Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

tylko on ma duuużo ziemi a ja np sporo dzierżaw łąk pod produkcjię mleka na produkcji roślinnej bym nie wyżył

Panie Sławciu nie moja to sprawa ale zamiast kupować kolejne  germańce na łysych oponach może lepiej było kupować ziemie 🤷‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Jeszcze raz napiszesz krowiarze to....

Producenci mleka ,hodowcy anie krowiarze🙍‍♂️

Panie Olek widzę że bardzo Cię to boli,

https://sjp.pl/krowiarz

1 godzinę temu, ramzes10 napisał:

Jak ma 180 sztuk to się nie dziwię że sam z żoną nie będzie robił. Jeszcze ciekawe czy w jednej wygodnej oborze czy w 5 klitkach w których automatyzacji prawie zero. Podziwiam ludzi którzy wiedzą że zostają na gospodarstwie we dwójkę a o pracownika ciężko i trzymają po 150-200 sztuk. Przecież wystarczyło by 30-40 ogarnięty krow i nie kupować maszyn żeby sąsiad zazdrościł i można żyć na spokojnie

Dokładnie, od początku powtarzam że wszystko z umiarem, a tym bardziej krowy 

Opublikowano
10 godzin temu, Zdzinio napisał:

Bo mam zamiar żyć jak normalny człowiek A nie jak własny niewolnik!!!! I kasuję ten syf!!! A do lipca bo chcę pospłacać kredyty!!!! Już ponad pół życia za mną więc trzeba kiedyś zmądżeć! Pieniądze to nie wszystko najważniejsze to zdrowie i rodzina!! W końcu żona mi to wytłumaczyła! 

W wiosce też taka mądra żona była. Zlikwidowali gospodarstwo, żona konto o czyściła i zniknęła 

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 9
Opublikowano
10 minut temu, Marcin133 napisał:

Ponad 30kw

Od dawna masz?

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

21 z obory to całkiem sensowna pora 🙄

Ta, zwłaszcza że jak są rodzice to przed 19 w domu, podobnie rano, rodzice o 4,a on po 5 do obory szedł i przed 7 w domu, a rodzice do 9 w oborze, a jak pojechali to "przy tych krowach to można się zaje..ć i jeszcze te dojenie" haha

• Like 1
Opublikowano
Przecież 90 % krowiarzy tak ciągnie. ( u mnie oczywiście też tak jest ). Normalna sprawa że starsi tyrają aż do śmierci. Gdyby przyszło zatrudnić dobrego pracownika to by trzeba mu sporą kupke pieniędzy odpalić, a tak to rodzice robią za frajer
  • Like 2
Opublikowano

@FarmerDyzio ale nie ukrywasz tego i nie ciśniesz kitu że sam robisz i nie płaczesz jak rodzice gdzieś pojadą czy zachorują tylko zapier... i rodzice zapewne u Ciebie pomagają a nie większość pracy wykonują a Ty w kulki lecisz.

Opublikowano
9 minut temu, Rrolniik napisał:

Ta, zwłaszcza że jak są rodzice to przed 19 w domu, podobnie rano, rodzice o 4,a on po 5 do obory szedł i przed 7 w domu, a rodzice do 9 w oborze, a jak pojechali to "przy tych krowach to można się zaje..ć i jeszcze te dojenie" haha

Moja idzie doić i 4, na 6 już jest w domu. O 14 idziemy obydwoje to. Jesteśmy o 17 w domu, paszowoz mieszam na dwa dni. Starzy nie pomagają, mamy w granicach 40sztuk wszystkiego i tyle wystatczy

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

Jedna strona płacz i lament, druga strona chwalą się ci sami co kupili 🤣🤣🤣 panowie macie zapierdol, ale i kasa jest. Co drugi jak nie buduje to nowe nabytki albo mieszkania... od bezdomnego dostajecie? Postaw jeden z drugim opasa, roboty nie będzie, ale inwestycje za kieszonkowe ze skarpety też się skończą. Ciężka praca, ale igodziwa zapłata

Czy napisałem gdzieś  że z tego nie ma kasy ?

Kasa jest ale i zajeb okropny brak wolnego i weź  policz dni i godziny które temu poswiecasz to byś pewnie ze 2,5 etatu opierniczyl a ktoś ci powie że ,,ty to masz dobrze nie tak jak my w mieście aby z tej pensji,, bo mnie to k**wa krasnale przynoszą 

• Like 2
Opublikowano

Trzeba się dogadywać między pokoleniami a nie jak jest zazwyczaj że rodzice trzymają gospodarstwo a młodzi zapierniczaja i dostają kieszonkowe, albo przepisują na młodego który nie ma pojęcia o robocie i leży do.poludnia po melanżu a rodzice żyją z emerytury i obrabiają gospodarstwo. Przy produkcji mlecznej zostaje tylko interes pokoleniowy tylko muszą być ustalone jakieś odpowiednie warunki. Gospodarstwo, inwestycje , kredyty , zyski na pół i można robic. Wtedy jest czas i pochorować sobie czy na wczasy jechac. Zazwyczaj takie gospodarstwa się najszybciej rozwijaja bo każdy dba o gospodarstwo. Pracownik jak wiadomo dziś jest jutro może być gdzie indziej i ma siłę go nie zatrzymasz . 

Opublikowano

Takie założenia to mogą się sprawdzać gdy rodzice są młodzi i nie schorowani

Bo możesz mi wierzyć lub nie ale czasem to rodzicom trzeba dokładać na życie bo lekarze i leki, a na życie nie ma

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, pedro2 napisał:

Jedna strona płacz i lament, druga strona chwalą się ci sami co kupili 🤣🤣🤣 panowie macie zapierdol, ale i kasa jest. Co drugi jak nie buduje to nowe nabytki albo mieszkania... od bezdomnego dostajecie? Postaw jeden z drugim opasa, roboty nie będzie, ale inwestycje za kieszonkowe ze skarpety też się skończą. Ciężka praca, ale igodziwa zapłata

Od  1,1 zł do 2 zł za litr,i  Ty były krowiarz ,o których mówisz ?

Opublikowano
7 godzin temu, Marcin133 napisał:

Ostra decyzja....ale będziesz żył jak człowiek a nie jak niewolnik. Dzieci masz? 

Troje 5-10 LAT  i to one najbardziej na tym cierpią bo człowiek niema czasu przypilnować tylko komputer albo telefon i nigdy na wczasach nie byliśmy!!!

Opublikowano

Ten co ma 1.1 ma powód żeby narzekać. Ten co płacze, ale prężnie inwestuje niech przestanie błaznować.

1 godzinę temu, Łolek napisał:

Czy napisałem gdzieś  że z tego nie ma kasy ?

Kasa jest ale i zajeb okropny brak wolnego i weź  policz dni i godziny które temu poswiecasz to byś pewnie ze 2,5 etatu opierniczyl a ktoś ci powie że ,,ty to masz dobrze nie tak jak my w mieście aby z tej pensji,, bo mnie to k**wa krasnale przynoszą 

A czy ja nie napisałem, że jest zapierdol? 🤔 Gdybym miał zdrowie, krowy i stały w miarę pewny dochód to nie kombinował bym teraz, tylko wziął traktor jaki chcę na krechę i w 3 lata spłacił bez łaski agencji. 

Wiesz jaki jest zapierdol przy ziemniakach? Czy gdzieś płaczę z tego powodu? Nie, wprost przeciwnie... zapieprzamy nieraz w błocie, ale przy takim dochodzie będę chwalił. 

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, ramzes10 napisał:

Jak ma 180 sztuk to się nie dziwię że sam z żoną nie będzie robił. Jeszcze ciekawe czy w jednej wygodnej oborze czy w 5 klitkach w których automatyzacji prawie zero. Podziwiam ludzi którzy wiedzą że zostają na gospodarstwie we dwójkę a o pracownika ciężko i trzymają po 150-200 sztuk. Przecież wystarczyło by 30-40 ogarnięty krow i nie kupować maszyn żeby sąsiad zazdrościł i można żyć na spokojnie

Tylko jak mam codziennie wychodzić do tych 40 to już wolę do 180 bo i tak życie w gównie!  Krowy stoją w 13 letniej oborze A cała młodzież luzem pod wiatą!

Opublikowano (edytowane)

No i masz! Wyszło typowe myślenie 🤣 jak mam chodzić przy trzydziestu to mogę przy trzystu. I to cały komentarz do tego dlaczego ludzie zwiększają w nieskończoność. 

Zdzinio wcale nie potępiam i nie neguje tylko tak właśnie to wygląda prawie u wszystkich...

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v