Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Strongman napisał:

@danielhaker I jak się spisała ta włóknina do  nakrywania słomy,temat taki przed żniwami w sam raz.

Warto. Mimo, że nie narzekałem na folię, to teraz do folii bym nie wrócił. Dużo mniej roboty z okrywaniem i łatwiejsze branie na bieżąco

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

W PZU  na drugi  dzień  po  szacowaniu  miałem kase 

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

dziś trochę podsuszyło znajomy wjechał w pszenżyto podobno 12% wilgotności jak mi naprawią opone na jutro to można by próbować coś kosić 

Opublikowano

Do wieczora ładna, słoneczna pogoda. Po południu pierwsze kombajny wyjechały w pszenicę i pszenżyto. Jak nie poleje i nie wyskoczą awarie to kombajn wstępnie na sobotę umówiony.

Opublikowano

w sobote się ta pszenica nie nada raczej, chyba że Ci grzyb zjadł, dziś byłem u siebie  to ziarko się gniecie w palcach i słoma zielona a tylko 2 zabiegi robione full budżetowe. To jeszcze trzeba dobry tydzien bez deszczu z wiatrem i upałem.

Opublikowano

pszenica to i u mnie mokra jęczmień jary zielonkawy ale pszenżyto juz można próbować 

Opublikowano

u mnie po niedzieli coś tam mam zaczynać u sąsiadów. Żniwa będą ciężkie, nie ma pola gdzie coś nie leży, a jak patrzę na swoje 3 ha pszenicy to nie wiem czy w dzień to pokonam.

Opublikowano

leżące to jedno jeszcze te prognozy przerażają u mnie wróżą do niedzieli znośnie a później dwa dni deszczu dwa pogody i tak w kółko  

Opublikowano

chodzi o to że na jednym polu mokro jest, już kiedyś tam kombajn posadziłem, nie dość że lezy to jeszcze może trzeba będzie się liną ciągać. A pogoda w kratkę tez lipa, bo dobrze nie wyschnie i znów opad, porosty moga być w kłosach.

Opublikowano (edytowane)

Jak się Janek rozczuli, a Magdalena (22.07) go nie utuli, to będzie płakał do świętej Urszuli (21.10).

Wychodzi na to ze go utuliła i będzie pogoda na żniwa według przysłów.

Edytowane przez Strongman
  • Confused 1
Opublikowano

Spokojnie chłopy, u mnie czubki już wyjechały.  Po pokosie  zrobione i zboże jak gnój mokre. Ale gadka, bo już późno 😂 10 dni minimum do żniw.

Opublikowano

bylem w sklepie po czesci- facet przyjechal po nozyki do kosy bizona bo jacys krakowiacy granice wyznaczyli pretami-mogl po swoim kosic😂, nie pytale co kosil bo nie chcialem go bardziej zdenerwowac. jeczmienie juz skoszone.

ogladalem zyto-ziarno twarde,sloma zielona- jak sie polozylo po majowce tak zgiete ,ale nie lezy pszenica na madach- jeszcze musi poczekach, na piasku nie patrzylem , zreszta sianokosy musze skonczyc, jeszcze I pokos rosnie.

sierpien ma byc piekny.

Opublikowano
1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

pozno to by było jakby był 22 sierpień, choć jak nie było swojego kombajnu to żniwa po 20 sierpnia to był standard :D

Tłumacz kretynom... Ja swoje na końcu kosze, albo na fajrant przyczepę i to wszystko. Ale jak ktoś czasowy i ma czas łopatować... 

Teraz to znając życie będzie posucha do samej zimy. 

Opublikowano
jacus napisał:

przyjechal po nozyki do kosy bizona bo jacys krakowiacy granice wyznaczyli pretami-mogl po swoim kosic😂

no cóż... trzeba było trzymać się swojej działki.

Opublikowano

W nocy coś posiurało 0,5mm objechałem wczoraj włościa, nie ma tragedii, ale brakuje wody. Ziemniaki podwiędły miejscami, qq skręcona ale trzyma się, wiecha jeszcze w liściu. Ale opady przesuwają, miało być już jutro, a tu może w niedzielę dopiero coś trafi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v