Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, chuck00 napisał:

Cena razem z premią. Mleczarnia tak mocno kroji czy mleko niedokładnie wymieszane w chłodni? 

Kroi, pobiera 6 prób na tł i białko i o dziwno zawsze im tak samo wychodzi... niestety. W przeciągu 3 lat pod oceną tylko raz się zgadzało

Opublikowano
2 godziny temu, Xawier napisał:

Kroi, pobiera 6 prób na tł i białko i o dziwno zawsze im tak samo wychodzi... niestety. W przeciągu 3 lat pod oceną tylko raz się zgadzało

Też jestem w Mlekovicie, są różnice ale nigdy tak drastyczne jak u Ciebie. Komizmo też wspominał nie raz już o sporych różnicach. 

Opublikowano

xawier daj próbkę mleka z chłodni do zbadania. tylko wymieszaj dobrze przed pobraniem. będziesz wiedział czy odbiorca kroi czy nad chłodnia trzeba pomyślec.moze masz np. za niska temp ustawioną bo termometr źle wskazuje

Opublikowano
1 godzinę temu, wiacek napisał:

xawier daj próbkę mleka z chłodni do zbadania. tylko wymieszaj dobrze przed pobraniem. będziesz wiedział czy odbiorca kroi czy nad chłodnia trzeba pomyślec.moze masz np. za niska temp ustawioną bo termometr źle wskazuje

I tak od temperatury wyrocznią jest samochód,i sobie improwizujesz w tych legalnych widełkach. Jak za niska ,czy za wysoka to nie dośc że masz problemy z parametrami,to jeszcze cię kroją. Nie zwróciłem uwagi,i przez zbyt niską temperaturę parę groszy poszło się wietrzyć

Opublikowano (edytowane)

Strata czasu i pieniędzy na jakieś badania. Mlekovita kroi od 0.5 do nawet 1 % na parametrach. W zależności od zapotrzebowania. Szczególnie tłuszcz. W tym miesiącu jestem 7 groszy w plecy

Edytowane przez komizmo
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, chuck00 napisał:

Też jestem w Mlekovicie, są różnice ale nigdy tak drastyczne jak u Ciebie. Komizmo też wspominał nie raz już o sporych różnicach. 

Ja też Mlekuta i różnice są max 0.05 %, więc nawet na to nie patrzę, takie małe wahania

2 godziny temu, xpaxpa napisał:

Spomlek 12500l

Kazeina 2.71

Tluszcz.4.20

Cena 1.46zl brutto minus 3% wartości netto na udział i 1gr na fsir

Bide tam macie, nic rewelacyjnego 

Edytowane przez damianzetor9540
Opublikowano

W moim rejonie odbiera mleko: spomlek, polmlek, icc, mlekovita i mlekpol. I teraz którą mleczarnia jest godna polecenia? Polmlek wiadomo jaki jest. Icc płaci tak jak spomlek, mlekovita cena ok, ale teraz czytam że wali na parametrach. A jaki jest mlekpol?

Opublikowano
1 godzinę temu, Mistrz18 napisał:

No nie wiem jak innym te ceny wychodzą w mlekpolu

Tl 4, bi 3,4 jestem vatowcem ilość 53tys, 1,76brutto z 2groszami udziału 

Mlekpolu wkoncu zaczął dobrze płacić za parametry dlatego jak ktoś ma dobre parametry to przy mniejszej ilości czasami wychodzi lepsza cena od kogoś kto oddaje dużo więcej mleka. Moim zdaniem cena powinna jeszcze bardziej zależeć od parametrów. I to bez ograniczeń do 3,5 i 4,5

Opublikowano

U mnie niestety mlekovita rzadko kiedy tluszcz powyzej 4% wychodzi, z oceny ostanio chyba 4.7% byl i moze tylko dwie sztuki mialy tluscz w okolicach 3.8-3.9%. Bialko tez sie rozni, ale to juz 0.1-0.2% max. Suma sumarum te 5-8gr zawsze w plecy.

Opublikowano

Zawsze lepiej jest jak są wyższe parametry bo produkt końcowy i tak wyjdzie taki sam czy to z tłuszczu 4 czy 4,5. Tylko przy tłuszczu 4,5 zostanie więcej na dodatkowy produkt

Opublikowano
wiacek napisał:

powiedzcie jakie są wymagania w mlekpolu? da radę to ogarnąć

somatyka do 400 i bakterie do 100 więc raczej wymagania normalne. co do parametrów w mlekpolu jest ok sprawdzałem w 2 mleczarniach rożnica 0.1 jednostki tłuszczu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v