Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, galan99 napisał:

Godzina 8 u pała niesamowity 38 stopni do słońca to w samo południe będzie z 50 stopni do słońca .

58 minut temu, Agrest napisał:

28,5 na plusie. O tej godzinie to mega przegięcie. Zastanawiam się czy w owocach będzie coś do zebrania w tym roku.

Już wczoraj co słońce ujrzało to białe się robiło.

W tamtym roku takie upały były już w maju więc nie narzekajcie tak od razu, w końcu zaczyna się prawdziwe lato🤠🤠

27 minut temu, stempos1980 napisał:

To dlaczego po wybuchu pandemii wszystkim się oberwało po kieszeniach a oni sobie wypłaty nie obniżyli i jeszcze nagrody dawali sobie nawzajem.Qurła za co ta nagroda za lenistwo i tworzenie nam coraz większych problemów

A myślisz że gdyby teraz podczas pandemi  rządzilo PEŁO było by lepiej albo inaczej?? Śmiem twierdzić, że było by gorzej bo na bank nie lepiej jedyne co by pewno zrobili to pouciekali jak Tusk do Brukseli bo to potrafią najlepiej. 

Według mnie pis idealnym rządem nie jest tego nie da się ukryć ale jest o niebo lepszy od poprzedniego, lepiej wybrać mniejsze zło niż popierać sprzedaż i podział Polski.

Ps. Wszystkim Pawłom i Piotrom mniejszym jak i tym większym  życzę  wszystkiego najlepszego 🍻🍺🍻🍺

U nas odpustu nie ma ale raczej nikt nie pracuje jeśli nie musi świętujemy i odpoczyczywamy  drugi dzień, na robotę przyjdzie czas.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano

W ubiegłym roku jęczmień ozimy szedł pod kosę,teraz jeszcze trochę musimy poczekać. Wczoraj gorąco dziś lekki deszczyk.POS

Panowie politycy, jest temat o polityce i tam proszę wylewać szambo. A najbardziej wyrywnym przypominam że za obrazę głowy państwa jest paragraf. Jak tu będziecie debatować to zrobię Wam ciszę wyborczą.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

A było tak fajnie, skończyła się sielanka Panowie mamy przes...chlapane 🤭🤫

Na Podkarpaciu RLA od wczoraj piękna pogoda i 30⁰C

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano (edytowane)

Miało być chłodniej dziś u mnie a jest patelnia i wilgoć i grzyby w uprawach szaleją

@Rolnik_z_Podkarpacia przy tej wilgotności i temperaturze to owoce gotują się na krzakach we własnym sosie.porzeczka zgnije zanim dojrzeje i żadne opryski już nie pomogą

Edytowane przez stempos1980
Litera
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Bananek napisał:

w sąsiedniej parafii odpust. w mojej dwie msze św więc nie wiem sam. Ale chyba przylutuję sąsiadowi jak przyjedzie. 😀 czas skończyć zabawę z jeleniem.

Przylutować można i przy święcie 😉 ten od krów? 

Pogoda zmusza do świętowania, miałem pryskać, ale pada. Jedynie może do danexu wpadnę wycenić traktury

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
13 minut temu, stempos1980 napisał:

Miało być chłodniej dziś u mnie a jest patelnia i wilgoć i grzyby w uprawach szaleją

@Rolnik_z_Podkarpacia przy tej wilgotności i temperaturze to owoce gotują się na krzakach we własnym sosie.porzeczka zgnije zanim dojrzeje i żadne opryski już nie pomogą

A w tamtym roku się nie ugotowały ?? Z tego co pamiętam to było jeszcze bardziej gorąco i trwało to dłużej bo w tym roku to więcej deszczu.

Opublikowano (edytowane)

W zeszłym roku było sucho i upalnie.

Teraz jest owoc napompowany woda, zobaczy słońce i bieleje, gotuje się na słońcu. 

Kto miał ziemniaki zalane wodą też dobrze im nie wróży.

Teraz ruszyłem ziemię w sadzonkach porzeczek, smród niesamowity. Było zalane ubite i wszystko kiśnie.  Teraz napowietrzyłem to może życie biologiczne powróci.

Posiałem poplon po jagodzie, przyszła taka ulewa po siewie że zrobił się beton. Też wszystko kiśnie. Najdalej za 2 dni trzeba będzie przesiać i wzruszyć ziemię. 

Natomiast byłem wczoraj u gryki. Na piachu wszystko przeszło jak przez sito i w tym tygodniu deszcz by się tam przydał.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

mój syn Piotr, jakże nie świętować

Mój też Piotr.

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

deszcz leje czyli świętowanie zapewnione 😀🌧

U mnie 6l spadło ale już się przejaśniło.

• Thanks 1
Opublikowano

@Agrest dzięki za wyjaśnienie.  Dużo sadzisz jagody kamczackiej masz borówki amerykańskie??

Opublikowano
pedro2 napisał:

Przylutować można i przy święcie 😉 ten od krów?  Pogoda zmusza do świętowania, miałem pryskać, ale pada. Jedynie może do danexu wpadnę wycenić traktury

jaki od krów? aaa, ten od wychodzacych na moje? nie. dalszy. ten od Jelenia co w stodole mojej stoi do naprawy. Tak na marginesie: wszystkiego najlepszego z okazji imienin.

• Haha 1
Opublikowano

Nie sadzę, właśnie zakończyłem z nią 15 - sto letnią przygodę. Krzewy wyrosły na 2m wysokości i 3 szerokości. Wydajność do 0,5kg z krzewu, ptaki 50% zjadają, cena 4zł za kg. I tyle w temacie. 

Borówki mam z 10 krzewów, ale pomimo wymiany podłoża i tak już zdychają.

Zresztą widzę taką tendencję w rodzinie - im więcej owoców w polu tym mniej jemy. Pora chyba odwrócić te proporcje😁

Jedynie przetworów to ostatnio żona dużo robi. Jest już chyba 35l kompotów z czereśni, 30 słoików dżemu z czereśni, 40 z truskawek, że 25 z jagód, no i z 40l kompotu z truskawki.

Teraz czekamy na wiśnie i maliny. 

Dziś może jeszcze trochę soku z jagód zrobi jeśli ptaki nie zjadły z tych krzaków które zostawiłem.

Opublikowano

A pryskałeś na grzyba albo jakieś szkodniki?? Mam parę krzaków borówki tak dla siebie i zastanawiam się czy trzeba pryskać czy zostawić bez ingerencji.

Opublikowano

U mnie borówka rośnie jako roślinę zapomnianą. Jeśli chcesz stosować chemię to już profesjonalnie od A do Z. A ochrona ogólnie nie jest tania, a jest problematyczna, bo trochę tego dziadostwo ją atakuje. Czasem lepiej roślinę pozostawić samą sobie i nawet da się zaobserwować że się ona adoptuje i niejako częściowo uodparnia. Jakości nie uzyskasz ale zjesz zdrowy owoc.

30+

Opublikowano
3 godziny temu, Strongman napisał:

Jak swientujecie dzisiaj Piotra i Pawła czy nie.

Świętuje. Jeszcze się zdążę narobić.

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

dziękuję, przekażę, ktoś jeszcze się przyłącza???

Najlepszego.

Alerty poprzychodziły, na razie dość ciepło, deszczu nie widać.

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v