu?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v